| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
PRAVNA PODLAGA ZA ZAPOSLITEV IN DRUGE OBLIKE PLAČANEGA DELA V SLOVENIJI
Eva Učakar, 2016, magistrsko delo

Opis: Delovnopravna zakonodaja se redno spreminja, zato jo je potrebno spremljati. Obravnavana tema vključuje trenutno veljavne predpise na področju delovnih razmerij in del na podlagi pogodb civilnega prava. V tem delu obravnavamo aktivnosti, ki potekajo pred sklenitvijo pogodb za plačano delo, potek sklepanja pogodb, pogodbe za plačano delo, ki so trenutno na voljo v Sloveniji ter prenehanje teh pogodb. Opredeljujemo stranke pogodb, vsebino in obliko pogodb, obveznosti in pravice pogodbenih strank. Za sklenitev pogodb o zaposlitvi je potrebno izvesti predpisane aktivnosti, ki so določene z Zakonom o delovnih razmerjih-1. Ob izbiri primernega kandidata za opravljanje plačanega dela sledi izbira primerne pogodbe dela in sklep pogodbe, ki se navadno začne s pogajanji strank pogodbe, sledi sestava ponudbe pogodbe, ki ima določen rok veljavnosti in na koncu sklep pogodbe o delu, če se obe stranki strinjata. Pogodbe o zaposlitvi se praviloma sklepajo za nedoločen čas s polnim delovnim časom, vendar Zakon o delovnim razmerjih-1 navaja še izjeme: pogodba o zaposlitvi za določen čas, pogodba o zaposlitvi s krajšim delovnikom, pogodba o zaposlitvi za opravljanje dela na domu, pogodba o zaposlitvi zaradi opravljanja javnih del, pogodba o zaposlitvi med delavcem in delodajalcem, ki opravlja dejavnost zagotavljanja dela delavcev drugemu uporabniku, pogodba o zaposlitvi s poslovodnimi osebami ali prokuristi in z vodilnimi delavci. Na ravni dejavnosti se sklepajo kolektivne pogodbe o zaposlitvi. Pogodbe za delo na podlagi civilnega prava, temeljijo predvsem na določbah Obligacijskega zakonika. Omogočajo delo na podlagi podjemne pogodbe, avtorske pogodbe, pogodb o začasnem in občasnem delu upokojencev ter študentov in dijakov, osebnega dopolnilnega dela, samozaposlovanja, kmetijskega gospodarjenja in mrežnega marketinga. Nepoznavanje in nespoštovanje zakonov in predpisov dela lahko vodi do dela na črno, ki je prepovedano. Nedoločenost zakonskih predpisov pogodb dela na podlagi civilnega prava vodi v prekarnost dela.
Ključne besede: pogodba o zaposlitvi, civilno pravo, pogodbe za delo, delo na črno, plačano delo, kolektivna pogodba
Objavljeno: 07.03.2016; Ogledov: 1554; Prenosov: 196
.pdf Celotno besedilo (1,40 MB)

2.
INOVATIVNOST KOT IZZIV V ČASU SPREMEMB
Simon Učakar, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: Živimo v času, ko so edina stalnica spremembe (Ovsenik in Ambrož, 2010), ki vplivajo na vsa področja poslovnega pa tudi osebnega življenja, inovativnost pa je v takšnih razmerah velik izziv. Delovna organizacija, ki hoče v teh spreminjajočih se razmerah preživeti, mora graditi na človeškem kapitalu. Ljudje, kot edini proizvodni faktor, ki dodajajo vrednost, postajajo vse bolj ključni za preživetje organizacije.
Ključne besede: Inovativnost, delovna organizacija, spremembe
Objavljeno: 24.02.2016; Ogledov: 503; Prenosov: 55
.pdf Celotno besedilo (745,16 KB)

3.
PATRONAŽNE MEDICINSKE SESTRE IN DOJENJE
Mateja Učakar, 2013, magistrsko delo

Opis: Patronažne medicinske sestre (PMS) so pomembne izvajalke podpore dojenja v domačem okolju. Pri svojem delu morajo biti kreativne, humane, samostojne, suverene. Dojenje je pomembno za otroka, mamo, družino in okolje. Mamica in dojenček potrebujeta veliko potrpežljivosti, podpore, individualnega pristopa v času dojenja. Na nacionalni ravni se spremlja prevalenca dojenih otrok ob odpustu iz porodnišnice. O številu dojenih otrok do šestega meseca starosti lahko sklepamo le na osnovi posameznih raziskav nekaterih slovenskih področij. Te raziskave kažejo na veliko raznolikost prevalence dojenja pri šestih mesecih starosti dojenčka. Raziskovalna metodologija: Instrument zbiranja podatkov v kvantitativnem delu raziskovanja je bil anketni vprašalnik z uporabljeno petstopenjsko lestvico merjenja stališč ob navedenih trditvah. Anketni vprašalnik je bil vsebinsko prilagojen dvema raziskovalnima vzorcema, prvi del pri patronažnih medicinskih sestrah, sestavljen iz vprašanj o osnovnih podatkih, v drugem delu je bil naveden niz šestnajstih trditev s petstopenjsko Likertovo lestvico (»sploh se ne strinjam«, »zelo se strinjam«). Pri mamicah je bil podoben anketni vprašalnik. V raziskovalni vzorec smo vključili 24 patronažnih medicinskih sester koroške regije in 57 mamic, ki živijo na istem geografskem področju, katerega obiskujejo anketirane patronažne medicinske sestre. Podatke smo statistično obdelali in tabelarično ter grafično prikazali s programom Microsoft Excel 2010 in SPSS17.0 in poskušali odgovoriti na postavljena raziskovalna vprašanja ter postavljene hipoteze. Rezultati: Rezultati raziskave kažejo na pripravljenost patronažnih medicinskih sester glede sprejetja novih kompetenc in nalog pri podpori dojenja. Mamicam, ki so sodelovale pri raziskavi se zdi strokovna pomoč PMS pri podpori dojenja pomembna. PMS sprejemajo kot družinsko medicinsko sestro z veliko strokovnega znanja in ji zaupajo. Sklep: Patronažne medicinske sestre imajo pomembno vlogo pri podpori dojenja. Imeti morajo možnost izobraževanj, čutiti podporo zdravstvene ustanove, kjer so zaposlene, imeti izboljšan informacijski sistem spremljanja statistike dojenja na nacionalni ravni, biti prilagodljive ter znati individualno obravnavati doječi par in družino. Kot strokovnjakinje za podporo dojenja bi lahko samostojno odločale o številu obiskov v času nosečnosti in po porodu.
Ključne besede: patronažna medicinska sestra, dojenje, patronažno-zdravstveno varstvo, polno dojenje, izključno ali ekskluzivno dojenje
Objavljeno: 12.12.2013; Ogledov: 2528; Prenosov: 516
.pdf Celotno besedilo (4,53 MB)

4.
NAGRAJEVANJE ZAPOSLENIH V OSNOVNI ŠOLI JURŠINCI
Eva Učakar, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomski seminar obravnava področje nagrajevanja zaposlenih. V prvem delu je do potankosti razloženo vse o sistemih nagrajevanja na splošno, v drugem delu pa se osredotočamo na sistem nagrajevanja v OŠ Juršinci. V organizacijah sestavijo sistem za nagrajevanje zaposlenih tako, da z njim spodbudijo zaposlene k prispevanju svojega znanja in drugih sposobnosti za dosego vizije in poslanstva organizacije. Vloga sistemov nagrajevanja je, da spodbujajo zaposlene k doseganju ciljev organizacije, privabljajo nove kadre ter so v pomoč pri nadzorovanju stroškov. Sistemi so sestavljeni iz več komponent, ki jih je potrebno primerno oblikovati in načrtovani. Načrtovanje nagrad sestoji iz več korakov, ki si sledijo tako: preučitev obstoječega sistema nagrajevanja, postavljanje ciljev sistema nagrajevanja ter izvedba po načrtu. Delo, ki ga nagrajujejo pa je potrebno tudi ovrednotiti saj vsako delo ne zahteva enake mere odgovornosti, zahtevnosti in izobrazbe. Tako so dela, ki zahtevajo večjo mero prej naštetih dejavnikov ovrednotena više in prirejajo delavcu večjo nagrado. In obratno. Za vrednotenje del obstajajo razne metode, dve izmed teh sta neanalitična metoda razvrščanja del in analitična metoda s točkovanjem, ki je tudi največkrat uporabljena metoda. Ko je delo ovrednoteno organizacija oblikuje plačilno strukturo, v katero so dela uvrščena glede na njihovo vrednost. Dela so uvrščena v različne razrede na podlagi katerih je možno sestaviti primerno plačilno strukturo, ki omogoča spodbujanje zaposlenih k doseganju večje uspešnosti. K večji uspešnosti zaposlenih spodbujajo tudi druge nagrade za uspešnost ter ugodnosti pri delu, ki so lahko denarne in nedenarne. Nagrajevanje v javnem zavodu, OŠ Juršinci, ki se ukvarja z vzgojno-izobraževalno dejavnostjo v tem trenutku ni v najboljšem redu, saj vlada Republike Slovenije varčuje z znižanjem sredstev za plače in druge denarne nagrade javnih uslužbencev. Nagrajevanje v OŠ Juršinci se je zadnjih treh mesecih zelo spremenilo in te spremembe smo tudi zapisali in na podlagi primerjave ugotovili, da so se denarne nagrade zelo znižale, in da se stanje še slabša. Država skuša omejiti stroške za nagrajevanje na skoraj vseh področjih. Znižala se je osnovna plača, možnosti za napredovanje so vse manjše, nekaterih dodatkov k osnovni plači ni več, redne delovne uspešnosti že več let v šoli ne izplačujejo, spremenile so se tudi ugodnosti zaposlenih za katere je zdaj namenjenih manj sredstev. Zato smo predlagali poudarek na nedenarnem nagrajevanju v sistemu znotraj šole.
Ključne besede: nagrajevanje zaposlenih, osnovna šola, denarne nagrade, nedenarne nagrade, varčevanje.
Objavljeno: 19.12.2012; Ogledov: 1370; Prenosov: 115
.pdf Celotno besedilo (1,07 MB)

5.
NAČRTOVANJE PRODAJE ZA IZDELEK X V PRIDOBITNI ORGANIZACIJI
Lara Učakar, 2012, diplomsko delo

Opis: Načrtovanje prodaje je ključnega pomena za vsa podjetja, ki svoje izdelke ali storitve nudijo na trgu. Prav zato je pomembno, da se taka podjetja zavedajo, da jih dobro načrtovanje prodaje naredi konkurenčne ali celo boljše od konkurence. Načrtovanje prodaje tudi pomeni, da se podjetja lažje prilagajajo spremembam na trgu in ukrepajo pravočasno. Tega se zavedajo tudi v podjetju Mariborska livarna Maribor, ki ga obravnavamo v diplomskem seminarju. Podjetje Mariborska livarna Maribor je veliko industrijsko podjetje, ki je dobavitelj avtomobilski, elektro in strojni industriji ter proizvajalec sanitarne armature in aluminijskih radiatorjev. V diplomskem seminarju smo se osredotočili na načrtovanje prodaje v poslovni enoti Alutec v kateri izdelujejo aluminijske tlačne ulitke, ki se uporabljajo v avtomobilski industriji ter elektro in strojni industriji. V Mariborski livarni Maribor se zavedajo, da je za preživetje na trgu pomembno načrtovanje prodaje, ki jim omogoča, da spremljajo realizirano prodajo ter se hitro prilagajajo, če pride do kakšnih odstopanj.
Ključne besede: Načrtovanje prodaje, management prodaje, Mariborska livarna Maribor, poslovna enota Alutec.
Objavljeno: 13.12.2012; Ogledov: 986; Prenosov: 101
.pdf Celotno besedilo (655,29 KB)

6.
CENA PRENOSA ENERGIJE
Zoran Učakar, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili porabo energije v svetu na splošno. Posebej smo se ustavili pri porabi in vrstah energije v Slovenij in dodali tudi stroškovni del. Cilj diplomskega dela je bil na podlagi reguliranih cen za prenos posameznih energentov določiti ceno posnameznega energenta za MJ prenešene energije in primerjati cene med seboj kot ceno za prenos energije. Pri diplomskem delu smo si pomagali s statističnimi podatki, od koder smo črpali informacije o porabi in z zakonskimi ter podzakonskimi akti, v katerih so določene omrežnine za prenos energije. Raziskovalni pristop uporabljen v diplomski nalogi je deskriptiven. Rezultate smo predstavili v preglednicah in grafikonih.
Ključne besede: ENERGIJA, PRENOS ENERGIJE
Objavljeno: 22.11.2011; Ogledov: 1652; Prenosov: 97
.pdf Celotno besedilo (1,53 MB)

Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici