| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 18
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
OCENA TVEGANJA V PEKARNI
Beata Šuštar Gregorčič, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Ocena tveganja je začetek pristopa k upravljanju zdravja in varnosti pri delu. Namen ocene tveganja je preprečevanje nezgod pri delu in preprečevanje poslabšanja zdravja zaposlenih. Pomembnost zdravja in varnosti delavca na delovnem mestu se med drugim kaže tudi v tem, da je to področje urejeno z zakonodajo. Zakon o varnosti in zdravju pri delu zavezuje delodajalce, da ocenijo tveganja in sprejmejo izjavo o varnosti, katere del je tudi ocena tveganja. Zaposleni so oziroma morajo biti seznanjeni z oceno tveganja za njihovo delovno mesto, vendar se kljub temu velikokrat ne zavedajo škodljivosti, tveganj in nevarnosti, ki so jim pri delu izpostavljeni. V diplomski nalogi je pojasnjeno, kaj je ocena tveganja, kako je dokument sestavljen, kdo ga pripravi in čemu je namenjen. Podrobno je predstavljena ocena tveganja velike in male pekarne ter primerjava vsebine obeh dokumentov. Izvedli smo anketiranje pekov, zaposlenih v veliki in mali pekarni, ter prikazali rezultate anketnih vprašalnikov. Peki so v anketnem vprašalniku ocenjevali tveganja, ki so jim izpostavljeni pri svojem delu. Tveganja, ki so jih ocenjevali, so nevarnosti in škodljivosti, ki so povzete po dokumentu Izjava o varnosti z oceno tveganja obeh pekarn. Rezultate anketnih vprašalnikov smo predstavili ločeno za veliko in malo pekarno. Primerjali smo tudi oceno za posamezno škodljivost oziroma nevarnost iz dokumenta Izjava o varnosti z oceno tveganja z rezultati anketnih vprašalnikov, ločeno za veliko in malo pekarno. Ugotovili smo, da peki, ki so zaposleni tako v veliki in mali pekarni, ocenjujejo, da so tveganja na njihovem delovnem mestu manjša, kot je to ocenjeno v Izjavi o varnosti z oceno tveganja. Poleg tega peki v mali pekarni v povprečju nižje ocenjujejo tveganja, škodljivosti in nevarnosti, kot jih ocenjujejo peki, zaposleni v veliki pekarni.
Ključne besede: ocena tveganja, pekarna, varnost in zdravje pri delu
Objavljeno: 27.05.2016; Ogledov: 1025; Prenosov: 216
.pdf Celotno besedilo (2,07 MB)

2.
ANALIZA METILACIJE TUMOR SUPRESORSKIH GENOV PRI RAKU GLAVE IN VRATU
Staša Hamzić Gregorčič, 2015, magistrsko delo

Opis: Rak glave in vratu predstavlja heterogeno skupino malignih tumorjev. Mednje uvrščamo malignome nosu, obnosnih votlin, ustne votline, žrela, grla in žlez slinavk. Ti tumorji se med seboj razlikujejo ne le po mestu, od koder izvirajo, temveč tudi po bolezenskih znakih, histološki sliki, načinu in pogostosti metastaziranja, hitrosti napredovanja ter ne nazadanje tudi po načinu zdravljenja in izidu bolezni. Resno ogrožajo bolnikovo življenje, hkrati pa prizadenejo del telesa z izredno pomembnimi fiziološkimi funkcijami, ki so bistvenega pomena v človekovem psihičnem, emocionalnem in socialnem življenju. V nastanek raka sta vpleteni predvsem dve skupini genov, in sicer protoonkogeni in tumor supresorski geni. Prvi so med procesom karcenogeneze spodbujeni k čim večjemu izražanju, medtem ko so drugi spremenjeni tako, da je njihovo izražanje zmanjšano ali da je njihov produkt funkcionalno neaktiven. Na sam proces karcenogeneze vplivajo tudi drugi dejavniki, ki ne povzročajo sprememb v nukleotidnem zaporedju DNA in jih imenujemo epigenetski dejavniki. Epigenetski dejavniki se izražajo predvsem tako, da celico vzpodbujajo in jo stalno silijo v izražanje določenih genov. Med karcenogenezo se spremeni metilacija protoonkogenov, tumor supresorskih genov ter genov, ki so odgovorni za popravljalne mehanizme DNA v celici. Hipermetilirajo in s tem se utišajo tumor supresorski geni ter geni, odgovorni za popravljanje nastalih napak na DNA. Hipometilirajo in s tem se aktivirajo protoonkogeni in geni, odgovorni za tumorsko metastaziranje. Namen magistrske naloge je analiza mutacij in metilacije tumor supresorskih genov pri raku glave in vratu. Določali smo tudi prisotnost humanih papiloma virusov (HPV) v tumorskih vzorcih, saj je predvideno, da je status metilacije povezan s HPV povezanimi tumorji raka glave in vratu. Uporabili smo referenčne vzorce zdravega tkiva in testne vzorce tumorskega tkiva. V študijo je bilo vključenih 59 bolnikov, starih med 46 in 80 let. Okužbo s HPV smo odkrili pri petih bolnikih. Mutacije v tumor supresorskem genu predstavljajo povečano verjetnost za nastanek raka v ORL področju. Za testiranje prisotnosti mutacij v tumor supresorskem genu smo uporabili metodo metilacije specifičnega hkratnega pomnoževanja od ligacije odvisnih prob, MS – MLPA. Pri 49 bolnikih je bila ugotovoljena prisotnost metilacije v več kot enem genu. Najpogosteje hipermetilirani geni so RARB, TIMP3, DAPK1 in CDH13, in jih lahko povežemo z razvojem raka glave in vratu. Pravočasno odkrivanje mutacij v genih, povezanih z nastankom raka, je za nosilce mutacij pomembno, saj je dokazana mutacija razlog za prilagojeno klinično spremljanje in preventivne ukrepe pri nosilcih mutacije.
Ključne besede: Rak glave in vratu, ORL področje, protoonkogeni, tumor supresorski geni, metilacija, hipermetilacija, HPV, MS – MLPA.
Objavljeno: 24.12.2015; Ogledov: 1541; Prenosov: 193
.pdf Celotno besedilo (2,88 MB)

3.
EVALVACIJA I-UČBENIKA - ŠTEVILSKI IZRAZI V 4. RAZREDU
Živa Gregorčič, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu Evalvacija i-učbenika– Številski izrazi v 4. razredu smo se v teoretičnem delu najprej osredotočili na razlago interaktivnosti in e-izobraževanja, ki smo ga podkrepili z IKT in kombiniranim izobraževanjem. Predstavili smo e-učna gradiva in podrobneje opisali e-učbenik. V drugi polovici teoretičnega dela smo opisali številske izraze, glede na posodobljeni učni načrt za matematiko in tipe znanja ter reprezentacije. Sledi empirični del, kjer smo predstavili kavzalno-eksperimentalno metodo, ki je zasnovana na pedagoškem eksperimentu, in raziskovalni vzorec, ki ga sestavljata dva oddelka 4. razreda osnovne šole – eksperimentalna in kontrolna skupina. Pri postopku zbiranja podatkov smo vključili potek pedagoškega eksperimenta in opisali delo v eksperimentalni in kontrolni skupini. Predvsem pa so nas zanimali rezultati med skupinama, torej, ali bo boljša eksperimentalna skupina, ki bo med pedagoškim eksperimentom uporabljala eksperimentalni faktor – i-učbenik, ali bo boljša kontrolna skupina, ki bo uporabljala tradicionalni tiskani učbenik. Najpomembnejše ugotovitve diplomskega dela so zadovoljivi rezultati, da lahko potrdimo prednost eksperimentalne skupine v pedagoškem eksperimentu pri finalnem preizkusu znanja, skupine, ki se je učila s pomočjo eksperimentalnega faktorja i-učbenika. Ugotovili smo tudi, da je i-učbenik primeren za vse učence, še bolj pa ustreza boljšim učencem, saj so rezultati pokazali največja odstopanja ravno med boljšimi učenci kontrolne in eksperimentalne skupine.
Ključne besede: e-izobraževanje, IKT, e-učna gradiva, i-učbenik, pedagoški eksperiment, številski izrazi
Objavljeno: 02.10.2014; Ogledov: 1229; Prenosov: 129
.pdf Celotno besedilo (3,76 MB)

4.
METODA BRANJA IN MOTIVACIJA ZA BRANJE V TRETJEM TRILETJU OSNOVNE ŠOLE
Eva Gregorčič, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so predstavljena teoretična izhodišča za spodbujanje bralne motivacije. Za učinkovito bralno motivacijo je ključen odrasli, ki je strokovno usposobljen ter hkrati tudi sam rad bere. Branju je potrebno posvečati veliko pozornosti, saj prispeva k razvijanju bralne kulture. Učenci se branja naučijo v nižjih razredih osnovne šole, kasneje ga razvijajo in nadgrajujejo, pri tem pa je pomembno sodelovanje učencev in tudi staršev. Motivacija za branje strmo pade na prehodu z razrednega na predmetni pouk, vse več učencev pa ima tudi odklonilen odnos do branja. Učitelji si prizadevajo učence bralno usposobiti, a je na koncu šolanja še vedno veliko učencev s slabimi bralnimi zmožnostmi. V diplomskem delu je v ospredju spodbujanje motivacije za branje v tretjem triletju osnovne šole. Empirični del zajema študijo primera, s katero je prikazan pogled učencev na branje, na književnost, obiskovanje knjižnic, preživljanje prostega časa, kar so ključni dejavniki, ki vplivajo na bralno motivacijo. Predpostavljeno je, da učitelji v vseh razredih s širšimi seznami kanonske literature učencem omogočajo izbiro knjig za domače branje, s čimer bi spodbudili motivacijo za branje. Poleg deskriptivne metode so v diplomskem delu uporabljene tudi komparativna, analitična, sintetična ter interpretativna metoda. Na podlagi študije primera je ugotovljeno, da se učitelji trudijo, da bi bralno motivacijo izboljšali, vendar prevladujejo dejavniki, ki jim to onemogočajo.
Ključne besede: Bralna motivacija, branje, bralni interesi, spodbujanje branja, modeli bralca, bralna pismenost, učenec, učitelj, knjižnica.
Objavljeno: 24.02.2014; Ogledov: 1517; Prenosov: 158
.pdf Celotno besedilo (11,39 MB)

5.
MOŽNOSTI RAZVOJA EKOLOŠKEGA KMETIJSTVA V REPUBLIKI SLOVENIJI
Jožko Gregorčič, 2013, magistrsko delo

Opis: Varovanje okolja in posledična pridelava zdrave hrane bi moralo biti vodilo vsakega kmetovalca. Vendar predvideno varovanje in delo v sožitju z naravo je prešlo v izkoriščanje in bojevanje proti naravi v zameno za večji zaslužek. Pri tem smo vsi pozabili tako kmetovalci kot potrošniki, kakšno hrano jemo, če ne zdravo? Težko je danes doumeti vseh negativnih posledic, ki jih intenzivno kmetijstvo še vedno pušča za sabo. Kljub temu se v zadnjem desetletju, kot alternativa le-temu, uveljavlja ekološko kmetijstvo, katero delovanje je uglašeno z naravo, njen produkt pa je varna, okusnejša in predvsem zdrava hrana. Namen magistrske naloge je predstaviti trenutne razmere kmetijstva v Sloveniji, predvsem pa osvetliti področje delovanja ekološkega kmetovanja. V teoretičnem delu smo opravili analizo trenutnega stanja kmetijstva v Sloveniji, preučili stopnjo samooskrbe, kako je organizirano ter kakšne finančne podpore je deležen. V nadaljevanju smo preučili ekološko kmetijstvo z vsemi njenimi značilnostmi, zakonodajo ter s koraki pri preusmeritvi iz intenzivnega oz. konvencionalnega in integriranega v ekološko kmetijstvo. V sklopu prikaza in analize problema smo ugotovili, da povpraševanje presega ekološko ponudbo v Sloveniji, in da je potrebno pridelke in izdelke uvažati. Na podlagi tega smo pripravili model rešitve, kjer smo s kadrovskega, organizacijskega, tehničnega ter finančnega vidika podali rešitev, s katerimi bi se konvencionalni oz. intenzivni in integrirani kmetovalci hitreje in lažje odločili za ekološko kmetovanje. V zaključku smo potrdili hipotezo, iz katere je razvidno, da bi bilo možno potrebe na trgu ekoloških pridelkov in izdelkov ustrezno zapolniti s takojšnjo preusmeritvijo kmetovanja v ekološko kmetovanje.
Ključne besede: - kmetijstvo - ekološko kmetijstvo - varna hrana - preusmeritev
Objavljeno: 08.11.2013; Ogledov: 1614; Prenosov: 453
.pdf Celotno besedilo (804,22 KB)

6.
DOLOČANJE MAGNEZIJA V NODULATORJIH FEROSILIKO MAGNEZIJ FeSiMg 25-5-1 Z ICP-OES
Staša Hamzić Gregorčič, 2013, diplomsko delo

Opis: Osnovna dejavnost podjetja TDR Ferolegure d.o.o. je proizvodnja in prodaja legur, med katere spadajo nodulatorji, cepiva in polnjene žice. V nalogi bomo izpostavili nodulatorje z besedo ferosiliko magnezij, FeSiMg. Nodulatorji so po sestavi visokokakovostne kompleksne zlitine, katerih osnovna naloga je vnos magnezija v sivo litino. FeSiMg delajo iz osnovne zlitine FeSi, ki mu dodajajo določen delež magnezija, ki je glavni element v zlitinah. Zlitine FeSiMg vsebujejo 5 do 35 % magnezija. Poleg magnezija zlitina vsebuje še naslednje osnovne elemente: Si, Al, Ca, Fe in redke zemlje, predvsem Ce, La, Pr, Nd in druge lantanide – pod skupnim imenom ''Mischmetall'' (MM). Namen diplomske naloge je certificiranje vrednosti masnega deleža magnezija v FeSiMg 25 – 5 – 1. Število 25 pomeni, da je masni delež magnezija v zlitini 25%, kar prišteva ta nodulator k skupini predlegur tipa FeSiMg z visoko vsebnostjo magnezija (5 za 5% Ca, 1 za 1% CeMM). Za zagotavljanje zanesljive vsebnosti magnezija je potreben ustrezen analizni postopek, pri katerem sta pomembna parametra ponovljivost postopka in pravilnost rezultatov. Zaradi specifičnih karakteristik magnezija se v nalogi osredotočamo na določanje magnezija v vzorcu z optično emisijsko spektrometrijo z induktivno sklopljeno plazmo, ICP–OES. Za primerjavo rezultatov smo vzorce vzporedno analizirali z že uveljavljeno metodo kot referenčno metodo, s kompleksometrično titracijo, ki pa je v nalogi ne bomo statistično obravnavali. Študirali smo tudi vpliv načina vzorčenja na analizo zlitine in s tem povezano homogenost vzorca. Obdelali smo pripravo vzorcev za analizo in ugotovili potrebne eksperimentalne pogoje za magnezij. V zlitini ima vsak element svojo določeno vlogo. Zato smo obdelali medelementne vplive, ki smo jih primerjali na podlagi rezultatov, dobljenih z analizo multielementnih vzorcev in vzorcev, pripravljenih s postopkom vakuumske filtracije, da smo izločili druge osnovne elemente kot možne interference. Kakovost FeSiMg je glede zrnatosti in kemijske sestave območij vsebnosti Si, Al, Ca, Fe, Mg in redkih zemelj prilagojena zahtevam kupca, zato mora biti v ozkem koncentracijskem območju zanesljivo nadzorovana.
Ključne besede: ICP OES, nodulatorji, ferosiliko magnezij, FeSiMg, kompleksometrična titracija, EDTA
Objavljeno: 10.10.2013; Ogledov: 2161; Prenosov: 52
URL Povezava na celotno besedilo

7.
Percepcija logistike varnosti subjektov na Celjskem
Suzana Gregorčič, 2012, magistrsko delo

Opis: Varnost je postala tako za vsakega posameznika kot tudi družbo zelo pomembna entiteta. Poleg ljudi samih ima policija v družbi zelo pomembno funkcijo varovanja, saj je prva, katere glavna naloga je varovanje človeških življenj, osebne varnosti in premoženja ljudi, kar vpliva na kakovost bivanja v lokalni skupnosti. V magistrskem delu smo raziskali naravo policijskega dela v lokalnih skupnostih, percepcijo varnosti prebivalcev v njihovem lokalnem okolju ter sodelovanje policije s Službo za občinsko redarstvo Celje in zasebno varnostnimi podjetji delujočimi na Celjskem. Predstavili smo analizo percepcije logistike varnosti na Celjskem neposredno po uveljavitvi projekta Libra in stopnjo pripravljenosti prebivalcev za sodelovanje z varnostnimi subjekti, predvsem s policijo. Popolne varnosti nam subjekti varnosti na Celjskem sicer ne morejo zagotoviti, vendar lahko dobro sodelovanje pripomore pri percepciji varnosti.
Ključne besede: varnost, policija, logistika, občinsko redarstvo, zasebno varnostna podjetja
Objavljeno: 29.10.2012; Ogledov: 1045; Prenosov: 85
.pdf Celotno besedilo (4,28 MB)

8.
9.
UPORABA METODE ANALITIČNEGA HIERARHIČNEGA PROCESA IN BENCHMARKINGA NA PRIMERU IZBIRE RAČUNALNIŠKEGA PAKETA ZA RAČUNOVODSKI SERVIS
Petra Gregorčič, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu predstavljam vzajemno delovanje dveh metod, in sicer metodo benchmarkinga in metodo analitičnega hierarhičnega procesa. Metoda AHP je ena izmed metod odločanja po več kriterijih hkrati, ki ga, zavedno ali nezavedno, uporabljamo vsak dan. Ob vsakem problemu, kjer imamo na voljo več rešitev, variant, inačic oziroma alternativ, se oziramo na več kriterijev, na podlagi katerih izberemo najboljšo rešitev. Z metodo benchmarkinga ali s primerjalno analizo, kot je izraz poslovenjen, pa iščemo najuspešnejše načine delovanja in doseganja rezultatov, kar skušamo uporabiti v lastni praksi. Namen diplomskega dela je raziskati proces odločanja o nakupu novega programskega paketa v izbranem računovodskem servisu ''x''. Najprej preučimo teoretične osnove; predstavimo razlago o odločanju po več kriterijih hkrati in o benchmarkingu, nato predstavimo kriterije in atribute, ki imajo velik pomen pri odločitvi o izbiri enega izmed treh ponudnikov programskega paketa, ki ga bodo uporabljali v računovodskem servisu. V analitičnem delu pa teorijo povežemo s praktičnim primerom. Proces odločanja prikazujemo po korakih, kot jih opisujemo v teoretičnem delu, pri tem pa si pomagamo z računalniškim programom Expert Choice. Ko dobimo najboljšo rešitev oziroma najboljšega ponudnika programskega paketa po več kriterijih hkrati, to je podjetje SAOP d.o.o., s programskim paketom MiniMAX, ponovno izvedemo benchmarking; programski paket Yuce, ki je v računovodskem servisu ''x'' trenutno v uporabi, primerjamo z najboljšo alternativo. Programski paket MiniMAX je od programskega paketa Yuce boljši predvsem na področjih uporabnosti, ki jih v računovodskem servisu ''x'' želijo izboljšati z nakupom novega programskega paketa.
Ključne besede: Odločanje po več kriterijih hkrati, analiza odločanja, razmerna skala, metoda analitičnega hierarhičnega procesa – AHP, kriterij, atribut, alternative, primerjanje po parih, sinteza, agregirana vrednost, analiza občutljivosti, benchmarking, Expert Choice, MiniMAX, Birokrat, Knjiga V7
Objavljeno: 28.01.2011; Ogledov: 3089; Prenosov: 276
.pdf Celotno besedilo (3,39 MB)

10.
UVAJANJE ELEKTRONSKEGA ARHIVIRANJA FINANČNIH LISTIN V OBČINI ROGATEC
Lavra Gregorčič, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga, Uvajanje elektronskega arhiviranja finančnih listin v Občini Rogatec, je razdeljena na pet poglavij. Prvo poglavje predstavlja uvod, kjer so opisani namen, cilji dela ter osnovne trditve, prav tako pa predpostavke, omejitve raziskave in metodologija raziskovanja. V drugem poglavju je predstavljen teoretični model obravnavane teme. Obrazloženi so osnovni pojmi ter pomen arhiviranja. V nadaljevanju so predstavljene vrste dokumentarnega gradiva in načini razvrščanja. V tretjem poglavju so predstavljene informacijske storitve E-občine, obravnavane pa so tudi prednosti in slabosti ter tehnična priporočila elektronskega arhiviranja. Četrto poglavje predstavlja uvajanje elektronskega arhiviranja finančnih listin v Občini Rogatec. Predstavljeno je obstoječe stanje v Občini Rogatec, opisani so roki hranjenja dokumentarnega gradiva in opisana je predlagana rešitev arhiviranja dokumentov v Občini Rogatec. Skozi diplomsko delo smo spoznali, da je za občino najprimernejša dolgoročna hramba dokumentov v e-obliki in sicer preko zunanjega izvajalca, ki je registriran pri Arhivu RS. Najboljša rešitev bi vsekakor bila, da bi Ministrstvo za javno upravo uredilo hranjenje dokumentarnega gradiva v e — obliki tako, da bi za celotno javno upravo poiskalo zunanjega izvajalca in z njim uredili vse formalnosti. V kolikor se občine ne bodo začele odločati za prehod na elektronski arhiv, se bo čez 10 let pričelo dogajati, da ne bomo več obvladovali velikih količin papirja, s prenovo procesa in uvedbo sistema pa vsekakor rešimo prostorsko stisko, dostopnost in iskanje dokumentov ter dosežemo hitro in učinkovito obdelovanje podatkov.
Ključne besede: občina, elektronsko arhiviranje, klasično arhiviranje, finančne listine, dokumentarno gradivo, informacijske storitve, roki hranjenja, dokumenti.
Objavljeno: 16.08.2010; Ogledov: 2315; Prenosov: 301
.pdf Celotno besedilo (895,48 KB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici