SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Mladostniki in spolnost
Doris Horvat, 2012, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča: Mladostniško obdobje je obdobje priložnosti in tveganja, še posebej tveganja, ki je povezano s spolno dejavnostjo in njenimi neželenimi posledicami. Vsako leto stopajo v pubertetno obdobje vedno nove generacije mladostnikov, zato mora biti varovanje reproduktivnega zdravja mladostnikov naša neprestana prednostna naloga. Raziskave kažejo, ne samo na pomanjkljivost, temveč predvsem na odsotnost odprte komunikacije o spolnosti. Namen raziskave je bil ugotoviti osveščenost mladostnikov o zdravem spolnem življenju in ustrezni zaščiti, ugotoviti kakšno vlogo imajo pri tem starši, šola in zdravstveni delavci, z raziskavo ugotoviti kakšna je starostna meja, ko postanejo mladostniki spolno aktivni, ter koliko so informirani o zdravem spolnem življenju in ustrezni zaščiti. Metodologija raziskovanja: Uporabili smo deskriptivno metodo dela, za pridobitev podatkov pa anonimen anketni vprašalnik, ki je vseboval 23 vprašanj zaprtega tipa. Sodelovalo je 49 dijakinj in dijakov Srednje zdravstvene šole Murska Sobota, v razmerju 34:15. Rezultati: Raziskava je pokazala, da se mladostniki v prvi spolni odnos spuščajo dokaj hitro, poznavanje spolno prenosljivih bolezni je dobro, ter da so nasplošno dobro informirani o uporabi ustrezne kontracepcije, vendar pa so mnenja, da bi tako šola kot zdravstveni delavci morali več delati na tem, da bi mladostnike poučevali in informirali o zdravi spolnosti. Sklep: Mladostniki o spolnosti slišijo veliko,predvsem preko medijev, spleta in vrstnikov Premalo pa jih o zdravi spolnosti informirajo starši, šola in zdravstvene ustanove. Zato je potrebno več vzgojnoizobraževalnega dela na tem področju.
Ključne besede: mladostniki, spolnost, kontracepcija, spolno prenosljive bolezni, zdravstvena vzgoja
Objavljeno: 02.10.2012; Ogledov: 2329; Prenosov: 516
.pdf Celotno besedilo (877,10 KB)

2.
Posebni varovalni ukrepi v psihiatriji - etično-pravni problem
Doris Horvat, 2014, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu so v teoretičnem delu predstavljeni etika, etična načela, etične dileme, ki se pojavljajo pri delu na področju psihiatrične zdravstvene nege, opredeljeni so posebni varovalni ukrepi (PVU) ter zakonodaja, ki ureja uporabo PVU na področju psihiatrične zdravstvene nege. V empiričnem delu smo želeli ugotoviti, kako pogosto se pri zdravstveni negi na psihiatričnem področju pojavljajo etične dileme. Prav tako je bil namen raziskave ugotoviti, ali izvedba PVU predstavlja težavo oz. skrb pri zdravstvenemu osebju. Ali medicinske sestre menijo, da gre pri uporabi PVU za nespoštovanje človekovega življenja, kršitev načela dostojanstva in avtonomije pri pacientu in osnovnih človekovih pravic, ter če so zdravstveni delavci, ki izvajajo in sodelujejo pri izvajanju PVU, seznanjeni s smernicami za izvedbo posebnih varovalnih ukrepov. Metodologija raziskovanja. Uporabljena je bila kvantitativna metodologija raziskovanja. Pri tem smo uporabili vprašalnik, sestavljen iz osemnajstih vprašanj pol odprtega tipa. V raziskavo je bilo vključenih 25 članov tima zdravstvene nege na varovani enoti v Domu Lukavci. Rezultate ankete smo obdelali s pomočjo računalniških programov Microsoft Office Word 2010, Microsoft Office Excel 2010 ter IBM SPSS Statistics 19. Rezultati raziskave. Rezultati raziskave so pokazali, da je večina vprašanih (91,8 %) mnenja, da so težke odločitve, ki jih sprejemajo na svojem delovnem mestu predvsem odločanje med načeli: pravičnosti, zasebnosti in zaupanja pacientov in dejanskimi možnostmi. Zaposleni na varovani enoti Doma Lukavci so v večji meri (56 %) mnenja, da jim izvedba PVU redko predstavlja težavo oz. skrb, (72 %) vprašanih meni, da pri uporabi PVU gre tudi za kršitev načela dostojanstva in avtonomije pri pacientu. Sklep. Ljudje se med seboj razlikujemo v marsičem, vsem pa je skupno človeško dostojanstvo, do katerega imamo vsi enako pravico. V odnosu do bolnih, trpečih in ranljivih je spoštovanje človeškega dostojanstva še posebej pomembno. Medicinske sestre se pri svojem delu vsakodnevno srečujejo s situacijami, ki so povezane z zdravstvenim stanjem pacienta. Za profesionalno opravljanje svojega poklica morajo razviti visoko stopnjo etičnega zavedanja. Pri presojanju etičnih odločitev jim je v pomoč profesionalni kodeks etike, ki mora biti vodilo pri presoji njihovega delovanja.
Ključne besede: etika, etične dileme, dostojanstvo, avtonomija, posebni varovalni ukrepi
Objavljeno: 28.10.2014; Ogledov: 1905; Prenosov: 510
.pdf Celotno besedilo (1020,15 KB)

3.
Preverjanje zakonitosti in strokovnosti uporab prisilnih sredstev varnostnikov : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo
Doris Horvat, 2012, diplomsko delo

Opis: V naši nalogi je predmet raziskovanja zakonska in strokovna podlaga delovanja zasebnih varnostnikov pri nas. Število varnostnih služb v Sloveniji narašča. Na strani Zbornice za razvoj slovenskega zasebnega varovanja smo našteli dvaintrideset imetnikov licenc, nekatera podjetja z več podružnicami po celotni Sloveniji za opravljanje različnih varnostnih storitev. Vsaka varnostna služba ponuja storitve, za katere je pridobila ustrezne licence. Zato mora biti delovanje vseh teh varnostnih služb strokovno in zakonito. To urejajo številni zakoni in pravilniki, po katerih morajo delovati varnostno licenčna podjetja, njihovi naročniki in varnostno osebje samo. Preverili smo program izobraževanja za naziv varnostnik, zakonsko podlago delovanja varnostnega osebja in nadzor nad njihovim delom. Trenutno veljavni zakon za zasebno varovanje je dokaj izpopolnjen, vendar se skozi delovanje zasebno-varnostnih podjetij in varnostnega osebja kaj hitro pokaže, da temu ni tako. Potrebne bi bile dodatne dopolnitve pri uporabi ukrepov in prisilnih sredstev varnostnikov. Ostati moramo tudi v koraku s kršitelji in prilagoditi zakone njim. V raziskovalnem delu smo izvedli anketo, s katero smo preverili najpogosteje uporabljen ukrep ali prisilno sredstvo pri delu varnostnikov. Želeli smo izvedeti vrsto najpogosteje uporabljenih ukrepov, njihovo intenziteto in primere, v katerih te ukrepe uporabijo. Zbrani podatki so pokazali na to, da anketirani varnostniki pri svojem delu uporabijo, kjer morajo uporabiti prisilno sredstvo, najmanjšo potrebno silo ukrepov, to je fizično silo, natančneje, strokovne prijeme, nekateri tudi plinsko sredstvo pri primerih, kjer je ogroženost varnostnikov ali tovora večja. Intenziteta fizične sile in plinskega sredstva je pri vsakem od anketiranih podjetij drugačna, saj imajo različne dejavnosti oziroma pridobljene licence za delovanje.
Ključne besede: zasebno varovanje, varnostne službe, varnostniki, pooblastila, prisilna sredstva, diplomske naloge
Objavljeno: 25.04.2013; Ogledov: 1038; Prenosov: 265
.pdf Celotno besedilo (1,13 MB)

4.
Razlike med mlajšimi in starejšimi odraslimi v teoriji uma
Doris Horvat, 2017, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi smo podrobneje spoznali in preučili teorijo uma v starosti tako, da smo skupino starejših odraslih primerjali s skupino mlajših odraslih. Za preučevanje teorije uma smo uporabili zgodbe iz testa socialnih zmot (iz angl. Faux Pas Recognition Test). Teorijo uma smo preučevali ločeno na dimenziji afektivne in kognitivne teorije uma. Rezultati so pokazali, da se skupini mlajših in starejših odraslih nista razlikovali pri odkrivanju socialnih zmot ter identifikaciji osebe, ki je zagrešila socialno zmoto. Pri kognitivni teoriji uma so bili bolj uspešni mlajši odrasli, medtem ko pri afektivni teoriji uma ni bilo razlik med skupinama. Preučili smo tudi razlike med spoloma pri obeh dimenzijah teorije uma, vendar se le-te niso pokazale. Prav tako izobrazba ni bila pomemben napovedovalec razlik med mlajšimi in starejšimi odraslimi pri kognitivni teoriji uma.
Ključne besede: teorija uma, kognitivna teorija uma, afektivna teorija uma, test socialnih zmot
Objavljeno: 24.10.2017; Ogledov: 233; Prenosov: 69
.pdf Celotno besedilo (841,80 KB)

Iskanje izvedeno v 0.11 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici