| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 23
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Software based encoder/decoder generation for data exchange optimization in the internet of things : master's thesis
Tjaž Vračko, 2022, magistrsko delo

Opis: Efficient encoding of data is an important part of projects in the Internet of Things space. Communication packets must be kept as small as possible in order to minimize the power consumption of devices. In this thesis, an automatic code generation tool, irpack, is proposed that will unify the way packets are defined across all future projects at Institute IRNAS. Using a schema, this tool generates source code of encoders and decoders in target programming languages. A schema evolution system is also defined, by which changes to packets can be compatible across multiple versions. The tool is then applied to a selection of past projects to gauge its usefulness. It is determined that irpack is able to encode the same data into a similar or smaller size packet, while also providing additional versioning information.
Ključne besede: encoding/decoding, schema, schema evolution, bit packing, code generation
Objavljeno v DKUM: 31.01.2022; Ogledov: 303; Prenosov: 50
.pdf Celotno besedilo (2,58 MB)

2.
Analiza programa zvestobe Petrol klub
Mitja Vračko, 2020, diplomsko delo

Opis: Živimo v svetu, v katerem dejanja tržnikov igrajo pomembno vlogo v našem življenju. Obkroženi smo z nenehnimi tržnimi dražljaji v obliki številnih oglasov, ki tekmujejo za našo pozornost in denar. Oglasi nam prikazujejo, kako naj počnemo stvari, pa naj bo to recikliranje, uživanje alkohola, kakšne hiše in avtomobile naj kupujemo, nekaterih namen je celo, naj ocenjujemo druge na podlagi tega, katere izdelke kupujejo in katerih ne. Po drugi strani pa se moramo na ta sporočila tudi zanašati in jim delno verjeti, saj pričakujemo, da bodo kupljeni izdelki res kvalitetni, varni ter delujoči na način predstavljen v njih. Pri pridobivanju kupcev pa niso pomembna le oglasna sporočila, temveč tudi poprodajne aktivnosti podjetij, med katere spadajo tudi programi zvestobe. Preko njih trgovci nudijo svojim odjemalcem različne ugodnosti v obliki popustov, zbiranja nalepk, predkupnih pravic do izdelkov ipd., s katerimi želijo tako ohraniti pridobljene kupce, kot tudi pridobiti nove. Diplomski projekt je zasnovan tako, da je v prvem delu predstavljena vsa teorija, od zgodovine in samih začetkov programov zvestobe, definicije kdo odjemalci so in kakšni so njihovi vzorci obnašanja. Delo se nadaljuje s preučitvijo področja pomena zvestobe odjemalcev za podjetja, teoretični del pa se zaključi z definicijo programov zvestobe: kaj so, kakšen je njihov namen, kako jih zasnovati, predstavljene so tudi njihove glavne prednosti in slabosti. Temu sledi poglavje predstavitve treh podjetij z naftnimi derivati ter njihovih programov zvestobe, s poudarkom na podjetju Petrol in njegovemu programu zvestobe Petrol klub. V nadaljevanju se predstavijo rezultati in ugotovitve raziskave, katera je bila izvedena s pomočjo ankete na bencinskem servisu le med člani Petrol kluba. Anketa je bila izvedena v pisni obliki, anketiranim je bila zagotovljena anonimnost pri reševanju. Rezultati so nam omogočili vpogled v percepcijo programa zvestobe Petrol klub v očeh njegovih članov, kar je pripomoglo k sami analizi omenjenega programa zvestobe. Na koncu diplomskega projekta so predstavljeni načini izboljšanja uporabniške izkušnje članov Petrol kluba, prav tako je navedenih nekaj predlogov izboljšav programa zvestobe Petrol klub.
Ključne besede: program zvestobe, odjemalci, podjetje, zvestoba, ugodnosti, Petrol klub.
Objavljeno v DKUM: 17.11.2020; Ogledov: 501; Prenosov: 85
.pdf Celotno besedilo (456,67 KB)

3.
Premiki kamere pri produkciji z brezpilotnim letalnikom : diplomsko delo
Borut Vračko, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so predstavljeni premiki kamere, izvedeni z brezpilotnim letalnikom. Cilj dela je ugotoviti, kakšne premike je mogoče izvesti z brezpilotnim letalnikom in v katerih primerih je njihova uporaba v videoprodukciji smiselna. Za to so na kratko opisani brezpilotni letalnik in že uveljavljeni osnovni premiki kamere. Po pregledu treh profesionalnih videoposnetkov so prikazani uporabljeni premiki in ugotovitve, ki se nanašajo na njihov prispevek k videoprodukciji.
Ključne besede: brezpilotni letalnik, dron, premiki kamere, videoprodukcija
Objavljeno v DKUM: 04.11.2020; Ogledov: 554; Prenosov: 115
.pdf Celotno besedilo (490,58 KB)

4.
Simulacija toka v prelivnem vodu tlačnika tlačnovodne jedrske elektrarne : diplomsko delo
Melanija Zala Vračko, 2019, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi sem naredila simulacijo toka v prelivnem vodu tlačnika tlačnovodne jedrske elektrarne tekom izlivne nezgode. Simulacija je bila narejena s pomočjo programa ANSYS CFX. Za ta program sem razvila primeren vhodni model. Rezultate, ki jih je izračunal program ANSYS CFX, sem primerjala z rezultati, ki so bili izračunani s sistemskim programom RELAP5. Iz rezultatov, izračunanih s programom RELAP5, sem tudi dobila robne pogoje za simulacijo. Primerjava je potrdila, da so rezultati, dobljeni s programom ANSYS CFX smiselni. Analiza rezultatov je omogočila vpogled v tok v prelivnem vodu na lokalni strani.
Ključne besede: jedrska elektrarna, prelivni vod, simulacija toka, računska dinamika tekočin
Objavljeno v DKUM: 12.02.2020; Ogledov: 853; Prenosov: 124
.pdf Celotno besedilo (2,62 MB)

5.
Poznavanje davčne kulture v proizvodnem podjetju
Eva Vračko, 2018, magistrsko delo

Opis: Namen magistrske naloge je bil proučiti poznavanje davčne kulture v proizvodnem podjetju. Da bi to dosegli, smo si zastavili različne cilje, ki smo jih razporedili v dve skupini, in sicer na teoretične in empirične cilje. Najprej smo proučili in predstavili pojem davčne kulture, nato še opredelili davčno kulturo v Sloveniji in po svetu. Opredelili smo tudi pojem davčno znanje in davčna pravičnost. Proučili in predstavili smo dve izbrani študiji, po katerih smo kasneje povzeli anketni vprašalnik. Izvedli smo lastno raziskavo, v katero smo zajeli vseh 330 delavcev podjetja Reflex Gornja Radgona, d. o. o. Anketni vprašalnik je bil razdeljen v tri sklope. Postavili smo 2 hipotezi, ki sta se nanašali na znanje o davkih in dojemanje pravičnosti davkov. Ugotovili smo, da je znanje o davkih tistih z nižjo izobrazbo v povprečju slabše v primerjavi s tistimi, ki imajo končano višjo stopnjo izobrazbe. Prav tako smo ugotovili, da imajo o pravičnosti davkov podobno mnenje vsi anketiranci, ne glede na mesečni dohodek.
Ključne besede: davčna kultura, davčno znanje, davčna pravičnost
Objavljeno v DKUM: 19.11.2018; Ogledov: 781; Prenosov: 101
.pdf Celotno besedilo (1,37 MB)

6.
Razpoznavanje kovancev v digitalnih slikah s pomočjo računalniškega vida in strojnega učenja
Tjaž Vračko, 2018, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo raziskali metode računalniškega vida za detekcijo in razpoznavanje evrskih kovancev v digitalnih slikah. Preučili in analizirali smo obstoječe metode za detekcijo kovancev ter predstavili njihove prednosti in slabosti. V delu predstavimo lasten algoritem za detekcijo in razpoznavo evrskih kovancev, ki temelji na Houghovi transformaciji, barvnih in teksturnih značilnicah, postopku na osnovi vreče besed in strojih podpornih vektorjev; za popravljanje rezultatov razpoznave uporablja informacije o velikostnih razmerjih kovancev. Algoritem smo implementirali in testirali na štirih testnih množicah slik. Ugotovili smo, da naš algoritem deluje najbolje na slikah z belim ozadjem, na katerih se nahaja veliko različnih tipov kovancev. Na takšnih slikah smo v povprečju dosegli 81,53-odstotno uspešnost pravilnega razpoznavanja kovancev. Izkazalo se je tudi, da je 20 cm tista oddaljenost kamere od kovancev, pri kateri dosežemo najvišjo uspešnost razpoznave in ustreza razdalji, ki bi jo tudi sicer izbrali za slikanje od 10 do 30 kovancev, položenih na mizo.
Ključne besede: razpoznavanje kovancev, HOG, SIFT, Houghova transformacija, stroji podpornih vektorjev
Objavljeno v DKUM: 03.05.2018; Ogledov: 1118; Prenosov: 128
.pdf Celotno besedilo (3,01 MB)

7.
Remarks on Neuroptera of the North-eastern part of Slovenia (Goričko)
Saška Lipovšek Delakorda, Bojana Mencinger Vračko, 2002, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Opis: The abundance of spedies of Neuroptera was studied in the traditional cultural landscape of Goričko (NE Slovenia). The insects were collected during 1997-1998 and 1999 at 12 different localities. The green lacewing Chrysoperla carnea sensu lato was the most dominant species in the region. This species was the only one found in cultivated fields in Goričko district
Ključne besede: zoology, Neuroptera, net-winged insects, Goričko, Slovenia
Objavljeno v DKUM: 03.08.2017; Ogledov: 1129; Prenosov: 84
.pdf Celotno besedilo (324,55 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

8.
Svobodni kmet in država med 1750 in 1940
Barbara Leber Vračko, 2016, diplomsko delo

Opis: Položaj kmeta se je skozi različna obdobja zgodovine spreminjal. V začetku fevdalizma poznamo predvsem odvisne obdelovalce, ki se šele z načelnim sklepom avstrijskega državnega zbora o zemljiški odvezi osvobodijo fevdalnih razmerij. V fevdalizmu ločimo dva tipa odvisnih obdelovalcev. Tisti, ki so obdelovali pridvorno zemljo in so bili pravno gledano popolnoma nesvobodni ter kmete, ki so s svojo družino prebivali na kmetiji (v času fevdalizma se za tako obliko kmetije razvije pojem hube). Tudi ti so sicer bili spočetka močno odvisni od svojega zemljiškega gospoda, kateremu so tudi dolgovali različne dajatve prav tako pa so za zemljiškega gospoda morali opravljati določena dela na njegovi posesti (tlaka). Bistveno so nato na položaj kmeta vplivale reforme Marije Terezije in Jožefa II., ki so bile potrebne za večje vključevanje kmeta v razvijajoče tržno gospodarstvo. Izmed najpomembnejših naj omenimo robotne patente, ki so določili maksimalno tlako, ter odprava »nejevoljništva«, ki je odpravilo osebno nesvobodo kmeta. Z zemljiško odvezo, sprejeto v času cesarja Ferdinanda, pa se označuje ukinitev podložništva in odprava vrhovnih pravic gospostva nad zemljišči. Z zemljiško odvezo je bilo konec fevdalnega družbenega reda, kmet pa je dobil večje možnosti za razpolaganje z zemljo. Pravno gledano je bil v začetku fevdalizma nosilec oblasti predvsem zemljiški gospod, patrimonializacija pa je razbila izvajanje prava na številne nosilce. Šele v času Habsburžanov se začnejo ponovna prizadevanja v smeri poenotenja oblasti ter uveljavitvi enotne zakonodaje. Slovensko ozemlje je nato predstavljajo območje avstrijskega prava, katero se je tukaj ohranilo tudi v času ustanovitve stare Jugoslavije. Na podlagi listin, ki jih hrani naša družina, pa lahko sklepamo, da je po letu 1850 pomembno vlogo na pravnem področju imel notar, ki je bil pomemben nosilec pravne varnosti. Njegovo sodelovanje je bilo obvezno za sklepanje določenih razmerji, hkrati pa je s svojim podpisom in pečatom jamčil za verodostojnost listin, kar je v pravnem prometu pomenilo dodatno varnost in služilo izogibu morebitnih pravd.
Ključne besede: fevdalizem, zemljiški gospodje, huba, notar, pravo v času fevdalizma, doba pravnega absolutizma, doba kapitalizma
Objavljeno v DKUM: 18.11.2016; Ogledov: 1997; Prenosov: 131
.pdf Celotno besedilo (802,32 KB)

9.
Jezikoslovni prispevki Janka Pajka
Majda Vračko Zanič, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljeno delovanje slavista in klasičnega filologa ter doktorja filozofije Janka Pajka (1837–1899), ki je bil znan po svoji vsestranski aktivnosti. Bil je urednik, publicist, literat in profesor na mariborski gimnaziji. Izstopal je po angažiranem političnem udejstvovanju. Poznamo ga kot urednika in lastnika časopisa Zora, lastnika Narodne tiskarne v Mariboru in najditelja najstarejših prisežnih obrazcev v slovenščini. Pisal je prispevke z raznovrstno tematiko, med drugim tudi jezikoslovne članke, ki doslej še niso bili raziskani. Diplomsko delo je podrobneje posvečeno prav slednjim. Ugotovljeno je, da se je Pajk v večji meri posvečal leksikološkim temam, ukvarjal se je tudi s slovaropisjem in slovničarstvom, na jezikovni ravni pa je vnašal tudi nekatere vzhodnoslovenske in ilirske jezikovne prvine.
Ključne besede: Janko Pajk, časopis Zora, jezikoslovni članki, jezikovna analiza, Kranjski rokopis.
Objavljeno v DKUM: 14.10.2016; Ogledov: 1047; Prenosov: 62
.pdf Celotno besedilo (1,62 MB)

10.
NARAVOSLOVNI PROJEKT: OD JAJCA DO KOKOŠI
Katja Krivec, 2015, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela z naslovom Naravoslovni projekt: od jajca do kokoši je bil spoznavanje in raziskovanje razvoja kokoši v primerjavi z nekaterimi drugimi živalmi s pomočjo projektnega dela. Otroci v starosti od 4 do 5 let so spoznavali značilnosti živali na zanimiv in zabaven način s pomočjo izkustvenega učenja. Tako smo jih najlažje spodbujali k naklonjenemu, spoštljivemu in odgovornemu odnosu do vseh živih bitij. V teoretičnem delu smo najprej predstavili pomen naravoslovja v predšolskem obdobju ter vlogo vzgojitelja pri tem. V nadaljevanju smo opisali projektno in raziskovalno delo v vrtcu, ki bazirata na osnovi aktivnega učenja in raziskovanja ter neposrednih izkušnjah. Predstavljeno je tudi gojenje živali (piščančkov, polžev ahatnikov in vietnamskih paličnjakov) v vrtcu, ki poteka s pomočjo otrok. Praktični del zajema osem različnih dejavnosti ter anketiranje otrok pred in po začetku dela. Projekt se je izvajal deset dni. Za vsak dan je napisana priprava s cilji, opisom ter vlogo vzgojitelja in otrok. Na koncu vsakodnevne priprave je podana še evalvacija izvedene dejavnosti z vsemi ugotovitvami.
Ključne besede: jajce, kokoš, vietnamski paličnjaki, naravoslovje, predšolski otrok, projektno delo, raziskovanje
Objavljeno v DKUM: 23.07.2015; Ogledov: 2904; Prenosov: 421
.pdf Celotno besedilo (2,61 MB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici