| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 13
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Biomonitoring rastlin in okolja za trajnostno izvajanje varstva narave
Jasna Paradiž, 2011, izvirni znanstveni članek

Opis: Tekom desetletnega biomonitoringa rastlin na Ljubljanskem barju smo preučili populacijsko dinamiko pri vrsti Fritillaria meleagris in Solidago canadensis. Izvedli smo tudi bioteste za oceno ogroženosti mokriščnih rastlin zaradi onesnaževanja okolja. Podatki s topografskih kart so pokazali zmanjšanje gostote populacij ogrožene vrste F. meleagris na opazovanih mestih, medtem ko se je razširjenost S. canadensis povečala na celem območju. Na osnovi rezultatov citogenetske analize različnih vrst je ugotovljena povečana stopnja genotoksične ogroženosti rastlin na Ljubljanskem barju v primerjavi z drugimi lokalitetami. Biomonitoring rastlin se priporoča za zgodnje odkrivanje škodljivih učinkov onesnaževanja, in ob ekoremediacijah služi za trajnostno izvajanje varstva rastlin v naravnih habitatih.
Ključne besede: mokrišča, populacijska dinamika rastlin, citogenetska ogroženost, varstvo narave
Objavljeno: 04.04.2018; Ogledov: 561; Prenosov: 48
.pdf Celotno besedilo (587,87 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
Povezanost učnega uspeha in gibalne učinkovitosti dečkov in deklic v obdobju zgodnje adolescence
Estera Paradiž, 2017, magistrsko delo

Opis: Namen raziskave je bil ugotoviti, kakšna je povezava učne uspešnosti in gibalne učinkovitosti dečkov in deklic v obdobju poznega otroštva in zgodnje adolescence. Raziskava je bila opravljena na neslučajnostnem priložnostnem vzorcu 426 učencev drugega vzgojno-izobraževalnega obdobja iz OŠ Podčetrtek, OŠ Rogaška Slatina, OŠ Lovrenc na Pohorju, OŠ Starše, OŠ Toneta Čufarja Maribor, OŠ Franc Rozman Stane Maribor, OŠ Šentilj in OŠ Mala Nedelja. Podatki so bili zbrani s pomočjo testne baterije »Eurofit«, ki meri gibalne sposobnosti učencev. Merjenci so bili na podlagi učnih ocen pri matematiki, ki so jih posredovali njihovi učitelji, razdeljeni na tri skupine: učno zelo uspešni, uspešni ter učno manj uspešni. Zbrani podatki so bili obdelani z računalniškim programom SPSS Statistic 21.00 za Windows. Razlike v gibalni učinkovitosti glede na učno uspešnost pri matematiki ločeno po spolu smo ugotavljali z analizo variance (ANOVA). Ugotavljanje statistično značilnih razlik je potekalo na ravni tveganja p<0,05. Za še natančnejšo opredelitev predhodno ugotovljenih statistično značilnih razlik smo opravili tudi Post-Hoc preizkus (Scheffe). Rezultati so pokazali, da obstajajo statistično pomembne razlike med učno zelo uspešnimi, uspešnimi in učno manj uspešnimi dečki pri testih, ki merijo hitrost izmeničnih gibov in hitrost teka, eksplozivno, repetitivno in statično moč, koordinacijo gibanja ter vzdržljivost. Statistično značilna razlika med učno zelo uspešnimi, uspešnimi in manj uspešnimi dekleti se je pokazala pri testih, ki merijo ravnotežje, vzdržljivost, hitrost alternativnih gibov in hitrost teka, gibljivost, repetitivno in eksplozivno moč ter koordinacijo telesa. Ugotovitve kažejo, da je učna uspešnost tesno povezana z gibalno učinkovitostjo tako pri dečkih kot tudi pri deklicah. Učno zelo uspešni otroci so prav tako gibalno bolj učinkoviti.
Ključne besede: gibalne kompetence, motorične sposobnosti, kognitivni razvoj, ocena iz matematike
Objavljeno: 07.03.2017; Ogledov: 1431; Prenosov: 312
.pdf Celotno besedilo (1,29 MB)

3.
TEHNIKE VREDNOSTNE ANALIZE V MANAGEMENTU VREDNOSTI
Ines Paradiž, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena in opisana uporaba vrednostne analize pri obravnavanju managementa vrednosti novega izdelka. Uporaba tehnik vrednostne analize temelji na optimizaciji izdelka. Osnovno vodilo pri delu z vrednostno analizo je obdržati čim večjo kakovost s čim nižjimi stroški. V nalogi so predstavljeni koraki poteka pri delu ter uporaba primernih metod na vsakem izmed teh. Metode, uporabljene pri delu so: brainstorming, metoda 635, izbirna lista za vrednotenje idej, vzročno - posledični diagram, Pareto diagram, benchmarking, FMEA metoda, SWOT analiza, SWOT matrika, FAST diagram, funkcijsko – stroškovna matrika, QFD in Combinex metoda. V nalogi je vsaka izmed metod predstavljena s praktičnim primerom, v zaključku pa podane smernice koristnosti uporabe.
Ključne besede: management vrednosti, vrednostna analiza, ustvarjalne metode, vrednotenje idej
Objavljeno: 29.09.2016; Ogledov: 1364; Prenosov: 112
.pdf Celotno besedilo (1,77 MB)

4.
RESNA IGRA 3D PUZZLE-PLATFORMER ZA ZDRAVO ŽIVLJENJE
Dejan Paradiž, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo najprej pregledali osnove brezplačne (»personal«) različice razvojnega okolja Unity. S pridobljenim znanjem smo nato v programu Unity izdelali preprosto računalniško igro »3D Puzzle-Platformer«. Delo je zajemalo iskanje brezplačnih zvočnih datotek za zvočne učinke in brezplačnih tekstur. Hkrati smo sprogramirali skripte za vse potrebne objekte v igri (dvigalo, premikajočo ploščad, past, sistem za izbor in izpis vprašanj, barikade itd.), pripravili smo tudi uporabniški vmesnik ter vse skupaj tudi sproti testirali. Na koncu smo pregledali še nekaj literature o zdravem življenju in s pomočjo svojega znanja sestavili nekaj vprašanj, na katera se mora odgovoriti pravilno za napredovanje v igri. Rezultat je računalniška igra, ki jo je mogoče igrati na operacijskem sistemu Windows in nas med igranjem poučuje o zdravem življenju.
Ključne besede: Unity, resne igre, razvoj iger, zdravo življenje
Objavljeno: 06.09.2016; Ogledov: 826; Prenosov: 61 
(1 glas)
.pdf Celotno besedilo (2,55 MB)

5.
ZDRAVSTVENA NEGA PACIENTA S SPONDILOLISTEZO
Klavdija Paradiž, 2013, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je opisati obravnavo pacienta s spondilolistezo pred in po operativnem posegu ter opisati vlogo medicinske sestre. Spondilolisteza je posledičen zdrs vretenca naprej ali nazaj, kjer lahko privede do močnih bolečin in omejitev pri vsakodnevnem gibanju. V teoretičnem delu je predstavljena spondilolisteza in vzroki za njen nastanek, vrste spondilolistez, klinični pregledi in diagnostične preiskave ter celostna obravnava pacienta pred operacijo in po njej. V raziskovalnem delu smo obravnavali pacienta s spondilolistezo pred in po operacijskem posegu. Obravnava je potekala po enajstih funkcionalnih vzorcih Marjory Gordon. Obravnavali smo pacienta v Ortopedski bolnišnici Valdoltra. Podatke smo zbrali s pomočjo intervjuja s pacientom, merjenjem vitalnih funkcij, opazovanjem in ocenjevanjem pacientovega stanja, s preučevanjem medicinske in negovalne dokumentacije pacienta in pogovorom s člani zdravstvenega in negovalnega tima. Z analizo pridobljenih podatkov smo oblikovali negovalne diagnoze, si postavili negovalne cilje in načrtovane aktivnosti zdravstvene nege ter vrednotili zdravstveno nego in počutje bolnika. Ugotovili smo, da so najpogostejše negovalne diagnoze pri pacientu s spondilolistezo: Nevarnost infekcije; Mobilnost, nepopolna telesna mobilnost (I. stopnja); Samonega, zmanjšana zmožnost za samostojno osebno higieno (I. stopnja); Samonega, zmanjšana zmožnost samostojnega oblačenja in osebnega urejanja (I. stopnja) ter bolečina (v spodnjem delu hrbtenice).
Ključne besede: pacient, hrbtenica, Marjory Gordon, medicinska sestra, spondilolisteza, zdravstvena nega
Objavljeno: 06.08.2013; Ogledov: 2252; Prenosov: 405
.pdf Celotno besedilo (1,14 MB)

6.
KAKOVOST STORITEV V OMREŽJIH IP/MPLS
Zala Paradiž, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu obravnavamo kakovost storitev (QoS) kot čedalje pomembnejši dejavnik pri načrtovanju paketno usmerjenih telekomunikacijskih omrežij. Najprej je predstavljen pojem omrežja naslednje generacije. Nadaljujemo s podajo definicij QoS ter z opisom konceptov zagotavljanja QoS, problemov, ki se pri tem pojavljajo, in metod QoS. Nato je opisano delovanje omrežij IP/MPLS ter nekatere možnosti uvedbe QoS s pomočjo tehnologije MPLS. V praktičnem delu je podan primer skripta, s katerim želimo prikazati uvedbo QoS-ja za optično ploščo večstoritvenega dostopovnega vozlišča v omrežju Telekoma Slovenije. Opisali smo to vozlišče in njegovo vlogo v tem omrežju. Podrobno smo si ogledali konfiguriranje optične plošče ter predstavili pomen posameznih ukazov vmesnika z ukazno vrstico.
Ključne besede: kakovost storitve, internetni protokol, večprotokolno preklapljanje z oznakami, vlakno do doma, večstoritveno dostopovno vozlišče, razred storitve
Objavljeno: 29.09.2011; Ogledov: 2006; Prenosov: 260
.pdf Celotno besedilo (1,38 MB)

7.
ANALIZA USPEŠNOSTI SLUŽBE VZDRŽEVANJA V PODJETJU
Jaka Paradiž, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen vprašalnik s področja vzdrževanja. Namen diplomskega dela je dejanski prikaz stanja službe vzdrževanja in mišljenja delavcev. V uvodu naloge so razloženi osnovni pojmi s področja vzdrževanja. Jedro diplomskega dela je sestavljeno iz vprašalnika ter analize in primerjave vseh v praksi pridobljenih odgovorov. Z metodami opazovanj, deskripcije in raziskav so ugotovljeni najpogostejši vzroki za nastanek okvar in zastojev v velikoserijski proizvodnji. Z vsemi zbranimi podatki, je nato zapisan načrt vzdrževanja, ki ob upoštevanju bistveno zmanjša okvare in zastoje na tehničnem sistemu. V zaključku diplomskega dela je prikazano kakšno je trenutno stanje vzdrževalne službe v mnogih podjetjih, njihove napake in rešitve le teh. Z upoštevanjem načrta vzdrževanja, ki je prikazan v diplomskem delu, bi lahko podjetja pridobila ključno prednost na področju vzdrževanja pred konkurenco na danes vse bolj »krutem«, globalnem trgu.
Ključne besede: vzdrževanje, analiza uspešnosti, vprašalnik, načrt vzdrževanja, vzdrževalna služba, podjetje
Objavljeno: 13.04.2011; Ogledov: 1395; Prenosov: 152
.pdf Celotno besedilo (398,69 KB)

8.
Obravnava mladih bolnic s pomanjkanjem železa
Ida Paradiž, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo z naslovom Obravnava mladih bolnic s pomanjkanjem železa zajema raziskavo med nosečnicami, ženskami v fertilni dobi in vegetarijankami. Opisali smo vzroke za nastanek anemije zaradi pomanjkanja železa in katere skupine so bolj občutljive, da se pri njih pojavi anemija. Predstavljeno je, kje se nahaja železo v človeškem organizmu, kje se skladišči in kako ga človek absorbira ter tudi kako se železo izloča iz telesa. Prav tako je predstavljeno, v kateri hrani je največ železa ter katere snovi zmanjšujejo absorpcijo v telesu in katere snovi jo povečujejo. Opisali smo, kako anemijo definira Svetovna zdravstvena organizacija (SZO), kako razvrstimo anemije, znake bolezni ter tudi diagnostiko in zdravljenje anemije. Metodologija je kvantitativna. Rezultati so bili pridobljeni s pomočjo delno strukturiranega anketnega vprašalnika. Ugotavljali smo, kako na nastanek anemije zaradi pomanjkanja železa vplivajo menstruacija, nosečnost in vegetarijanstvo. Zanimalo nas je tudi, kakšne znake so bolnice opazile, ko so zbolele, in v katerem življenjskem obdobju so zbolele. Prav tako nas je zanimalo, ali so bile zdravljene z železovimi preparati in ali so imele zaradi terapije z železovimi preparati kakšne stranske učinke. Dotaknili smo se še načina prehranjevanja, in sicer ali so zaradi bolezni spremenile način prehranjevanja. Zanimalo nas je še, kje so dobile bolnice največ informacij o svoji bolezni. Rezultati kažejo, da je večina bolnic opazila znake anemije, prav tako se je večina vprašanih že zdravila z železovimi preparati, skoraj vse pa so imele stranske učinke zdravljenja. Pri prehranjevanju smo ugotovili, da se nizek odstotek odloči za spremembo načina prehranjevanja. Največ informacij o svoji bolezni so bolnice dobile prek interneta.
Ključne besede: anemija, železo, nosečnost, menstruacija, vegetarijanstvo
Objavljeno: 09.08.2010; Ogledov: 2797; Prenosov: 429
.pdf Celotno besedilo (1,33 MB)

9.
UPORABA OGRODJA WCF ZA RAZVOJ REŠITEV E-POSLOVANJA
Blaž Paradiž, 2009, diplomsko delo

Opis: Spletne storitve so skupni imenovalec poslovnega modela na zahtevo. Omogočajo povezovanje celotnega sistema različnih neprilagodljivih virov v močnejšo poenoteno platformo, ki zmanjšuje stroške in omogoča nove priložnosti. Microsoft je za implementacijo spletnih storitev zgradil ogrodje WCF (Windows Communication Foundation). Ogrodje WCF omogoča razvoj in namestitev spletnih storitev v operacijskem sistemu Windows in zagotavlja izvajalno okolje za spletne storitve. Predstavlja način komunikacije med komponentami prek različnih računalnikov. WCF je Microsoftova implementacija množice specifikacij spletnih storitev, ki so dosegljive prek različnih protokolov. Zagotavlja veliko uporabnih funkcionalnosti za razvoj spletnih storitev, kot so gostovanje, upravljanje storitvenih primerkov, asinhroni klici, zanesljivost, upravljanje transakcij in varnost spletnih storitev. Ker vključuje vse funkcionalnosti, ki so potrebne za razvoj rešitev elektronskega poslovanja, je za implementiranje prototipa dokumentnega sistema, ki skrbi za elektronsko izmenjavo dokumentov med različnimi partnerji, izbira ogrodja WCF prava rešitev.
Ključne besede: Porazdeljeni sistemi, storitvene arhitekture, spletne storitve, ogrodje WCF, elektronsko poslovanje
Objavljeno: 05.06.2009; Ogledov: 2388; Prenosov: 207
.pdf Celotno besedilo (1,54 MB)

10.
Iskanje izvedeno v 0.29 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici