| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 464
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Uporaba e-skirojev in e-koles v policiji : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Varnost in policijsko delo
Domen Pavalec, 2024, diplomsko delo

Opis: Policija je osrednji gradnik nacionalnega varnostnega sistema Republike Slovenije. V odzivu na naraščajoče zahteve in dinamiko sodobne družbe se danes ne le prilagaja, ampak tudi proaktivno tehnološko nadgrajuje. To ji omogoča učinkovitejše spopadanje z varnostnimi izzivi, ki jih pred njo postavljajo napredne tehnologije in spreminjajoča se vedenja posameznikov. V okviru diplomskega dela je osrednja pozornost namenjena vprašanju uporabe električnih skirojev in električnih koles v policijskem delu. Za pridobitev relevantnih in strokovno podprtih informacij smo med policisti izvedli anketno raziskavo. Čeprav električni skiroji in električna kolesa prinašajo številne prednosti, kot so okoljska trajnost, znižani stroški vzdrževanja in povečana mobilnost, so hkrati povezani z določenimi izzivi. Med te izzive spadajo varnostne zaskrbljenosti glede njihove uporabe, praktična uporabnost v različnih terenskih situacijah ter omejitve infrastrukture. Diplomsko delo se zato podrobneje posveča možnostim in izzivom integracije teh električnih prevoznih sredstev v policijsko delo. Poudarek je na analizi njihove primerne uporabe, potrebnem usposabljanju za njihovo uporabo, primerni varnostni opremi ter prilagoditvi cestne infrastrukture za optimalno uporabo. Navkljub ugotovljenim izzivom je v številnih policijskih enotah po svetu, vključno z evropskimi, opazen vztrajen trend uvajanja električnih prevoznih sredstev, kot so električni skiroji in električna kolesa, v njihove operativne postopke.
Ključne besede: policija, e-skiroji, e-kolesa, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 18.06.2024; Ogledov: 81; Prenosov: 8
.pdf Celotno besedilo (2,74 MB)

2.
An efficient iterative approach to explainable feature learning
Dino Vlahek, Domen Mongus, 2023, izvirni znanstveni članek

Ključne besede: data classification, explainable artificial intelligence, feature learning, knowledge discovery
Objavljeno v DKUM: 13.06.2024; Ogledov: 48; Prenosov: 4
.pdf Celotno besedilo (1,95 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
Hidravlična izboljšava protipožarnih črpalk v Nuklearni elektrarni Krško : diplomsko delo
Domen Preskar, 2024, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava protipožarni sistem v Nuklearni elektrarni Krško oziroma bolj specifično električno ter dizelsko protipožarno črpalko. Narejena je analiza dosedanjega obratovanja črpalk ter primerjava z zahtevami tehničnih specifikacij. Sledi raziskava različnih epoksi premazov ter iskanje že znanih izboljšav, da lahko privzamemo neko vrednost pričakovane izboljšave hidravličnih izgub. Po vseh analizah sledi remont črpalke ter uporaba epoksi premaza. Po remontu pa se še opravijo testi, da preverimo, ali smo dosegli pričakovane izboljšave.
Ključne besede: protipožarni sistem, protipožarne črpalke, Nuklearna elektrarna Krško, hidravlične izboljšave, epoksi premazi.
Objavljeno v DKUM: 12.06.2024; Ogledov: 60; Prenosov: 2
.pdf Celotno besedilo (2,92 MB)

4.
Mobilna aplikacija za celovit nadzor delovnega časa zaposlenih
Filip Duler, 2024, diplomsko delo

Opis: Z vse večjo priljubljenostjo dela na daljavo in potrebo po prilagodljivih urnikih dela je aplikacija za sledenje delovnih ur vse pomembnejši del vsakega delovnega mesta. Omogoča nam fleksibilnost vnosa delovnih ur, prav tako pa skrbi za skladnost vnesenih podatkov. Diplomsko delo temelji na pregledu slovenske zakonodaje, ki skrbi za sledenje delovnih ur, analizo sorodnih aplikacij, načrtovanje aplikacije in razvoj svoje rešitve.
Ključne besede: beleženje delovnega časa, razvoj mobilne aplikacije, Go, React Native, Echo
Objavljeno v DKUM: 03.06.2024; Ogledov: 334; Prenosov: 12
.pdf Celotno besedilo (2,28 MB)

5.
Krčenje morskih travnikov v slovenskem morju zaradi vpliva podnebnih sprememb in drugih posrednih dejavnikov
Lovrenc Lipej, Borut Mavrič, Domen Trkov, Martina Orlando-Bonaca, Danijel Ivajnšič, 2022, samostojni znanstveni sestavek ali poglavje v monografski publikaciji

Opis: V zadnjih desetletjih smo priča postopnemu izginjanju morskih travnikov na globalnem nivoju, pri čemer naj bi se njihova površina skrčila za tretjino. Tudi v slovenskem delu Jadrana prihaja do krčenja morskih travnikov, glavne vzroke za to moramo pripisati dejavnikom, kot so plovne poti in pristaniške dejavnosti, poglabljanje morskega dna, komercialne in rekreacijske dejavnosti, kot sta ribolov in privezovanje, odtekanje vode z urbanih in kmetijskih območij, v zadnjem času tudi vse intenzivnejše podnebne spremembe in kisanje oceanov. V pričujoči publikaciji predstavljamo rezultate kartiranja morskih travnikov v Krajinskem parku Strunjan, kjer je bilo v zadnjih letih, zlasti od leta 2018, opaženo obsežno upadanje. Ob tem razpravljamo o dejavnikih, ki vplivajo na razširjenost in regresijo morskih travnikov. Uporaba digitalnih ortofoto posnetkov in satelitskih podob (daljinsko zaznavanje) sta se izkazali za obetavni metodi, ki sta omogočili ugotavljanje prostorskih sprememb v času. Na predelih notranjega dela Strunjanskega zaliva so se travniki kolenčaste cimodoceje (Cymodocea nodosa) skrčili za več kot 80 % površine iz leta 2017. Upoštevaje pokrovnost morskih travnikov v celotnem slovenskem morju se je ta v letih od 2017 do 2018 zmanjšala za približno dobro petino.
Ključne besede: morski travniki, izginjanje, kartiranje, podnebne spremembe
Objavljeno v DKUM: 03.06.2024; Ogledov: 51; Prenosov: 2
.pdf Celotno besedilo (14,58 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

6.
Spletni časovnik: aplikacija za upravljanje ur in razporeditev dela zaposlenih v gostinstvu
Domen Kuzma, 2024, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo v teoretičnem delu opisali osnove poslovnih procesov in natančneje predstavili faze upravljanja le-teh. Temu je sledil praktični del diplomske naloge, katerega cilj je bil digitalizirati zastarel proces v izbranem podjetju. Po analizi obstoječega procesa smo s pomočjo BPMN notacije izdelali diagram izvedbe prenovljenega procesa. Proces smo nato implementirali in opisali, katere tehnologije smo uporabili za izdelavo. Na koncu smo našo novo spletno aplikacijo tudi testirali na končnih uporabnikih in našo rešitev analizirali z oceno uporabnosti sistema - SUS (System Usability Scale) analizo.
Ključne besede: BPMN, informatizacija procesa, vodenje delovnega časa
Objavljeno v DKUM: 03.06.2024; Ogledov: 43; Prenosov: 6
.pdf Celotno besedilo (1,69 MB)

7.
Graph Neural Network-Based Method of Spatiotemporal Land Cover Mapping Using Satellite Imagery
Domen Kavran, Domen Mongus, Borut Žalik, Niko Lukač, 2023, izvirni znanstveni članek

Ključne besede: multispectral, Sentinel-2, superpixel, node, EfficientNetV2, GraphSAGE
Objavljeno v DKUM: 23.05.2024; Ogledov: 100; Prenosov: 3
.pdf Celotno besedilo (34,47 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

8.
9.
Action-Based Digital Characterization of a Game Player
Damijan Novak, Domen Verber, Jani Dugonik, Iztok Fister, 2023, izvirni znanstveni članek

Ključne besede: association rule mining, digital characterization, game agent, game player, real-time strategy games
Objavljeno v DKUM: 23.05.2024; Ogledov: 70; Prenosov: 4
.pdf Celotno besedilo (9,40 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

10.
Spletna aplikacija za vodenje oskrbovalne verige z uporabo ogrodij Vue.js in Laravel
Andrej Ouček, 2024, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen proces načrtovanja, razvoja in implementacije spletne aplikacije za poenostavitev delovnih procesov in digitalizacijo, izdelane posebej za potrebe izbranega podjetja. S pomočjo te aplikacije lahko podjetje zdaj učinkoviteje upravlja z internimi procesi, kar vodi k večji produktivnosti in manjšim možnostim napak. Za razvoj spletne aplikacije smo uporabili ogrodji Laravel in Vue.js, ki omogočata učinkovito delovanje, skalabilnost in enostavno vzdrževanje sistema.
Ključne besede: spletna aplikacija, ogrodje Laravel, ogrodje Vue.js, PHP, programiranje
Objavljeno v DKUM: 22.05.2024; Ogledov: 171; Prenosov: 20
.pdf Celotno besedilo (2,23 MB)

Iskanje izvedeno v 0.25 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici