| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 39
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
Izbor turbinskega agregata HE Markovci
Mario Kneževič, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je analizirana izbira tipa turbinskega agregata za hidroelektrarno Markovci. Izhodišče za izbor turbine so bile hidrološke in geološke razmere vodotoka reke Drave na jezu v Markovcih. Z uporabo statistične analize energetskih in geometrijskih parametrov obstoječih vgrajenih vodnih turbin v brezdimenzijski obliki je izbrana cevna turbina za majhne padce s fiksnimi lopaticami gonilnika in vodilnika. Natančneje so obravnavani osnovni parametri gonilnika kot glavni parameter pretočnega trakta turbine. Predlagana je tudi oprema turbine in generatorja.
Ključne besede: hidroelektrarna, hidrologija, cevna turbina, gonilnik, vodilne lopatice
Objavljeno: 23.05.2012; Ogledov: 1860; Prenosov: 204
.pdf Celotno besedilo (2,98 MB)

3.
Hidravlični stroji 1
Andrej Predin, Ignacijo Biluš, 2005, drugo učno gradivo

Ključne besede: hidravlični stroji, cevovodi, pretok, turbostroji, radialne črpalke
Objavljeno: 01.06.2012; Ogledov: 1370; Prenosov: 68
URL Povezava na celotno besedilo

4.
Prerotation flow measurement
Andrej Predin, Ignacijo Biluš, 2003, izvirni znanstveni članek

Opis: Different measuring methods relating to the prerotation flow in the entrance pipe of radial pumps are analyzed. The appearance of the prerotation flow is a result of the complicated fluid flow model, which appears as a consequence of the pump operating out of design limits and reduces pump efficiency. The goal of this contribution is in estimating the best measuring method, taking into account the inconvenience of conventional hot-wire and laser-Doppler anemometry. Therefore, two measuring systems - multiblade (ASB) and single blade (ASSB) anemometer - are introduced, analyzed and compared. The advantages of the introduced measuring system -ASB- are in its simple construction and simple use and its low price. The direction and swirl flow intensity in the entrance pipe of radial pumps and fans could be measured using this method.
Ključne besede: radial pumps, prerotation flow, anemometer with straight blades, anemometer with single straight blade
Objavljeno: 01.06.2012; Ogledov: 1118; Prenosov: 73
URL Povezava na celotno besedilo

5.
6.
Possibilities for wind energy exploitation in Slovenia
Andrej Predin, Ignacijo Biluš, Gorazd Hren, 2011, izvirni znanstveni članek

Ključne besede: wind energy, utilizing wind energy
Objavljeno: 05.06.2012; Ogledov: 1074; Prenosov: 43
URL Povezava na celotno besedilo

7.
Oxygen cylinder filling
Danilo Ritlop, Andrej Predin, Ignacijo Biluš, Gorazd Hren, 2012, izvirni znanstveni članek

Ključne besede: oxygen cylinder, dilling, flow conditions
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 407; Prenosov: 22
URL Povezava na celotno besedilo

8.
Vpliv reducirnih ventilov za vodo na rezultat meritve pretoka vodomera
Janez Plavčak, 2012, diplomsko delo

Opis: Naloga je usmerjena v ugotavljanje razlik v meritvah pretoka vode skozi vodomere v različnih vejah cevovoda in pri različnih tlakih nastavljenih z različnimi tipi reducirnih ventilov v posamezni veji. Meritve so izvedene na posebej zato izdelani merilni progi po primerjalni metodi. Vodomeri in manometri so umerjeni v skladu s standardi. Razlik v merjenju pretoka zaradi spreminjajočega se tlaka in posledično pretoka ni bilo zaznati. Sklepamo, da nihče tako uporabnik, kot distributer vodovodnega sistema ni oškodovan ob meritvah pretečene vode z vodomeri zaradi različnih pogojev odjema pitne vode.
Ključne besede: pretok vode, vodomeri, merilna negotovost
Objavljeno: 04.12.2012; Ogledov: 1497; Prenosov: 251
.pdf Celotno besedilo (2,64 MB)

9.
Merilna proga s frekvenčno reguliranim elektromotorjem za črpalne sisteme
Borut Prica, 2013, diplomsko delo

Opis: V nalogi je raziskana možnost uporabe črpalnega sistema, ki mu je na pogonski strani dodan frekvenčni pretvornik. Izgrajeno je preizkuševališče z možnostjo simulacije vklopa in izklopa različnih uporabnikov. Izmerjene so bile karakteristične vrednosti sistema pri različnih vrednostih vrtilne hitrosti pogonskega stroja in pri spreminjanju velikosti potrošnika. Meritve so bile opravljene z uporabo klasičnih merilnikov tlaka in z zveznim merilnikom tlaka za potrebe dinamičnih odzivov. Merjenje pretoka je bilo izvedeno z ultrazvočnim merilnikom pretoka. Poleg statičnih karakteristik sistema so bile izvedene meritve z simulacijo spremembe vodilne veličine in vklopa oziroma izklopa potrošnikov, kot motilne veličine. Preizkušen je bil tudi sistem točkovnega nastavljanja želene veličine in s tem možnost daljinskega diskretnega krmiljenja. Naloga je pokazala, da sodobni pristopi uporabe frekvenčno reguliranih pogonov omogočajo tudi delno obnovljenim obstoječim črpalnim sistemom dogradnjo in s tem izboljšanje učinkovitosti sistema in energetskih prihrankov.
Ključne besede: črpalka, asinhronski elektromotor, frekvenčni pretvornik, frekvenčno krmiljen asinhronski elektromotor, meritev karakteristik, ultrazvočni merilnik pretoka, črpalni sistem, regulacija tlaka, hitrosti, pretoka in vrtilna frekvenca.
Objavljeno: 24.05.2013; Ogledov: 1349; Prenosov: 167
.pdf Celotno besedilo (3,85 MB)

10.
Numerična analiza toka okoli lopatičnega profila vetrne turbine
Janez Bitenc, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena primerjava tokovnih razmer pri obtekanju zraka okoli dvodimenzionalnega profila NACA 4421 z zaprtim izstopnim robom (običajna oblika profila) in novo obliko lopatice z odprtim izstopnim robom. Preračun je bil narejen s programskim paketom ANSYS CFX 14. Rezultati podajajo primerjavo izračunanih vrednosti vzgonskih koeficientov, ter diagrame tlačnih koeficientov in vektorjev hitrosti na profilu, za različne natočne kote. Pravilnost načina izračuna je bila potrjena s primerjavo izračunanih vrednosti koeficientov vzgona za primer zaprtega profila, z eksperimentalno pridobljenimi vrednostmi iz literature. Rezultati simulacij kažejo, da je smiselno nadaljevanje raziskav izboljšanja tokovnih razmer z uporabo lopatice z odprtim izstopnim robom.
Ključne besede: lopatični profil, numerična simulacija, vetrna turbina
Objavljeno: 13.05.2013; Ogledov: 1397; Prenosov: 117
.pdf Celotno besedilo (32,14 MB)

Iskanje izvedeno v 0.27 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici