| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 37
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
Gibanja večletnih merjenih vrednosti na strojih in električnih inštalacijah s poudarkom na nekaterih specifičnih parametrih
Dejvi Ružič, 2016, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu bodo predstavljene analize nekaterih parametrov pri večletnih meritvah na strojih in električnih inštalacijah. Cilj analize je odkriti morebitne vzorce v bazi podatkov meritev. Podan bo odgovor na vprašanje, ali je v obsegu izvedene analize meritev na delovni opremi (izolacijska upornost in neprekinjenost povezav zaščite) in električnih inštalacijah v objektih (impedanca zaščitne zanke in neprekinjenost zaščitnega vodnika) mogoče ugotoviti trende ali odvisnosti parametrov s časom ali med seboj. Z rezultati analize bomo preverili ustreznost zakonskih zahtev glede periodike meritev.
Ključne besede: meritve, električne inštalacije, stroji, delovna oprema
Objavljeno v DKUM: 10.10.2016; Ogledov: 1286; Prenosov: 132
.pdf Celotno besedilo (4,40 MB)

2.
PARALELNA DIFERENCIALNA EVOLUCIJA IN NAČRTOVANJE PRILAGODLJIVE KROŽNE ANTENSKE SKUPINE
Matic Rues, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu predstavljamo optimizacijski algoritem, ki izračuna utežne vrednosti faze in amplitude vzbujevalnega signala za prilagajanje sevalnega diagrama krožne antenske skupine. Za osnovo temu algoritmu smo izbrali evolucijski algoritem SHADE (angl. Success-History Based Parameter Adaptation for Differential Evolution). Računanje smo izvedli na osrednji procesorski enoti. Z uporabo niti, katerim podpora je tudi del novega standarda C++11 in izrabo večnitnosti v sodobnih centralnih procesorjih, smo povečali hitrosti izvajanja. Najprej obravnavamo sorodna dela s področja optimizacije različnih prilagodljivih antenskih skupin ter področja paralelizacije algoritma diferencialne evolucije (DE). V nadaljevanju opišemo še algoritme DE s samoprilagajanjem krmilnih parametrov ter uporabo prilagodljivih antenskih skupin. Nato predstavimo našo implementacijo algoritma ter podamo dobljene rezultate, ki jih še primerjamo z nekaterimi drugimi algoritmi DE. Zaključimo z ugotovitvami in napotki za nadaljnje delo.
Ključne besede: diferencialna evolucija, krožna antenska skupina, prilagodljive antenske skupine, algoritem SHADE
Objavljeno v DKUM: 08.09.2016; Ogledov: 1899; Prenosov: 127
.pdf Celotno besedilo (12,84 MB)

3.
Ločevanje nemagnetnih kovin na osnovi vrtinčnih tokov v sortirni industriji
Mirko Vlaj, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen tok sortiranja odpadkov v podjetju Cerop. Opisani so ključni postopki predelave, obdelave ločeno zbranih, mešanih in bioloških odpadkov. Med odpadki so podrobneje opisani kovinski odpadki. Predstavljene so nekatere osnovne lastnosti kovin, kot na primer magnetne in električne lastnosti. Diplomsko delo obravnava ločevanje nemagnetnih kovin s pomočjo vrtinčnih tokov. Na nemagnetnem ločevalniku, ki obratuje na sortirni liniji, so se izvedle meritve magnetnega polja in induciranih napetosti. Poglavitni del naloge predstavlja izdelava modela nemagnetnega ločevalnika v merilu 1:20, ki deluje po enakem principu kot dejanski ločevalnik.
Ključne besede: odpadki, sortiranje, nemagnetni ločevalnik, vrtinčni tokovi, magnetno polje
Objavljeno v DKUM: 08.09.2016; Ogledov: 2409; Prenosov: 175
.pdf Celotno besedilo (5,13 MB)

4.
Vpliv gostote ovojev kabelskih snopov podzemnih vodnikov na obliko magnetnega polja
Peter Rotovnik, 2016, magistrsko delo

Opis: Elektroenergetske kable uporabljamo za horizontalno, poševno in vertikalno polaganje v suhih in vlažnih prostorih, neposredno v zemlji, kabelskih kanalih pod vodo, na odprtem prostoru in v rudnikih. Električna energija se preko kablov običajno prenaša na krajših razdaljah, vendar se v svetu pojavlja vse več primerov uporabe kablov za najvišje napetosti in prenose na daljše razdalje. Pri tem med vodniki in kabli prihaja do raznih pojavov, ki so odvisni od tega, kako blizu skupaj imamo položene vodnike. V tem magistrskem delu bomo obravnavali primer vodnikov, ki so naviti v spiralo. Zanimalo nas bo, kako se spreminjajo vrednosti gostote magnetnega pretoka v odvisnosti od dveh parametrov, in sicer od spreminjanja razdalje, pri kateri vodnik naredi en obrat okoli svoje osi (gostota ovojev) in od spreminjanja medsebojne razdalje med vodniki.
Ključne besede: prenos električne energije, magnetno polje, vodniki in kabli
Objavljeno v DKUM: 23.03.2016; Ogledov: 1489; Prenosov: 128
.pdf Celotno besedilo (10,51 MB)

5.
KOMPENZACIJA JALOVE ENERGIJE V PODJETJU TAMPO D.O.O.
Jaka Sojč, 2015, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava meritve kakovosti električne energije v podjetju Tampo d. o. o. in konstruiranje primerne kompenzacijske naprave za kompenzacijo jalove moči v podjetju Tampo d. o. o. Na začetku je podanih nekaj osnovnih pojmov o kakovosti električne energije, na koncu pa so prikazani rezultati izvedenih meritev ter podatki o na novo konstruirani in izdelani kompenzacijski napravi.
Ključne besede: kompenzacija, faktor moči, cosΦ
Objavljeno v DKUM: 28.10.2015; Ogledov: 2392; Prenosov: 205
.pdf Celotno besedilo (1,22 MB)

6.
Določitev optimalne debeline izolacije cevnih sistemov za transport hladilnega sredstva
Darko Goričanec, Jurij Krope, Igor Tičar, 2000, strokovni članek

Opis: V prispevku je opisan postopek določitve optimalne debeline izolacije cevovodov za transport hladilnega sredstva. Izračunana optimalna (ekonomska) debelina cevne izolacije je odvisna of izbrane ekonomske metode ter tehnično-ekonomskih podatkov. Na podlagi znanih postopkov za izračun ustaljenega toplotnega toka skozi izolacijo cevnih sistemov za transport hladilnega sredstva in v prispevku opisanega ekonomskega izračuna je bila izdelana računalniška aplikacija. Numerični algoritem, ki je bil izdelan v ta namen, omogoča izbiro med statično in dinamično ekonomsko metodo. Izračun optimalne (ekonomske) debeline toplotne izolacije hladilnih cevnih sistemov se je z izdelavo uporabniško prijaznega računalniškega postopka poenostavil, vendar se od uporabnika kljub temu zahteva osnovno znanje prenosa toplote in ekonomike.
Ključne besede: slv, hladilni mediji, izolacije cevovodov, toplotna prevodnost, debeline izolacije
Objavljeno v DKUM: 10.07.2015; Ogledov: 1119; Prenosov: 45
URL Povezava na celotno besedilo

7.
Zmanjšanje tlačnih izgub v vročevodnih cevnih mrežah
Andrej Krope, Jurij Krope, Igor Tičar, 2000, pregledni znanstveni članek

Opis: V prispevku je predstavljen vpliv kationskih površinsko aktivnih dodatkov na zmanjšanje intenzivnosti turbulence v ceveh primarnih vročevodnih mrež sistemov za daljinsko ogrevanje. Že zelo majhne količine dodatkov vroči vodi, povzroćijo znatno zmanjšanje odpora pri pretoku po ceveh in zato manjše izgube tlaka, kar vodi do manjše potrebne moči črpalk, znižanja črpalnih stroškov, povečanja zmogljivosti, zmanjšanje stroškov plina za ogrevanje vode in zmanjšanje toplotnih izgub. Pri načrtovanju in izgradnji novih vročevodnih mrež lahko uporabljamo cevi z manjšimi premeri in tako znatno znižamo investicijske stroške.
Objavljeno v DKUM: 10.07.2015; Ogledov: 922; Prenosov: 45
URL Povezava na celotno besedilo

8.
Post insulator optimization based on dynamic population size
Peter Kitak, Arnel Glotić, Igor Tičar, 2012, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Opis: This paper suggests the use of dynamic population size throughout the optimization process which is applied on the numerical model of a medium voltage post insulator. The main objective of the dynamic population is reducing population size, to achieve faster convergence. Change of population size can be done in any iteration by proposed method. The multiobjective optimization process is based on the PSO algorithm, which is suitably modifiedin order to operate with the principle of the optimal Pareto front.
Ključne besede: dynamic population size, insulation elements, multi-objective optimization, particle swarm optimization
Objavljeno v DKUM: 10.07.2015; Ogledov: 1568; Prenosov: 32
URL Povezava na celotno besedilo

9.
Optimization of energy storage usage
Arnel Glotić, Peter Kitak, Igor Tičar, Adnan Glotić, 2012, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Opis: This paper suggests the use of dynamic population size throughout the optimization process which is applied on the numerical model of a medium voltage post insulator. The main objective of the dynamic population is reducing population size, to achieve faster convergence. Change of population size can be done in any iteration by proposed method. The multiobjective optimization process is based on the PSO algorithm, which is suitably modifiedin order to operate with the principle of the optimal Pareto front.
Ključne besede: differential evolution, energy, optimization, hydro power plants
Objavljeno v DKUM: 10.07.2015; Ogledov: 1329; Prenosov: 44
URL Povezava na celotno besedilo

10.
PREDVIDEVANJE MARGINALNE CENE ELEKTRIČNE ENERGIJE NA BORZI SOUTHPOOL ZA DAN VNAPREJ
Aleš Petrej, 2015, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu se obravnava predvidevanje dnevne marginalne cene, ki se oblikuje na trgu za dan vnaprej. Delo se usmerjena v kratkoročno napovedovanje za dan vnaprej z znanimi podatki do prejšnjega dne. V nalogi je predstavljen elektroenergetski trg v Sloveniji, članici Evropske unije. Predstavljeno je delovanje sistema od proizvodnje do porabe s poudarkom na pomembnostih, ki vplivajo na trgovanje. Opisano je tudi delovanje borze, na katero se raziskava nanaša. Predvidevanje električne energije je izvedeno z linearnimi ekonometričnimi modeli, ki zajemajo borzne podatke časovnih vrst z dodanimi drugimi spremenljivkami. Rezultati predvidevanja kažejo, da lahko s takšnim modelom napovemo ceno električne energije za dan vnaprej, z dovolj majhnim intervalom napake.
Ključne besede: trgovanje z energijo, predvidevanje cen, BSP SouthPool, elektroenergetski trg, borzne cene, ekonometrija
Objavljeno v DKUM: 02.06.2015; Ogledov: 2111; Prenosov: 365
.pdf Celotno besedilo (4,35 MB)

Iskanje izvedeno v 6.73 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici