| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 154
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Accuracy is not enough: optimizing for a fault detection delay
Matej Šprogar, Domen Verber, 2023, izvirni znanstveni članek

Opis: This paper assesses the fault-detection capabilities of modern deep-learning models. It highlights that a naive deep-learning approach optimized for accuracy is unsuitable for learning fault-detection models from time-series data. Consequently, out-of-the-box deep-learning strategies may yield impressive accuracy results but are ill-equipped for real-world applications. The paper introduces a methodology for estimating fault-detection delays when no oracle information on fault occurrence time is available. Moreover, the paper presents a straightforward approach to implicitly achieve the objective of minimizing fault-detection delays. This approach involves using pseudo-multi-objective deep optimization with data windowing, which enables the utilization of standard deep-learning methods for fault detection and expanding their applicability. However, it does introduce an additional hyperparameter that needs careful tuning. The paper employs the Tennessee Eastman Process dataset as a case study to demonstrate its findings. The results effectively highlight the limitations of standard loss functions and emphasize the importance of incorporating fault-detection delays in evaluating and reporting performance. In our study, the pseudo-multi-objective optimization could reach a fault-detection accuracy of 95% in just a fifth of the time it takes the best naive approach to do so.
Ključne besede: artificial neural networks, deep learning, fault detection, accuracy, multi-objective optimization
Objavljeno v DKUM: 30.11.2023; Ogledov: 45; Prenosov: 2
.pdf Celotno besedilo (478,93 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
Komunikacijski protokoli za realno-časovne več-igralske igre
Nik Volgemut, 2023, diplomsko delo

Opis: Moderne računalniške igre ponujajo večigralnost preko spleta za vse več igralcev. Pri tem uporabljajo kar se da optimizirane komunikacijske protokole. V diplomskem delu se dotaknemo zgodovine večigralnosti v igrah, vrst večigralskih iger in predstavimo implementacije protokolov za 3 izbrane igre – Minecraft, Runescape in World of Warcraft. Predstavimo, kako protokoli vzpostavijo povezavo med odjemalcem in strežnikom in kako definirajo pakete za prenos informacij. Na koncu diplomskega dela s pomočjo eksperimenta predstavimo, kako se komunikacijski protokoli obnesejo ob večjih obremenitvah
Ključne besede: več-igralske igre, komunikacijski protokoli, Runescape, Minecraft, World of Warcraf
Objavljeno v DKUM: 13.10.2023; Ogledov: 189; Prenosov: 17
.pdf Celotno besedilo (2,06 MB)

3.
Merjenje moči in smeri vetra z uporabo drona
Mark Travner, 2023, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu predstavimo različne metode za merjenje vetra, ki se uporabljajo v svetu balonarstva. Razvijemo dve novi metodi, ki za merjenje uporabljata dron. Prva za meritve uporablja padalo, druga analizo nagiba med lebdenjem drona. Izberemo metrike za določitev primernosti metod in medsebojno primerjavo rezultatov meritev.
Ključne besede: veter, meritev, droni
Objavljeno v DKUM: 13.10.2023; Ogledov: 97; Prenosov: 13
.pdf Celotno besedilo (3,22 MB)

4.
Analiza tehnologij za rudarjenje kriptovalut : diplomsko delo
Matic Macedoni, 2023, diplomsko delo

Opis: Rudarjenje kriptovalut je ključni proces v tehnologiji veriženja blokov, kateri omogoča varno in zanesljivo potrjevanje transakcij ter vzdrževanje konsenza med omrežjem. Analiza tehnologij rudarjenja kriptovalut je ključnega pomena za razumevanje delovanja teh omrežij in njihove učinkovitosti. Na začetku so predstavljeni tehnologija veriženja blokov, njeno delovanje, prednosti in slabosti. V drugem delu so najprej opisane kriptovalute na splošno, nato pa še štiri specifične kriptovalute: Bitcoin Cash, DigiByte, Ravencoin in Ethereum Classic. Na koncu so predstavljeni še eksperimentalni poskusi na različnih grafičnih pospeševalnikih in aplikacijsko-specifičnih integriranih vezjih in rezultati dobljenih poskusov.
Ključne besede: veriženje blokov, kriptovaluta, rudarjenje kriptovalut, grafični pospeševalniki, aplikacijsko-specifično integrirano vezje
Objavljeno v DKUM: 12.10.2023; Ogledov: 129; Prenosov: 12
.pdf Celotno besedilo (1,72 MB)

5.
Izdelava krmilnega sistema za iontronsko črpalko : magistrsko delo
Ian Bogdan, 2023, magistrsko delo

Opis: Karcinom je velik zdravstveni problem od rojstva človeštva. Trenutno je vodilni vzrok smrti po vsem svetu, saj povzroča skoraj vsako šesto smrt. V zadnjih desetletjih so se pojavile številne revolucionarne metode zdravljenja, ki omogočajo združevanje različnih področij medicine, znanosti in inženiringa. Ena od teh metod je sistem za izvajanje zdravljenja, ki temelji na zasnovi iontronske črpalke. Cilj magistrskega dela je bil razviti sistem za nadzor takšnih črpalk. V delu sta opisana postopek razvoja naprave, ki nastavlja, meri in nadzoruje napetost na simulirani iontronski črpalki, ter namizna programska oprema za nadzor, ki zagotavlja vmesnik med uporabnikom in napravo.
Ključne besede: Internet medicinskih stvari, iontronska črpalka, kontrolni sistemi, optimizacija porabe energije
Objavljeno v DKUM: 12.10.2023; Ogledov: 87; Prenosov: 7
.pdf Celotno besedilo (10,09 MB)

6.
Mobilna aplikacija za oddaljeno zdravniško pomoč : diplomsko delo
Jure Kozole, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena celostna analiza potreb in želja uporabnikov v povezavi s funkcionalnostmi, ki jih naj bi vključevala aplikacija za komunikacijo med pacientom in zdravstveno ambulanto. Poleg tega smo analizirali že obstoječe rešitve na trgu, da bi bolje razumeli trenutno stanje. Na podlagi pridobljenih podatkov smo razvili aplikacijo, ki omogoča neposreden pogovor z zdravstvenim osebjem ter deljenje biometričnih podatkov. Za varno hrambo teh občutljivih informacij smo se opirali na že obstoječe rešitve, kot je Google Fit, ki zagotavljajo visok standard varnosti podatkov.
Ključne besede: komunikacija, biometrični podatki, varnost, Google Fit, Android
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 115; Prenosov: 12
.pdf Celotno besedilo (2,59 MB)

7.
Primerjava programskih ogrodij react native in flutter za razvoj mobilnih aplikacij na primeru izdelave uporabniških vmesnikov : diplomsko delo
Natalija Paskova, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja ogrodji React Native in Flutter za razvoj uporabniškega vmesnika mobilnih aplikacij. Na samem začetku so predstavljene njune značilnosti ter prednosti in slabosti. V drugem delu je analizirano, katero ogrodje se bolj uporablja med ljudmi v programerskem svetu. Zatem sta razviti dve popolnoma enaki aplikaciji z uporabo dveh ogrodij, ki sta bili izbrani in uporabljeni za primerjavo, da bi bilo ugotovljeno, katero je boljše. Diplomsko delo je zaključeno s predstavitvijo dobljenih rezultatov testiranja obeh aplikacij.
Ključne besede: React Native, Flutter, Firebase, uporabniški vmesnik
Objavljeno v DKUM: 29.05.2023; Ogledov: 602; Prenosov: 98
.pdf Celotno besedilo (2,45 MB)

8.
Primerjava izdelave mobilne aplikacije za iOS z uporabo ogrodij SwiftUI in Flutter
Jan Urbanc, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sta predstavljeni ogrodji Flutter in SwiftUI ter njuna programska jezika Dart in Swift. Podrobneje sta opisana delovanje navigacije in način upravljanja stanja. Namen dela je narediti primerjavo med SwiftUI in Flutter. Za dosego tega sta bili razviti dve enaki aplikaciji in opisani pomembnejši deli kode. Na koncu je primerjana poraba računalniških virov, ki jih aplikaciji porabita med izvajanjem.
Ključne besede: SwiftUI, Flutter, iOS-aplikacija, Swift, Dart
Objavljeno v DKUM: 23.05.2023; Ogledov: 181; Prenosov: 24
.pdf Celotno besedilo (3,87 MB)

9.
Zasnova mobilne aplikacije za pomoč tujim študentom Univerze v Mariboru : magistrsko delo
Branislava Đurić, 2023, magistrsko delo

Opis: Na Univerzi v Mariboru število tujih študentov raste. Ob prihodu na študij se srečajo z administrativnimi postopki, ki so pogosto kompleksni, informacije o njih pa razpršene ali nejasne, zato smo jim z raziskavo želeli pomagati pri reševanju težav. Za identifikacijo težav smo tujim študentom razdelili anketni vprašalnik. Na podlagi rezultatov vprašalnika in intervjuja z Mednarodno pisarno UM smo ugotovili, da bi bila mobilna aplikacija ustrezna rešitev za najbolj bistvene težave. Na podlagi tega smo zasnovali mobilno aplikacijo ter s pomočjo uporabniškega testiranja prototipa ocenili njeno uporabnost. Za zbiranje podatkov o uporabnosti smo uporabili USE vprašalnik. Rezultati so pokazali, da je zasnovana aplikacija uporabna pri odpravi identificiranih težav tujih študentov.
Ključne besede: tuji študenti, težave, pomoč, mobilna aplikacija, administrativne zadeve
Objavljeno v DKUM: 13.04.2023; Ogledov: 274; Prenosov: 71
.pdf Celotno besedilo (4,48 MB)

10.
Avtentikacija in avtorizacija s pomočjo programske rešitve Keycloak : magistrsko delo
Mitja Helbl, 2023, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo predstavili področje upravljanja identitete in dostopov. Opisali smo probleme, ki jih rešitve upravljanja identitete in dostopov rešujejo ter predstavili ključne funkcionalnosti takšnih rešitev. Raziskali in opisali smo priljubljene programske rešitve s tega področja, podrobno pa smo predstavili rešitev Keycloak. Izvedli smo primerjavo funkcionalnosti priljubljenih programskih rešitev. Podrobno smo predstavili postopek vzpostavitve in konfiguracije lastne instance rešitve Keycloak. Načrtovali in izvedli smo eksperiment, kjer smo primerjali Keycloak z oblačno rešitvijo Auth0 ter rezultate predstavili in analizirali. Izvedli smo tri variacije eksperimenta, kjer smo primerjali odzivnost rešitev glede na število dodeljenih uporabniških vlog.
Ključne besede: Keycloak, upravljanje identitete in dostopov, avtentikacija, avtorizacija, primerjava rešitev
Objavljeno v DKUM: 13.03.2023; Ogledov: 494; Prenosov: 76
.pdf Celotno besedilo (2,08 MB)

Iskanje izvedeno v 0.22 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici