| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Forenzična bolnišnica skozi zgodovino kazenskega prava in forenzične psihiatrije
Barbara Nerat, Gregor Pivec, 2010, pregledni znanstveni članek

Opis: V prispevku je celostno prikazan medicinski terapevtski ukrep – forenzična bolnišnica, za katero si v skladu s tezo, da si za odgovor kazenskega pravosodja na ravnanja splošno nevarnih storilcev kaznivih dejanj ne glede na njihovo duševno zdravje v času storitve kaznivega dejanja (lahko je v razponu od stanja popolne prištevnosti, ko jim gre pripisati kazensko odgovornost, do popolne neprištevnosti, saj za svoja dejanja ne morejo kazensko odgovarjati), na katerem temelji vsebina, prizadevava najti mesto v sistemu domačega kazenskega prava. Forenzično bolnišnico, ki je pravzaprav »gostja« kazenskega prava, saj »domuje« na področju medicine oz. forenzične psihiatrije, predstavljava kot institut, ki pomeni za domačo zakonodajo absolutno novost. Ker je v slovenski ureditvi popolna neznanka, se ne omejujemo zgolj na najožji pojem forenzične bolnišnice in jo skušava prikazati s čim več zornih kotov, hkrati pa sproti opozarjati na odprta vprašanja in dileme, na katere bo treba iskati primerne odgovore, ter rešitve, da predlagani institut dobi svoj prostor v kazenskopravni teoriji, hkrati pa zaživi tudi v sodni praksi. V prispevku se osredinjava na kratek zgodovinski pregled razvoja (ne)prištevnosti in prvin instituta forenzične bolnišnice, kar pomeni, da sva subtilno izpostavila subjekt in objekt razprave, tj. forenzičnega bolnika – človeka, ki ga po storitvi za okolico nevarnega kaznivega dejanja najprej sodno obravnavajo –, ter pošljejo v forenzično bolnišnico – prostor, kamor bo storilec nameščen, da bo lahko nadalje medicinsko obravnavan. Glede na primarnost kazenskega postopka opozarjava na varstvo temeljnih načel pravne države in na temeljna načela kazenskega postopka, ki jih mora sodišče dosledno upoštevati na poti do ustrezne odločitve. Nato skušava ob upoštevanju domače in mednarodne zakonodaje predstaviti osnovno pravno podlago za namestitev v forenzično bolnišnico. Zaradi seznanitve bralca z novim institutom, ki bi z uvrstitvijo v Kazenski zakonik (KZ-1) prispeval k razvitejšemu, sodobnemu in smotrnemu sistemu kazenskega sankcioniranja, izraziteje uporabljava zgodovinsko in praktično metodo, t. i. »desk research«, »case study«.
Ključne besede: forenzična bolnišnica, forenzični bolnik, kazenski zakonik, kazenski postopek, sistem kazenskega sankcioniranja, medicinska terapevtska obravnava
Objavljeno: 27.03.2017; Ogledov: 668; Prenosov: 88
.pdf Celotno besedilo (408,56 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
3.
4.
Zgodovina Medikohistorične sekcije Slovenskega zdravniškega društva
Elko Borko, Viljem Brumec, Boža Janžekovič, Gregor Pivec, 2010, pregledni znanstveni članek

Opis: Prispevek prikazuje 40 let delovanja Medikohistorične sekcije slovenskega zdravniškega društva (MHS SZD) v obdobjih treh predsednikov društva. MHS SZD so ustanovili v Ljubljani leta 1951. Po smrti prvega predsednika doc. dr. Ivana Pintarja, dr.med., je leta 1963 sekcija prenehala delovati. Izvršni odbor Slovenskega zdravniškega društva (SZD) pa je leta 1968 obnovil delo MHS SZD in določil njen sedež v Mariboru. Dolgoletni predsednik prim. Eman Pertl, dr. med. je natančno opisal prvih deset let delovanja sekcije (1968-1978), drugo obdobje (1979-1998) je prikazal naslednji predsednik prof. dr. Edvard Glaser, dr. med., ki je vodil sekcijo vse do svoje smrti 2007. V prispevku opisujemo povezanost MHS SZD s sorodnim, Znanstvenim društvom za zdravstveno kulturo Slovenije (ZDZZKS), ko je bil prof. dr. Edvard Glaser tudi predsednik mariborske podružnice ZDZZKS. Poročilo o delovanju sekcije v zadnjem obdobju (1998-2007) dopolnjuje pregled 40-letnega delovanja MHS SZD.
Ključne besede: zgodovina medicine, zdravniško društvo
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 1149; Prenosov: 48
.pdf Celotno besedilo (390,60 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

5.
Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici