| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Odgovornost letalskega prevoznika za zamudo - analiza odločitev Sodišča EU
Frane Krpina, 2015, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga analizira sodne odločbe in sicer tiste, katere je sprejelo Sodišče Evropske Unije in s katerimi je odgovorilo na zastavljena vprašanja nacionalnih sodišč v zvezi z razlago določb in s tem pravnih pojmov Uredbe 261/2004. Sodišča so tista, ki prek sodne prakse skrbijo, da pravo sledi svojemu namenu in da popravi napake, ki so nastale pri sestavi omenjenih aktov. S sodnimi odločbami je sodišče Evropske Unije podalo novo razlago določbam Uredbe 261/2004 in s tem onemogočilo nacionalnim sodiščem, da bi interpretirala določbe po svoje. Dokončno je tudi potrdilo, da akti Evropske skupnosti, ki so namenjeni varovanju potnikov niso v nasprotju z Montrealsko konvencijo in da je potrebno dosledno spoštovati pravna načela. Potnikom je bilo z eno pomembnejših sodnih odločb omogočeno zahtevati oziroma uveljavljati pravico do odškodnine v primeru, da je bil potnikov let odpovedan ali pa da je prišlo do velike zamude, tj. tiste, ki je daljša od treh ur. Vse to pa bi bilo težko dokazati, če ne bi Sodišče Evropske Unije podalo razlago pojma »čas prihoda«.
Ključne besede: Montrealska konvencija, Uredba (ES) 261/2004, zamuda leta, odškodnina, čas prihoda, zadeva Sturgeon, zadeva IATA in ELFAA, zadeva Nelson, zadeva TUI Travel, zadeva Germanwings, zadeva Folkerts.
Objavljeno: 16.05.2016; Ogledov: 448; Prenosov: 85
.pdf Celotno besedilo (310,22 KB)

2.
Zavrnitev unovčitve neodvisne bančne garancije - analiza slovenske sodne prakse
Frane Krpina, 2018, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obravnava institut neodvisne bančne garancije kot enega izmed novejših pravnih institutov na področju zavarovanja pogodbenih obveznosti. Posebnost neodvisne bančne garancije, znane tudi kot neakcesorna bančna garancija, bančna garancija na prvi poziv, bančna garancija brez ugovora ali stand-by akreditiv, je njena abstraktnost glede na temeljno razmerje med naročnikom in upravičencem iz bančne garancije. V pravni teoriji razmejitev med odvisno in neodvisno bančno garancijo ne povzroča večjih dvomov, problematika se pokaže šele ob vsakodnevni uporabi med pogodbenimi strankami. V magistrskem delu je skozi obsežno sodno prakso slovenskih sodišč analizirano, kdaj je mogoče govoriti o neodvisni naravi in kdaj bančna garancija ohranja svojo neodvisnost kljub pogojem dokumentarne narave. Napačna, dvomljiva in površna vsebina bančne garancije lahko pri ugotavljanju privede sodišča do drugačnih zaključkov in tako do napačne opredelitve pravne narave. Institut bančne garancije bankam in drugim finančnim institucijam, kot izdajateljem, omogoča zavrnitve pri unovčitvah bančnih garancij. Zavrnitev unovčitve je možna v primeru neizpolnjevanja predpisanih pogojev ali zaradi zlorabe pravic. Iz sodnih odločb je mogoče ugotoviti, da je večina zahtevkov zavrnjena zaradi napačne ali pomanjkljive predložitve predpisanih pogojev. Če je zavrnitev zaradi neizpolnjevanja predpisanih pogojev dokaj očitna in bankam naj ne bi povzročala težav, pa to ne velja glede zlorabe pravic. Pri ugotavljanju zlorab banke s težavo presojajo neupravičene zahtevke zaradi premalo relevantih podatkov, zato niso naklonjene zavrnitvam in jih večinoma izpolnijo. Iz navedenega sledi ugotovitev, da se z neupravičenimi zahtevki lažje spopadajo naročniki bančnih garancij s pomočjo izdanih začasnih odredb.
Ključne besede: neodvisna bančna garancija, naročnik bančne garancije, upravičenec bančne garancije, banka garant, dokumentarni pogoji, zavrnitev, unfair calling, zloraba bančne garancije, začasna odredba.
Objavljeno: 24.09.2018; Ogledov: 319; Prenosov: 71
.pdf Celotno besedilo (523,81 KB)

Iskanje izvedeno v 0.04 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici