| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Funkcijska in stroškovna analiza proizvoda/storitve : diplomsko delo
Grega Medved, 2008, diplomsko delo

Ključne besede: Management vrednosti, planiranje vrednosti, zbiranje podatkov, funkcijska analiza, stroškovna analiza
Objavljeno: 12.11.2008; Ogledov: 2791; Prenosov: 371 
(1 glas)
.pdf Celotno besedilo (809,23 KB)

2.
RAZVOJ SOFISTICIRANIH MODELOV ZA UPRAVLJANJE ZALOG PRI SPREMENLJIVEM POVPRAŠEVANJU IN KOMPARATIVNA ANALIZA DOSEŽENIH REZULTATOV
Grega Medved, 2011, magistrsko delo

Opis: Upravljanje zalog predstavlja zelo široko področje množice sistemov upravljanja. Razlike med njimi izvirajo v prvi meri predvsem iz povpraševanja (deterministično, stohastično) ter ostalih pogojev poslovanja (različne vrste blaga, stroški ...).V magistrski nalogi bomo predstavili in razvili različne modele upravljanja z zalogami z upoštevanjem navedenih pogojev. Ker se v praksi srečujemo tako z determinističnimi kakor stohastičnimi informacijami o količinah in porazdelitvah povpraševanja, bomo v sklopu determinističnega povpraševanja predstavili osnovne modele upravljanja z zalogami pri konstantnem povpraševanju in razvili Wagner-Whitinov model pri časovno spremenljivem povpraševanju. Za potrebe razvoja Wagner-Whitinovega modela bomo predstavili metodologijo reševanja problemov po korakih, ki ji pravimo dinamično programiranje. V okviru stohastičnega povpraševanja pa bomo najprej predstavili enoperiodični ''Newsboy'' model upravljanja zalog. Zelo nazorno bo prikazan tudi razvoj modela pri zveznem in periodičnem pregledovanju stanja zalog ob stohastičnem povpraševanju. Različna okolja in pogoji poslovanja zahtevajo določeno prilagodljivost modelov in strategij. Da bi tem pogojem zadostili, bomo razvili tudi ''hibridna'' modela pri zveznem in periodičnem pregledovanju stanja zalog, ki temeljita na nekoliko drugačni strategiji upravljanja zalog, kot klasična modela. Nikakor ne bomo pozabili zelo pomembnega dejstva pri poslovanju z zalogami, ki ga imenujemo količinski popusti. Tudi v ta namen bomo razvili modele za upravljanje z zalogami. Rezultat razvoja različnih modelov upravljanja je optimalna strategija upravljanja zalog, ki daje nekatere značilne optimalne veličine, kot so: optimalno naročena količina, optimalno signalna zaloga, optimalen čas naročanja, …, in omogoča, da zaloge upravljamo z najnižjimi stroški. Za potrebe simulacije in komentarja rešitev, dosežena s pomočjo stohastičnih modelov upravljanja z zalogami, bomo v programskem okolju Matlab konstruirali algoritme, ki bodo izračunavali optimalne veličine pri upravljanju zalog. Na osnovi simulacijskih podatkov, ki bodo pokrivali širok spekter hipotetičnih situacij oz. scenarijev, bomo preizkusili različne primere iskanja optimalnih strategij in komentirali rešitve in vzroke za dosežene rezultate.
Ključne besede: upravljanje zalog, Wagner-Whitinov model pri časovno spremenljivem povpraševanju, dinamično programiranje, upravljanje zalog pri stohastičnem povpraševanju, količinski popusti.
Objavljeno: 16.10.2011; Ogledov: 2160; Prenosov: 192
.pdf Celotno besedilo (5,19 MB)

3.
Iskanje izvedeno v 0.07 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici