| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 114
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Chronobiology of free-ranging domestic cats: Circadian, lunar and seasonal activity rhythms in a wildlife corridor
Neva Merčnik, Maja Prevolnik Povše, Dejan Škorjanc, Janko Skok, 2023, izvirni znanstveni članek

Opis: Among domestic animals, the domestic cat (Felis catus) probably has the highest proportion of free-ranging individuals in the population and as such is an important component (i.e. predator) in ecosystems. Due to their potential impact on wildlife, the management of domestic cats is a hot topic today. However, there are few studies on the chronobiology and activity of domestic cats in relation to natural cycles. Therefore, the aim of our research was to investigate their circadian, lunar and seasonal rhythms. We monitored the activity of free-ranging cats in a selected corridor within an approximately 800 m2 patch of shrubs and trees in an agricultural landscape that is regularly used by wildlife in the surrounding area. Monitoring was carried out for two consecutive years using a trail camera. Data collection was based on video analysis of all recorded video clips (n = 2081 from 732 camera trap nights). A total of at least 15 individuals were identified in the area. Cats were most frequently observed in spring and summer (a total of 70% of all observations). Cats with prey were mostly observed in summer (∼56%) and never in winter. Circadian activity of domestic cats was nocturnal/crepuscular (p < 0.0001) with two peaks of activity, one in the late evening (∼21.00 h) and another in the early morning (∼5.00 h). The appearance of the cats with the prey corresponded to the general circadian activity. Slight shifts in activity due to day length (sunset/sunrise) were observed when comparing circadian rhythms in relation to seasons, especially in winter when there was a pronounced peak in activity in the early evening. For cat activity in relation to the lunar cycle, we found a tendency for higher nocturnal activity around new moon (p = 0.065), with this pattern being significant in spring (p < 0.05). However, the appearance of cats with prey was not related to the lunar cycle. Understanding the circadian, lunar and seasonal activity rhythms of domestic cats is an important prerequisite for developing an optimal cat management strategy that takes into account both welfare aspects (especially natural behaviour) and minimising the impact of domestic cats on wildlife.
Ključne besede: domestic cat, farm cat, chronobiology, free-roaming, cat management, activity
Objavljeno v DKUM: 11.04.2024; Ogledov: 5; Prenosov: 0
URL Povezava na datoteko

2.
Lactobacillus plantarum PCS 26 as a probiotic dietary supplement in Slovenian patients with metabolic syndrome : a pilot clinical study
Mario Gorenjak, Dejan Škorjanc, Pavel Skok, 2015, izvirni znanstveni članek

Ključne besede: presnovni sindrom, debelost, holesterol, probiotične bakterije
Objavljeno v DKUM: 11.04.2024; Ogledov: 13; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (113,25 KB)
Gradivo je zbirka in zajema 1 gradivo!

3.
First treatment with venovenous extracorporeal membrane oxygenation in Maribor
Kristijan Skok, Andrej Markota, Franc Svenšek, Andreja Sinkovič, 2019, kratki znanstveni prispevek

Ključne besede: zunajtelesni krvni obtok, VV ECMO, refraktarna hipoksemija, akutna dihalna odpoved, intenzivna medicina, enota za intenzivno terapijo
Objavljeno v DKUM: 05.04.2024; Ogledov: 26; Prenosov: 1
.pdf Celotno besedilo (76,84 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...
Gradivo je zbirka in zajema 1 gradivo!

4.
Krono-biološka aktivnost gamsa (Rupicapra rupicapra) na Donački gori in Reseniku : magistrsko delo
Maja Galun, 2024, magistrsko delo

Opis: Časovni vzorci aktivnosti predstavljajo pomemben vidik biologije neke živalske vrste. Razumevanje krono-biološke aktivnosti živali je pomembno za uspešno načrtovanje ukrepov za ohranjanje biodiverzitete, vendar pa predstavlja kvantificiranje obnašanja prostoživečih živali poseben izziv. Kamere za snemanje divjadi so postale precej popularna neinvazivna raziskovalna metoda, ki se uporablja za študije najrazličnejših vidikov vedenja živali. V magistrski nalogi smo s pomočjo snemanja v naravnem okolju proučevali vzorce aktivnosti gamsa (Rupicapra rupicapra) na dveh raziskovalnih območjih v vzhodni Sloveniji, Donački gori in Reseniku. Območji predstavljata netipični habitat za proučevano vrsto in se med seboj razlikujeta po intenzivnosti antropogenih motenj. Ugotovili smo, da aktivnost vrste na proučevanih območjih sledi krepuskularnemu vzorcu, z značilnimi viški aktivnosti v jutranjem in večernem času in v nobenem delu dneva ne upade popolnoma. Zanimalo nas je tudi, kako se vzorec aktivnosti vrste spreminja tekom lunarnega cikla. Ugotovili smo, da splošna aktivnost gamsa kaže bi-modalno porazdelitev v lunarnem ciklu, pri čemer se oba vrhova pojavljata v obdobju naraščajoče lune, en vrh se pojavi relativno zgodaj po mlaju (prazni luni), drugi, izrazitejši, pa tik pred polno luno. Lunarni cikel ni imel značilnega vpliva na splošno aktivnost gamsa, smo pa ta vpliv zabeležili pri nočni aktivnosti. Ta je bila kontrastno z dnevno aktivnostjo najbolj intenzivna v času tik pred polno luno. Čeprav so na pridobljenih posnetkih prevladovala posamična opazovanja, smo dobili vpogled tudi v socialne lastnosti populacije. Na Donački gori smo zabeležili manjše skupine (2-5 osebkov) kot na Reseniku (največja skupina je štela 10 osebkov). Rezultati podajajo prvi vpogled v krono-biologijo gamsa (Rupicapra rupicapra) na omenjenih raziskovalnih območjih in hkrati izpostavljajo vprašanja, ki bi jih bilo za boljše razumevanje časovne dinamike vrste še potrebno raziskati v prihodnje.
Ključne besede: krono-biologija, gams (Rupicapra rupicapra), gozdni habitat, sledilne kamere, ritem aktivnosti
Objavljeno v DKUM: 14.02.2024; Ogledov: 173; Prenosov: 19
.pdf Celotno besedilo (1,08 MB)

5.
Vpliv dodajanja zaposlitvenih predmetov na dobro počutje odstavljenih pujskov : diplomsko delo
Nejc Kuri, 2023, diplomsko delo

Opis: Obogatitev okolja je ena od metod, ki se uporablja za ublažitev agresije pri odstavitvi mladih pujskov, ki običajno izbruhne, ko jih mešamo iz neznanih gnezd, ter negativno vpliva na rastnost in dobro počutje pujskov. V diplomskem delu smo preizkusili preprost pristop s povečanjem količine obstoječih obogatitvenih predmetov za ublažitev agresije po odstavitvi. V vsaki od 10 ponovitev (5 kontrolnih, 5 testnih) smo v odstavitveni boks skupaj odstavili 3 ali 4 gnezda. V kontrolni skupini smo za obogatitev uporabili en viseč plastični predmet rdeče barve in en kos smrekovega lesa. Pri testu je bila obogatitev pomnožena glede na število odstavljenih gnezd. Med poskusom smo spremljali parametre agresije (grizenje repov, poškodbe/rane, šepavost) in pogostost pojavljanja različnih vrst interakcij (pozitivne, negativne, ukvarjanje z opremo/predmeti za zaposlitev), in sicer 1., 3., 5., 7., 14. in 21. dan po odstavitvi. Na koncu poskusa (21. dan po odstavitvi) smo ocenili še splošno stopnjo dobrega počutja pujskov z uporabo protokola Welafre Quality®. V testni skupini smo zabeležili 4-kratno povečanje ukvarjanja pujskov s predmeti za zaposlitev. Posledično je bilo 5-krat manj negativnih interakcij in 50 % manj šepanja in ran/poškodb na telesu, vključno z znaki grizenja repov. Tudi splošna stopnja počutja pujskov je bila višja v testni skupini. Uporabljena obogatitev boksa, prilagojena številu odstavljenih gnezd, se je izkazala za učinkovit način izboljšanja dobrega počutja odstavljenih pujskov.
Ključne besede: pujski, odstavitev, zaposlitveni material, igrače, dobro počutje živali
Objavljeno v DKUM: 05.01.2024; Ogledov: 231; Prenosov: 14
.pdf Celotno besedilo (2,58 MB)

6.
Različni plesi sveta, ki jih otroci spoznavajo s pomočjo ročne lutke : diplomsko delo
Ana Skok, 2023, diplomsko delo

Opis: Umetnost v predšolskem obdobju pomembno vpliva na otrokov celostni razvoj. Ko otrok pleše ob glasbi, spontano izraža svoja doživljanja ter razvija ustvarjalnost in gibalne sposobnosti. Skozi lutko pa nam otrok sporoča svoje stiske, veselje in znanje, saj mu takšno izražanje omogoča bogatenje njegovega čustvenega in socialnega potenciala. Zato smo v diplomskem delu želeli raziskati možnosti priprave in načrtovanja plesnih dejavnosti, kjer se bodo predšolski otroci s pomočjo ročne lutke seznanili z različnimi plesi sveta. Uporabili smo glasbo iz različnih držav sveta, lutka pa je služila kot pripomoček za motivacijo otrok pri plesu in dejavnostih v različnih kotičkih. Diplomsko delo je sestavljeno iz dveh delov. V teoretičnem delu smo opredelili ples v splošnem smislu, ples v predšolskem obdobju ter vlogo in pomen ročne lutke v vrtcu, na koncu pa smo se posvetili še načrtovanju plesnih dejavnosti v vrtcu. V praktičnem delu smo predstavili osem plesnih dejavnosti, od katerih smo štiri izvedli v vrtcu Mengeš v skupini predšolskih otrok, starih med pet in šest let. V plesne dejavnosti smo vključili lutko, ki je otroke spremljala med spoznavanjem različnih plesov sveta in v ustvarjalnih kotičkih. Na zastavljena raziskovalna vprašanja smo odgovorili na podlagi opazovanj in evalvacij vzgojnega procesa. Ugotovili smo, da so otroci s pomočjo ročne lutke različne kulture in plese sveta spoznavali kakovostno, nazorno in na njim dojemljiv način. Prek plesnih dejavnostih so se učili gibalnih motivov in povezovanja ritma z glasbo. Poleg tega pa so hkrati razvijali še ustvarjalne in izrazne sposobnosti ter se učili sodelovanja in strpnosti.
Ključne besede: ples, lutka, različne kulture, gibi, predšolski otroci
Objavljeno v DKUM: 12.12.2023; Ogledov: 359; Prenosov: 36
.pdf Celotno besedilo (3,63 MB)

7.
Spolno razmerje potomstva pri govedu glede na prehranjenost matere : magistrsko delo
Janez Belšak, 2023, magistrsko delo

Opis: V živinoreji se pri potomcih pogosto favorizira določen spol. Dandanes se za namen produkcije željenega spola potomca uporabljajo izključno biotehnološke metode, predvsem seksirano seme. Vendar pa poznamo tudi biološke mehanizme, ki pod določenimi okoljskimi pogoji, na primer razpoložljivost virov in prehranska preskrba samice, povzročajo odklon spolnega razmerja pri potomstvu. V nalogi smo na podlagi podatkov Centralne podatkovne zbirke Govedo iskali povezavo med prehranjenostjo krav, predvsem na osnovi oskrbe z energijo, ocenjene posredno prek sestave mleka, in spolnim razmerjem potomstva. Ocena prehranjenosti je temeljila na razmerju med mlečnimi maščobami in beljakovinami ter na vsebnosti sečnine v mleku v obdobju od 7 do 14 dni pred uspešno osemenitvijo. Uporabili smo podatke krav različnih pasem, vključenih v kontrolo prireje od leta 2009 do 2022. Izhodiščni podatkovni set je skupno vseboval podatke za 51.766 kontrol prireje mleka od skupno 43.261 krav molznic iz 4.227 rej. Podatkov o količini sečnine v mleku smo imeli za 39.437 kontrol, podatke o številu somatskih celic (ŠSC) v mleku pa za 50.226 živali, od tega je imelo 23.300 živali ŠSC pod 150.000. ŠSC nad 150.000 nakazuje na začetek vnetnih procesov v vimenu, ki lahko pomembno vpliva na sestavo mleka, zato smo takšne živali obravnavali posebej. Rezultati kažejo, da imajo živali z nižjim razmerjem med mlečnimi maščobami in beljakovinami značilno večji delež moških potomcev, živali z visokim razmerjem pa večji delež ženskih potomcev. Krave z nizkimi in srednjimi vrednostmi sečnine v mleku imajo značilno višji delež ženskih potomcev. Živali, ki so boljše energijsko oskrbljene, imajo torej večji delež moških potomcev, pri živalih s slabšo energijsko oskrbljenostjo pa se kaže nasprotna tendenca. V vseh primerih so imele živali s ŠSC >150.000 moško odklonjeno spolno razmerje potomstva. Rezultati deloma potrjujejo Trivers-Willardovo hipotezo, ki implicira žensko odklonjeno spolno razmerje potomcev krav s slabšo preskrbljenostjo (energetsko bilanco), kar je pri poliginih živalih evolucijsko smotrnejše in rezultira z višjim biološkim fitnesom. Rezultati raziskave nakazujejo možnost uporabe prilagajanja krmnega obroka v obdobju pred osemenitvijo kot sorazmerno enostavnega načina manipulacije spolnega razmerja pri kravah molznicah
Ključne besede: govedo, spolno razmerje, prehranjenost, sestava mleka, teorija dodelitve spola
Objavljeno v DKUM: 10.10.2023; Ogledov: 360; Prenosov: 17
.pdf Celotno besedilo (1,31 MB)

8.
Konstruiranje dvognezdnega orodja za tlačni liv aluminija : diplomsko delo
Nik Skok, 2023, diplomsko delo

Opis: V zaključnem delu je predstavljen proces konstruiranja orodja za tlačno litje aluminija na osnovi dobljenih 3D modelov. Na kratko je predstavljeno podjetje Orodjarstvo Gorjak d.o.o., v sklopu katerega opravljam nalogo, nato je predstavljen postopek litja in zgradba orodja za tlačno litje. S pomočjo funkcijske analize orodja in preprostih inženirskih preračunov se zmodelira dolivni sistem, ki je osnova za nadaljnje konstruiranje orodja. Predstavljen je proces razvoja dolivnega sistema, v zaključku pa se pregleda končano orodje kot celota in pokomentira izbrane konstrukcijske rešitve.
Ključne besede: konstruiranje, aluminij, tlačno litje, modeliranje, dolivek
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 221; Prenosov: 18
.pdf Celotno besedilo (3,81 MB)

9.
Dinamika skupinskega odločanja in finančna kriza
Živa Jezernik, 2014, pregledni znanstveni članek

Opis: Standardni modeli ekonomske teorije se v veliki meri osredotočajo na individualno odločanje. Šele v zadnjih letih se je okrepilo zavedanje, da veliko ekonomskih odločitev v realnem svetu sprejmejo skupine, kot so uprave, odbori ali družine. Tako postaja skupinsko odločanje vedno pogostejša tema proučevanja ekonomistov. Slabosti skupinskega odločanja so najizrazitejše prav v obdobju izjemnih razmer, kot je tudi obdobje finančne krize; začetki zadnje tovrstne krize segajo v leto 2008. Glede na to, da se korporativno upravljanje finančnih institucij pogosto poudarja kot glavni razlog za nastalo krizo, in upoštevaje dejstvo, da je sistem upravljanja v bankah in finančnih institucijah zasnovan tako, da sprejemanje odločitev v veliki meri poteka v skupinah, velja pozornost usmeriti na dinamiko skupinskega odločanja ter na njen vpliv na nastanek in razvoj finančne krize. V članku so naprej predstavljene ugotovitve prevladujočih teorij, ki izhajajo s področja socialne, kognitivne in eksperimentalne psihologije ter pojasnjujejo razlike med individualnim in skupinskim odločanjem, s poudarkom na teoriji preobrata o tveganju in teoriji skupinske miselnosti. Sledi pregled ekonomskih študij s področja skupinskega in individualnega odločanja ter analiza vplivov skupinskih odločitev na nastanek in razvoj finančne krize.
Ključne besede: krize, finance, finančna kriza, upravljanje, odločanje, banke, bančništvo
Objavljeno v DKUM: 06.09.2023; Ogledov: 213; Prenosov: 0

10.
Surgical treatment in severely immunocompromised patient with invasive fungal infection
Kristijan Skok, Damjan Vidovič, Goran Gačevski, Bojan Veingerl, Jure Auda, Anton Crnjac, 2020, kratki znanstveni prispevek

Objavljeno v DKUM: 24.01.2023; Ogledov: 476; Prenosov: 41
.pdf Celotno besedilo (148,68 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...
Gradivo je zbirka in zajema 1 gradivo!

Iskanje izvedeno v 6.25 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici