| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 23
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
OBRAVNAVA PACIENTOV PRI OCENI, TERAPIJI, REHABILITACIJI IN PREVENTIVI PROBOJNIH POŠKODB OČESA
Sanela Ruparčič, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo prikazuje vlogo medicinske sestre pri oceni, terapiji, rehabilitaciji in preventivi probojnih poškodb očesa. Poudarek je na zdravstveni negi, ki je predvsem usmerjena v preventivo pred probojnimi poškodbami očesa z večjo prosvetljenostjo ljudi. V teoretičnem delu diplomskega dela so iz literature zbrani pomembni podatki o vzrokih in možnih nastankih probojnih poškodb očesa, zdravljenju le teh ter posebnostih zdravstvene nege očesnega bolnika. Raziskovalni del nas seznanja o pogostosti probojnih poškodb očesa glede na starost in spol, operativnih posegih, ki so največkrat potrebni po nastanku poškodbe ter o uporabi zaščitnih sredstev za preprečevanje tovrstnih poškodb. Pri raziskavi je bila uporabljena kvantitativna metoda dela. Tehnika zbiranja podatkov je bila retrospektivna analiza podatkov. Podatki, potrebni za izdelavo diplomske naloge, so bili pridobljeni iz medicinske dokumentacije ter obdelani na Očesni kliniki v Ljubljani v letih 2005 do 2007. Diplomsko delo je v pomoč vsem, ki se srečujemo z osebami, s probojno poškodbo očesa, kot tudi tistimi, ki so pri svojem delu tovrstnim poškodbam najbolj izpostavljeni.
Ključne besede: Odprta poškodba oči, bolnik, medicinska sestra, zdravstvena nega.
Objavljeno: 13.04.2011; Ogledov: 2334; Prenosov: 236
.pdf Celotno besedilo (793,94 KB)

2.
ZDRAVSTVENA NEGA OTROK S STRABIZMOM
Ana Stanković, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje strabizem ter zdravstveno nego otrok s strabizmom in sicer od pregleda in sprejema pa do operativnega posega in po njem. Metodologija raziskovanja. Pri izdelavi diplomskega dela smo uporabili deskriptivno metodo dela, zbiranje in analizo podatkov s pregledom ustrezne domače in tuje literature. Za zbiranje podatkov smo kot raziskovalni instrument uporabili anonimni anketni vprašalnik, ki je vseboval deset vprašanj zaprtega in polodprtega tipa. Raziskovalni vzorec so predstavljale medicinske sestre in tehniki zdravstvene nege, ki so zaposleni na oddelku za očesne bolezni Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor. Razdeljenih, izpolnjenih in vrnjenih je bilo 20 vprašalnikov. Pridobljene podatke smo statistično obdelali in grafično prikazali s pomočjo računalniških programov Microsoft Excel in Microsoft Word. Rezultati. Ugotovili smo, da je hospitalizacija otrok s strabizmom redka, saj se z zgodnjim odkrivanjem in pravočasnim zdravljenjem izognemo operativnemu posegu. Najpogostejši očesni odklon hospitaliziranih otrok je navznoter (konvergentni strabizem). Kadar je potrebna operacija je vloga medicinske sestre pri obravnavi otrok pred in po operativnem posegu strabizma ključnega pomena. Saj mora ta zmanjšati njegov strah, ki je pred operacijo še posebej prisoten. Sklep. Medicinska sestra je vključena v vse aktivnosti zdravstvene obravnave otroka. Izvaja strokovno zdravstvene nego ter prav tako vzdržuje vez med otrokom in njegovimi starši v času hospitalizacije. Otroci in starši morajo v medicinski sestri videti osebo, kateri lahko zaupajo in jih vedno sprejme z odprtimi rokami. Prav tako ima izjemen pomen zdravstveno - vzgojno delo medicinske sestre ob odpustu, saj starše otrok osvešča, spodbuja in motivira.
Ključne besede: strabizem, otrok, starši, medicinska sestra, zdravstvena nega
Objavljeno: 12.05.2011; Ogledov: 2074; Prenosov: 492
.pdf Celotno besedilo (8,03 MB)

3.
Pomen preventivnih oftalmoloških pregledov pri otrocih
Matej Jelenc, 2012, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča: Preventivni oftalmološki pregledi so pomembni, da pravočasno odkrijemo, če je z otroškim vidom kaj narobe. Le s pravočasnim pregledom in nato z zdravljenjem preprečimo nepopravljivo škodo, ki lahko nastane, če pravočasno ne ukrepamo. Raziskovalna metodologija: V raziskavi smo uporabili deskriptivno metodo dela, zbrali smo literaturo, ki smo jo analizirali, preučili, uredili in sistematizirali. Za zbiranje podatkov smo uporabili anonimni anketni vprašalnik, sestavljen iz odprtih in zaprtih vprašanj. Sodelovalo je 20 staršev otrok, ki imajo težave z vidom. Anketo smo izvedli v Splošni bolnišnici Celje na očesnem oddelku v ambulanti za ortoptiko in pleoptiko ter predšolske otroke, za kar smo zaprosili vodstvo zavoda. Podatke smo analizirali in predstavili s pomočjo programa Microsoft Excel in Word. Rezultati in diskusija: Podatki, ki smo jih pridobili s pomočjo ankete, nam kažejo, da so starši dovolj seznanjeni s pomenom preventivnih pregledov vida pri otrocih, in da so otroci redno na predpisanih kontrolnih pregledih. Ugotovili smo tudi, da je najpogostejši vzrok za obisk v oftalmološki ambulanti astigmatizem.
Ključne besede: Oftalmologija, otrok, preventivni pregledi vida, bolezni oči, zgradba in razvoj očesa.
Objavljeno: 20.11.2012; Ogledov: 1236; Prenosov: 172
.pdf Celotno besedilo (1,28 MB)

4.
Fluoresceinska angiografija pri starostni degeneraciji makule - vloga medicinske sestre
Ana Leskovar, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje fluoresceinsko angiografijo pri starostni degeneraciji makule in vlogo medicinske sestre od sprejema bolnika na oddelek do njegovega odpusta iz bolnišnice. Raziskava je temeljila na deskriptivni metodi dela z študijem domače in tuje literature. Raziskavo smo izvedli s pomočjo anonimnega anketnega vprašalnika, ki je vključeval 40 naključno izbranih bolnikov, ki so prišli na pregled v ambulanto za zdravljenje starostne degeneracije makule na Oddelek za očesne bolezni v Univerzitetni klinični center Maribor. Ugotovili smo, da se ljudje, ki obiskujejo ambulanto za zdravljenje starostne degeneracije makule zavedajo, kako resne so lahko degenerativne spremembe na rumeni pegi in da jih večina ne stori dovolj, da bi zmanjšali dejavnike za nastanek starostnih sprememb na rumeni pegi. Navodila, ki jih dobijo bolniki po opravljeni fluoresceinski angiografiji na Oddelku za očesne bolezni so za bolnike dovolj razumljiva, da jih lahko upoštevajo. Vloga medicinske sestre pri fluoresceinski angiografiji je za bolnika pomembna in poudarek temelji na zdravstveno vzgojnem delu medicinske sestre. Medicinska sestra je vključena v vse aktivnosti zdravstvene obravnave bolnika. Izvaja strokovno zdravstveno nego in zdravstveno vzgojno deluje na ljudi, kamor spada tudi poučevanje bolnika o preprečevanju vpliva dejavnikov tveganja za nastanek bolezni in zdrav način življenja.
Ključne besede: Fluoresceinska angiografija, starostna degeneracija makule, medicinska sestra, bolnik
Objavljeno: 13.12.2012; Ogledov: 2308; Prenosov: 201
.pdf Celotno besedilo (1,87 MB)

5.
Edukacija bolnika pred operacijo sive mrene
Mirijam Korošec, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je podrobno predstavljena anatomija in fiziologija očesa in opisano je, kaj je siva mrena, vrste sivih mren in razložen je potek operacije sive mrene, ki je edini način zdravljenja sive mrene. Predstavljena je tudi vloga medicinske sestre pred, med in po operaciji sive mrene, prav tako pa edukacija bolnika. V empiričnem delu je predstavljena raziskava, ki je bila opravljena med bolniki Očesnega kirurškega centra magistra Primoža Logarja, doktorja medicine, specialista oftalmologa v Ljubljani, meseca marca in aprila 2009. Namen raziskave je bilo ugotoviti, koliko bolniki vedo o sivi mreni glede na spol, starost in izobrazbo, ali jih je strah operacije sive mrene in kaj želijo še vedeti o operaciji sive mrene. Ugotovili smo, da o operaciji sive mrene več vedo ženske kot pa moški, da večino informacij dobijo bolniki od znancev, prijateljev in sosedov, da večina bolnikov želi še več vedeti o operaciji sive mrene in da je veliko bolj strah operacije sive mrene ženske kot moške. Glede na razultate raziskave pa ne bi mogli trditi, da bolj kot so bolniki izobraženi, več vedo o operaciji sive mrene. Prav tako ne bi mogli trditi, da mlajši bolniki več vedo o operaciji sive mrene kot starejši. Večina bolnikov si želi še več vedeti o operaciji sive mrene, prav tako pa si želijo videti kakšen film o operaciji sive mrene.
Ključne besede: Ključne besede: oko, oftalmolog, medicinska sestra, siva mrena ali katarakta, bolnik.
Objavljeno: 24.12.2009; Ogledov: 3004; Prenosov: 405
.pdf Celotno besedilo (1,95 MB)

6.
Oblikovanje delovnih mest z upoštevanjem ergonomije
Dušica Pahor, Nataša Vujica-Herzog, Andreja Oder, Drago Dervarič, 2015, končno poročilo o rezultatih raziskav

Ključne besede: tekstilni materiali, konstruiranje in modeliranje, raziskovalni projekti
Objavljeno: 25.08.2015; Ogledov: 567; Prenosov: 58
.pdf Celotno besedilo (568,53 KB)

7.
In memoriam Batrić Jovović, dr. med., specialist oftalmolog (1946-2005)
Dušica Pahor, 2005, drugi članki ali sestavki

Ključne besede: biografije, medicina, oftalmologija
Objavljeno: 21.12.2015; Ogledov: 444; Prenosov: 10
URL Povezava na celotno besedilo

8.
Tridimenzionalna ultrazvočna preiskava v oftalmologiji - prve izkušnje pri različnih očesnih boleznih
Dušica Pahor, 2003, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Opis: Izhodišča. Uporaba tridimenzionalne ultrazvočne preiskave (3D UZ) v oftalmologiji predstavlja pri nas novo klinično preiskavo, ki nam daje dodatne možnosti UZ diagnostike. V naslednjem prispevku želimo prikazati uporabo 3D UZ preiskave v oftalmologiji pri različnih boleznih in prikazati prednosti in pomanjkljivosti te metode v primerjavi s standardizirano ultrasonografijo. Bolniki in metode. V prispevku je zajetih 12 bolnikov, ki so bili hospitalizirani na Oddelku za očesne bolezni Splošne bolnišnice Maribor v obdobju od decembra 2002 do marca 2003, in pri katerih je bila poleg standardizirane ultrasonografije (2D UZ) narejena še 3D UZ preiskava. Preiskavo smo opravili pri bolniku z malignim melanomom žilnice, eksudativno makulopatijo, subhorioidalno krvavitvijo, ftizi zrkla po poškodbi, pri okvari vidnega živca po poškodbi, retrobulbarnem nevritisu, pri dveh bolnikih zaradi krvavitve v steklovino, pri dveh bolnikih zaradi uveitisa in pri dveh bolnikih zaradi odstopa mrežnice. Rezultati. Pri vseh bolnikih smo s standardizirano ultrasonografijo (2D UZ) potrdili ali postavili diagnozo ter nato pri vseh naredili še 3D UZ preiskavo. Pri bolnikih z eksudativno makulopatijo in odstopom mrežnice nismo našli prednosti te metode glede na standardizirano 2D UZ preiskavo, enako tudi ne pri obeh bolnikih z boleznijo in poškodbo vidnega živca. Pri dveh bolnikih s krvavitvijo v notranjost očesa, pri dveh z uveititsom in pri bolniku s subhorioidalno krvavitvijo so bile spremembe bolj vidne s 3D metodo. Prednost 3D UZ metode je bila pri bolniku z malignim melanomom žilnice, kjer smo lahko natančno določili umestitev, velikost in prostornino tumorja. Tudi v primeru ftize zrkla po poškodbi smo s 3D UZ metodo natančno določili velikost in prostornino zrkla in lažje ugootovili porušeno strukturo v njegovi notranjosti. Zaključki. 3D UZmetoda nam daje možnosti natančnega določanja tridimenzionalnih struktur. Naše prve izkušnje s 3D UZ metodo v oftalmologiji kažejo na njeno prednost pri določanju lokacije, velikosti in prostornine posameznih sprememb, kot so intraokularni tumorji in za določanje volumna in strukture očesa po poškodbi, kot je ftiza zrkla. Seveda je potrebno večje število preiskovancev, da bomo naše ugotovitve lahko potrdili.
Objavljeno: 21.12.2015; Ogledov: 458; Prenosov: 11
URL Povezava na celotno besedilo

9.
10.
Prognostic factors of choroidal melanoma in Slovenia, 1986-2008
Boris Jančar, Marjan Budihna, Brigita Drnovšek-Olup, Katrina Novak-Andrejčič, Irena-Hedvika Brovet-Zupančič, Dušica Pahor, 2016, izvirni znanstveni članek

Opis: Introduction: Choroidal melanoma is the most common primary malignancy of the eye, which frequently metastasizes. The Cancer Registry of Slovenia reported the incidence of choroid melanoma from 1983 to 2009 as stable, at 7.8 cases/million for men and 7.4/million for women. The aim of the retrospective study was to determinate the prognostic factors of survival for choroidal melanoma patients in Slovenia. Patients and methods: From January 1986 to December 2008 we treated 288 patients with malignant choroidal melanoma; 127 patients were treated by brachytherapy with beta rays emitting ruthenium-106 applicators; 161 patients were treated by enucleation. Results: Patients with tumours thickness < 7.2 mm and base diameter < 16 mm were treated by brachytherapy and had 5- and 10-year overall mortality 13% and 32%, respectively. In enucleated patients, 5- and 10-year mortality was higher, 46% and 69%, respectively, because their tumours were larger. Thirty patients treated by brachytherapy developed local recurrence. Twenty five of 127 patients treated by brachytherapy and 86 of 161 enucleated patients developed distant metastases. Patients of age >/= 60 years had significantly lower survival in both treatment modalities. For patients treated by brachytherapy the diameter of the tumour base and treatment time were independent prognostic factors for overall survival, for patients treated by enucleation age and histological type of tumour were independent prognosticators. In first few years after either of treatments, the melanoma specific annual mortality rate increased, especially in older patients, and then slowly decreased. Conclusions: It seems that particularly younger patients with early tumours can be cured, whereby preference should be given to eyesight preserving brachytherapy over enucleation.
Ključne besede: choroidal melanoma, therapy, brachytherapy, prognostic factors
Objavljeno: 05.04.2017; Ogledov: 282; Prenosov: 166
.pdf Celotno besedilo (650,78 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici