SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
PRAVICA DO ZASEBNOSTI NA SOCIALNIH OMREŽJIH
Janez Rotman, 2013, diplomsko delo

Opis: V pričujočem delu ugotavljam, da je pravica do zasebnosti, kljub odsotnosti univerzalne definicije, vsesplošno priznana. V slovenskem pravnem sistemu ima status tako človekove, kakor tudi osebnostne pravice, pri čemer je varstvo zasebnosti priznano na mednarodni, evropski ter ustavni ravni. Zaradi tehnološkega razvoja je pravica do zasebnosti podvržena nenehnemu spreminjanju, saj je naloga prava, da v svojem razvoju sledi dejanskemu stanju v družbi, zaradi česar se razsežnosti pravice do zasebnosti nenehno širijo. Zasebnost v socialnih omrežjih je predmet varstva komunikacijske in korespondenčne zasebnosti, prav tako pa so podatki uporabnikov predmet varovanja v okviru varstva osebnih podatkov. Pri proučevanju pravice do zasebnosti polnoletnih otrok nasproti staršem sem ugotovil, da je nemogoče postaviti splošno pravilo, ki bi določala meje dopustnosti posegov v pravico, saj se pri tehtanju med pravno priznanimi interesi posmeznikov pojavlja preveč spremeljivk, zaradi česar je potrebno dopustnost posegov presojati od primera do primera na podlagi t.i. načela tehtanja interesov.
Ključne besede: Pravica do zasebnosti, večrazsežnost pravice, preživljanje polnoletnih otrok, socialna omrežja, varstvo osebnih podatkov, komunikacijska zasebnost.
Objavljeno: 10.10.2013; Ogledov: 1088; Prenosov: 93
.pdf Celotno besedilo (615,97 KB)

2.
ANALIZA STRESA PRI ZAPOSLENIH V POVEZAVI Z DOBRIM POČUTJEM V ORGANIZACIJI X
Metka Rotman, 2014, magistrsko delo

Opis: Dandanes je življenje vse preprostejše in udobnejše. Tempo življenja je hitrejši. Na vsakem koraku nas spremljajo računalniki in ostala tehnološka oprema. Ta nam omogoča, da lahko komuniciramo na več različnih načinov. Če želimo uspeti v svojem poklicu, moramo biti seznanjeni z napredkom v tehnologiji. Trg dela je vse boj nasičen in nas sili, da nenehno posodabljamo svoje splošno znanje ter seveda računalniške spretnosti. Na delovnem mestu se srečujemo z bojem za obstanek in tekmujemo za boljše delovno mesto. Ne glede na to, v kateri panogi delamo, ali je to javna ali zasebna organizacija, povsod se srečujemo s stresom. Delodajalci od nas zahtevajo vse več opravljenega dela v vse krajših rokih. Pričakujejo hitre rezultate, ob tem pa vljudnost in prijaznost. Stres, povezan z delom, se širi na vse strani. Po službi pridemo domov utrujeni, kjer nas čakajo družina in nove obveznosti. Vse to pusti posledice na našem splošnem počutju in zdravju, zato moramo v sedanjem tempu življenja narediti nekaj zase, da ta stres vsaj zmanjšamo in izboljšamo svoje dobro počutje. Stres spremlja človeka skozi njegov celoten obstoj. Nanj vpliva še pred rojstvom in ga spremlja vse do zadnjega dne življenja. Skozi življenje se ga moramo naučiti v neki meri obvladovati ali preprečevati, vendar je v določeni meri tudi potreben za naš napredek. Za vsako organizacijo je zelo pomembno, da je seznanjena z dejavniki, ki povzročajo stres/psihično dobro počutje na delovnem mestu pri zaposlenih in da premore spretnost obvladovanja in preprečevanja stresa ter stresnih situacij, kar je eden ključnih dejavnikov ohranjanja uspešnosti pri delu in visoke delovne motivacije. Z obvladovanjem stresnih situacij na delovnem mestu se vzpostavlja dobro počutje zaposlenega, saj zdrav, zadovoljen in srečen zaposleni prispeva velik delež k učinkovitemu poslovanju organizacije, kakovosti izvedenih storitev, ugledu organizacije ipd. Zelo je pomembno, da organizacija posebno pozornost posveča fizičnemu zdravju in psihičnemu dobremu počutju zaposlenih. V ta namen lahko oblikuje posebne strategije in programe za zmanjševanje stresa pri delu ter za vzpostavljanje in zagotavljanja dobrega počutja. Vse to vpliva na zadovoljstvo zaposlenih, njihovo motiviranost za delo ter ustvarjalnost in vzdušje v organizaciji.
Ključne besede: Stres, dobro počutje, zaposleni, organizacija
Objavljeno: 15.10.2014; Ogledov: 650; Prenosov: 102
.pdf Celotno besedilo (1,12 MB)

3.
PODPORA AKTIVNOSTIM TESTIRANJA V OKOLJU MICROSOFT VISUAL STUDIO 2013
Severin Rotman, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo opisali postopek testiranja programske opreme ter ga umestili v proces razvoja programske opreme. Postopek smo iz splošnega zapisa konkretizirali na postopek testiranja v okolju Microsoft Visual Studio 2013, ki smo ga izbrali kot najprimernejše orodje za testiranje naše aplikacije. Pri izbiri so nam pomagali kriteriji za izbiro najustreznejšega orodja za testiranje. Pregledali smo tudi standard za dokumentacijo o testiranju programske opreme in preverili, ali izbrano orodje pomaga pri izpolnjevanju priporočil standarda. Obstoječo aplikacijo smo opremili s testnimi primeri, pri čemer so nam bili v veliko pomoč vtičniki za hitrejše pisanje testne kode, kot tudi dodatki za prikaz rezultatov testiranja.
Ključne besede: Testiranje, programska oprema, orodja, Microsoft Visual Studio 2013, standard IEEE 829, zahteve
Objavljeno: 06.03.2015; Ogledov: 1286; Prenosov: 171
.pdf Celotno besedilo (3,09 MB)

4.
Roki za uveljavljanje neistovetnosti po dunajski konvenciji: analiza sodne prakse
Janez Rotman, 2016, magistrsko delo

Opis: Dunajska konvencija določa zahtevno sistematiko rokov za uveljavljanje neistovetnosti, ki od kupca zahteva aktivno in hitro postopanje na vsakem koraku. Na abstraktni ravni, je za vsak rok, tako za pregled, grajanje in uveljavljanje zahtevkov zaradi neistovetnosti blaga s pogodbo, določen standard primernega roka, pri čemer je interpretacija le tega odvisna od okoliščin konkretnega primera, ter od namena samega instituta. Naloga sodišč je tako, da zapolnijo te nedoločne pravne pojme z vsebino, ob upoštevanju mednarodnega značaja Dunajske konvencije in načela avtonomne razlage. Na podlagi analize sodne prakse ne moremo v primeru nobenega roka, govoriti o fiksaciji na točno določena časovna obdobja (razen v primeru prekluzivnega roka iz člena 39(2) CISG), saj je to v nasprotju z idejo prilagodljivosti določb Dunajske konvencije okoliščinam konkretnega primera, vseeno pa lahko, še posebej na področju grajanja neistovetnosti, zasledimo tendenco po vpeljevanju predvidljivosti v interpretacijo, še posebej pri odločitvah sodišč, ki prihajajo iz kontinentalnih pravnih sistemov. Noble month pristop, v skladu s katerim se kot povprečen rok za grajanje neistovetnosti, ob neobstoju okoliščin, ki bi narekovale njegovo podaljšanje ali skrajšanje, predlaga enomesečni rok, je pogosto citiran, še posebej v primeru sodb sodišč kontinentalnih pravnih sistemov. Pri odmeri rokov sodišča največkrat upoštevajo naravo blaga, predvsem njegovo pokvarljivost oz. obstojnost, dogovore med strankama, sezonsko naravo blaga, zahtevnost oz. kompleksnost (okoliščine so navedene primeroma), vendar problem marsikdaj predstavlja predvsem neobrazloženost vpliva teh okoliščin na trajanje rokov, kar onemogoča njihovo konkretizacijo, posledično pa vpliva tudi na predvidljivost sodnega odločanja.
Ključne besede: Dunajska konvencija, roki za uveljavljanje neistovetnosti, pregled, grajanje, odstop od pogodbe, popravilo blaga, zamenjava blaga, neskladnost, narava blaga, primerni rok.
Objavljeno: 30.06.2016; Ogledov: 572; Prenosov: 94
.pdf Celotno besedilo (821,84 KB)

5.
Dinamika cerebralne oksigenacije pri hiperventilaciji in hipoventilaciji
Eva Rotman, 2017, diplomsko delo

Opis: Uvod: Možgani za svoje delovanje potrebujejo stalen dotok krvi. V določenih kliničnih situacijah pa je potrebno zmanjšati pretok krvi, ob tem je nujno spremljanje količin kisika. Z raziskavo smo želeli ugotoviti, ali se lahko s tehniko bližnje infrardeče spektroskopije zazna spremembe kisika v možganih pri kratkotrajni hiperventilaciji in hipoventilaciji. Metode: V teoretičnem delu smo pridobili podatke z deskriptivno metodo dela, v empiričnem pa smo uporabili kvantitativno metodo z namenskim vzorcem. Regionalno nasičenost kisika v možganih smo izmerili s spektroskopijo v bližnjem infrardečem polju. Med preizkusom hiperventilacije in hipoventilacije smo spremljali vrednosti dihanja, pulza, PETCO2 in SpO2. Rezultati: V času hiperventilacije so se vrednosti rSO2 znižale za 2 % v primerjavi z začetnimi vrednostmi. Padanje se je nadaljevalo v času počitka 1, kljub temu, da se je PETCO2 zviševal. V času hipoventilacije počitka 3 smo opazili ponovno zviševanje rSO2 parametra. Diskusija in zaključek: S testom hiperventilacije in hipoventilacije smo prikazali vpliv PETCO2 na spreminjanje rSO2. Glavni mehanizem, ki je odgovoren za zmanjšanje rSO2 pri hiperventilaciji, je hipokapnija.
Ključne besede: Možganska prekrvavitev, avtoregulacija, hipokapnija, vazokonstrikcija, spektroskopija v bližnjem infrardečem polju.
Objavljeno: 13.09.2017; Ogledov: 141; Prenosov: 34
.pdf Celotno besedilo (1,40 MB)

Iskanje izvedeno v 0.08 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici