| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 20
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
Managementski vidiki izboljšave dela v procesu nabave v podjetju ABC d.d. : diplomsko delo
Lidija Ciglar, 2004, diplomsko delo

Objavljeno: 28.09.2007; Ogledov: 1253; Prenosov: 156
.pdf Celotno besedilo (342,61 KB)

3.
OTROK VSTOPI V VRTEC
Karmen Ciglar, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo z naslovom Otrokov vstop v vrtec sem razdelila na dva dela. Na teoretičnega in empiričnega. V teoretičnem delu je predstavljeno otrokovo doživljanje ob vstopu v vrtec ter kako je s tem povezana navezanost otroka na starše. Predstavili smo kako naj starši uvajajo oziroma svoje otroke pripravijo na vstop v vrtec in omenili prilagoditvene težave otrok prvih nekaj dni v vrtcu. Tudi dobra komunikacija in sodelovanje med vzgojiteljem in starši zelo pomembna, zato smo se dotaknili tudi tega področja. V empiričnem delu pa diplomsko delo zajema predvsem ugotovitve glede vpliva staršev na otrokov vstop v vrtec. Ta del zajema starševsko pripravo otroka na vstop v vrtec in uvajanja otroka v vrtec ter zelo pomembne čustvene reakcije otroka ob vstopu v vrtec. Pri obdelavi podatkov smo prišli do ugotovitve, da veliko staršev ne sodeluje pri uvajanju otroka na vrtec in pri sami pripravi otroka na vstop v vrtec. Ugotovili smo tudi, da je večina otrok prvi dan v vrtcu žalostnih, a presenetil je podatek, da veliko otrok prvi dan v vrtcu ne kaže posebnih čustvenih reakcij.
Ključne besede: Predšolski otrok, vrtec, uvajanje v vrtec, otrokova navezanost, prilagoditvene težave otrok, odnosi in sodelovanje med starši in vzgojitelji.
Objavljeno: 11.05.2009; Ogledov: 3734; Prenosov: 1093
.pdf Celotno besedilo (284,39 KB)

4.
IZVEDBA KONSTRUKCIJE HIDRAVLIČNEGA CEPILNIKA ZA DRVA
Tomaž Ciglar, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava izvedbo konstrukcije hidravličnega cepilnika za drva. Za osnovo konstrukcije je bil uporabljen hidravlični cilinder s potisno silo 20 ton. Izveden je bil trdnostni izračun sestavnih delov. Za konstruiranje posameznih elementov hidravličnega cepilnika, je bil uporabljen računalniški 3D konstrukcijski program Solidworks Student Design Kit. To je program, ki je primeren za oblikovanje enostavnih, kot tudi zelo zapletenih oblik posameznih strojnih elementov in elementov konstrukcije, ki jih nato združimo v sestav z možnostjo spreminjanja in dimenzioniranja po meri. Elemente sem sestavljal v sestav sproti, da sem lažje prilagajal dimenzije posameznih elementov. Nato sem določil material posameznega elementa. Večina elementov je iz osnovnega konstrukcijskega jekla S235JR, razen objemno kontrolnih rok, ki so iz aluminija in distančnikov, ki so iz medenine. Na osnovi gostote materiala sem s pomočjo programa izračunal maso celotne konstrukcije. Trdnostna kontrola konstrukcije je bila izvedena po metodi končnih elementov (MKE). V računalniškem programu je bila izvedena simulacija obremenitve. Največja obremenitev 121.3 MPa se je pojavila na stičišču nosilne cevi in nosilca cilindra, kar pomeni, da izbrani material, konstrukcijsko jeklo S235JR z dopustno napetostjo, ki znaša 235 N/mm2, ustreza in da bo konstrukcija prenesla obremenitev 20 ton.
Ključne besede: Cepilnik, konstrukcija, hidravlika.
Objavljeno: 05.11.2009; Ogledov: 5627; Prenosov: 1192
.pdf Celotno besedilo (2,01 MB)

5.
MOŽNOST ODJEMA VODE IZ REKE MURE ZA NAMAKANJE KMETIJSKIH ZEMLJIŠČ V KATASTRSKI OBČINI GORNJA BISTRICA
Tomaž Ciglar, 2014, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi se obravnava možnost odjema vode iz reke Mure in njenih rokavov za namakanje kmetijskih zemljišč v katastrski občini Gornja Bistrica. Prav tako se obravnava potreba po namakanju poljščin, saj rastline s padavinami v času vegetacije ne dobijo zadostne količine vode. Količina padavin se v zadnjih šestih letih manjša; v letu 2009 je padlo v vegetacijskem obdobju nekaj več kot 600 mm padavin, v letu 2013 pa samo še 430 mm. Velik problem predstavlja neenakomerna porazdelitev padavin, za katero je dober primer leto 2013, ko je celo leto padlo 912 mm, kar je nadpovprečje zadnjih nekaj let, vendar je julija, ko je bilo povprečje temperatur najvišje, padlo zgolj 14,8 mm padavin. To je povzročilo na poljščinah nepopravljivo škodo in s tem tudi velik izpad pridelka¸ ter posledično izpad prihodka. Da bi se temu izognili, je potrebno zgraditi namakalne sisteme, s katerimi bi lahko nadomestili pomanjkanje padavin. Katastrska občina Gornja Bistrica ima 250 ha obdelovalnih površin od tega bi se namakalo 160 ha. Za namakalni sistem takega obsega je potrebno zagotoviti vodni pretok 160 l/s. Ugotovili smo, da bi lahko obnovljena stara struga reke Mure zagotavljala potrebno količino vode za namakalni sistem z minimalnim vplivom na vodni režim.
Ključne besede: reka Mura, namakanje, padavine, temperatura, namakalni sistemi, vodni pretok, kmetijska zemljišča
Objavljeno: 30.06.2014; Ogledov: 1175; Prenosov: 229
.pdf Celotno besedilo (2,99 MB)

6.
PROBLEM LIKVIDNOSTI IN PLAČILNE SPOSOBNOSTI V SLOVENIJI TER NA PRIMERU PODJETJA X
Natalija Ciglar, 2010, diplomsko delo

Opis: Ugotovili smo, da se finančna moč podjetja kaže v trajni plačilni sposobnosti podjetja, trajni sposobnosti financiranja podjetja ter ohranitvi in povečanju premoženja podjetja. Brez finančne moči podjetje ne more dosegati rasti in razvoja podjetja. Takšno podjetje je obsojeno na propad, saj ne dosega optimalne rasti tržne vrednosti lastniškega kapitala in ne ustvarja dobička. Za dolgoročno plačilno sposobnost podjetja je poleg likvidnih sredstev na dolgi rok potrebno tudi ustrezno razmerje med sredstvi in obveznostmi do virov sredstev. Podjetje dolgoročno finančno ravnotežje dosega s pomočjo pravil financiranja. Plačilna sposobnost je neposredno povezana z likvidnostjo podjetja. Kratkoročna plačilna sposobnost podjetja je sposobnost, da podjetje v kratkem roku razpolaga z zadostno količino likvidnostnih sredstev, potrebnih za plačilo zapadlih obveznosti. Likvidnost izražamo s kazalniki likvidnosti, ki pridobivajo na moči glede na njihovo gibanje iz manj likvidne oblike v likvidno obliko. Kazalniki likvidnosti nam kažejo tveganje plačilne sposobnosti v prihodnosti. Kratkoročno plačilno sposobnost obvladujemo z dinamičnimi izračuni likvidnosti, tako imenovani izkazi denarnih tokov (cash flow). Obračunski izkaz denarnih tokov nam omogoča pregled nad izvedbo pretekle plačilne sposobnosti podjetja, obenem pa nam služijo kot podlaga za kakovostno načrtovanje prihodnjih denarnih tokov. Plačilna sposobnost je velik problem pri poslovanju podjetij, ne samo v Sloveniji ampak tudi po celem svetu glede na to, da se že kar nekaj časa trudijo, da bi svet rešili pred krizo, v katero smo že zašli.
Ključne besede: Poslovne finance, Dolgoročna plačilna sposobnost, Kratkoročna plačilna sposobnost, Izkaz denarnih tokov, Finančna politika podjetja, Kazalniki likvidnosti, Financiranje
Objavljeno: 23.08.2010; Ogledov: 3531; Prenosov: 530
.pdf Celotno besedilo (443,30 KB)

7.
Prepoznavanje simuliranih EKG motenj ritma z avtomatskimi zunanjimi defibrilatorji
Dejan Ciglar, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo raziskovali odzive avtomatskih zunanjih defibrilatorjev (AED) na simulirane motnje ritma srca. Opisali smo algoritme posameznih testiranih AED, na podlagi katerih se odloča o defibrilaciji. S pomočjo simulatorja SimMan smo nastavljali simulirane EKG ritme različnih oblik in frekvenc. Omejili smo se na simulacijo ritma ventrikularne tahikardije, ventrikularne fibrilacije, torsade de pointes in supraventrikularne tahikardije. V raziskavi smo testirali 4 modele AED: AED Lifepak-12, Zoll AED PRO, Lifepak 500 in Powerheart G3. Merili smo čas, ki ga AED porabijo za analizo ritma in čas za razelektritev naboja, v primeru, da ne sprožimo defibrilacije. Rezultati prikazujejo 100% prepoznavanje prekatne fibrilacije (VF), tako pri majhni napetosti (fina VF), kot pri visoko napetostnem signalu (groba VF). Čas za prepoznavo ritma je trajal med 11 in 12 sekundami. Vsi AED priporočajo defibrilacijo simulirane Torsade de pointes. Zoll AED PRO in Lifepak 500 se v primeru prepoznavanja VT odločajo enkrat v prid defibrilaciji, drugič pa jo ne priporočajo. Powerheart G3 pro pa se v vsakem primeru odloča za defibrilacijo VT. Prepoznavanje SVT omogoča le Powerheart G3, Zoll AED PRO in Lifepak 500, pa ne omogočata prepoznavanje SVT. Za profesionalno uporabo AED vidimo veliko prednost defibrilatorja Powerheart G3, ki je v 100% primerih prepoznal vse oblike SVT in VF.
Ključne besede: avtomatski zunanji defibrilator, defibrilacija, simulacije, ventrikularna tahikardija, ventrikularna fibrilacija, torsade de pointes, supraventrikularna tahikardija
Objavljeno: 14.06.2010; Ogledov: 3155; Prenosov: 616
.pdf Celotno besedilo (2,91 MB)

8.
PREDŠOLSKI OTROK IN KANDIDA
Barbara Ciglar, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena kandida, gliva kvasovka, ki normalno živi v našem telesu, v tako imenovani mikroflori prebavil. Najpomembnejši korak pri zdravljenju kandide je stroga dieta, ki ne sme vsebovati kvasa in sladkorja. Namen diplomskega dela je bil pridobiti čim več informacij o kandidi, ob enem pa ugotoviti kako se z boleznijo spopadajo starši obolele deklice in strokovni delavci v vrtcu. Pri zbiranju podatkov smo uporabili tehniko nestandardiziranega intervjuja, z vprašanji odprtega tipa za vzgojiteljico in pomočnico vzgojiteljice. Starši obolele deklice so bili takoj pripravljeni na sodelovanje. Posredovali so nam veliko koristnih in novih informacij. Pri raziskovanju smo ugotovili, da je komunikacija s starši največjega pomena za obolelo deklico. Starši so se zelo trudili, da so strokovnim delavcem vrtca čim bolj olajšali delo, v smislu, da so jih opozorili na to, kaj deklica sme jesti in kaj ne – sproti so jih tudi obveščali o spremembah dekličine diete. Sicer so deklico lepo sprejeli tako strokovni delavci kot vrstniki v vrtcu, kateri so bili pravočasno obveščeni o njeni bolezni. Deklica se v vrtcu počuti odlično, kar je znak dobrega dela in dobrega sodelovanja tako s strani staršev kot strokovnih delavcev.
Ključne besede: Kandida, dieta, sodelovanje, vloga odraslih.
Objavljeno: 07.05.2012; Ogledov: 2988; Prenosov: 779
.pdf Celotno besedilo (899,08 KB)

9.
Prehrana in telesna aktivnost nosečnice
Ksenija Ciglar, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili nosečnost kot stanje fizioloških in psiholoških sprememb ter prehrano in telesno aktivnost nosečnice. Zdrava in uravnotežena prehrana je pomembna v vseh življenjskih obdobjih ženske, še posebej pa pred nosečnostjo, v nosečnosti in v času laktacije. Telesna ali športna dejavnost pa vpliva pozitivno na nosečničino zdravje in dobro počutje. Diplomsko delo je sestavljeno iz dveh delov. V prvem (teoretičnem) delu je predstavljena fiziologija nosečnosti, prehrana in telesna aktivnost v času nosečnosti ter zdravstveno vzgojno delo medicinske sestre. V drugem (empiričnem) delu diplomskega dela so predstavljeni rezultati kvantitativne raziskave, katere namen je bil prikazati koliko so nosečnice dejansko seznanjene z zdravim načinom življenja. Raziskavo smo izvedli v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca v Mariboru. Anketiranje nosečnic je potekalo v mesecu februarju 2012. Anketni vprašalnik je vseboval 17 vprašanj, od tega 14 vprašanj zaprtega tipa in 3 vprašanja odprtega tipa. Z raziskovalno nalogo smo ugotovili da so nosečnice seznanjene, kaj je to zdrava prehrana v času nosečnosti in da velika večina nosečnic ima redne obroke vsak dan. Rezultati raziskave so pokazali, da so nosečnice seznanjene z potrebo po povečanem vnosu določenih hranil v času nosečnosti in poznajo pomen telesne aktivnosti v času nosečnosti.
Ključne besede: nosečnica, prehrana nosečnice, zdravstvene vzgoja, telesna aktivnost, medicinska sestra
Objavljeno: 10.10.2012; Ogledov: 2443; Prenosov: 655
.pdf Celotno besedilo (6,22 MB)

10.
DISLEKSIJA PRI POUKU SLOVENŠČINE
Adrijana Ciglar, 2012, diplomsko delo

Opis: Disleksija je izraz, ki označuje motnje branja in pisanja. V slovenskem prostoru se vedno bolj uveljavlja ter nadomešča izraz legastenija. Disleksija ne pomeni samo težav na področju branja in pisanja, temveč gre za niz simptomov, ki se pojavljajo pri približno desetih odstotkih otrok, ki so povprečno ali nadpovprečno inteligentni. Motnjam pri branju in pisanju so pridruženi pomanjkanje pozornosti, slaba jezikovna razvitost, motnje v doživljanju časa in prostora ter slabo pomnjenje zaporedij. Motnjo je včasih težko prepoznati, saj vsak dislektik nosi edinstven niz simptomov. Sposobnosti človeka z disleksijo, ki privedejo do motenj branja in pisanja, po drugi strani pomenijo nadarjenost. Lahko so nadarjeni športniki, so ustvarjalni in inovativni, nadarjenost pa se kaže tudi v odličnem vizualnem predstavljanju. Nekateri, na žalost, nikoli ne odkrijejo svojih talentov, ne vedo za svoje prednosti, zato svojih potencialov ne izkoristijo in imajo zato slabe izkušnje. Prav zaradi tega je izjemno pomembno, da otroka s takšnimi sposobnostmi pravočasno zaznamo, mu pomagamo pri usvajanju veščine branja in odpravljanju učnih primanjkljajev, hkrati pa spodbujamo njegove darove.
Ključne besede: disleksija, vloga učitelja, priprava gradiv, bralne strategije, zagotavljanje podpore.
Objavljeno: 17.09.2012; Ogledov: 1845; Prenosov: 395
.pdf Celotno besedilo (980,79 KB)

Iskanje izvedeno v 0.14 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici