| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 53
Na začetekNa prejšnjo stran123456Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
Nova metodologija homologacije motornih vozil in njen vpliv na varnost v cestnem prometu
Miran Roškar, 2009, magistrsko delo

Opis: V prometu - na javnih cestah in površinah, je dovoljena uporaba motornih vozil, ki so uradno registrirana. Pogoji za registracijo vozila po veljavni zakonodaji so: vozilo mora biti zavarovano, sklenjeno obvezno avtomobilsko zavarovanje, vozilo mora biti tehnično brezhibno in mora imeti izdano ''Potrdilo o skladnosti vozila'', predhodno imenovano ''Izjava o ustreznosti vozila''. Torej, za vozilo mora biti izveden homologacijski postopek. Ta zagotavlja skladnost vozila z vsemi tehničnimi, tehnološkimi, varnostnimi in ekološkimi predpisi. V predloženem delu je predstavljena potrebna zakonodaja za izvedbo homologiranja vozil. Opisana sta dva osnovna postopka, ki se izvedeta pri homologaciji vozila: "Postopek identifikacije vozila" in "Postopek posamične odobritve vozila". Oba postopka hkrati zagotavljata kontrolo izvora motornih in priklopnih vozil vseh kategorij, pri uvozu novih in rabljenih z evropskega ali neevropskega tržišča in istovetnost vozila s priloženo dokumentacijo. Izveden postopek zagotavlja preveritev skladnosti vozila po vseh EU direktivah in pravilnikih. S tem sta zagotovljeni in preverjeni aktivna in pasivna varnost motornega vozila, še posebej, kadar gre za postopke večstopenjske homologacije dodelanih in predelanih vozil. Izvedena je raziskava homologacijskih postopkov v tujini in prikazani so statistični podatki homologiranih (varnih) vozil v Sloveniji za leto 2008. Predstavljeni so rezultati predlaganega modela izvedbe homologacijskih postopkov in nakazane rešitve za racionalizacijo, poenostavitev in povečanje učinkovitosti tega postopka. S tem bi dosegli prijaznejši postopek uporabnikom-voznikom vozil in povečali vpliv na stopnjo prometne varnosti.
Ključne besede: motorno vozilo, homologacija vozila, prometna varnost
Objavljeno: 21.12.2009; Ogledov: 4118; Prenosov: 572
.pdf Celotno besedilo (6,14 MB)

4.
POSAMIČNA ODOBRITEV PREDELANEGA VOZILA ZA DVIGANJE VOZIL IN NJEN VPLIV NA VARNOST V CESTNEM PROMETU
Aljaž Kralj, 2016, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je bil, poglobiti se v obstoječo problematiko izgradnje in nadaljnje posamične odobritve vozila za dviganje vozil. Preko intervjujev z lastniki podjetij, ki nudijo storitev pomoči na cesti ter izdelovalci nadgradenj smo naredili pregled vrst nadgradenj za dviganje vozil v Republiki Sloveniji. Diplomsko delo predstavlja načrtovanje in opis postopka kompleksnejše nadgradnje vozila za vleko vozil z dvižnimi vilicami – vlačilec. Podrobno je predstavljen splošni postopek posamične odobritve predelanega vozila za dviganje vozil, prilagamo pa konkretni primer iz prakse. Cilj raziskave je, kako izdelati vlečno vozilo, da bo le-to varno za uporabnika in ostale udeležence v cestnem prometu ter izdelano v skladu z zakoni Republike Slovenije.
Ključne besede: Posamična odobritev, vozilo za dviganje vozil, varnost
Objavljeno: 06.09.2016; Ogledov: 603; Prenosov: 105
.pdf Celotno besedilo (4,72 MB)

5.
Predlagan model usposabljanja poklicnih voznikov tovornih vozil
Matevž Jelenko, 2017, magistrsko delo

Opis: Magistrska naloga predstavlja dejavnike, ki vplivajo na varnost v prometu s stališča vključenosti tovornih vozil. Opisuje delovanje varnostnih sistemov, vgrajenih v tovorna vozila, dejavnike, ki vplivajo na psihofizično stanje poklicnega voznika, načine varovanja in privezovanja blaga na tovorno vozilo ter sistem pridobitve temeljne poklicne kvalifikacije voznika in obveznega usposabljanja. Na podlagi teoretičnega dela in rezultatov opravljene ankete je podan predlog usposabljanja poklicnih voznikov, ki bi pripomogel k povečanju prometne varnosti.
Ključne besede: tovorni promet, prometna varnost, varovanje blaga med prevozom, usposabljanje voznikov tovornih vozil
Objavljeno: 28.11.2017; Ogledov: 295; Prenosov: 76
.pdf Celotno besedilo (4,80 MB)

6.
7.
8.
UGOVOR FIZIKALIZMU: OBSTOJ TAKŠNOSTI
Klavdija Roškar, 2012, diplomsko delo

Opis: Filozofija se loteva problema duha in telesa tako, da skuša odgovoriti na splošna vprašanja kot so: kaj je duh, je človek sestavljen iz ene ali dveh substanc, kakšno je razmerje med duhom in telesom itd. Na podlagi razvoja znanosti in novih odkritij v 19. in 20. stol. filozofi danes množično zagovarjajo fizikalistično stališče. V diplomski nalogi je prikazan razvoj materialističnega stališča skozi zgodovino in predstavitev različnih fizikalističnih odgovorov na problem duha in telesa. Kljub sodobnim znanstvenim odkritjem pa obstajajo odprte dileme, ki fizikalistično razlago sveta postavljajo pod vprašaj. Namen diplomskega dela je ugotoviti, ali fizikalizem vzdrži pod težo ugovorov Thomasa Nagla in Franka Jacksona, ki dokazujeta, da fizikalizem zanemari obstoj fenomenoloških kakovosti zavestnega doživljanja oz. takšnosti in je zato nepopoln. Po analitični razčlembi sprva zelo prepričljivega argumenta iz znanja ter predstavitvi različnih kritik argumenta sledi končna ugotovitev, da argumentu iz znanja ne uspe zavrniti fizikalizma. Problem takšnosti s tem sicer ni rešen, ohranja pa optimističen pogled v prihodnost, saj znanost še naprej pospešeno odkriva nove, popolnejše razlage.
Ključne besede: filozofija duha, problem duha in telesa, fizikalizem, takšnosti, argument iz znanja.
Objavljeno: 03.10.2012; Ogledov: 1583; Prenosov: 201
.pdf Celotno besedilo (755,57 KB)

9.
10.
Iskanje izvedeno v 0.25 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici