1. Zgodnji opozorilni kazalci povečanega tveganja za avtizem na preventivnih pregledih otrokNuša Zajšek, 2024, diplomsko delo Opis: Preventivni pregledi otrok so ključni za celovito zdravstveno oskrbo otrok, saj omogočajo temeljito oceno otrokovega zdravja ter zgodnje odkrivanje morebitnih težav. Medtem ko se ta obdobja hitrega razvoja in rasti odvijajo, se lahko pokažejo tudi zgodnji znaki avtizma. Namen zaključnega dela je s pregledom literature raziskati zgodnje opozorilne kazalce oziroma znake za avtizem, ki se lahko prepoznajo na preventivnih pregledih otrok do 6. leta starosti. Uporabili smo deskriptivno metodo dela. Iskanje literature smo izvedli s pomočjo iskalnih nizov v mednarodnih podatkovnih bazah: Cochrane Library, PubMed in Medline. Metoda vsebinske analize je bila uporabljena za sistematično razvrščanje relevantnih informacij iz literature. Potek iskanja literature smo vizualizirali s PRISMA diagramom. Od 250 zbranih člankov smo v analizo vključili 5 polno dostopnih vsebinsko primernih člankov. Ugotovljeno je bilo, da je zgodnji opozorilni znak avtizma na preventivnih pregledih največkrat zamuda v jezikovnem razvoju. Raziskave prav tako omenjajo, da lahko pri otrokovi starosti 6 mesecev pride do težav z razvojem fine motorike. Torej, avtizma ni mogoče diagnosticirati pred 12. mesecem starosti, zato je ključno natančno spremljanje razvoja otroka, še posebej v njegovem jezikovnem razvoju ter motoriki. Izboljšanje natančnosti diagnosticiranja in ozaveščenosti zdravstvenih delavcev ter družin ostajata pomemben izziv pri zgodnjem diagnosticiranju. Ključne besede: zgodnje prepoznavanje, povečano tveganje, spremljanje razvoja, razvojna motnja, preventivni pregled Objavljeno v DKUM: 23.10.2024; Ogledov: 0; Prenosov: 16 Celotno besedilo (1,41 MB) |
2. Optimizacija priprave proteinov krvne plazme z razgradnjo na peptide v raztopini za proteomsko analizo z masno spektrometrijo : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnjeEva Zajšek, 2023, diplomsko delo Opis: V diplomskem delu sta predstavljena danes najpogostejša načina priprave vzorcev proteinov z razgradnjo na peptide za proteomsko analizo z masnim spektrometrom: SDS PAGE in stopenjska priprava v raztopini, ki vključuje denaturacijo, redukcijo, alkilacijo proteinov in njihovo cepitev na peptide s tripsinom.
Naš namen je bil skrajšati, poenostaviti in poceniti v znanstveni literaturi opisani protokol stopenjske priprave vzorcev proteinov v raztopini, vendar kljub temu ohraniti dobro razgradnjo proteinov in identifikacijo z masnim spektrometrom. V delu je tako podrobneje prikazana analiza optimizacije priprave vzorcev v raztopini: različni reagenti, različne koncentracije, združevanje korakov, dodajanje korakov, različne temperature in različno dolge inkubacije.
Rezultati kažejo, da protokola ne moremo skrajšati na račun časa inkubacije tripsina, vendar pa lahko to storimo z združitvijo korakov denaturacije, redukcije in alkilacije ter skrajšanim časom inkubacije teh korakov. Kot boljši alkilacijski reagent se je v primerjavi z jodoacetamidom (IAM) zaradi manjšega števila neželenih modifikacij izkazal kloroacetamid (CAM), za oba reagenta pa je primerna koncentracija pod 10 mM. Ugotovili smo, da dodaten korak prekinitve alkilacije z ditiotreitolom (DTT) zaradi prihranka časa in kemikalij ni primeren, saj ne zmanjša števila neželenih modifikacij. Povzeti protokol smo nekoliko pocenili z zamenjavo alkilacijskih reagentov, saj je kloroacetamid (CAM) cenejši in ga je na voljo za več eksperimentov, sicer pa ceno celotnega eksperimenta določa predvsem poraba tripsina, čigar cena znaša okrog 2,23 EUR za 1 μL. Ključne besede: proteomika, SDS PAGE, in-solution-digestion, reagenti, masna spektroskopija, priprava vzorcev Objavljeno v DKUM: 31.03.2023; Ogledov: 649; Prenosov: 50 Celotno besedilo (4,45 MB) |
3. PLESNA ŠOLA MIRO NOVA GORICAMonika Zajšek, 2010, diplomsko delo Opis: V prvem delu diplomskega dela je na kratko predstavljena zgodovina goriške pokrajine, osvoboditev Gorice, nastanek mesta Nova Gorica, njegove kulturne in naravne znamenitosti. Navedeni so prvi utrinki plesa, ki so se začeli pojavljati že pred prvo svetovno vojno. Opisane so večje folklorne skupine, omenjene v obdobju, ko današnja meja še ni bila določena.
V teoretičnem delu je podrobneje predstavljena Plesna šola Miro, in sicer s poudarkom na dejavnostih za predšolske otroke. V obliki pisnih priprav so predstavljeni nekateri otroški plesi oziroma koreografije.
V nadaljevanju so na kratko povzete osnovne značilnosti gibanja, gibalnega ustvarjanja otrok, plesa in plesnih dejavnosti, na kratko je predstavljen pomen igre za otroka ter vloge odraslega pri otrokovi igri.
V empiričnem delu so predstavljeni rezultati ankete, v kateri so sodelovali starši otrok, ki so vpisani v Plesno šolo Miro. Anketiranci so na vprašanja odgovarjali po principu Likertove lestvice. Ključne besede: Nova Gorica, predšolski otrok, Plesna šola Miro, ples, plesnost, gibanje, igra Objavljeno v DKUM: 26.11.2020; Ogledov: 942; Prenosov: 0 Celotno besedilo (864,23 KB) |
4. |
5. Uporaba hranilnika energije s pretvornikom v različnih načinih delovanja sistema za upravljanje z energijoUroš Zajšek, 2017, diplomsko delo Opis: V diplomskem delu so predstavljeni: osnovno delovanje in zgradba litij-ionskih baterijskih celic ter sestavljeni baterijski paketi tehnologije LFP, NMC, NCA in LTO, primerni za shranjevanje večjih količin energije. Baterijski paketi so uporabljeni v kombinaciji s sistemom za upravljanje z energijo za glajenje odjema električne energije gospodinjstva iz omrežja, vključno z omogočenim polnjenjem baterije električnega vozila. Prikazan je tudi primer uporabe hranilnika energije za glajenje proizvodnje in porabe električne energije v kombinaciji s sončno elektrarno v gospodinjstvu. Ključne besede: litij-ionske baterije, hranilnik energije, pretvornik, EMS Objavljeno v DKUM: 30.08.2017; Ogledov: 2399; Prenosov: 308 Celotno besedilo (3,04 MB) |
6. ŠPORTNE DEJAVNOSTI V NARAVI IN NJIHOV VPLIV NA ZDRAVJE OTROKAmanda Zajšek, 2015, diplomsko delo Opis: V diplomski nalogi smo želeli ugotoviti, kako športne dejavnosti v naravi vplivajo na zdravje otrok. V teoretičnem delu je opisan gibalni in telesni razvoj otroka, športne dejavnosti v naravi skozi letne čase in vloga gibalnih dejavnosti v naravi pri ohranjanju in krepitvi zdravja; pri tem smo opredelili vlogo vzgojiteljev, vlogo družbe in vlogo staršev. V empiričnem delu smo na osnovi odgovorov 200 anketiranih staršev otrok, ki obiskujejo vrtce v okolici Ptuja, ugotovili, da so starši skupaj z otrokom gibalno/športno aktivni in da se zavedajo, kako pomembno je vsakodnevno gibanje v naravi za otrokovo zdravje. Pri tem kot motivacijo v veliki večini izbirajo pozitivne spodbudne besede. V naravi se z otrokom največkrat sprehajajo po parku, igrajo z žogo ali pa raziskujejo gozd. Velikokrat jim pomanjkanje časa onemogoča redno gibanje v naravi skupaj z otrokom, kar nekaj staršev pa meni, da se z otrokom dovolj gibajo v naravi, prav tako pa v večini menijo, da je otrok tudi v vrtcu dovolj časa na svežem zraku. Večina staršev je skupaj s svojim otrokom v vseh letnih časih enako časa v naravi. V veliki večini starši menijo, da imajo dovolj informacij o pomenu rednega gibanja v naravi za zdravje otrok, kar dokazuje tudi to, da so označili pomembnost gibanja v naravi za otrokovo zdravje kot zelo pomembno. Ključne besede: Gibanje v naravi, predšolski otrok, zdravje. Objavljeno v DKUM: 22.07.2015; Ogledov: 2539; Prenosov: 419 Celotno besedilo (824,82 KB) |
7. PRIMERJAVA IZBRANIH SLOVENSKIH PREVODOV PETIH GRIMMOVIH PRAVLJICInes Zajšek, 2014, diplomsko delo Opis: V diplomski nalogi smo se ukvarjali s primerjavo izbranih slovenskih prevodov petih Grimmovih pravljic. Osrednja tematika se je navezovala na književno prevajanje, predvsem na prevajanje za mladino in otroke. Izbrane so bile tri zbirke Grimmovih pravljic v slovenskem jeziku, iz vsake je bilo izbranih po pet prevodov pravljic, ki smo jih uporabili v analizi. Izbrane prevode smo primerjali naprej z izvirnikom, nato pa še med seboj, da smo lahko s tem pokazali razlike in podobnosti med prevodi. Grimmove pravljice so bile izbrane na podlagi tega, saj jih pozna skoraj vsak otrok in ker so ravno otroci najbolj kritična ciljna publika. Prevajalci se zavedajo, da spada prevajanje za otroke med najtežje oblike prevajanja, zato smo se pri analizi in primerjavi prevodov osredotočili na bralce in njihovo dojemanje prevoda, s tem pa na oceno, ali je prevod razumljiv za najmlajše ali ne. Ugotovili smo, da so vsi prevodi izjemno dobro napisani, prevajalci so pokazali izjemen čut za otroke, predvsem pa so se trudili, da bi pravljice približali najmlajšim. Izkazalo se je tudi, da lahko na veliko različnih načinov prevedemo nek del besedila, da je prevod še vedno ustrezen, kar kaže na dinamičnost našega maternega jezika. Ključne besede: književno prevajanje, prevajanje za mladino, Grimmove pravljice, mladinska književnost, primerjava prevodov. Objavljeno v DKUM: 17.07.2014; Ogledov: 2285; Prenosov: 296 Celotno besedilo (918,58 KB) |
8. Digitalna forenzika in fotografija : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in notranje zadeveMiha Zajšek, 2013, diplomsko delo Opis: Na področju digitalno forenzične znanosti se soočamo z novimi tehnološkimi izzivi, kjer je svet vedno bolj odvisen od digitalnih virov informacij, računalniških sistemov in omrežnega shranjevanja podatkov.
Digitalna forenzika je dokazovanje določenih aktivnosti na vseh sistemih, ki delujejo digitalno, in se ne nanaša samo na računalnike, ampak na vse, kar je digitalno. To zajema tudi digitalne komunikacije (GSM), digitalno fotografijo itd. Vzporedno z razvojem tehnologije je potrebno razvijati tudi orodje za digitalno forenzično znanost, razpravljati o zanesljivosti digitalnih dokazov, o iskanju in obnavljanju skritih podatkov in pa o omrežni forenziki. Digitalna forenzika se uporablja v civilne in vojaške namene, pri uveljavljanju zakonov in povsod, kjer uporabljamo forenzične tehnike za odkrivanje dokazov iz digitalnih virov.
Cilj diplomske naloge je torej predstaviti enega izmed načinov možnega preverjanja pristnosti digitalne fotografije in povezovanje določene fotografije z napravo, s katero je bila ta fotografija narejena. Ugotovitve kažejo, da je le z eno metodo preverjanja pristnosti fotografije težko z gotovostjo potrditi originalnost fotografije, ki bi jo lahko potrdili z upoštevanjem več dejavnikov, kot so napaka na leči, napaka senzorja, stopnja stiskanja podatkov in še mnogo drugih.
Napredek digitalne fotografije lahko spremljamo skoraj dnevno in prav tako se izpopolnjujejo tehnike ponarejanja, kar posledično pomeni, da se morajo sočasno razvijati tudi tehnike odkrivanja. Ključne besede: digitalna fotografija, digitalni podatki, forenzika, računalniška forenzika, dokazi, diplomske naloge Objavljeno v DKUM: 10.07.2013; Ogledov: 2333; Prenosov: 214 Celotno besedilo (1,34 MB) |
9. Varovanje nogometnih tekem pri nas in v tujini : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko deloZvonko Zajšek, 2013, diplomsko delo Opis: Športne prireditve, predvsem nogometne tekme velikokrat spremlja nasilje. Tako v tujini kot tudi v Sloveniji smo lahko priča tekmam, na katerih pride do spopadov med navijači nasprotnih si ekip, in sicer v obliki fizičnega in psihičnega nasilja. Vsak organizator želi na tekmi čim manj izgredov, zato je pomembno iskati rešitve za preprečevanje oz. zmanjšanje le teh.
V diplomskem delu sem pozornost namenil navijaškim skupinam, vrstam in oblikam nasilja, ukrepom policije in varnostnih služb za preprečevanje nasilja ter zakonodaji, ki ureja to področje.
Nekaj samoumevnega je izkazovanje podpore svojemu klubu s petjem, navijanjem, različnimi koreografijami in transparenti. Vendar nekateri iščejo pozornost in naklonjenost vrstnikov z nasilnim vedenjem, provokacijami, uničevanjem predmetov, žaljivkami itd. V tujini, kjer je na stadionih bistveno več obiskovalcev, prihaja do hujših oblik izgredov. Anglija in Nemčija sta državi s pestro zgodovino nasilja na stadionih, ki je terjala veliko smrtnih žrtev. Vendar sta s spremembo zakonodaje, ki je do navijačev strožja, omilili nasilje in tako preprečili najhujše tragedije.
V Sloveniji smrtnih žrtev zaradi nasilja na nogometnih tekmah na srečo ni bilo. Se pa kaže v obliki pretepov, žaljivk, uničevanja predmetov… Največkrat prihaja do merjenja strasti med navijači NK Olimpija in NK Maribor. Država želi z novo zakonodajo in z večjimi pooblastili policije nasilnežem preprečiti razgrajanje na stadionih. Ključne besede: športne prireditve, nogometne tekme, varovanje, varnostni ukrepi, policija, varnostne službe, tehnično varovanje, pravna ureditev, diplomske naloge Objavljeno v DKUM: 12.06.2013; Ogledov: 3586; Prenosov: 560 Celotno besedilo (1,58 MB) |
10. OPTIMIRANJE BIOPROCESNIH PARAMETROV PROIZVODNJE ETANOLA IN KEFIRANA Z MIKROBIOTO KEFIRNIH ZRNKatja Zajšek, 2012, doktorska disertacija Opis: Doktorska disertacija je sestavljena iz dveh sklopov, ki obravnavata področje proizvodnje tradicionalnega kefirja s kavkaškimi kefirnimi zrni. Prvi je optimiranje bioprocesnih parametrov proizvodnje etanola med fermentacijo kefirja, drugi pa optimiranje proizvodnje kefirana v kefirnih zrnih.
Uvodoma smo v disertaciji proučili vpliv časa aktivacije kefirnih zrn na spremembe vrednosti pH kefirja in na proizvodnjo etanola med fermentacijo kefirja. Upadanje pH vrednosti kefirja smo med 24 h fermentacijo uspešno opisali s predlaganim matematičnim, eksponentnim pH modelom. Poleg tega smo proučili vpliv časa aktivacije kefirnih zrn na zvezo med številom kvasovk v zrnih in kefirju in proizvedenim etanolom. Rezultati so pokazali, da zrna, ki jih aktiviramo dalj časa, vsebujejo večje število kvasovk in proizvedejo več etanola kot zrna, ki so aktivirana le nekaj dni. Število kvasovk v kefirju je z daljšanjem časa aktivacije zrn naraščalo.
S kinetičnimi modeli, katerih razvoj je vzpodbudila povečana industrijska uporaba fermentacije, lahko opišemo rast mikroorganizmov, proizvodnjo produktov in porabo substratov tako v naravnih ekosistemih, kakor tudi pri določenih procesnih pogojih. Tako smo z ne-strukturiranim matematičnim modelom opisali kinetične osnove proizvodnje etanola med šaržno fermentacijo kefirja. V ta namen smo proučili kinetiko rasti kefirnih zrn in proizvodnje etanola. Eksperimentalne podatke, pridobljene s serijo šaržnih fermentacij, izvedenih pri temperaturi 21 °C, začetni masni koncentraciji kefirnih zrn 42 g/L in izbranih časih fermentacije znotraj časovnega intervala (0–89) h, smo uporabili za ocenitev vrednosti kinetičnih parametrov in potrditev veljavnosti predlaganih sigmoidnih modelov. Rast kefirnih zrn smo opisali z logističnim modelom, proizvodnjo etanola pa z modificiranim Gompertzovim modelom. Ugotovili smo, da predlagana modela dobro opišeta kinetiko fermentacije kefirja glede na rast kefirnih zrn in proizvodnjo etanola in da se lahko uporabita za razvoj in optimizacijo bioloških procesov proizvodnje etanola.
Nadalje smo razvili matematični model za kinetiko proizvodnje etanola med fermentacijo kefirja kot funkcijo temperature in časa. Vpliv temperature in časa fermentacije, na vrednost biokinetičnih parametrov proizvodnje etanola, smo opisali z modificiranim Gompertzovim modelom. Vrednost bioloških kinetičnih parametrov predlaganega modela smo ocenili z uporabo metode najmanjših kvadratov na podlagi eksperimentalnih podatkov, pridobljenih s serijo šaržnih fermentacij. Ocenili smo vpliv temperature na prirast biomase kefirnih zrn ter mikrobiološko sestavo kefirja in zrn. Temperaturno odvisnost maksimalne hitrosti proizvodnje etanola smo analizirali z uporabo Arrheniusove zveze, s katero smo ocenili vrednost aktivacijske energije za proizvodnjo etanola pri fermentaciji mleka s kefirnimi zrni, ki znaša 64,3 kJ/mol. Z razvitim matematičnim modelom lahko zelo dobro opišemo dinamiko proizvodnje etanola med fermentacijo kefirja.
Prvi raziskovani sklop smo zaključili s proučevanjem vpliva časovnega presledka mirovanja mešala oz. pogostosti mešanja na proizvodnjo etanola in mikrobiološke lastnosti kefirja in kefirnega zrna. Razvili smo matematične zveze, ki opišejo razmerje med pogostostjo mešanja in (1) povečanjem prirasti kefirnih zrn v 24 h, (2) koncentracijskimi spremembami etanola med 24 h fermentacijo ter (3) pH vrednostjo kefirja po 24 h fermentaciji. Za razvite matematične modele so bile z uporabo metode najmanjših kvadrotov ocenjene vrednosti funkcijskih parametrov. Ocenili smo tudi vpliv pogostosti mešanja na število kvasovk, laktobacilov in mezofilnih MK kokov (pretežno laktokokov) v kefirju in zrnih po 24 h fermentaciji.
Drugi sklop raziskav smo usmerili v raziskovanje bioprocesnih parametrov, ki vplivajo na proizvodnjo specifičnega eksopolisaharida (EPS) kefirana, značilnega za kefirna zrna. Dokazali smo, da lahko z vodenjem procesnih pogojev gojenja zrn v mleku (temperatura, vrtilna frekvenca mešala) in sestavo fermenta Ključne besede: kefir, kefirna zrna, mikrobiota kefirnih zrn, proizvodnja etanola, eksopolisaharidi, produkcija kefirana, procesni parametri, optimiranje Objavljeno v DKUM: 13.07.2012; Ogledov: 3978; Prenosov: 308 Celotno besedilo (3,42 MB) |