| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 11
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Vsebnost holekalciferola in ergokalciferola v živilih : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa I. stopnje
Denisa Krevh, 2019, diplomsko delo

Opis: Povzetek V diplomskem delu smo raziskali, če izbrana živila vsebujejo vitamin D2 (ergokalciferol), provitamin D2 (ergosterol), vitamin D3 (holekalciferol) in provitamin D3 (7-dehidroholesterol). Analizirali smo živila rastlinskega izvora: ričkovo olje, konopljino olje, posušeno konopljo, gobe (bukov ostrigar) in lucerno ter živila živalskega izvora: sir, sirotka in jajce (rumenjak in beljak). Živila smo predhodno pripravili za nadaljnje analize. Konopljo in suho lucerno smo zmleli, svežo lucerno in sveže gobe smo liofilizirali, nato zmleli, preostanek svežih gob narezali in zamrznili, prav tako tudi svežo lucerno. Sir in sirotka sta bila proizvedena na Kmetiji Krevh po postopku izdelave poltrdega sira. Jajca proste reje smo uporabili sveža. Konopljo, lucerno in gobe smo ekstrahirali po metodi ekstrakcije po Soxhletu in ekstrakcije s superkritičnim fluidom (CO2). Materialom smo določili vsebnost prostih maščobnih kislin. Ekstrakte in ostale materiale smo saponificirali po postopku za saponifikacijo zaestrenega vitamina D in nato vse vzorce (saponificirane in nesaponificirane) analizirali s tekočinsko kromatografijo z masno spektrometrijo. Znano je, da je vitamin D2 prisoten v rastlinskih živilih, vitamin D3 pa v živalskih. Iz nekaterih virov smo ugotovili, da lahko tudi rastline vsebujejo vitamin D3, ter živalski proizvodi vitamin D2, kar smo potrdili tudi z našimi analizami. Ugotovili smo, da je za določitev vitaminov in provitaminov D potrebna saponifikacija, saj je vsebnost vitamina v saponificiranih vzorcih višja. Rezultati kažejo, da je količina vitamina D, ki je topen v maščobah, povezana z vsebnostjo maščob v materialu, za nekatere primere pa smo sklepali, da je vitamin vezan na proteinske molekule.
Ključne besede: Vitamin D, Soxhlet ekstrakcija, superkritična ekstrakcija, proste maščobne kisline, konoplja, lucerna, ričkovo olje, sir
Objavljeno v DKUM: 10.10.2019; Ogledov: 650; Prenosov: 71
.pdf Celotno besedilo (3,38 MB)

2.
Rangiranje tveganj kemičnih dejavnikov tveganja v prehrani otrok
Tamara Krevh, 2019, magistrsko delo

Opis: Kemijske spojine imajo pri človeku številne vplive na molekularne procese in lahko predstavljajo tveganje za zdravje, če njihov vnos presega varne meje. Ukrepi za obvladovanje tveganj so pomembno orodje za zagotavljanje varnosti hrane. Uporabljajo se lahko različni pristopi, namenjeni zmanjšanju izpostavljenosti potrošnikovim onesnaževalom v hrani. Namen magistrskega dela je rangiranje kemičnih substanc v hrani glede na njihovo tveganje za otroke. Podatke smo zbrali na podlagi poročil organizacije EFSA glede toksičnosti posameznih kemijskih substanc in njihovega vnosa s hrano pri otrocih na evropski ravni. Obdelali smo jih s pomočjo programskega orodja Risk Thermometer, ki upošteva parametre toksičnosti, ocenjenega vnosa in resnosti zdravstvenih posledic v primeru bolezni zaradi prevelike izpostavljenosti. Program izračuna faktorje SAMOE (angl. Severity Adjusted Margin of Exposure), ki smo jih grafično prikazali. Rangiranje kemijskih spojin s tem orodjem se razlikuje od rangiranja po tradicionalni metodi MOE (angl. Margin of Exposure), ki upošteva samo razmerje med vnosom in dovoljenim oziroma dopustnim dnevnim vnosom. Od substanc, vključenih v rangiranje, predstavljajo najvišje tveganje za otroke iAs, aflatoksini, akrilamid in MeHg, najnižje pa nitrofurani, BDE-ji in Cr(III). BPA z vnosom preko hrane ne predstavlja tveganja za zdravje otrok. Pričakovano so onesnaževala na lestvici rangirana kot bolj tvegana v primerjavi z aditivi.
Ključne besede: onesnaževala / aditivi / tveganje / Risk Thermometer / rangiranje tveganj
Objavljeno v DKUM: 04.10.2019; Ogledov: 584; Prenosov: 101
.pdf Celotno besedilo (783,64 KB)

3.
VPLIV RAZLIČNIH PRIDELOVALNIH SISTEMOV NA RAST IN PRIDELEK NAVADNE AJDE (Fagopyrum esculentum Moench)
Tamara Krevh, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Različni pridelovalni sistemi (PS) so lahko odločilen dejavnik za rast in razvoj poljščin ter njihovo vključevanje v pridelavo. Namen diplomskega dela je analizirati rast in pridelek navadne ajde v različnih pridelovalnih sistemih po nasadu solate, v okviru trajnostnega poskusa, ki je bil izveden leta 2015 na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede. Ajda je bila posejana po sistemu naključnega bloka v štirih ponovitvah, za vsak pridelovalni sistem ter kontrolo. Med seboj smo primerjali biodinamični (BD), konvencionalni (KONV), ekološki (EKO), integrirani (IP) pridelovalni sistem (PS) ter kontrolno obravnavanje (K). Statistično značilno vpliva pridelovalni sistem na število listov desetih rastlin (najmanj v EKO (1,7) ter največ v IP (4,2)), na višino desetih rastlin (najmanj v K (68,67 cm), največ v BD (88,07 cm)), na suho (najmanj v EKO (6,81 g) in največ v BD (21,57 g)) in svežo maso (najmanj v EKO (8,56 g) in največ v BD (27,45 g)) zrnja desetih rastlin in na suho maso celih desetih rastlin (najmanj v EKO (13,12 g) in največ v BD (21,71 g)). Pridelovalni sistem nima statistično značilnega vpliva na število stranskih vej rastlin ter na svežo maso celih desetih rastlin. Tudi na pridelek zrnja (variira od 1,09 do 1,31 kg 10 m2) pri 9 % vlagi pridelovalni sistem statistično ni vplival. Na podlagi rezultatov poskusa lahko sklepamo, da glede na karakteristike ajde za pridelavo uporabimo EKO ali BD PS ter s tem prispevamo k varovanju okolja, saj se količina pridelka glede na PS ne razlikuje.
Ključne besede: ajda / pridelovalni sistem / pridelek
Objavljeno v DKUM: 29.08.2016; Ogledov: 1177; Prenosov: 132
.pdf Celotno besedilo (873,01 KB)

4.
PRESOJA MOŽNIH REŠITEV REKONSTRUKCIJE KRIŽIŠČA »LOKOVICA« na državni cesti G2; 112, odsek 1254 Holmec–Poljana
Aleš Krevh, 2016, diplomsko delo

Opis: Predmet obravnave diplomske naloge je presoja možnih rešitev rekonstrukcije križišča »LOKOVICA« na državni cesti G2; 112, odsek 1254 Holmec–Poljana. Prikazani so postopek in metoda planiranja rekonstrukcije križišča z opisom obstoječega stanja, podatki o prometu, analiza prometne varnosti, prognoza prometnih tokov za plansko obdobje ter predstavitev dveh variant rekonstrukcije s prikazom njune prometne učinkovitosti. Kot prva rešitev je predstavljena izvedba nesemaforiziranega štirikrakega križišča z levo zavijalnim pasom na državni cesti, kot druga pa izvedba krožnega križišča. Izdelana je medsebojna primerjava posameznih rešitev po gradbenotehničnih, okoljskih in prometno-ekonomskih parametrih ter prometnovarnostnih pogojih.
Ključne besede: krožno križišče, nesemaforizirano štirikrako križišče z levo zavijalnim pasom, rekonstrukcija, kriteriji upravičenosti, primernost izvedbe, promet.
Objavljeno v DKUM: 08.07.2016; Ogledov: 1097; Prenosov: 68
.pdf Celotno besedilo (4,50 MB)

5.
KOORDINACIJA IZVAJANJA SAMODEJNEGA VKLOPA PORABNIKOV NA HE FALA OB UPOŠTEVANJU OBREMENITVE DIZELSKEGA AGREGATA
Miha Krevh, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo izdelali izračune za uspešno koordinacijo izvajanja pogonov na HE Fala glede na obremenitev dizelskega agregata. V prvem delu je natančno opisan problem zaradi katerega je potrebno izdelati koordinacijo izvajanja porabnikov. Opisani so tudi pogoni in napajanje elektrarne. V drugem delu pa je predstavljen izračun koordinacije, ki je narejen v programu Microsoft Excel. V grafični obliki so prikazani rezultati izračuna zakasnitev in rezultati scenarijev. To je hkrati tudi glavni rezultat diplomskega dela.
Ključne besede: hidroelektrarna, koordinacija, dizel agregat
Objavljeno v DKUM: 28.09.2015; Ogledov: 831; Prenosov: 85
.pdf Celotno besedilo (1,78 MB)

6.
ZMANJŠANJE PORABE ELEKTRIČNE ENERGIJE V KONDENZACIJSKEM SUŠILNIKU PERILA
Mitja Krevh, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo se usmerili v zmanjševanje rabe električne energije v kondenzacijskem sušilniku perila. V svetu se že nekaj let pojavlja ta trend in tudi težnja k čim manjši rabi energije. Direktive na tem področju so iz leta v leto strožje, zato moramo proizvajalci bele tehnike stremeti k čim manjši rabi električne energije naših aparatov. Zato so zahteve, po katerih moramo imeti naše aparate označene z deklaracijo o rabi električne energije, vedno bolj ostre. Sedaj se uporabljajo na primer A – 50 %. Po novi direktivi se bodo uporabljale oznake A+++. Proizvajalci bolj potratnih aparatov, imajo na marsikaterem tržišču problem, ker z zakoni prepovedujejo njihovo prodajo. V prvem delu naloge je opisana kratka kronologija podjetja. V drugem delu sledijo opis stanja in teoretične postavke možnih rešitev, ki so temelj praktičnih meritev in dejanskih rešitev. V tretjem delu so predstavljene dejanske rešitve in izboljšave na področju zmanjšanja porabe električne energije. Predstavljene so priprave testnega perila na meritve, funkcionalne meritve in matematični izračuni po ustreznem standardu. Namen naloge je bil preučitev možnosti za praktično zmanjšanje porabe električne energije in s tem biti v stiku z vedno bolj ostrimi zahtevami na tržišču. Rezultat testiranj, opravljenih v sklopu diplomske naloge, je pokazal, da sta možna zmanjšanje porabe električne energije za 0,024 kWh/kg in skrajšanje časa sušenja za 2 min/kg.
Ključne besede: energija, sušilnik, standardi, meritve, izboljšave
Objavljeno v DKUM: 17.01.2013; Ogledov: 1617; Prenosov: 53
URL Povezava na celotno besedilo

7.
IZRAČUN OBSTOJEČIH ZOBNIKOV NA MOBILNI NAPRAVI
Andraž Krevh, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi opisujemo potek izdelave programa za izračun obstoječih zobnikov za potrebe strojnih inženirjev, ki se ukvarjajo z rekonstrukcijo gonil. Program sestavljata okenska aplikacija in mobilna aplikacija. Mobilna različica, ki omogoča delo na terenu in pošiljanje rezultatov v podjetje, kar pospeši in olajša delo inženirja z zobniki, ki jih zaradi velikosti ne morejo prenesti v pisarno. V uvodnem delu se posvetimo opisu izdelave in uporabe okenske aplikacije, ki teče na operacijskem sistemu Microsoft Windows, nato se lotimo opisa izdelave mobilne aplikacije, ki teče na operacijskem sistemu Android. V zadnjem delu diplomske naloge prikažemo primer uporabe okenske in mobilne aplikacije v realnem okolju in predstavimo odziv strokovnjakov na novo orodje.
Ključne besede: Android, Windows, okenska aplikacija, mobilna aplikacija, čelni zobniki, stožčasti zobniki, polževo gonilo, izračun zobnikov
Objavljeno v DKUM: 21.06.2012; Ogledov: 1956; Prenosov: 455
.pdf Celotno besedilo (3,43 MB)

8.
9.
Prehrana bolnikov s karcinomom prebavil
Jožica Krevh, 2011, diplomsko delo

Opis: Rak prebavil je skupina tumorjev, ki nastajajo na požiralniku, želodcu, debelem črevesu, danki, trebušni slinavki, v jetrih in žolčniku. Prognoze zdravljenja so spremenljive in so odvisne od specifičnosti vrste raka. Na razvoj in potek bolezni vplivata tudi prehrana in življenjski slog. Pri bolnikih z rakom prebavil sta pogosti podhranjenost in kaheksija, posebej v času zdravljenja z agresivnimi oblikami (kemoterapija, obsevanje). Individualna prehranska obravnava bolnika z rakom in prehranska intervencija sta pomembni za zmanjšanje in nadaljnje izgubljanje telesne celične mase. Predstaviti pomen pravilnega prehranjevanja bolnikov s karcinomom prebavil in pokazati v kolikšni meri sta soodvisna uspešnost okrevanja in način prehranjevanja med in po bolezni. Hkrati je namen tudi z raziskavo ugotoviti seznanjenost in informiranost bolnikov o uživanju zdrave prehrane in kaloričnih napitkov po operaciji in vlogo zdravstvenega osebja pri tem. V diplomskem delu smo uporabili deskriptivno metodo. Teoretična izhodišča smo predstavili s pomočjo analize literature. Za zbiranje, analizo ter interpretacijo podatkov v raziskovalnem procesu smo uporabili anketni vprašalnik, ki zajema vprašanja zaprtega tipa. V raziskavo je bilo vključenih 40 bolnikov. Podatki raziskave kažejo, da so bolniki dobro informirani o pomenu in načinu zdravega prehranjevanja. Večina informacij je še vedno posredovana ustno. Pri osveščanju ima strokovno zdravstveno osebje v primerjavi z drugimi oblikami in možnostmi glavno in najpomembnejšo vlogo.
Ključne besede: kronične nenalezljive bolezni, dejavniki tveganja, zdrava prehrana, prehranska priporočila, promocija zdravega načina prehranjevanja.
Objavljeno v DKUM: 27.09.2011; Ogledov: 2901; Prenosov: 378
.pdf Celotno besedilo (1,23 MB)

10.
MANIPULACIJA Z VREDNOSTNIMI PAPIRJI KOT KAZNIVO DEJANJE
Eva Krevh, 2010, diplomsko delo

Opis: Manipulacija z vrednostnimi papirji je zagotovo ena hujših zlorab trga z vrednostnimi papirji in je zakonsko prepovedana. Kazenskopravno varstvo manipulacije z vrednostnimi papirji na trgu vrednostnih papirjev ureja Kazenski zakonik (KZ-1) v 239. členu (zloraba trga finančnih instrumentov). Kot manipulativni pa je moč označiti tudi dejanji po 231. (preslepitve pri poslovanju z vrednostnimi papirji) in 238. (zloraba notranje informacije) členu KZ-1. Kaznivo dejanje zlorabe trga finančnih instrumentov po novem 239. členu KZ-1 bistveno povzema definicijo tržne manipulacije prvega odstavka 374. člena Zakona o trgu finančnih instrumentov (ZTFI). Z določenimi vsebinskimi kot tudi jezikovnimi spremembami kaznivih dejanj po 231. in 238. členu KZ-1 pa se je pojmu manipulacije z vrednostnimi papirji le še približalo. Prekrškovno varstvo manipulacije z vrednostnimi papirji je urejeno v ZTFI, sankcija za ta prekršek pa je globa. Pri tem se zakonski znaki kaznivih dejanj po 231., 238. in 239. členu KZ-1 popolnoma prekrivajo z zakonskimi znaki prekrška po: petem odstavku 556. člena ZTFI v povezavi s 4. točko prvega odstavka 556. člena ZTFI; 1. in 2. točki prvega odstavka 566. člena ZTFI; četrtem odstavku 566. člena ZTFI v povezavi s 374. členom ZTFI. Zakonodajalec bi moral to neskladje odpraviti. Kazenskopravno kot tudi prekrškovno varstvo manipulacije z vrednostnimi papirji pa ni dovolj učinkovito. Velik problem predstavlja dokazovanje protipravnosti ravnanj manipulatorjev. Z optimalnejšo politiko regulacije tega problematičnega področja kot je sprememba sankcij za ta dejanja, uvedba obrnjenega dokaznega bremena, upoštevanje strokovnih mnenj in predlogov pri opisih kaznivih dejanj manipulacije ipd., bi pripomogli k učinkovitejšemu varstvu. Manipulacija z vrednostnimi papirji je kljub zakonski prepovedi v praksi še vedno pogost pojav. Na to dejstvo kažejo številni primeri, ki opozarjajo na nevarnost, ki jo tržna manipulacija predstavlja ekonomskim interesom vsake države.
Ključne besede: tržna manipulacija, vrednostni papir, trg vrednostnih papirjev, zloraba trga, finančni instrument, kaznivo dejanje, prekršek, regulacija
Objavljeno v DKUM: 14.04.2010; Ogledov: 2859; Prenosov: 358
.pdf Celotno besedilo (861,08 KB)

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici