| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Vpliv migracij na občutek varnosti v občini Črnomelj
Eva Metež, 2019, diplomsko delo

Opis: Varnost je za vse nas izredno pomembna vrednota, ki smo jo pripravljeni braniti tudi sami. Za njeno zagotovitev se ne vedno nanašamo samo na institucije, ki skrbijo za našo varnost in posredujejo, kadar je ta ogrožena. Zavedati pa se moramo tiste zlate sredine, ki nam pove, kdaj je treba zaprositi za pomoč ali pa priskočiti na pomoč k tistemu, ki jo potrebuje. Naše okolje se sčasoma vedno znova spreminja, s čimer nastajajo tudi nove varnostne grožnje. Zato je zagotavljanje varnosti zahteven in dosleden proces, ki potrebuje veliko pozornosti in veliko vključenost raznovrstnih akterjev. Le na tak način se lahko zagotovi čim večjo pokritost dejavnikov, ki bi lahko povzročili kaos, torej zamajali našo varnost. Ker pa vemo, da posameznikova varnost ni odvisna zgolj od okolja, torej se ne smemo zanašati le na izvajanje dejavnosti na lokalni ravni, ampak moramo na problem pogledati celovito in se ga lotiti tudi na mednarodni ravni. Ena izmed takšnih groženj so tudi migracije in posledice, ki jih te prinašajo s seboj. Glavni subject diplomske naloge je tako občina Črnomelj, ki se z migrantsko krizo sooča vse od leta 2015. Ta se s krizo sama ne more spopadati, ne glede na to, koliko različnih subjektov varnosti se s težavo ukvarja. Ravno zaradi tega je pomembno zaupati v institucije, ki skrbijo za ohranitev varnega okolja, sodelovati z akterji in se vključevati v proces ohranitve varnosti. Vsekakor pa moramo biti pazljivi, da v tem procesu ne prestopimo meje in da ne postanemo mi grožnja za okolje in tisti, ki omaja občutek varnosti ostalih. V zaključni nalogi se bomo tako posvetili predvsem občanom občine Črnomelj. Z anketnim vprašalnikom bomo preverjali, kakšen vpliv ima migrantska kriza na njihov občutek varnosti. Pričakujemo lahko odziv, ki je bodisi pozitiven, bodisi negativen in poln predsodkov ter ustvarjajoč vsesplošno paniko – morebiti tudi do te mere, da bi lahko v prihodnosti prišlo do novega genocida. Vemo, da še vedno prihaja do množičnih pobojev, in zavedati se moram, da nimamo nobenega zagotovila, da se trenutna situacija z migrantsko krizo ne bo končala na isti način.
Ključne besede: diplomske naloge, migracije, migrantska kriza, občutek varnosti, zaznavanje varnosti, strah pred kriminaliteto
Objavljeno: 09.09.2019; Ogledov: 441; Prenosov: 67
.pdf Celotno besedilo (1,58 MB)

2.
OD PZI DO PID S POMOČJO BIM-MODELA: PRIMER OBNOVE STAREJŠE ENODRUŽINSKE HIŠE
Jernej Metež, 2016, diplomsko delo

Opis: BIM-model, oziroma informacijski model, je digitalni skupek podatkov, ki združuje gradbene elemente v celoto in nam podaja njihove informacije, potrebne za oblikovanje, gradnjo in vzdrževanje objekta. Namenjen je komunikaciji med projektanti, izvajalci in investitorjem oziroma naročnikom. BIM-proces se lahko vključuje vse od idejne zasnove, do konca življenjskega cikla objekta. Kot uvod v diplomsko delo so najprej podane teoretične osnove BIM-a in njegovi začetki. Predstavljenih je nekaj dobrih praks uporabe pri že zgrajenih objektih. V nadaljevanju so opisane značilnosti uporabe informacijske tehnologije v procesu gradnje enodružinske hiše. Praktični del zajema izdelavo PID BIM-modela iz že izvedenega PZI BIM-modela z vnosom vseh sprememb na objektu, ki so nastale v času gradnje ter njegova interoperabilnost (IFC) z različnimi programskimi orodji. Sklep diplomskega dela je, da uporaba BIM tehnologije močno vpliva na samo gradnjo, časovni potek ter kvaliteto in v sam proces vedno bolj vključuje investitorja (naročnika).
Ključne besede: PID BIM model, informacijski model, IFC, PZI, PID, interoperabilnost
Objavljeno: 06.10.2016; Ogledov: 999; Prenosov: 112
.pdf Celotno besedilo (6,27 MB)

Iskanje izvedeno v 0.08 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici