| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 10
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
Podpora poslovanja nabavni logistiki v farmacevtskem podjetju Krka d.d., Novo mesto : diplomsko delo
Robert Strajnar, 2010, diplomsko delo

Opis: Nabava je pomembno področje pri poslovanju podjetja in ima velik vpliv na uspešnost poslovanja. Dobra organiziranost nabave je ključnega pomena za uspešno opravljanje nalog. Podjetja stremijo k znižanju stroškov. K temu cilju prispevajo tudi dober in pregleden sistem nabavnih poročil na podlagi sistema ABC analize zalog. Pomembno fazo poslovanja v podjetju predstavlja nabavna logistika. Njena naloga je pravilna in preudarna izbira dobaviteljev materiala, analiza vrednosti zalog ter upravljanje z zalogami. Z vzpostavitvijo sistema kreiranja nabavnih poročil za prihodnja obdobja bomo zagotovili uporabnikom v nabavi enostavnejšo in hitrejšo izdelavo le-teh ter zagotovili potrebne podatke za izvajanje nabavnih procesov in posredovanje informacij, potrebnih za odločanje. To lahko dosežemo s pregledom nabave materialov, ki predstavljajo najdražjo vrednost zalog, in s poročili po prometu dobaviteljev materiala.
Ključne besede: nabavna logistika, ABC analiza, planiranje materialnih potreb
Objavljeno: 03.09.2010; Ogledov: 2357; Prenosov: 340
.pdf Celotno besedilo (688,75 KB)

5.
Varovanje jedrskih elektrarn : diplomsko delo
Primož Strajnar, 2010, diplomsko delo/naloga

Ključne besede: jedrske elektrarne, varovanje, napadi, nesreče, diplomske naloge
Objavljeno: 06.09.2010; Ogledov: 1825; Prenosov: 227
.pdf Celotno besedilo (1,29 MB)

6.
7.
Vpliv viktimiziranosti na izoblikovanje stališč : magistrsko delo
Katja Strajnar, 2013, magistrsko delo

Opis: Povzetek Nasilje je razširjen pojav, ki se pojavlja v različnih oblikah. Lahko gre za ponavljajoče, enkratno ali dalj časa trajajoče dejanje, stanje, ki nam povzroči neprijetna čustva. Ženske, otroci, ki doživijo nasilje, so velikokrat prepuščeni sami sebi, brez ustrezne zaščite, pomoči ter podpore. Žrtve je potrebno zaščititi, podpreti, saj ni hujšega, kot da te po storjenem dejanju, napadu rani tudi sistem. Poraja se mi vprašanje, kdo je torej tisti, ki bi moral opozoriti na nasilje. Kako je mogoče spregledati te znake? Verjamem, da se je težko soočiti s takimi težavami. Bolečina, modrica izgine, prizadeto čustvo, ponos ali prepričanje pa je mnogo težje pozdraviti. Pri vsem tem je potrebna posebna pazljivost. Prehitevanje zaradi nepoučenosti in neseznanjenosti z določenim primerom lahko privede do etiketiranja, ki se ga oseba, družina le s težavo otrese in lahko spremlja osebo še dolgo časa. Pomemben korak pri preprečevanju nasilja je odkrivanje le tega. Pomembna je ozaveščenost in izurjenost ljudi, ki so dolžni prijavljati oblike nasilja. Ko se sum pojavi, pa morajo odgovorne institucije stopiti skupaj in ukrepati. Vsaka sprememba zahteva svoj čas in sprejetje v družbi. Potrebno je pomagati žrtvi ne le pri prebolevanju krute izkušnje, temveč predvsem pri nadaljevanju čim bolj kvalitetnega življenja v prihodnosti. Potrebno je sodelovanje in ukrepanje ustreznih organov, saj bo le tako prihajalo do ustreznih ukrepanj in odločitev. Skupaj morajo poslati primerno sporočilo družbi, žrtvam in storilcem kaznivega dejanja. Policija je tisti organ, ki pride v stik z žrtvijo prva, zato je izrednega pomena, da z žrtvijo v dani situaciji »pravilno« ravna. Miti so zelo razširjeni in zakoreninjeni v družbi, kar predstavlja problem pri zagotavljanju ustrezne obravnave žrtve. Predsodkov ne smemo pomešati z dejanskim vedenjem. Vsi ljudje imamo predsodke, vendar to še ne pomeni, da bomo vsi ravnali sovražno, diskriminatorno ali nasilno v odnosu do drugih ljudi. Predsodki po naravi delujejo mimo zavestnega nadzora. Na predsodke vplivajo različni dejavniki, in sicer: frustriranost, ekonomski dejavniki, politični dejavniki, družina, vrstniki, osebnostne izkušnje, znanje, informiranost.
Ključne besede: viktimologija, žrtve, viktimiziranost, stališča, magistrska dela
Objavljeno: 24.10.2013; Ogledov: 781; Prenosov: 82
.pdf Celotno besedilo (4,38 MB)

8.
VLOGA ZDRAVSTVENIH DELAVCEV PRI PREPREČEVANJU OKUŽB KOLENSKIH VSADKOV IN PRINCIPI ZDRAVLJENJA
Simonca Strajnar, 2013, magistrsko delo

Opis: Teoretično izhodišče. V magistrskem delu smo predstavili anatomijo in fiziologijo kolenskega sklepa in obolenja, ki privedejo do artroze kolena. Zamenjava kolenskega sklepa z umetnim je danes pogost način zdravljenja, ki pacientom izboljša kakovost življenja. S posegom je povezano tveganje za nastanek okužbe, ki jo skušamo preprečiti s različnimi postopki za preprečevanje poznejših okužb. Uporabljena je bila retrogradna analiza popisov pacientov, ki so se v Splošni bolnišnici Celje zdravili zaradi okužbe kolenskih vsadkov v obdobju 2000 – 2010, ter pregled podatkov o povzročiteljih okužb iz baze podatkov Mikrobiološkega laboratorija Zavoda za zdravstveno varstvo Celje. Rezultati raziskave. Rezultati analize podatkov so pokazali, da se je v 10 - letnem obdobju na Oddelku za ortopedijo in športne poškodbe zaradi okužbe kolenskega sklepa zdravilo 26 pacientov; 12 moških in 14 žensk, starih od 45 do 90 let. Delež okužb se je gibal med 0 – 5,3 % letno, glede na vse operirane paciente v tistem obdobju. Najpogostejši povzročitelji so bili Staphylococcus aureus, in sicer pri 12 pacientih (20 %), sledili so Streptococcus in Enterobacteriaceae. Diabetes se je izkazal kot pomemben dejavnik tveganja za nastanek okužbe pri zgodnjih in odloženih okužbah, medtem, ko ostalih dejavnikov tveganja, povezanih s pacientom in operativnim posegom ne moremo potrditi zaradi premajhnega raziskovalnega vzorca. Ugotovljeno je, da lahko tudi manjši raziskovalni vzorec v zadostni meri omogoča vrednotenje kakovosti dela v posamezni instituciji. Dosledno spremljanje in evidentiranje okužb sklepnih vsadkov omogoča uvedbo izboljšav, ki zmanjšujejo pojavnost okužb na minimalni nivo, kar ima ugoden učinek tako za pacienta kot tudi za zdravstveno blagajno. K temu pa zagotovo pripomoreta ustrezna perioperativna antibiotična zaščita in ustrezna tehnična izvedba operacije.
Ključne besede: endoproteza kolena, bakterijska okužba, zdravljenje, preprečevanje okužb in nadzor.
Objavljeno: 12.07.2013; Ogledov: 1204; Prenosov: 325
.pdf Celotno besedilo (1,37 MB)

9.
Notranje revidiranje občin
Irena Strajnar, 2006, magistrsko delo

Ključne besede: revizija, zgodovina, teorija, javne finance, notranja kontrola, EU, mednarodne primerjave, Slovenija, občine, lokalna skupnost, case study
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 502; Prenosov: 46
URL Povezava na celotno besedilo
Gradivo ima več datotek! Več...

10.
Strah pred kriminaliteto - pregled mednarodnih študij
Marko Strajnar, 2015, diplomsko delo

Opis: V preteklih desetletjih se je, predvsem v ZDA, kjer so v začetku osemdesetih let doživeli visok porast kriminalitete in kot posledico tudi visok porast strahu pred kriminaliteto, močno povečalo število različnih raziskav in študij s področja strahu pred kriminaliteto. Število različnih opravljenih raziskav na tem področju je močno prispevalo k razumevanju pojava strahu pred kriminaliteto, kljub temu pa ga še dandanes ne poznamo do potankosti. Pri raziskovanju problema so se raziskovalci pogosto spraševali, kaj strah pred kriminaliteto sploh je in kako naj ga merijo. Strah pred kriminaliteto se tako dandanes v modernih družbah kaže kot velik problem, ki celo presega problematiko same kriminalitete. Ker je strah pred kriminaliteto tako zapleten in kompleksen pojav, ki na posameznika vpliva na vedenjski, čustveni in spoznavni ravni, se je njegovo natančno merjenje izkazalo za problematično. Raziskovalci so v svojih študijah preučevali različne vzroke in dejavnike strahu pred kriminaliteto ter za to uporabljali različne metode dela in prihajali do različnih ugotovitev. V diplomskem delu smo najprej želeli predstaviti nekakšno splošno razlago, kaj strah pred kriminaliteto je, teorije, ki iščejo in raziskujejo vzroke za njegov nastanek, ter dejavnike strahu pred kriminaliteto, ki so se v preteklih študijah pokazali kot tisti, ki najbolj vplivajo na njegovo stopnjo. Prikazali smo tudi načine in metode merjenja strahu, ki jih avtorji pri svojem delu najpogosteje uporabljajo. V nadaljevanju smo najprej opravili pregled nekaterih tujih študij, ugotavljali, katere spremenljivke strahu pred kriminaliteto preučujejo, in analizirali rezultate, do katerih so prišle. Pregledali smo tudi za nas pomembnejše študije, ki v svojih raziskavah vključujejo Slovenijo, in analizirali rezultate teh študij. Zanimalo nas je, kaj ugotavljajo tuje in kaj domače študije, kam se uvršča Slovenija po stopnji strahu pred kriminaliteto in kaj vpliva na strah med prebivalci Slovenije v primerjavi z drugimi državami.
Ključne besede: kriminaliteta, strah pred kriminaliteto, statistični pregledi, študije, diplomske naloge
Objavljeno: 18.09.2015; Ogledov: 938; Prenosov: 108
.pdf Celotno besedilo (331,35 KB)

Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici