| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Soočanje medicinskih sester z umiranjem pacientov v intenzivni enoti
Svetlana Škrbić, 2019, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča: Skrb za hudo bolnega pacienta, ki umira, in pa sama smrt, lahko medicinsko sestro globoko prizadenejo. Medicinske sestre v enotah intenzivne nege in terapije se z umiranjem in s smrtjo soočajo dnevno. Z zaključnim delom smo želeli raziskati izkušnje medicinskih sester ob soočanju z umiranjem in s smrtjo pacientov ter predstaviti najpogostejše težave, s katerimi se ob tem srečujejo. Raziskovalne metode: V zaključnem delu smo uporabili metodo pregleda literature. Iskanje je potekalo v mednarodnih podatkovnih bazah PubMed, ScienceDirect, CINAHL, SAGE in Web of Science. Pri tem smo upoštevali postavljene vključitvene in izključitvene kriterije. Potek iskanja smo prikazali s pomočjo diagramov PRISMA. Rezultate smo sintetizirali z uporabo metode vsebinske analize. Rezultati: Od 1.881 identificiranih zadetkov smo v končno analizo vključili 10 študij. Z analizo podatkov smo oblikovali tri glavne teme: (1) doživljanje ob hudo bolnem in umirajočem pacientu, (2) vpliv na sočutno obravnavo in (3) profesionalni odnos. Medicinske sestre se v intenzivni enoti med obravnavo hudo bolnih pacientov najpogostejše srečujejo s stresom, čustvenim bremenom, z depresijo, žalostjo, izgorelostjo, s stalnimi psihičnimi in fizičnimi obremenitvami, pomanjkanjem čustvene podpore, težavami pri komunikaciji s pacientovimi sorodniki in pomanjkanjem sodelovanja ter podpore v timu. Diskusija in zaključek: Ugotovili smo, da je za prilagoditev na delo v enotah intenzivne nege potreben čas. Vodstvo bi moralo zagotoviti psihološko podporo medicinskim sestram, člani tima bi morali medsebojno sodelovati, medicinske sestre pa bi morale enakopravno sodelovati na sestankih z zdravnikom in družino pacienta.
Ključne besede: smrt, medicinske sestre, oskrba umirajočega, intenzivna enota, odnos do umirajočih.
Objavljeno v DKUM: 16.09.2019; Ogledov: 871; Prenosov: 150
.pdf Celotno besedilo (1,25 MB)

2.
STVARNOPRAVNO VARSTVO LASTNINSKE PRAVICE
Ena Škrbić, 2011, diplomsko delo

Opis: V modernem času je lastninska pravica pridobila na pomenu in se tako danes uveljavlja kot ena izmed temeljnih človekovih pravic in je sestavni del večine pravnih redov po svetu. Zato je pomembno, da je ustrezno varovana. Sodna praksa je indikator, da najrazličnejši posegi vanjo niso ravno redki. Za lastnika je tako ključnega pomena, da se zaveda, da ima na voljo različne možnosti za varstvo svoje lastnine. Diplomska naloga obravnava varstvo lastninske pravice s stvarnopravnega vidika. Na začetku naloge je opredeljen pojem posesti, ki bo bralcu omogočil lažje razumevanje celotnega koncepta varovanja. Temu sledi opredelitev lastninske pravice in njeno mednarodnopravno varstvo in varstvo v slovenskem pravnem redu. Nato so, s pomočjo interpretacije strokovne literature, sodne prakse in praktičnih primerov, predstavljene posamične tožbe. Na koncu je opredeljen še pojem imisij ter varstvo, ki ga je deležen lastnik v primeru da je prizadet zaradi takšnih motenj.
Ključne besede: lastninska pravica, temeljna človekova pravica, varstvo lastninske pravice, sodna praksa, lastninske tožbe, imisije
Objavljeno v DKUM: 03.01.2012; Ogledov: 2761; Prenosov: 1097
.pdf Celotno besedilo (1,05 MB)

3.
Razvoj in pravna zaščita blagovnih znamk podjetja Gorenje, d.d. za mednarodne trge : diplomsko delo
Nataša Škrbić, 2004, diplomsko delo

Objavljeno v DKUM: 28.09.2007; Ogledov: 2289; Prenosov: 324
.pdf Celotno besedilo (326,93 KB)

Iskanje izvedeno v 0.05 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici