| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 148
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Data sharing concepts : a viable system model diagnosis
Igor Perko, 2023, izvirni znanstveni članek

Opis: Purpose Artificial intelligence (AI) reasoning is fuelled by high-quality, detailed behavioural data. These can usually be obtained by the biometrical sensors embedded in smart devices. The currently used data collecting approach, where data ownership and property rights are taken by the data scientists, designers of a device or a related application, delivers multiple ethical, sociological and governance concerns. In this paper, the author is opening a systemic examination of a data sharing concept in which data producers execute their data property rights. Design/methodology/approach Since data sharing concept delivers a substantially different alternative, it needs to be thoroughly examined from multiple perspectives, among them: the ethical, social and feasibility. At this stage, theoretical examination modes in the form of literature analysis and mental model development are being performed. Findings Data sharing concepts, framework, mechanisms and swift viability are examined. The author determined that data sharing could lead to virtuous data science by augmenting data producers' capacity to govern their data and regulators' capacity to interact in the process. Truly interdisciplinary research is proposed to follow up on this research. Research limitations/implications Since the research proposal is theoretical, the proposal may not provide direct applicative value but is largely focussed on fuelling the research directions. Practical implications For the researchers, data sharing concepts will provide an alternative approach and help resolve multiple ethical considerations related to the internet of things (IoT) data collecting approach. For the practitioners in data science, it will provide numerous new challenges, such as distributed data storing, distributed data analysis and intelligent data sharing protocols. Social implications Data sharing may post significant implications in research and development. Since ethical, legislative moral and trust-related issues are managed in the negotiation process, data can be shared freely, which in a practical sense expands the data pool for virtuous research in social sciences. Originality/value The paper opens new research directions of data sharing concepts and space for a new field of research.
Ključne besede: hybrid reality, data sharing, systems thinking, cybernetics, artificial intelligence
Objavljeno v DKUM: 14.02.2024; Ogledov: 50; Prenosov: 3
.pdf Celotno besedilo (663,49 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
Osebni digitalni marketing na primeru mikro podjetja za prodajo avtomobilov
Tamara Zebec, 2018, diplomsko delo

Opis: Diplomski projekt prikazuje osebni pristop v družbenih medijih v prodajnem procesu. V teoretičnem delu se osredotočamo na digitalni marketing ter na to, kako ga uspešno uvesti in izvajati. V okviru tega predstavim strategije digitalnega marketinga, kako jih zastaviti in kako formulirati. Družbeni mediji kot del digitalnega marketinga so predstavljeni v nadaljevanju. V praktičnem delu analiziram digitalne in družbene medije na primeru mikro podjetja Avto Profi d. o. o., in sicer marketinški proces in prisotnost družbenih medijev. Družbeni mediji imajo pomembno vlogo v digitalnem marketingu, medtem ko ostaja poudarek na razlikovanju med poslovnimi in privatnimi družbenimi omrežji zaposlenih. Ugotovitve raziskave lahko vplivajo na razvoj procesa digitalnega marketinga v mikro podjetjih in na pomen zasebnosti zaposlenih.
Ključne besede: družbeni mediji, digitalni marketing, Avto Profi d. o. o.
Objavljeno v DKUM: 15.01.2024; Ogledov: 118; Prenosov: 19
.pdf Celotno besedilo (952,80 KB)

3.
Analiza procesov nabave v digitalnem trgovskem podjetju
Belinda Rogan, 2023, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu obravnavamo povezavo dveh konceptov – digitalizacije in nabave. Nabava je ključen proces v organizacijah, ki se nanaša na pridobivanje materialov, storitev in opreme, potrebne za nemoteno delovanje podjetja. Sodobni poslovni svet je v zadnjih desetletjih doživel digitalno preobrazbo, ki je zajela tudi to področje. Uporaba informacijskih tehnologij in digitalnih orodij izboljšuje učinkovitost, lajša optimizacijo stroškov in povečuje preglednost nabavnih procesov, širše področje uporabe teh tehnologij pa se hitro prilagaja novim digitalnim trendom, kar omogoča še večjo učinkovitost in konkurenčnost nabavnih procesov. Raziskavo smo zaključili z analizo nabave v izbranem podjetju X. Pregledali smo uporabo digitalnih orodij na področju komunikacije, upravljanja z zalogo in upravljanja s pošiljkami, nadaljevali smo z analizo obvladovanja nabavnih procesov s pomočjo strateškega planiranja, kjer smo obravnavali notranje in zunanje dejavnike, za konec pa smo identificirali tveganja v nabavnem postopku in podali ideje, kako jih omiliti.
Ključne besede: digitalizacija, digitalno podjetje, nabava, nabavni proces.
Objavljeno v DKUM: 26.10.2023; Ogledov: 221; Prenosov: 38
.pdf Celotno besedilo (2,58 MB)

4.
Uporaba umetne inteligence pri izdelavi popotnega dnevnika: analiza primera
Andrej Glavnik, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi raziskujem uporabo umentne intelogence (UI) za izboljšanje uporabniške izkušnje pri načrtovanju in beleženju potovanj v okviru narejenega potovalnega dnevnika »Eurotrip journal«. V nalogi sem raziskoval, ali lahko umetna inteligenca pripomore k boljioši uporabniški izkušnji in ali lahko umetna inteligenca soustvarja potovalni dnevnik z optimizacijo procesa izdelave. V nalogi se osredotočam na raziskovanje napredka umetne inteligence pri izdelavi človeško podobnih besedil in slik. S pomočjo te raziskave ugotovim, da je umetna inteligenca dovolj razvita, da človeško oko njene prisotnosti ne zazna v slikah ali besedilih. V uvodnem delu naloge so opredeljeni raziskovalni problemi, poudarek pa je na razvoju edinstvene izkušnje za vsakega uporabnika potovalnega dnevnik Eurotrip journall. Cilj naloge je usmerjen v preučevanje uporabniške izkušnje potovalnega dnevnika »Eurotrip journal«, skozu katerega v diplomskem delu opravim tudi analizo primera. S pomočjo analize primera in preučitve pridobljenih rezultatov, pridobim smernice kako je potrebno izboljšati potovalni dnevnik »Eurotrip journal«, ter jih po potrebi s pomočjo umetne inteligence implementiram v potovalni dnevnik »Eurotrip journal«, za boljšo uporabniško izkušnjo. Predpostavke in omejitev se nananšajo na uporabnost umetne inteligence, prilagodljivost izdelka »Eurotrip journal« ter kokurenčnost trga. Naloga vsebuje tudi načrt raziskovanja, ki obsega analizo literature, testiranje uporabniške izkušnje, raziskovalne intervjuje ter opazovanje uporabnikov. Cilj diplomskega dela je ustvariti presonaliziran potovalni dnevnik z uporabo umetne inteligence, ter preučiti učinke umetne inteligence na uporabniško izkušnjo. V diplomskem delu si prizadevam pridobiti odgovor na vprašanje vpliva umetne inteligence na oblikovanje besedil, slik in pridobiti povratno informacijo o zadovoljstvu uporabnika ob soustvarjanju potovalnega dnevnika »Eurotrip journal«. V zaključku naloge potrdim, da uporaba umetne inteligence lahko pozitivno vpliva na izboljšanje uporabniške izkušnje in olajša proces izdelave potovalnega dnevnika »Eurotrip journal«. Diplomsko delo prispeva k razumevanju kako umetna inteligenca pomaga pri oblikovanju besedil in slik ter njen vplivu na uporabnike, kar lahko vodi do boljših in bolj prilagojenih potovalnih dnevnikov.
Ključne besede: Umetna inteligenca, uporabniška izkušnja, potovalni dnevnik, Eurotrip, analiza primera.
Objavljeno v DKUM: 18.10.2023; Ogledov: 221; Prenosov: 19
.pdf Celotno besedilo (1,34 MB)

5.
Primernost uporabe erp rešitve microsoft dynamics nav v izbranem malem podjetju
Dana Obretan, 2023, diplomsko delo

Opis: ERP rešitve so postale v zadnjih letih poslovanja podjetij vitalni del poslovanja. Cilj informacijske rešitve je »posredovati prave informacije ob pravem času na pravo mestu s čim nižjimi stroški«. Informacijske rešitve danes uporablja večino malih, srednjih in velikih podjetij. Čeprav so mala podjetja bolj enostavna in manj kompleksna, pa še ne pomeni, da so vse ERP rešitve zanje primerne. Ena izmed primernih ERP rešitev za mala podjetja je Microsoft Dynamics NAV, ki je namenjen malim in srednje velikim podjetjem. Ta pomaga avtomatizirati in povezati prodajo, nabavo, računovodstvo, proizvodnjo in upravljanje zalog. Pokriva vse procese od financ, nabave, vodenja, skladiščenja, poroči in analiz. Ker je prilagodljiv, ga je mogoče prilagoditi potrebam in panogi podjetja. Naredili smo raziskavo informacijskih potreb malega podjetja, malih podjetij nasploh ter ponudbo Microsoft Dynamics NAV. Ugotovili smo, da Microsoft Dynamics NAV ne more zadovoljevati vsem informacijskim potrebam podjetja, ampak večino kriterijev vseeno zadovoljuje in je posledično primeren tako za mala podjetja kot tudi za mala podjetja z razvitim proizvodnim programom. Seveda pa zadovoljeni kriteriji niso dovolj dober pogoj za izbiro informacijske rešitve. Ker se informacijskih rešitev v podjetju ne zamenja na vsakih nekaj let, je potrebno ugotoviti, ali tudi videz informacijske rešitve, strokovna podpora, cena in drugi faktorji ustrezajo podjetju in uporabnikom rešitve.
Ključne besede: ERP rešitev, informacijska rešitev, Microsoft Dynamics NAV
Objavljeno v DKUM: 04.10.2023; Ogledov: 389; Prenosov: 12
.pdf Celotno besedilo (1,17 MB)

6.
Gaming for introducing social challenges and responsibility to young people
Igor Perko, Zoraida Mendiwelso-Bendek, 2018, izvirni znanstveni članek

Objavljeno v DKUM: 29.08.2023; Ogledov: 229; Prenosov: 12
.pdf Celotno besedilo (1,33 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

7.
Uvedba delotoka BIM in koordinacije BIM v gradbeno podjetje
Elvis Zadravec, 2023, magistrsko delo

Opis: Naloga obravnava uvedbo delotoka BIM in koordinacije BIM v pripravo projekta izvedbe gradbeno-inženirskega objekta. Uvedba delotoka BIM v proces načrtovanja je izjemnega pomena za gradbena podjetja in druge deležnike v gradbeni industriji, saj lahko vsem prinese veliko dodano vrednost. V nalogi raziščemo BIM, delotok BIM, ter predstavimo standardizirano dokumentacijo skladno z informacijskimi zahtevami naročnika in načrt za izvedbo BIM. Uporabo delotoka BIM in koordinacije BIM analiziramo na praktičnem primeru priprave projektne dokumentacije PZI za rekonstrukcijo viadukta Dolgi most, ki bo služila gradbenemu podjetju v fazi gradnje. Za zagotavljanje objektivnosti ugotovljenih rezultatov smo v sklopu naloge opravili tudi intervjuje z udeleženci projekta priprave dokumentacije. V nalogi smo odgovorili na tri raziskovalna vprašanja. Hipotezo, da ima BIM številne pozitivne učinke na gradbeno industrijo, smo potrdili. Prav tako smo potrdili hipotezo, da je celovita implementacija organizacijskih procesov BIM za podjetja težavna. Ovrgli smo hipotezo, ki pravi, da BIM optimizira proces priprave projektne dokumentacije. Rezultati kažejo, da je BIM prihodnost za industrijo grajenega okolja in da je njegov razvoj potrebno spodbujati, ne gre pa ga prehitevati. Realna slika namreč kaže, da procesi BIM, tudi zaradi obstoječe programske opreme, ki še ni dovolj razvita, niso najbolj učinkoviti za gradbeno-inženirske objekte.
Ključne besede: informacijsko modeliranje gradenj (BIM), sodelovalni delotok BIM
Objavljeno v DKUM: 12.07.2023; Ogledov: 301; Prenosov: 115
.pdf Celotno besedilo (4,51 MB)

8.
Elektronsko označevanje polic
Marko Leban, 2022, diplomsko delo

Opis: Z napredkom tehnologije se je precej povečala možnost za izboljšanje okolja . Elektronsko označevanje polic v svetu predstavlja inovacijo, ki je okolju prijazno. Trgovci na drobno morajo slediti trendom po svetu, da bi lahko povečali prihodke, optimizirali svoje poslovanje ter prišli iz papirnatih etiket za označevanje izdelkov na elektronsko označevanje polic in postali okolju prijazno podjetje. V teoretičnem delu smo predstavili kaj je elektronsko označevanje polic in kakšen je njihov princip delovanja in komuniciranja z zaposlenimi. Ob tem smo predstavili modele in se osredotočili na njihove prednosti. V praktičnem delu smo na podlagi pridobljenih podatkov ''podjetja x'', ki se je odločilo za implementacijo elektronskega označevanja polic, analizirali dobljene podatke. Analizirali smo tudi katera opcija je okolju prijazna.
Ključne besede: ESL, elektronsko označevanje polic, digitalna cena, elektronska etiketa
Objavljeno v DKUM: 04.04.2023; Ogledov: 562; Prenosov: 28
.pdf Celotno besedilo (1,84 MB)

9.
Using Artificial Intelligence in Software Development: a case analysis
Patricija Vrentuša, 2023, magistrsko delo

Opis: In this work, we talk about artificial intelligence and its impact on software development. We define the AI concept, the software development process, and the various uses of AI in programming. We put a special focus on the ethical aspects of AI. In the empirical part, we analyzed the AI pair programming tool created by Microsoft called GitHub Copilot. We examine several usage examples, as well as the opinions of developers that have been using GitHub Copilot. We found that the AI pair programmer tool helps programmers increase productivity and automate mundane tasks to concentrate on more complex and interesting parts of software development. However, some programmers raise concerns about unethical concepts connected to the development of GitHub Copilot, implying violations of original code author copyrights. We discuss current licenses, other possible solutions, and the morality of building AI on open-sourced repositories. Moreover, many believe that the future will be increasingly intertwined with AI in all industries and that the only way to preserve (software development) jobs is to keep learning and being innovative and creative. Programmers say that almost certainly their job will not vanish because of AI advancement; only the scope of their work will change.
Ključne besede: AI, software development, ethics, AI pair programming, GitHub Copilot.
Objavljeno v DKUM: 21.02.2023; Ogledov: 806; Prenosov: 113
.pdf Celotno besedilo (1,49 MB)

10.
Analiza učinkov prehoda informacijskega sistema COBISS na Linux
Jan Nagovnak Gradišnik, 2022, diplomsko delo

Opis: Leta 1991 je Institut informacijskih znanosti (IZUM) promoviral Kooperativni online bibliografski sistem in servisi (COBISS) kot nadgradnjo sistema vzajemne katalogizacije. Isti akronim se je začel uporabljati za pripadajočo programsko opremo. COBISS predstavlja model povezovanja knjižnic v nacionalni knjižnični informacijski sistem z vzajemno katalogizacijo. Informacijski sistemi bazirajo na velikih bazah podatkov in močnih računalniških strežnikih. Enako je s informacijskim sistemom COBISS. V Inštitutu informacijskih znanosti so se konec leta 2018 odločili, da zaradi licenčne politike, produkcijske strežnike Windows preselijo na operacijski sistem Linux. Ker je kakršen koli prehod informacijskih sistemov velik izziv v podjetjih, so se tega lotili previdno. Definirati je bilo potrebno vse knjižnice v Sloveniji in skupine podatkov ki se bodo prenašali iz zaprto kodne rešitve Windows na odprto kodno rešitev Linux. Postopek tranzicije oz. prehoda strežnikov se je dogajal ob vikendih, saj so takrat knjižnice zaprte in je takšen postopek lažje izvesti. Prehod COBISS-a na Linux samega delovanja informacijskega sistema ni spremenil. Vse bazične funkcije in poslovni procesi ostajajo enaki. Spremeni se le lokacija, kjer se te funkcije in procesi izvajajo. Končni uporabniki in knjižničarji, ki v največji meri uporabljajo COBISS tako niso zaznali kakršnih koli posebnosti v delovanju. Informatika in elektronsko poslovanje postajata vedno pomembnejši v sedanji družbi. Podjetje IZUM se tega zaveda in ne zaostaja v razvoju modernih knjižničnih sistemov. Slovenija je po zaslugi IZUM-a ena redkih držav, ki ima vse vrste knjižnic povezane v enoten knjižnični informacijski sistem, in edina država na svetu ki ima nacionalni informacijski sistem o raziskovalni dejavnosti neposredno povezan z nacionalnim knjižničnim sistemom.
Ključne besede: Informacijski sistem COBISS, Windows, Linux, IZUM, podatkovne baze, odprtokodna rešitev
Objavljeno v DKUM: 11.11.2022; Ogledov: 417; Prenosov: 45
.pdf Celotno besedilo (2,36 MB)

Iskanje izvedeno v 1.12 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici