| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
APROKSIMACIJA SREDNJE OSI ENOSTAVNIH MNOGOKOTNIKOV
Gregor Smogavec, 2009, diplomsko delo

Opis: Srednja os mnogokotnika je množica središč maksimalnih notranjih krožnic v mnogokotniku. Uporablja se kot nepogrešljiv del pri reševanju različnih problemov, kot so razpoznavanje znakov, GIS, zaznavanje trkov, obdelava in analiza slik. Po definiciji dobimo eksaktno rešitev srednje osi, če v mnogokotnik vstavljamo krožnice, ki se stikajo z mejami mnogokotnika na vsaj dveh mestih, in povežemo sosednja središča le teh. Omenjeni pristop pa za posledico, razen eksaktne rešitve, potegne za sabo veliko časovno zahtevnost. To je glavni razlog, zakaj ima ta pristop omejeno uporabnost pri zgoraj omenjenih nalogah, če potrebujemo rešitev v realnem času. V diplomski nalogi predlagamo nov algoritem, ki se bo uspešno kosal s tem problemom. Algoritem deluje v štirih korakih. Najprej se zgradi omejena Delaunayeva triangulacija nad mnogokotnikom. Nato iz triangulacije izločimo odvečne trikotnike. Preostalo triangulacijo popravimo z dodajanjem Steinerjevih točk in nazadnje povežemo središča sosednjih si trikotnikov, da dobimo aproksimacijo srednje osi mnogokotnika. Meritve kažejo, da dobimo z našim algoritmom aproksimacijo srednje osi zelo hitro, kar nam daje možnost, da uporabimo algoritem v realno časovnih aplikacijah, kot na primer v robotizaciji.
Ključne besede: algoritem, računalniška geometrija, srednja os, triangulacija, središča maksimalnih krožnic
Objavljeno: 06.01.2010; Ogledov: 1317; Prenosov: 93
.pdf Celotno besedilo (2,93 MB)

2.
APROKSIMACIJSKI ALGORITEM GRADNJE SREDNJE OSI ENOSTAVNIH MNOGOKOTNIKOV, TEMELJEČ NA OMEJENI DELAUNAYEVI TRIANGULACIJI
Gregor Smogavec, 2014, doktorska disertacija

Opis: V doktorski disertaciji uvedemo nov postopek gradnje aproksimativne srednje osi, ki je učinkovitejši od obstoječih metod. Naprej opredelimo problem, področja upo-rabe in podamo hipotezi. V nadaljevanju na kratko razložimo Voronoijev diagram in opozorimo na povezavo med njim in Delaunayjevo triangulacijo, ki jo razširimo še z opisom omejene Delaunayjeve triangulacije. Zatem se osredotočimo na algoritme gradnje srednje osi, ki jih delimo na eksaktne in aproksimacijske. Sledijo definicije in pregled dosedanjih rešitev. V jedru doktorske disertacije opišemo nov algoritem za konstrukcijo aproksimacije srednje osi mnogokotnika. V tem poglavju opišemo naš algoritem za triangulacijo enostavnega mnogokotnika, uporabljeno hevristiko in korak generiranja srednje osi iz središč dobljenih trikotnikov. Sledi analiza algoritma, kjer izpeljemo prostorsko in časovno zahtevnost, in primerjava našega algoritma z obstoje-čimi metodami. Razvijemo tudi novo metriko za oceno kakovosti aproksimacije. Dok-torsko disertacijo zaključimo s pregledom opravljenega dela in opozorimo na izvirne znanstvene prispevke.
Ključne besede: računalniška geometrija, algoritmi, skeleton, srednja os, omejena Delaunayjeva trian-gulacija, Steinerjeve točke
Objavljeno: 19.08.2014; Ogledov: 914; Prenosov: 83
.pdf Celotno besedilo (5,02 MB)

Iskanje izvedeno v 0.07 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici