| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 13
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Assessment of the innovation system in SMEs using innovation taxonomy and pondering methods : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje
Ana Gallardo Gandarillas, 2021, diplomsko delo

Opis: In this bachelor thesis, the different types of innovation within a company are studied and analysed. The companies studied are SMEs i.e. from 10 to 250 employees. Smaller companies are mainly confronted with the problem of resources and larger companies with their strategic orientation. We have studied the ten types of innovations according to Doblin (Doblin 2014), and we realise that they have a rather marketing-oriented focus, so we analyse five groups of innovations that we consider to be the key (marketing, product, organisational, business model and technological innovation). Five groups of innovations have been weighed on a scale from 0 to 100 % according to their importance to contribute to the economic success of the company. All groups have been weighted and ranked in order of priority to initiate the innovation process in the SME, starting with marketing, followed by product, technological, organisational and business model innovations. We found innovation process needs to be implemented as a continuous cyclical process. If the company wants to be successful, it is a continuous cycle model, which should never stop. Once a particular innovation is chosen, it will be studied and tested whether the investment can be successful. If so investment process will be executed, if not, the cycling process will start again until gives a positive result. This way one of the innovation is recognized as most important according to circumstances in SME involved at a certain moment.
Ključne besede: Innovation model, types of innovation, pondering of innovations, cycling innovation process, innovation in SMEs, ten types of innovation by Doblin, ranking of innovations, marketing innovations, product innovations.
Objavljeno v DKUM: 07.07.2021; Ogledov: 276; Prenosov: 16
.pdf Celotno besedilo (1,56 MB)

2.
Razvoj metode za določevanje ekvivalentne točke pri obarjanju fluoridov iz ekstrakta po obdelavi izrabljenih katodnih ostankov elektrolize aluminija : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje
Erik Mihelič, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo se osredotočili na razvoj metode, s katero bi najlažje določili ekvivalentno točko obarjanja fluoridnih ionov. Problem izhaja iz raztopine vodnega ekstrakta katodnih ostankov, ki so bili izločeni iz uporabe v proizvodnji aluminija. Za namene recikliranja odpadkov in varovanja okolja pred nevarnimi snovmi je potrebno fluor iz raztopine odstraniti. Ena od metod je obarjanje s kalcijevimi ioni, ki jih uvajamo s suspenzijo kalcijevega hidroksida. Obarjanje poteka po reakciji: Ca(OH)2(s)+2NaF(aq) → CaF2(s) + 2NaOH(aq) Imamo opravka z dvema različnima oborinama, to sta Ca(OH)2 in CaF2. Topnostni produkt drugega (Ksp = 3,9*10-9) je bistveno manjši od prvega (Ksp = 5,5*10-6), kar omogoča uspešno obarjanje CaF2. Tekom raziskovanja je bilo ugotovljeno, da direktno merjenje ekvivalentne točke s pH ali prevodnostjo ni mogoče. V raziskavi je bila ugotovljena pomembna razlika v motnosti posamezne oborine. Na podlagi tega lahko izmerimo ekvivalentno točko obarjanja, kar je bilo ključno pri načrtovanju metode. Izkaže se, da je merjenje motnosti oborin veliko bolj natančna metoda kot merjenje koncentracije fluoridnih ionov, saj je v osnovi merjena raztopina zelo alkalna, ISE za fluor pa zahteva merilno območje pH vzorca med 5 in 8 in tako ne omogoča direktnega merjenja. Ugotovili smo tudi, da se ves fluor ne izobori, saj mu to preprečuje ionsko ravnotežje obarjalne raztopine. Z analizo motnosti smo se približali meritvi ekvivalentne točke, ki smo nato z merjenjem fluora natančno potrdili.
Ključne besede: obarjanje, kalcijev fluorid, ekvivalentna točka, motnost, kalcijev hidroksid
Objavljeno v DKUM: 08.10.2020; Ogledov: 403; Prenosov: 28
.pdf Celotno besedilo (1,40 MB)

3.
Izdelava gnojila iz odpadnega mulja : magistrsko delo
Lara Božek, 2020, magistrsko delo

Opis: Vsako leto se soočamo s porastom količine proizvedenih odpadkov, ki predstavljajo veliko obremenitev za naše okolje, če z njimi ne ravnamo pravilno. Med te proizvedene odpadke sodi tudi biomasa (e.g., odpadni mulji, odpadno perje, odpadne rastline, lesni sekanci etc.), ki pa ima številne priložnosti, kot recimo potencial za njeno ponovno pametno uporabo. Znano je namreč, da odpadna biomasa predstavlja trajen in obnovljiv vir surovine in energetsko varčni material (malo energije za njihovo pridelavo in predelavo), ter hkrati omogoča možnost recikliranja. Ena izmed ekoloških, hkrati tudi ekonomskih najbolj sprejemljivih rešitev, trajnostno zbiranje mulja, je njegova ponovna uporaba v poljedelstvu. Eden od najbolj sprejemljivih postopkov obdelave mulja, pri katerem dobimo stranske produkte, je piroliza. V tej magistrski nalogi smo s pomočjo pirolize iz odpadnega mulja dobili biooglje in dve frakciji, težkohlapno in lahkohlapno. Iz dobljenih produktov smo v podjetju Gorenje Surovina d.o.o. določili kalorično vrednost, vsebnost pepela in vlage. Rezultate meritev težkih kovin, PAH, CHN in hlapnih komponent v biooglju, smo dobili iz podjetja IKEMA d.o.o. Ob tem, so opravili eksperiment tako, da so posadili semena kreše v petrijevke ter v njih vstavili določeno koncentracijo biooglja in šote. V četrtem poglavju so prikazani rezultati iz katerih lahko potegnemo zaključek, da se dobljeno oglje v določenih koncentracijah lahko uporablja kot dodatek tlom. Zaradi svojih lastnosti se znatno izboljša kvaliteto in strukturo tal za boljšo rast rastlin, v našem primeru, kreše. Na osnovi rastnega in kalilnega testa smo dobili rezultate, ki smo jih analizirali v sledeče parametre: kaljivost (GR), dolžino korenine rastline (RLP), indeks dolžine korenine (IR) in Munoo – Liisa indeks vitalnosti (MLV) ob določeni koncentraciji biooglja in šote.
Ključne besede: odpadni mulj, piroliza, biooglje, frakcija, rastni in kalilni test
Objavljeno v DKUM: 15.07.2020; Ogledov: 430; Prenosov: 62
.pdf Celotno besedilo (2,98 MB)

4.
Uvajanje digitalizacije v laboratorij z uporabo programa scinoteae
Eva Gider, 2018, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo prikazuje opis in uporabo programa digitalnega laboratorijskega dnevnika sciNote. Namen dela je bil spoznati in preučiti omenjeni program. Gre za programsko opremo, ki znanstvenikom, predvsem tistim, ki delajo v laboratoriju, omogoča hitrejše beleženje, analizo in shranjevanje eksperimentalnih podatkov. V programu oblikujemo projekt, na katerem delamo s projektno skupino. Nastavljamo lahko časovne termine, pustimo sodelavcem sporočila in obvestila ter hitro komuniciramo med seboj. V program lahko vnašamo eksperimentalne podatke direktno ali preko datotek. Shranjujejo se tudi vzorci, laboratorijski inventar ter protokol izvedbe projektov. Kadar izvajamo več podobnih projektov, lahko kopiramo že obstoječi projekt, ter tako pridobimo na času. Program omogoča tudi samodejno generiranje poročila o zaključenem projektu. Program sciNote smo najprej preučili s teoretičnim delom, nato pa spoznanja prenesli v prakso. V diplomskem delu smo v program vnašali podatke, pridobljene pri laboratorijskih vajah, ter raziskovali možnosti, ki jih program omogoča. Program sciNote je v angleškem jeziku, vendar nam to ni predstavljalo ovir, saj je poleg besedila tudi vizualno dobro podkrepljen. Ugotovili smo, da je program enostaven za uporabo, uporabnik pa se nanj hitro privadi ter ga z lahkoto uporablja.
Ključne besede: digitalizacija laboratorija, programska oprema, program sciNote, digitalni laboratorijski dnevnik
Objavljeno v DKUM: 11.09.2018; Ogledov: 781; Prenosov: 94
.pdf Celotno besedilo (1,72 MB)

5.
Sušenje lesnih sekancev v ekstenzivnem nizkotemperaturnem sušilnem procesu
Domen Horvat, 2017, diplomsko delo

Opis: Uporaba lesne biomase (sekanci, peleti...) je vedno večja in se hitro razvija. Razlogi za hiter razvoj so okoljske direktive EU, manjše breme za okolje ter obnovljivost vira. V vseh termičnih procesih uporabe potrebujemo biomaso z nizko vsebnostjo vlage, saj tako povečamo izkoristke in kakovost predelave. Zaradi omenjenega predstavlja razvoj ustreznih visoko učinkovitih in cenovno dostopnih sušilnih procesov poseben izziv. Medtem ko je sušenje biomase pri višjih temperaturah že dokaj raziskano področje, pa se še vedno iščejo primerne metode za sušenje pri nižjih temperaturah, npr. z odpadno toploto, ki se v industrijskih obratih izpušča neuporabljena v okolje. Pri razvoju takšnih procesov in naprav je potrebno posvetiti pozornost enostavnim in učinkovitim izvedbam, ki omogočajo doseganje relativno nizkih cen izvedene opreme. Diplomsko delo prikazuje študijo procesa ekstenzivnega sušenja in vpliva dejavnikov nanj. Tekom dela smo ugotovili, da je sam proces dovolj časovno in tehnično učinkovit za uporabo v industriji.
Ključne besede: sušenje, nizkotemperaturno sušenje, lesni sekanci
Objavljeno v DKUM: 28.09.2017; Ogledov: 1058; Prenosov: 130
.pdf Celotno besedilo (5,02 MB)

6.
The curing of diallylterephthalate determination of the kinetic triplet A, Ea,app, ƒ(α) using the isoconversional method
Dušan Klinar, Janvit Golob, Matjaž Krajnc, 2003, izvirni znanstveni članek

Opis: Allyl polymers are important materials for the production of high performance ophthalmic lenses by free-radical bulk polymerization in the casting process. Isoconversional model-free analysis was applied to the isothermal and nonisothermal curing of diallylterephthalate performed by DSC at different sets of heating rates. The results of the kinetic analysis in a form of kinetic triplet $(Ea, A, ƒ(α))$ present the variation of the Arrhenius parameters with the calculation method, reaction extent, process mode and heating rates applied. This variation is a sign of the complex and multi-step reaction mechanism. Such a mechanism was approximated with one step $(1-α)^n$ reaction model. With the isokinetic relationship - IKR (compensation effect) in the form of $lnA=aEa,app+b$ it was found out that the isothermal and nonisothermal IKR lines converge to different singular points. From the correlation procedure with the experimental data isothermal narrowest point – NPI was selected as a common point. The curing process in the isothermal and nonisothermal process conditions, respectively, was successfully simulated with the obtained kinetic parameters. The possible alternative reaction paths and the partial diffusion control of the curing process are the reasons for the limiting usage of the model-free kinetic analysis method. This method was mainly used as a preliminary step for further analysis with other methods.
Ključne besede: DSC, DAT, curing kinetics, compensation effect
Objavljeno v DKUM: 29.08.2017; Ogledov: 974; Prenosov: 89
.pdf Celotno besedilo (158,92 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

7.
Scale-up research in a dual fluidized bed gasification process
Miha Narobe, Janvit Golob, Jernej Mele, Mihael Sekavčnik, Andrej Senegačnik, Dušan Klinar, 2015, izvirni znanstveni članek

Opis: A successful co-gasification of plastics and biomass was achieved in the 100 kW dual fluidized bed (DFB) gasification pilot plant. The results of a pilot plant experiment were used as a sound basis for scale-up prediction to 750 kW semiindustrial DFB plant. By an eightfold increase of mass and heat flows a rather simplified co-gasification process was predicted. Namely, the losses occurring in gasification plants are expected to be relatively smaller in larger plants. The effect of decreased losses was studied with an equilibrium model. Three different situations were simulated with the following fixed values of losses: 70 kW, 115 kW and 160 kW. The model showed an increase in fuel conversion when losses were reduced.
Ključne besede: gasification, simulation, dual fluidized bed reactor, scale up
Objavljeno v DKUM: 25.08.2017; Ogledov: 691; Prenosov: 274
.pdf Celotno besedilo (1,09 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

8.
Multiple-effect evaporation in aluminosilicate technology
Dušan Klinar, Janvit Golob, 2001, strokovni članek

Opis: The article presents an engineering approach to the development of an alternative production with the existing equipment. Zeolite production is becoming an alternative to the old »Bayer« process for aluminum hydrate production. By applying appropriate know-how old equipment was used for an economically as well as ecologically acceptable production. In this equipment adaptation among other production steps the multistage evaporation battery was the most critical part of the process. We applied semi empirical approach on the basis of Z. Rant ideas to find heat transfer coefficients and to determine which equipment elements are more relevant for efficient performance and need serious maintenance.
Ključne besede: chemical engineering, evaporation in silicate technology, bauxite alumina production, evaporators, process optimization, heat transfer, heat flow, empirical equations, heat transfer coefficients, zeolites
Objavljeno v DKUM: 24.08.2017; Ogledov: 876; Prenosov: 74
.pdf Celotno besedilo (354,14 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

9.
Effect of solid state fermentation medium optimization on Pleurotus ostreatus laccase production
Nataša Belšak, Andrej Gregori, Maja Leitgeb, Dušan Klinar, Štefan Čelan, 2015, izvirni znanstveni članek

Opis: The objective of this work was to increase laccase production by Pleurotus ostreatus PLAB through culture medium optimization using solid-state culture conditions. Increased laccase activity was obtained through the design of experiments (DOE) using the Taguchi orthogonal array (OA). Seven factors, viz. lignocellulose, glucose, yeast extract, peptone, $KH_2PO_4$, $MgSO_4$ · $7H_2O$ and $MnSO_4$ · $H_2O$ at three levels and pH at two levels with OA layout of L18 ($2^1 × 3^7$) were selected for the proposed experimental design using Minitab 17 software. Data analysis showed that lignocellulose (20%) and glucose (10 g $L^{–1}$) had a positive effect, whereas $KH_2PO_4$, $MgSO_4$ · $7H_2O$ and $MnSO_4$ · $H_2O$ did not have a significant effect on laccase production. Taguchi OA analysis showed that pH 6, lignocellulose 20%, glucose 10 g $L^{–1}$, yeast extract 6 g $L^{–1}$, peptone 15 g $L^{–1}$, $KH_2PO_4$ 3 g $L^{–1}$, $MgSO_4$ · $7H_2O$ 0.5 g $L^{–1}$ and $MnSO_4$ · $H_2O$ 0.1 g $L^{–1}$ were the optimal conditions to maximize laccase production. The model predicted a 30.37 U $g^{–1}$ dry wt., which agreed with the experimentally obtained laccase activity 29.15 U $g^{–1}$ dry wt. at optimal conditions.
Ključne besede: Taguchi method (DOE), orthogonal array, optimization, Pleurotus ostreatus, laccase production, solid state fermentation
Objavljeno v DKUM: 18.08.2017; Ogledov: 984; Prenosov: 267
.pdf Celotno besedilo (126,99 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

10.
Oblikovanje poslovnega modela obstoječega izdelka za širitev trga
Lidija Podjaveršek, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo prikazuje izdelavo poslovnega modela za podjetje, ki želi s svojim že obstoječim izdelkom oz. storitvijo razširiti trg poslovanja. S poslovnim modelom oblikujemo informacije, potrebne za poslovno odločanje o ukrepih in akcijah, s pomočjo katerih bi osvojili nove trge, izpostavimo potencialno donosnost ponudbe, potrebe po virih za izvedbo in pokažemo dejavnike tveganja. V nalogi obravnavamo obstoječe podjetje, ki že uspešno nastopa na trgu z opravljanjem zaključnih gradbenih del v sklopu storitev večjega gradbenega podjetja. Širjenje poslovanja bi bilo mogoče doseči z nastopom na novem trgu, s čimer bi podjetje prešlo iz vloge podizvajalca, ki je sicer udobnejša, do vloge glavnega izvajalca, ki pa je donosnejša. S širitvijo trga pričakujemo večji obseg dela in potrebo po novih kadrih, znanjih in veščinah. Omenjeno podjetje nima namena širiti obsega materialnih in kadrovskih virov, ampak bo večje potrebe nadomestilo s sodelovanjem z novimi poslovnimi partnerji. Z upoštevanjem nekaterih omejitev in določenih ter znanih parametrov (npr. cene na trgu, obseg in količina ponudbe) izračunamo predvidene stroške in prihodke podjetja, s pomočjo katerih ovrednotimo donos, na katerega lahko računamo v prvem letu poslovanja. Nato predvidevamo in podrobneje analiziramo določena odstopanja in s tem opozorimo na morebitne tvegane in neodgovorne poslovne odločitve. Ugotavljamo, da so kljub nasičenemu trgu in številčni konkurenci, pogoji poslovanja za podjetje dobri. Povezovanje z več poslovnimi partnerji in čim večje vključevanje poprodajnih aktivnosti bi povečalo dodano vrednost ponudbe, s katero bi podjetje izstopalo na trgu. Oblikovanje poslovnega modela je tesno povezano z izdelkom oz. storitvijo, ki jo podjetje ponuja, in vedenjem o trgu, ki ga želi osvojiti. Z uporabo metodologije Panelnega poslovnega modela izdelamo model, ki opisuje najverjetnejši scenarij nastopa na trgu. V podjetju ga bodo uporabili kot izhodišče za naslednje poslovne odločitve, kasneje pa se bo lahko še prilagajal skladno z odzivom na trgu.
Ključne besede: suhomontažne storitve, širitev trga, poslovni model, panelni poslovni model, vizija podjetja
Objavljeno v DKUM: 14.10.2016; Ogledov: 1000; Prenosov: 96
.pdf Celotno besedilo (1,71 MB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici