| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 12
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
OBLIKOVALSKI IN ERGONOMSKI VIDIKI RAZVOJA FOTOAPARATA
Gregor Harih, 2009, diplomsko delo

Opis: Fotoaparat je naprava za zajemanje svetlobe. Od njenega izuma, do danes se je na osnovi stalnega razvoja, nove tehnike in tehnologije precej spremenila. Zraven zagotavljanja glavne funkcije je potrebno, da razvojni inženir oblikuje fotoaparat po principih industrijskega oblikovanja in ergonomije. Z upoštevanjem teoretičnih in praktičnih priporočil ter na osnovi antropometričnih tabel je mogoče doseči obliko, ki bo uporabnikom vizualno všeč ter bo omogočala enostavno in preprosto uporabo z malo utrujanja in brez poškodb uporabnika. V kolikor so principi industrijskega oblikovaja in ergonomije ustrezno zajeti v razvojni fazi, se ustvari dodatna vrednost fotoaparata, ki izboljša konkurenčnost izdelka na tržišču.
Ključne besede: delovno okolje, razdelitev fotoaparatov, zrcalno-refleksni fotoaparat, camera obscura, ergonomija, inženirsko oblikovanje, konstrukcijska priporočila, izbira materiala, antropometrija, računalniška orodja
Objavljeno: 04.01.2010; Ogledov: 2204; Prenosov: 177
.pdf Celotno besedilo (18,38 MB)

2.
RAZVOJ VIRTUALNEGA MODELA ČLOVEŠKE ROKE ZA ERGONOMSKO OBLIKOVANJE IZDELKOV
Gregor Harih, 2014, doktorska disertacija

Opis: Velik del ročnih opravil je še vedno opravljen s pomočjo ročnih orodij. Pravilna zasnova ročaja orodja je tako lahko ključnega pomena za preprečevanje obolenj. Obstoječe metode načrtovanja upoštevajo valjaste ročaje in podajajo smernice za določitev optimalnih premerov za povečanje zmogljivosti in zviševanje udobja ob zmanjševanju možnosti za nastanek akutnih in kumulativnih travmatičnih obolenj. Oblika ročaja in materiali ročaja doslej niso bili podrobneje raziskani, kar bi imelo vpliv na izboljšanje ergonomije izdelka. Za premostitev omejitev glede določitve oblike ročaja, smo razvili anatomsko natančen statični virtualni model človeške roke v optimalnem krepkem oprijemu za neposredno oblikovanje ročaja orodja, ki temelji na interdisciplinarnem pristopu na osnovi medicinskega slikanja. Da bi odpravili omejitve glede pravilne določitve materiala ročaja orodja, smo uporabili metodo končnih elementov za simulacijo človeškega prsta ob oprijemu ročaja iz različnih materialov. Rezultati so pokazali, da ročaj orodja, ki temelji na razvitem virtualnem modelu človeške roke, zagotavlja bistveno večjo kontaktno površino in udobje v primerjavi s cilindričnim ročajem. Z večjo kontaktno površino in anatomsko obliko ročaja je mogoče preprečiti prekomerne deformacije mehkega tkiva in s tem prekomerne obremenitve na roko. Numerični izračuni so pokazali, da običajni materiali ročajev orodij ne zmanjšujejo kontaktnega tlaka ob oprijemu, predlagane hiper-elastične pene, ki upoštevajo nelinearno mehansko obnašanje mehkega tkiva pa lahko znatno zmanjšajo kontaktni tlak in hkrati ohranijo zadostno stopnjo stabilnosti. Rezultati tako potrjujejo domnevo, da lahko pravilna oblika in material ročaja orodja povečata učinkovitost in udobje in s tem zmanjšata tveganje za nastanek akutnih in kumulativnih travmatičnih obolenj.
Ključne besede: razvoj izdelka, ergonomija, virtualni model človeške roke, ročaj orodja, medicinsko slikanje, oblika ročaja, udobje, metoda končnih elementov, izbira materiala, kontaktni tlak, simulacija oprijema, hiper-elastične pene
Objavljeno: 12.05.2014; Ogledov: 1179; Prenosov: 162
.pdf Celotno besedilo (4,76 MB)

3.
Open-source software in medical imaging: case-based study with interdisciplinary innovative product design
Gregor Harih, Andrej Čretnik, 2012, izvirni znanstveni članek

Opis: Namen: V zadnjem času je bilo razvitih precej celovitih rešitev odprtokodne programske opreme za medicinske slike, ki ponujajo zmogljiva orodja za slikovno upravljanje, vizualizacijo, skladiščenje in analizo. Namen članka je predstaviti odprtokodno programsko opremo za delo z medicinskimi slikami in njene značilnosti ter jo primerjati s komercialnimi rešitvami. Metode: Predstavljen je primer razvoja optimalne velikosti in oblike ročaja ročnega orodja s pomočjo brezplačne odprtokodne programske opreme '3D Slicer'. Večina avtorjev priporoča valjasto oblikovanost ročajev, da bi povečali udobje in učinkovitost uporabnika ter preprečili kumulativna travmatična obolenja, vendar optimalna oblika ročaja še ni bila ugotovljena. Namen raziskaveje predstaviti metode, s katerimi je mogoče pridobiti obliko ročaja v optimalni drži roke za krepki oprijem s čim bolj optimalno porazdelitvijo pritiska na mehka tkiva. Uporabili smo magnetno resonančno preiskavo in individualno izdelan kalup, ki je ohranjal optimalno držo roke med preiskavo. Program '3D Slicer' je bil uporabljen za segmentacijo in 3D rekonstrukcijo na osnovi MR slik. 3D model roke je bil nato 'izvožen' v komercialni program za računalniško podprto konstruiranje optimalnega ročaja orodja. Rezultati: Meritve premerov na 3D rekonstrukciji so pokazale, da so bili položaji zadržani z le majhnimi odstopanji, kar maksimizira največjo silo kontrakcije prstov. Tako oblikovan optimalni ročaj zagotavlja 25 % večjo kontaktno površino v primerjavi z optimalnim valjastim ročajem in s tem zmanjšuje tudi kontaktne tlake, kar povečuje učinkovitost in udobje ter (zelo verjetno) preprečuje kumulativna travmatična obolenja. Zaključki: Prikazan primer potrjuje ustreznost odprtokodne programske opreme za medicinske slike kot (večinoma) brezplačno in učinkovito orodje, podobno kot (neredko drage) druge komercialne rešitve.
Ključne besede: tool handle, software, open source, ergonomics, segmentation, medical imaging, hand model, 3D
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 703; Prenosov: 19
URL Povezava na celotno besedilo

4.
Interdisciplinary approach to tool-handle design based on medical imaging
Gregor Harih, Andrej Čretnik, 2013, izvirni znanstveni članek

Opis: Products are becoming increasingly complex; therefore, designers are faced with a challenging task to incorporate new functionality, higher performance, and optimal shape design. Traditional user-centered design techniques such as designing with anthropometric data do not incorporate enough subject data to design products with optimal shape for best fit to the target population. To overcome these limitations, we present an interdisciplinary approach with medical imaging. The use of this approach is being presented on the development of an optimal sized and shaped tool handle where the hand is imaged using magnetic resonance imaging machine. The obtained images of the hand are reconstructed and imported into computer-aided design software, where optimal shape of the handle is obtained with Boolean operations. Methods can be used to develop fully customized products with optimal shape to provide best fit to the target population. This increases subjective comfort rating, performance and can prevent acute and cumulative trauma disorders. Provided methods are especially suited for products where high stresses and exceptional performance is expected (high performance tools, professional sports, and military equipment, etc.). With the use of these interdisciplinary methods, the value of the product is increased, which also increases the competitiveness of the product on the market.
Ključne besede: product design, ergonomics, medical imaging, reverse engineering, innovation
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 584; Prenosov: 228
.pdf Celotno besedilo (2,38 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

5.
Obvladovanje kompleksnosti produktov s pomočjo PLM konfiguratorja znotraj koncerna proizvodnih podjetij in prodaje
Aleš Ješovnik, 2018, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je predstavljen konfigurator kot aplikacija v sistemu PLM/PDM, ki pomaga k organiziranemu razvoju in poslovanju podjetij, v današnjem svetu kompleksnih izdelkov. Opisan je pomen kompleksnosti, s katero imajo današnja podjetja težave, kako jo primerno obvladovati. Opisana sta sistem PLM in njegova vloga v podjetju. Opisano je tudi, kako je sestavljen ter kako se prekriva in povezuje z drugimi sistemi. Predstavljene so tudi nekatere aplikacije v sistemih PDM, podrobneje pa je opisana aplikacija Product Configurator iz Teamcentra, ki je bila testirana v namen obvladovanja kompleksnosti izdelka v koncernu Containex. Končni rezultat magistrskega dela je konfigurator za produkt terase in bivalne enote. Predstavljene ugotovitve in rezultati testov bodo služili pri nadaljnjem odločanju o nakupu aplikacije Product Configurator v Teamcentru.
Ključne besede: življenjski cikel izdelka, upravljanje življenjskega cikla izdelka, kompleksni izdelki, kompleksnost, konfiguracija izdelka, informacijska podpora, podatki, upravljanje podatkov, programsko orodje, modeliranje
Objavljeno: 30.11.2018; Ogledov: 336; Prenosov: 70
.pdf Celotno besedilo (4,60 MB)

6.
Oblikovalska študija športnega vozila Volos X1
Alan Lazarov, 2018, magistrsko delo

Opis: Delo opisuje oblikovalsko študijo športnega avtomobila. Cilj je oblikovanje vozila, ki je cenovno dostopno višjemu srednjemu sloju zahodne Evrope in ZDA. Uporabili smo metodo dizajnerskega razmišljanja. S pomočjo analize trga in potencialnih uporabnikov smo izdelali paket vozila, ki smo ga dopolnili s študijo ergonomije potnikov. S pomočjo 2D- in 3D-vizualizacijskih tehnik smo prišli do končne oblike avtomobila. Ugotovili smo, da je avtomobil možno postaviti na tržišče in da bi bili z njim konkurenčni.
Ključne besede: industrijsko oblikovanje, oblikovanje vozil, športni avtomobili, 3D-modeliranje, renderiranje, ergonomija
Objavljeno: 17.04.2019; Ogledov: 234; Prenosov: 45
.pdf Celotno besedilo (5,46 MB)

7.
Sinteza mehanizma stola za pomoč pri vstajanju
Peter Kolar, 2020, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu bomo predstavili sintezo mehanizma gibajočega stola za pomoč pri vstajanju in usedanju na podlagi določenih zahtev. Kot končnega uporabnika stola bomo definirali osebe z omejeno sposobnostjo gibanja in oslabljenimi mišicami. Na podlagi zahtev teh uporabnikov bomo definirali zahteve samega stola. S pomočjo simulacij kinematike bomo poskusili doseči predpostavljene zahteve stola. Cilj magistrskega dela je zasnova stola kot izdelka, ki je namenjen osebam s posebnimi potrebami. Zasnova stola mora biti takšna, da stol ustvarja silo, ki ves čas sili uporabnika proti vstajanju. Mehanizem mora biti zasnovan tako, da je vrednost sile v vsaki poziciji sorazmerna sili gravitacije, ki deluje na uporabnika, in ga sili proti polnemu sedečemu položaju.
Ključne besede: simulacija, kinematika, gibanje, ergonomija, sinteza
Objavljeno: 11.02.2020; Ogledov: 124; Prenosov: 20
.pdf Celotno besedilo (4,62 MB)

8.
Stroj za mešanje komposta
Klemen Žvikart, 2015, diplomsko delo

Opis: V podjetju BIJOL d.o.o iz Vuzenice je že dolgo prisotna ideja o lastnem proizvodu, saj si podjetje želi svojo dejavnost razširiti na več panog. Razviti stroj za mešanje komposta je bila ena izmed njih. Na tej osnovi in že vnaprej pripravljeni zasnovi, kako naj bi izgledal stroj za mešanje komposta, sem prevzel projekt in na osnovi lastne ideje skonstruiral stroj za mešanje. Namen te naloge je skonstruirati stroj ter pripraviti dokumentacijo. Poleg same izdelave stroja so cilji naloge tudi spoznati različna računalniška orodja, ki so mi bila v podjetju BIJOL d. o. o na voljo ter spoznati samo delo v proizvodnji.
Ključne besede: Mešanje, kompost, mešanje komposta, razvoj izdelka, konstruiranje
Objavljeno: 27.10.2015; Ogledov: 728; Prenosov: 94
.pdf Celotno besedilo (3,43 MB)

9.
Razvoj fiksnega dela konstrukcije CNC portalno rezkalnega stroja
Blaž Gojkošek, 2015, diplomsko delo

Opis: Razvoj človeka je svet proizvodnje pripeljal tako daleč, da strmimo k vedno boljšim in bolšjim izdelkom, ki nam lajšajo življenje . To lahko zagotavljamo le z visokokakovostnimi stroji, ki omogočajo izdelavo najzahtevnejših izdelkov. V diplomskem delu je opisan postopek razvoja CNC portalno rezkalnega stroja, od samega začetka, pa do jeklene konstrukcije s vgrajenimi standardnimi deli. Pripravljen 3D CAD model zadostuje potrebam, da se opravijo MKE analize.
Ključne besede: CNC, CNC stroj, portal, most, fiksen del, konstrukcija, konstruiranje, model, modeliranje, rezkanje, rezkalni stroj, 3D, Catia, MKE, CAD
Objavljeno: 20.10.2015; Ogledov: 760; Prenosov: 104
.pdf Celotno besedilo (4,59 MB)

10.
Razvoj gibljivega mostu za CNC portalni rezkalni stroj in pripadajočih komponent
Leon Požar, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu bomo predstavili razvoj gibljivega mostu za CNC portalni rezkalni stroj in pripadajočih komponent. Sodobna proizvodnja temelji na povečanju natančnosti in zmogljivosti obdelovalnih strojev. Mnogo podjetij, ki se ukvarja z obdelovanjem kovine, lesa in polimernih obdelovalnih materialov, si težje privoščijo CNC portalne rezkalne stroje, saj so le-ti visokega cenovnega razreda. Naš cilj je bil skonstruirati CNC portalni rezkalni stroj, ki bo zmogljivejši in cenovno dostopen. Naš del konstruiranja je zavzemal razvoj gibljivega mostu. Pri tem smo posebej razvijali konstrukcijo le-tega, da bi bila čim bolj toga in odporna na sile, ki nastajajo pri rezkanju. V diplomsko delo smo vključili tudi 3D model gibljivega mostu CNC portalnega rezkalnega stroja, ki smo ga skonstruirali v CAD programu Catia V5 R20.
Ključne besede: CNC obdelava, rezkanje, portal, gibljivi most, razvoj konstrukcije
Objavljeno: 20.10.2015; Ogledov: 672; Prenosov: 75
.pdf Celotno besedilo (2,73 MB)

Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici