| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
POMEN GENOV IL10 IN TNFα PRI ZDRAVLJENJU OTROŠKE ASTME Z GLUKOKORTIKOIDI
Eva Brglez Mojzer, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo prikazuje študijo povezav genotipov in alelov polimorfizmov rs1800896 ob genu IL10 in rs1800629 ob genu TNFα z otroško astmo. V okviru raziskovanja problematike smo preučevali vplive posameznih genotipov ali alelov teh polimorfizmov na klinične in laboratorijske parametre pri astmatikih, ki so prejemali glukokortikoidno terapijo. Iskali smo tudi povezave med polimorfizmom rs1800629 ob genu TNFα in ekspresijo gena TNFα. V študiji je sodelovalo 355 astmatičnih otrok starih od 5-19 let med katerimi je bilo 169 (47,61 %) moških in 136 (38,31 %) žensk za 50 (14,08 %) pa ni bilo podatka o spolu. Atopijsko astmo je imelo 202 (56,90 %) otrok, neatopijsko 88 (24,79 %) otrok, za 65 (18,31 %) bolnikov podatek ni znan. Terapijo z glukokortikoidi je prejemalo 189 (53,24 %) bolnikov. Polimorfizem rs1800629 ob genu TNFα je razkril povezave na prav vseh področjih našega raziskovanja. Genotipske in alelne frekvence astmatikov v nasprotju s kontrolno skupino statistično značilno odstopajo od Hardy-Weinbergovega ravnovesja (p < 0.001). Ugotovili smo, da obstaja statistično značilna povezava SNP-ja rs1800629, ne zgolj z atopijsko astmo, temveč za astmo nasploh. Alel A je statistično značilno (p < 0,001) pogostejši pri skupinah astmatikov kot pri kontrolni skupini. Naša študija je pokazala, da imajo bolniki z A alelom polimorfizma rs1800629 statistično značilno (p = 0,037) boljši odziv na terapijo z glukokortikoidi, merjen z forsiranim ekspiratornim volumnom v prvi sekundi izdiha (FEV1), kot bolniki z alelom G. Polimorfizem rs1800629 ob genu TNFα je na različne načine povezan tudi s kliničnimi parametri PC20%, PEFR%, PC20% , FEV1. Mediane 2- ΔΔCt kažejo, da se gen TNFα značilno manj izraža pri posameznikih z alelom A za SNP rs1800629, kot pa z alelom G pri skupini astmatikov in kontrol in tudi pri posameznih skupinah astmatikov, atopikov ter neatopikov. Povezava se je pokazala tudi pri ekspresiji po glukokortikoidni terapiji skupine astmatikov, kjer se je gen TNFα statistično značilno manj izražal pri preizkovancih z alelom A SNP-ja rs1800629. Za polimorfizem rs1800896 ob genu IL10 pa smo ugotovili, da vpliva na posamezne klinične parametre povezane z manjšo hiperodzivnostjo in obstrukcijo dihal in dihalnih poti. Za več povezav pa je potrebno v prihodnje narediti še veliko raziskav. Rezultati naše študije so pokazali, da je polimorfizem rs1800629 z astmo povezan na številne načine, saj vpliva ne samo na odziv na zdravljenje, temveč tudi na resnost astme kot bolezni ter izražanje gena TNFα, ki povzroči vnetne procese in s tem simptome astme. V prihodnosti bi bilo zato smotrno ta polimorfizem še podrobneje preučiti, da lahko izboljšamo zdravje pacientov z astmo na način, da se zdravljenje prilagodi posamezniku glede na njegov genetski zapis. S tem bi pripomogli k boljšemu diagnosticiranju astme, učinkovitejši preventivi in nenazadnje tudi k boljšemu zdravljenju, ki lahko z individualnim pristopom postane bolj učinkovito in manj toksično.
Ključne besede: otroška astma, polimorfizmi, IL10, TNFα, glukokortikoidi
Objavljeno: 13.09.2013; Ogledov: 1196; Prenosov: 98
.pdf Celotno besedilo (2,79 MB)

2.
Računalniške simulacije direktne alkilacije DNK z akrilonitrilom
Eva Brglez Mojzer, 2015, magistrsko delo

Opis: V današnjem času smo povsod obdani s kancerogenimi snovmi, zato je naša naloga, da spoznamo, kako te snovi vplivajo na naše telo oz. kakšne spremembe povzročijo na dednem materialu DNK. Ena izmed teh snovi je akrilonitril, za katerega se je do sedaj predvidevalo, da se v telesu presnavlja predvsem po oksidativnem mehanizmu, saj se mehanizem direktne alkilacije oz. Michaelove adicije akrilonitrila na DNK še ni dovolj preučil. Preučevanja mehanizma direktne alkilacije akrilonitrila na DNK smo se posledično lotili v tem magistrskem delu. Mehanizem Michaelove adicije smo preučevali preko računalniških kvantnomehanskih simulacij na podlagi več različnih ab initio metod s programskim paketom Gaussian 09. Za realnejši izračun smo uporabili tudi implicitne modele vode, ki deluje kot topilo za reakcije v bioloških sistemih. Solvatacijske metode, ki smo jih uporabili, predstavljajo model polarizabilnega kontinuuma, ki spada v skupino metod samouglašenega reakcijskega polja, metoda Langevinovih dipolov in model AMSOL za semiempirične metode. Na podlagi aktivacijskih prostih energij smo ugotovili, da je reakcija direktne alkilacije z vidika energijske pregrade povsem mogoča. Rezultati so pokazali, da ima najnižjo aktivacijsko prosto energijo gvanin in je zatorej najbolj podvržen direktni alkilaciji s strani akrilonitrila, kar je tudi eksperimentalo potrjeno. Vendar pa so energijsko ugodne tudi reakcije adenina in citozina. Primerjava naših rezultatov z rezultati adicije cianoetilen oksida na DNK so razkrili, da je alkilacija akrilonitrila na DNK lahko celo energijsko ugodnejša, kar pomeni, da je mehanizem direktne alkilacije morda celo verjetnejši od oksidativnega mehanizma presnove akrilonitrila. Na podlagi dobljenih izsledkov smo torej pokazali, da je ključnega pomena nadaljevati z raziskavami mehanizma Michaelove adicije akrilonitrila na DNK, saj lahko le-ta predstavlja enega od ključnih mehanizmov kancerogeneze.
Ključne besede: akrilonitril, DNK, kvantna mehanika, računalniška kemija, Michaelova adicija
Objavljeno: 22.10.2015; Ogledov: 907; Prenosov: 170
.pdf Celotno besedilo (4,86 MB)

3.
Polyphenols: extraction methods, antioxidative action, bioavailability and anticarcinogenic effects
Eva Brglez Mojzer, Maša Knez Hrnčič, Mojca Škerget, Željko Knez, Urban Bren, 2016, izvirni znanstveni članek

Opis: Being secondary plant metabolites, polyphenols represent a large and diverse group of substances abundantly present in a majority of fruits, herbs and vegetables. The current contribution is focused on their bioavailability, antioxidative and anticarcinogenic properties. An overview of extraction methods is also given, with supercritical fluid extraction highlighted as a promising eco-friendly alternative providing exceptional separation and protection from degradation of unstable polyphenols. The protective role of polyphenols against reactive oxygen and nitrogen species, UV light, plant pathogens, parasites and predators results in several beneficial biological activities giving rise to prophylaxis or possibly even to a cure for several prevailing human diseases, especially various cancer types. Omnipresence, specificity of the response and the absence of or low toxicity are crucial advantages of polyphenols as anticancer agents. The main problem represents their low bioavailability and rapid metabolism. One of the promising solutions lies in nanoformulation of polyphenols that prevents their degradation and thus enables significantly higher concentrations to reach the target cells. Another, more practiced, solution is the use of mixtures of various polyphenols that bring synergistic effects, resulting in lowering of the required therapeutic dose and in multitargeted action. The combination of polyphenols with existing drugs and therapies also shows promising results and significantly reduces their toxicity.
Ključne besede: polyphenols, extraction, antioxidants, bioavailability, synergistic effects
Objavljeno: 22.06.2017; Ogledov: 451; Prenosov: 350
.pdf Celotno besedilo (1,38 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

Iskanje izvedeno v 0.05 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici