| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 13
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Cleavage-mediated regulation of Myd88 signaling by inflammasome-activated caspase-1
Monika Avbelj, Iva Hafner Bratkovič, Duško Lainšček, Mateja Manček Keber, Tina Tinkara Peternelj, Gabriela Panter, Steven P. Treon, Boris Gole, Uroš Potočnik, Roman Jerala, 2022, izvirni znanstveni članek

Opis: Coordination among multiple signaling pathways ensures an appropriate immune response, where a signaling pathway may impair or augment another signaling pathway. Here, we report a negative feedback regulation of signaling through the key innate immune mediator MyD88 by inflammasome-activated caspase-1. NLRP3 inflammasome activation impaired agonist- or infection-induced TLR signaling and cytokine production through the proteolytic cleavage of MyD88 by caspase-1. Site-specific mutagenesis was used to identify caspase-1 cleavage site within MyD88 intermediary segment. Different cleavage site location within MyD88 defined the functional consequences of MyD88 cleavage between mouse and human cells. LPS/monosodium urate–induced mouse inflammation model corroborated the physiological role of this mechanism of regulation, that could be reversed by chemical inhibition of NLRP3. While Toll/interleukin-1 receptor (TIR) domain released by MyD88 cleavage additionally contributed to the inhibition of signaling, Waldenström’s macroglobulinemia associated MyD88L265P mutation is able to evade the caspase-1-mediated inhibition of MyD88 signaling through the ability of its TIRL265P domain to recruit full length MyD88 and facilitate signaling. The characterization of this mechanism reveals an additional layer of innate immunity regulation.
Ključne besede: Myeloid differentiation factor 88, Myd88, caspase-1, inflammasomes, regulation, innate immunity, inflammation
Objavljeno v DKUM: 16.08.2023; Ogledov: 309; Prenosov: 15
.pdf Celotno besedilo (12,17 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
Imisije : magistrsko delo
Gabriela Firšt, 2019, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo se v uvodu, s kratkim opisom, »dotakne« samega pojma lastninske pravice, saj gre za eno ključnih človekovih pravic, ki je deležna pravnega varstva na najvišji ravni. Kot pomemben institut, s katerim se želi zagotoviti mirno sosedsko življenje, je v nadaljevanju zaključnega dela podan oris različnih omejitev lastninske pravice, katerim je podvržen imetnik pravice. Stvarnopravna določila pa ne zavezujejo samo lastnikov, temveč tudi neposrednega posestnika, zato je v magistrski nalogi smiselno podana tudi krajša opredelitev posesti. Za boljši vpogled, in pravilno razumevanje imisij, se magistrska naloga nadalje opredeli do samega sosedskega prava, katerega glavna naloga je sosedom omogočiti prijetno sobivanje na prostorsko povezanih nepremičninah in v okviru katerega se obravnavajo imisije kot najbolj tipičen institut sosedskega prava. Z izrazom sosedstvo lahko opredelimo družbeno razmerje sosedov, torej tistih ljudi, ki so prostorsko povezani. Temu sledi pregled različnih vrst tožbenih zahtevkov, ki so na voljo posameznikom v okviru pravnega varstva pred prepovedanimi imisijami, ter razmejitev med stvarnopravnim in obligacijskopravnim varstvom. V jedru zaključnega dela so predstavljene imisije, kot eden najbolj tipičnih sosedskopravnih institutov, ter njihova klasifikacija glede na različne vrste. Imisije so raznovrstni vplivi, ki izhajajo iz ene nepremičnine in jih je mogoče zaznati na drugi nepremičnini. Niso pa vsi moteči vplivi tudi prepovedani, saj mora med lastniki prostorsko povezanih nepremičnin obstajati določena mera tolerance, na podlagi katere je vsakdo, do določene mere, dolžan trpeti vplive, ki prihajajo in se širijo iz okolice. Ali gre za prepovedano imisijo, pa je odvisno od krajevnih razmer ali škode, ki je bila prizadejana nepremičnini. Kot zanimivost, se magistrsko delo opredeli tudi do idealnih imisij, ki predstavljajo eno od vrst imisij za katero v slovenski teoriji in sodni praksi še ni jasnih stališč ali jim je priznana pravna veljava ali ne.
Ključne besede: Lastninska pravica, omejitev lastninske pravice, posest, sosedsko pravo, nepremičnina, imisije, stvarno pravno varstvo, obligacijsko pravno varstvo.
Objavljeno v DKUM: 20.12.2019; Ogledov: 1310; Prenosov: 173
.pdf Celotno besedilo (821,33 KB)

3.
4.
The development of spatial representation in the world of new media
Bea Tomšič Amon, 2011, izvirni znanstveni članek

Opis: With the development of spatial perceptions being one of the most important goals of visual art education, we analysed the influence of different didactic tools – dynamic or static in the development of pupils’ spatial perception. After an initial testing, we formed groups considering three different levels in their abilities to represent spatial organizations. In experimental groups pupils were introduced with the contents of the lesson using moving images while in control groups we used static images. Pupils had to make a drawing using the cues to represent space. While pupils from the advanced level did not show differences, in the second group they showed more detailed drawings in the case of the use of dynamic didactic means. Among the less talented pupils, the results showed a difference: improvement in the case of static images while dynamic images produced a kind of insecurity that did not allow the free development of pupils’ expression. We concluded that it is important to use the adequate didactic tools taking into account the goals we wish to achieve: dynamic images foster a unique experience of space but they can create insecurity and negative feelings in pupils that find it difficult to express themselves in terms of two dimensional representations of space.
Ključne besede: new technologies, didactic tool, dynamic and static images, drawing
Objavljeno v DKUM: 10.10.2017; Ogledov: 943; Prenosov: 106
.pdf Celotno besedilo (162,65 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

5.
Model sprejetosti informacijskega sistema IPP v javni upravi
Gabriela Weiss Živič, 2016, magistrsko delo/naloga

Opis: Proces sprejemanja predpisov je kompleksen, saj v njem sodelujejo različni deležniki (ministrstva, občine, primarni uporabniki, strokovna in širša javnost), sledi zakonsko predpisanim proceduram in pokriva različna področja. Informacijska podpora procesa sprejemanja predpisov v državni upravi je bila zato nujna. Informacijska podpora postopkov priprave predpisov (v nadaljevanju IPP) je informacijski sistem, ki zagotavlja enotno programsko podporo procesom priprave predpisov. Sama vpeljava informacijskega sistema IPP še ne zagotavlja tudi sprejetosti informacijskega sistema. K temu prispevajo poznavanje, zaznana uporabna vrednost in preprostost uporabe in drugi. V magistrski nalogi analiziramo sprejetost informacijskega sistema IPP na podlagi modela sistemske dinamike, ki temelji na teoriji TAM in D&M modela uspešnosti IS. V ta namen smo razvili vprašalnik, ga razdelili uporabnikom sistema in na podlagi mnenj 74 anketirancev pojasnili dinamične povezave med glavnimi elementi modela. Spoznanja raziskave prispevajo k razumevanju sistema IPP in omogočajo analizo vpliva različnih scenarijev na uspešnost uporabe sistema v praksi. Ciljna publika za našo raziskavo so predvsem implementatorji IS. Predvidevamo, da jim bo raziskava koristila tako, da jim bo nudila boljši vpogled, kateri glavni dejavniki in vzročne povezave prevladujejo pri uvedbi IS.
Ključne besede: Informacijski sistem, model sprejetosti TAM, D&M model uspešnost, sistemska dinamika, IPP
Objavljeno v DKUM: 05.10.2016; Ogledov: 1784; Prenosov: 175
.pdf Celotno besedilo (1,69 MB)

6.
PRAVICE DELOVNIH INVALIDOV
Gabriela Firšt, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi so predstavljene pravice delovnih invalidov, ki predstavljajo najštevilčnejšo skupino med invalidi. V Sloveniji nimamo enotnega zakona, ki bi podal definicijo invalida, temveč je teh več. Status delovnega invalida pa imajo le tisti, ki pridobijo katero od pravic iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja. Kljub temu, da zavarovanec uveljavlja pravice pri zavodu za invalidsko in pokojninsko zavarovanje, je obveznost za uresničitev nekaterih od njih na strani delodajalca. Delovne invalide razvrščamo v različne kategorije invalidnosti, odvisno od tega kako težke posledice je invalidnost pustila pri zavarovancu. V kolikor postane zavarovanec popolnoma nezmožen za delo, mu pripada pravica do invalidske pokojnine, s katero se mu želi omogočiti čim boljše življenje. V primeru zmožnosti za delo, pa se poskuša delovnemu invalidu omogočiti čim večjo dejavnost na trgu dela v skladu z njegovo preostalo delovno zmožnostjo. Namen diplomske naloge je tudi predstaviti položaj delovnega invalida v primeru odpovedi pogodbe o zaposlitvi ter vloga delodajalca pri pravicah delovnih invalidov. Invalidi se le stežka uveljavljajo na trgu dela, saj se jim delodajalci pogosto želijo izogniti zaradi obveznosti, ki jih s sabo prinaša zaposlitev invalida. Zato je še toliko bolj pomembno, da se pravice invalidov spoštujejo ter se jim s tem omogoči, da ne občutijo neenakosti in se lažje vključijo na trg dela.
Ključne besede: Invalid, delovni invalid, pravice invalidov, pokojninsko in invalidsko zavarovanje, socialna varnost
Objavljeno v DKUM: 16.09.2016; Ogledov: 3374; Prenosov: 422
.pdf Celotno besedilo (665,66 KB)

7.
VPLIV INTERAKTIVNE TABLE NA UČNO USPEŠNOST IN MOTIVACIJO UČENCEV V SKLOPU POUČEVANJA TUJEGA JEZIKA NA OSNOVNI ŠOLI
Gabriela Maja Grivec, 2016, diplomsko delo

Opis: Splošno znano je, da IKT igra vse bolj in bolj pomembno vlogo v kulturnih, znanstvenih in socialnih področjih našega življenja. Poučevanje z interaktivno tablo naj bi pripomoglo k večji pozornosti in motivaciji vseh učencev v razredu, ti pa naj bi bili očarani nad videnim ter slišanim. V diplomskem delu je predstavljena uporaba interaktivne table pri poučevanju tujega jezika ter kako uporaba interaktivne table vpliva na učno uspešnost in motivacijo učencev v osnovnih šolah.
Ključne besede: informacijsko-komunikacijska tehnologija (IKT), interaktivna tabla, motivacija, učna uspešnost, modernizacija, učna ura, metodika poučevanja
Objavljeno v DKUM: 09.09.2016; Ogledov: 1469; Prenosov: 115
.pdf Celotno besedilo (2,41 MB)

8.
Učni načrt
Natalija Kocjančič, Silva Karim, Majda Kosec, Željko Opačak, Marjana Prevodnik, Jana Rojc, Andrej Velikonja, Tomaž Zupančič, Marjeta Kepec, Marjan Prevodnik, Bea Tomšič Amon, Jurij Selan, 2011, slovar, enciklopedija, leksikon, priročnik, atlas, zemljevid

Objavljeno v DKUM: 21.12.2015; Ogledov: 1577; Prenosov: 45
URL Povezava na celotno besedilo

9.
UČINKOVITOST TRENINGA UPRAVLJANJA S STRESOM: APLIKACIJA INTERVENCIJE NA DVEH VZORCIH
Gabriela Lukman, 2015, magistrsko delo

Opis: Namen naše raziskave je bil preučiti učinkovitost treninga upravljanja s stresom na dveh vzorcih. Raziskava je bila sestavljena na podlagi kontroliranega eksperimenta, v katerega sta bili vključeni dve eksperimentalni in dve kontrolni skupini. Trening upravljanja s stresom smo najprej izvedli z zaposlenimi. Zanimalo nas je, ali bodo udeleženci treninga poročali o nižji stopnji doživljanja stresa po treningu v primerjavi z rezultati pred treningom. Prav tako nas je zanimalo, ali bodo udeleženci eksperimentalne skupine poročali o nižji stopnji stresa po treningu v primerjavi z rezultati kontrolne skupine. Trening smo kasneje adaptirali in ponovno izvedli s študenti. Zanimalo nas je, ali bodo študenti, ki so sodelovali v treningu, poročali o nižji stopnji doživljanja stresa v primerjavi s kontrolno skupino. Prav tako nas je zanimalo, ali bodo udeleženci poročali o večji učinkovitosti, boljšem upravljanju s časom in višji/nižji stopnji pozitivnega/negativnega afekta. Navsezadnje pa nas je zanimalo tudi, ali bodo udeleženci eksperimentalne skupine na vseh omenjenih področjih poročali o izboljšanju rezultatov po treningu. Vzorec je bil sestavljen iz 77 udeležencev, od tega je bilo 35 negovalnih delavcev iz ustanove za usposabljanje, delo in varstvo oseb z motnjami v duševnem razvoju in 32 študentov Filozofske fakultete Univerze v Mariboru. Zaposleni so rešili vprašalnik Lestvica doživljanja stresa (Cohen, 1988), študentje so rešili nabor naslednjih vprašalnikov: Lestvica doživljanja stresa (Cohen, 1998), Lestvica samoučinkovitosti (Jerusalem in Schwaver, 1992), Lestvica upravljanja s časom (Britton in Tesner, 1991) in Lestvica pozitivnega in negativnega afekta (Watson, Clark in Tellegen, 1988). Rezultati raziskave se delno ujemajo s predhodnimi študijami. Na podlagi rezultatov smo ugotovili, da je trening upravljanja s časom dosegel pričakovan učinek, s čimer smo potrdili obe hipotezi. V nasprotju s pričakovanji trening ni imel predvidevanega učinka pri študentih, zato smo v tem primeru zavrnili vse navedene hipoteze.
Ključne besede: Stres, intervencije, upravljanje s stresom, zaposleni, študenti, učinkovitost.
Objavljeno v DKUM: 05.11.2015; Ogledov: 2031; Prenosov: 183
.pdf Celotno besedilo (991,60 KB)

10.
Mild oxidation of cellulose fibers using dioxygen as ultimate oxidizing agent
Gabriela Biliuta, Lidija Fras Zemljič, Valeria Harabagiu, Sergiu Coseri, 2011, izvirni znanstveni članek

Opis: Two types of regenerate cellulose fibres were oxidized under mild conditions, by using N-hydroxyphthalimide as catalyst and molecular oxygen as ultimate oxidizing agent. The amounts of negatively charged groups introduced were determined by means of potentiometric titration. The degree of polymerization and molar mass of the oxidized fibres determined viscosimetrically, has been found to be almost unaffected during oxidation.
Ključne besede: viscose fibers, modal fibers, oxidation, N-hydroxyphthalimide, NHPI, phthalimide-N-oxyl radical, PINO
Objavljeno v DKUM: 01.06.2012; Ogledov: 1756; Prenosov: 47
URL Povezava na celotno besedilo

Iskanje izvedeno v 0.28 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici