| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 62
Na začetekNa prejšnjo stran1234567Na naslednjo stranNa konec
1.
Vrednotenje delnic ameriških in evropskih farmacevtskih podjetij
Klemen Robar, 2023, diplomsko delo

Opis: Problem, s katerim se vsak investitor sooča pred investiranjem denarja v neko delnico, je, da ne ve, katera investicija mu bo doprinesla največji dobiček na vložen kapital. V zaključnem delu raziskujemo, ali lahko s pomočjo najpogosteje uporabljenih kazalnikov za vrednotenje delnic predvidimo, katera investicija bo doprinesla največje donose. To smo analizirali tako, da smo primerjali donos dveh različnih portfeljev in industrijskih indeksov znotraj farmacevtskega sektorja v 10 letih investiranja s 5 najpogosteje uporabljenimi kazalniki. Ugotovili smo, da bi lahko s pomočjo teh kazalnikov predvideli, katera investicija bi nam doprinesla največji donos. Investitorjem svetujem, da uporabijo teh pet kazalnikov kot vodilo in pomoč pri izločevanju dobrih potencialnih investicij od slabih. Ne svetujemo, da se za odločitev o investiranju uporabi izključno teh 5 kazalnikov, saj je za dobro analizo investicij treba opraviti bolj podrobno analizo.
Ključne besede: delnica, farmacija, farmacevtsko podjetje, kazalnik, portfelj, vrednotenje delnice.
Objavljeno v DKUM: 16.05.2024; Ogledov: 37; Prenosov: 3
.pdf Celotno besedilo (2,02 MB)

2.
Sistematična analiza decentraliziranih družbenih medijev
2024

Opis: Monografija z naslovom »Sistematična analiza decentraliziranih družbenih medijev« naslavlja prepoznano raziskovalno vrzel preučevanja decentraliziranih družbenih medijev. Pri tem je posebni poudarek na konceptualnem vidiku, ki omogoča prepoznavanje logične zasnove, arhitekturnih značilnosti, potencialov in specifik družbenega medija ter primerjavo s centraliziranimi sorodnimi rešitvami. Predstavlja zbirko medsebojno primerljivih poglavij, ki opisno in analitično preučujejo najvidnejše predstavnike pokrajine decentraliziranih družbenih medijev v letu 2024. Poglavja so rezultat projektne naloge študentov Univerze v Mariboru, Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, ki so v okviru predmeta »Arhitektura družbenih medijev« sistematično in mentorirano preučevali izbrane decentralizirane družbene medije.
Ključne besede: Analiza decentraliziranih družbenih medijev, družbeni mediji, Fediverse, zasnova decentraliziranih družbenih medijev​, študenti
Objavljeno v DKUM: 13.05.2024; Ogledov: 57; Prenosov: 3
.pdf Celotno besedilo (12,11 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
Inflacijska negotovost v ZDA
Meliha Skenderović, 2024, diplomsko delo

Opis: Inflacija pomeni porast splošne ravni cen. Ima različne učinke na gospodarstvo, ki so lahko tako pozitivni kot negativni. V diplomskem delu bomo predstavili analizo inflacijske stopnje in inflacijske negotovosti v ZDA. Dogodki po letu 2020 so pomembno vplivali na porast inflacijske stopnje ter inflacijske negotovosti. Pandemija covida-19 (ter s tem prekinitev oskrbovalne verige, omejitev mobilnosti in pravil o omejevanju socialnih stikov) in ruska invazija na Ukrajino (ter s tem povečanje cen goriva, hrane in stanovanj) sta dogodka, ki sta najbolj vplivala na spremembo inflacije po letu 2020. Visoka inflacija je lahko povezana z inflacijsko negotovostjo; to pomeni povečano negotovost glede prihodnje inflacije. Na osnovi podatkov iz let 2020, 2021 in 2022 bomo analizirali inflacijsko stopnjo in inflacijsko negotovost v ZDA. Pri analizi inflacijske negotovosti bomo upoštevali demografske spremenljivke, kot so starost, dohodek in izobrazba. Za oblikovalce ekonomske politike je pomembno, da ohranjajo inflacijsko stopnjo nizko in stabilno, kar prispeva k učinkovitemu gospodarstvu.
Ključne besede: inflacija, inflacijska stopnja, indeks cen življenjskih potrebščin, inflacijska negotovost
Objavljeno v DKUM: 07.05.2024; Ogledov: 60; Prenosov: 5
.pdf Celotno besedilo (1,55 MB)

4.
Vpliv rusko-ukrajinske vojne na gospodarsko negotovost v Rusiji
Nevena Vukojević, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu analiziram gospodarsko negotovost v Rusiji, ki je nastala zaradi zaostrovanja odnosov med Rusijo in Ukrajino leta 2014 ter še posebej med rusko invazijo na Ukrajino, ki se je začela 24. februarja 2022. Rusko-ukrajinska vojna je povzročila spremembe na gospodarskem področju. Analize kažejo, da se je gospodarska negotovost v Rusiji ter tudi v Zahodni Evropi in po celem svetu zelo povečala. Zaradi vojne in sankcij Zahoda se je bilo rusko gospodarstvo prisiljeno prestrukturirati in prilagoditi novonastalim razmeram. Ta vojna je razen v Rusiji povzročila negotovost in krizo tudi v Evropi. Evropa je bila močno navezana na ruske energetske vire, njihova dobava pa je bila zaradi sankcij prekinjena. Tradicionalni trgi so razpadli čez noč, iščejo se nova partnerstva, vojna je povzročila tudi inflacijo in druge posledice. V diplomskem delu povzemamo dogodke, ki obremenjujejo Evropo že več kot osem let. Najboljša rešitev bi bila prekinitev vojne in umik vojaških sil v vojašnice, nato pa bi bilo treba dati možnost diplomaciji. Vzpostavitev miru bi omogočila ponovno gospodarsko sodelovanje, mogoče na novih osnovah.
Ključne besede: Gospodarstvo, negotovost, Rusija, Ukrajina, vojna
Objavljeno v DKUM: 10.11.2023; Ogledov: 1557; Prenosov: 110
.pdf Celotno besedilo (952,99 KB)

5.
Gospodarska in poslovna negotovost v Združenih državah Amerike
Grega Mulec, 2023, diplomsko delo

Opis: Negotovost je nedoločeno stanje, ki vpliva na različna področja življenja in ekonomijo. V ekonomiji negotovost lahko spremeni investicijske odločitve, potrošniško zaupanje in politične strategije. Ekstremna negotovost lahko ovira gospodarskopolitično stabilnost in rast, a pravilno obvladovanje le-te lahko prinese boljše strategije in odločitve. Med pandemijo covida-19 je bila v ZDA izrazita gospodarska negotovost zaradi globalne krize, ki je prinesla nepredvidljive izide za podjetja, potrošnike in vlade. Za merjenje gospodarske negotovosti se uporabljajo različni indeksi, kot sta indeks gospodarskopolitične negotovosti, ki temelji na medijskih poročilih, in kazalnikov volatilnosti delniških trgov. V začetku pandemije je bil indeks volatilnosti na vrhuncu. Februar 2020 je bil ključni mesec v ZDA med koronakrizo glede na gospodarske kazalnike, kot sta bruto domači proizvod in zaposlenost. Gospodarska negotovost se v ZDA nanaša na nepredvidljivost v pričakovanjih gospodarskopolitičnih rezultatov, ki vplivajo na odločitve podjetij in posameznikov. V literaturi je bila pandemija osrednja tema raziskav glede gospodarske negotovosti v ZDA. Številni avtorji so analizirali njene različne vidike, od gospodarskopolitične negotovosti do vplivov ukrepov za omejitev širjenja virusa na gospodarstvo. Po drugi strani je poslovna negotovost v ZDA v zadnjem desetletju postala pomembna raziskovalna tema. Ta je tesno povezana z gospodarskimi politikami, ki vplivajo na podjetniške naložbene odločitve. V času pandemije covida-19 je poslovna negotovost v ZDA drastično narasla zaradi številnih dejavnikov, ki so vplivali na poslovanje. Omejitve, ki so bile uvedene za zajezitev širjenja virusa, so negativno vplivale na številna podjetja, kar je privedlo do množičnih odpuščanj in stečajev. Čeprav je vlada ZDA uvedla številne ukrepe za pomoč gospodarstvu, so številna podjetja še vedno trpela finančne izgube. Medtem ko so nekatera podjetja, zlasti tista v tehnološkem sektorju, izkoristila priložnost, ki jo je pandemija prinesla, je bilo okrevanje neenakomerno razporejeno, pri čemer so večja podjetja imela večje možnosti za prilagajanje novim razmeram. Po pandemiji je negotovost ostala prisotna, pri čemer so se globalna trgovina in dobaviteljske verige soočale s težavami. Dolgoročni vplivi pandemije na potrošniške navade in delovne razmere ostajajo neznani, kar vodi do nadaljnje negotovosti. Statistike kažejo, da je poslovna negotovost med pandemijo močno vplivala na rast prihodkov od prodaje in zaposlovanje v ZDA. Medtem ko so nekatera podjetja zabeležila izgube, so druga, kot so e-trgovci in podjetja, specializirana za digitalne storitve, doživela povečanje prihodkov.
Ključne besede: gospodarska negotovost, poslovna negotovost, gospodarskopolitična negotovost, ZDA, pandemija
Objavljeno v DKUM: 02.11.2023; Ogledov: 400; Prenosov: 60
.pdf Celotno besedilo (1,47 MB)

6.
Analiza finančnega stresa v izbranih državah evrskega območja
Natalija Kovačec, 2023, diplomsko delo

Opis: Finančna kriza leta 2008 je povzročila motnje v delovanju finančnega sistema. S tem je spodbudila oblikovalce ekonomske politike k opazovanju in spremljanju finančnega stresa v finančnem sistemu ali njegovih delov. Za merjenje finančnega stresa se uporabljajo indeksi finančnega stresa. V evrskem območju uporabljamo sestavljeni kazalnik sistemskega stresa oz. CISS, s katerim merimo trenutno stanje finančne nestabilnosti v finančnem sistemu. Ta indeks uporabljajo ekonomisti in oblikovalci ekonomske politike, kot je Evropska centralna banka. V diplomskem delu bomo obravnavali finančni stres v izbranih državah evrskega območja. Na koncu bomo podali priporočila za oblikovalce ekonomske politike. Omejili se bomo na štiri države evrskega območja: Francijo, Italijo, Nemčijo, Španijo ter na obdobje pred finančno krizo leta 2008 in po njej. Ugotovili smo, da je finančna kriza leta 2008 vplivala na povečanje finančnega stresa v vseh štirih državah. Dosedanje raziskave kažejo, da finančni stres negativno vpliva na gospodarstvo. Za oblikovalce ekonomske politike je pomembno, da pozorno opazujejo in spremljajo razmere na finančnem trgu.
Ključne besede: CISS, evrsko območje, finančni stres
Objavljeno v DKUM: 19.10.2023; Ogledov: 410; Prenosov: 63
.pdf Celotno besedilo (2,08 MB)

7.
International transmission of conventional and unconventional monetary policy and financial stress shocks from the euro area to Russia
Silvo Dajčman, Alenka Kavkler, Sergey Merzlyakov, Sergey E. Pekarski, Dejan Romih, 2022, izvirni znanstveni članek

Opis: This paper studies the international transmission of the euro area´s monetary policy and financial stress to Russia. The results show that financial stress in the euro area damages Russian economic activity and stock prices, but not its trade balance. The contractionary euro area monetary policy shock decreases Russian GDP, leads to real appreciation of the euro against the Russian rouble, damages Russian stock prices, but does not significantly affect the trade balance between countries. We also found that the Central Bank of the Russian Federation adjusts to monetary policy shocks in the euro area.
Ključne besede: conventional monetary policy, unconventional monetary policy, financial stress, Russia, international transmission
Objavljeno v DKUM: 26.09.2023; Ogledov: 338; Prenosov: 19
.pdf Celotno besedilo (1,85 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

8.
Spillover effects of economic policy uncertainty on adult and youth unemployment
Silvo Dajčman, Alenka Kavkler, Natalia Levenko, Dejan Romih, 2023, izvirni znanstveni članek

Opis: The paper studies the effects of foreign (the US, the UK and the Chinese) and domestic economic policy uncertainty (EPU) shocks on unemployment in Germany, France, Italy and Spain. The analysis is run separately for the rates of adult and youth unemployment. Impulse responses derived from vector autoregressive models show that the magnitudes of the responses of the adult and youth segments of the labour market are quite different. Following an uncertainty shock, the youth unemployment rate increases significantly more than the adult unemployment rate. This is the case for France, Italy and Spain. The German labour market seems to be resistant to foreign (except Chinese) and domestic EPU shocks, while the remaining labour markets, foremost the Spanish and Italian ones, are susceptible to uncertainty shocks, especially to the US EPU shocks.
Ključne besede: economic policy uncertainty, youth unemployment, adult unemployment, spillover effects, impulse responses
Objavljeno v DKUM: 26.09.2023; Ogledov: 286; Prenosov: 15
.pdf Celotno besedilo (3,89 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

9.
Analitični pogled na najvidnejše družbene medije v letu 2023
2023

Opis: Monografija z naslovom »Analitični pogled na najvidnejše družbene medije v letu 2023« naslavlja prepoznano raziskovalno vrzel preučevanja zasnove družbenih medijev. Pri tem je posebni poudarek na konceptualnem vidiku, ki omogoča prepoznavanje logične zasnove, arhitekturnih značilnosti, potencialov in specifik družbenega medija ter primerjavo s konkurenčnimi rešitvami. Predstavlja zbirko medsebojno primerljivih poglavij, ki opisno in analitično preučujejo najvidnejše predstavnike pokrajine družbenih medijev v letu 2023. Poglavja so rezultat projektne naloge študentov Univerze v Mariboru, Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, ki so v okviru predmeta »Arhitektura interaktivnih medijskih vsebin« sistematično in mentorirano preučevali izbrane družbene medije.
Ključne besede: analiza družbenih medijev, družbeni mediji, pokrajina družbenih medijev, zasnova družbenih medijev, mediji
Objavljeno v DKUM: 13.07.2023; Ogledov: 491; Prenosov: 59
.pdf Celotno besedilo (10,55 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

10.
Vpliv sistemskega finančnega stresa v evrskem območju na dvostranski izvoz blaga
Dejan Romih, 2023, doktorska disertacija

Opis: Pregled literature kaže, da sistemski finančni stres v evrskem območju in njegove posledice še niso popolnoma raziskani. Dosedanje raziskave kažejo, da sistemski finančni stres v evrskem območju negativno vpliva na ekonomsko aktivnost. V tej doktorski disertaciji raziskujemo, ali in kako sistemski finančni stres v evrskem območju vpliva na dvostranski izvoz blaga, pri čemer uporabljamo statične panelne gravitacijske modele mednarodne trgovine z blagom, katerih parametre ocenjujemo po metodah OLS, GPML in PPML, ki jih priporočajo strokovnjaki s področja ekonometrije. Sistemski finančni stres v evrskem območju merimo s »starim« in »novim« CISS-om za evrsko območje ter VSTOXX-om, ki jih uporabljajo tudi drugi raziskovalci na področju ekonomije. Pri raziskovanju uporabljamo nominalne in realne podatke za Avstralijo, Avstrijo, Belgijo, Brazilijo, Ciper, Češko, Dansko, Estonijo, Finsko, Francijo, Grčijo, Hongkong, Indijo, Irsko, Islandijo, Italijo, Izrael, Japonsko, Južno Afriko, Južno Korejo, Kanado, Kitajsko, Latvijo, Litvo, Luksemburg, Malto, Mehiko, Nemčijo, Nizozemsko, Norveško, Novo Zelandijo, Portugalsko, Rusijo, Slovaško, Slovenijo, Španijo, Švedsko, Švico, ZDA in Združeno kraljestvo od leta 2000 do 2014. Na osnovi pregleda literature s področja raziskovanja smo se odločili, da bomo upoštevali rezultate, ki temeljijo na nominalnih podatkih, kot priporočajo strokovnjaki s področja mednarodne ekonomije. Ti rezultati kažejo, da sistemski finančni stres v evrskem območju negativno vpliva na dvostranski izvoz blaga, kar je v skladu z našimi pričakovanji. To velja tudi, če iz vzorca izključimo tretje države. Finančna kriza leta 2008 je pokazala, da motnje v delovanju finančnega sistema negativno vplivajo na dvostransko trgovanje z blagom in njegovo financiranje, kar je povzročilo med ekonomisti in oblikovalci ekonomske politike potrebo po opazovanju in spremljanju sistemskega finančnega stresa. S to doktorsko disertacijo zapolnjujemo vrzel v literaturi o sistemskem finančnem stresu v evrskem območju in njegovih posledicah, kar bo olajšalo sprejemanje ekonomskih in ekonomskopolitičnih ukrepov za blaženje posledic sistemskega finančnega stresa v evrskem območju. Rezultati raziskovanja kažejo, da je sistemski finančni stres v evrskem območju dejavnik dvostranske trgovine z blagom, kar bo prispevalo k nadaljnjemu razvoju mednarodne ekonomije.
Ključne besede: evrsko območje, gravitacijski model mednarodne trgovine, sistemski finančni stres
Objavljeno v DKUM: 17.05.2023; Ogledov: 539; Prenosov: 109
.pdf Celotno besedilo (13,74 MB)

Iskanje izvedeno v 1.45 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici