| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
POMEN POSLOVNEGA NAČRTA V OČEH INVESTITORJEV NA PRAKTIČNEM PRIMERU RESTAVRACIJE Z LOČEVANJEM ŽIVIL
Deja Golčman, 2010, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: Podjetništvo se je v Sloveniji v zadnjih letih močno razvilo in podjetniška kariera je postala privlačna za veliko število ljudi ne glede na sloj prebivalstva. Brez podjetništva bi zamrla gospodarska rast. Samo podjetništvo zahteva veliko znanja, poguma in prepričanja v sebe. Pomembno je, da imamo dobro podjetniško idejo katera je bistvena za nadaljevanje. Za lažjo predstavo o svoji podjetniški ideji mora podjetnik napisati poslovni načrt. Poslovni načrt je izid podjetniškega planiranja. Popelje nas skozi podjetniški proces od razvijanja poslovne ideje do ustanovitve novega podjetja. Pri ustanavljanju novega podjeta nas opozori na vse ključne aktivnosti podjetja, daje teoretično podlago in praktične napotke za izvajanje vseh potrebnih aktivnosti. Investiranje v podjetje predstavlja izhodiščno točko vsake poslovne priložnosti. S tem razumemo priskrbovanje denarnih sredstev, pridobitev know howa v podjetje, pridobitev subvencij, garancij skladov, bančnih posojil ipd. S pomočjo poslovnega načrta je priti do takšnih ciljev lažje, saj ima podjetnik svoje podjetje zlito na papir in zrcali njegovo podobo, načrte, projekte in cilje njemu, kot pravtako potencialnemu investitorju v njegov posel. S pomočjo bank, poslovnih angelov in skladov lahko podjetje pride do denarnih sredstev, ki so ključnega pomena za poslovanje. Pri ocenjevanju vlog za posojila, banke upoštevajo namen financiranja, pogoje za prosilca, možni obseg odobrenega kredita, ročnost, obrestno mero, način odplačevanja, zahtevana zavarovanja ter možne sankcije ob neplačilu. Poslovni angeli, ki v podjetje zraven denarja oziroma trajnega kapitala investirajo tudi vse svoje znanje, izkušnje ter poznanstva. V zameno zato pričakujejo pravico do upravljanja in manjši delež v lastništvu. Slovenski podjetniški sklad daje finančno podporo podjetniškemu sektorju v Sloveniji, vsako leto razpisuje državne pomoči za razvojno-širitvene investicije, pri tem pa tesno sodeluje z ostalimi domačimi in mednarodnimi finančnimi institucijami. Veliko truda je potrebno vložiti v pripravo poslovnega načrta, da z njim prepričamo potencialne investitorje, vendar je vredno, saj ti prinesejo denar v naše podjetje in možnost rasti in razvoja.
Ključne besede: poslovni načrt, investitorji, banka, poslovni angeli, Slovenski podjetniški sklad, bančno posojilo, razpis, investiranje, poslovna priložnost, podjetnik, vlagatelj, denar, poslovanje.
Objavljeno: 24.01.2011; Ogledov: 1935; Prenosov: 135
.pdf Celotno besedilo (1,23 MB)

2.
PROGRAM PROJEKTOV VZPOSTAVITVE PROIZVODNJE EMBALIRANE VODE V SLOVENIJI
Deja Golčman, 2014, magistrsko delo

Opis: Grški modrec Tales je vodo poimenoval »prapočelo«, tisto najstarejše vsega, kar biva in kar živi. Tako kot so to vedeli v pradavnih časih, se tega zavedamo tudi sedaj - voda je ključni sestavni del okolja, brez katerega ne bi bilo življenja na našem planetu. Najpomembnejši vlogi vode sta življenjski prostor najrazličnejših vrst rastlinskega in živalskega sveta ter sestavni del vsakega živega bitja, kateremu omogoča normalno funkcioniranje. Slovenija je po površini majhna dežela, a v svoji lepoti skriva veliko naravnega vodnega bogastva. Po skupni količini rečne vode na prebivalca Slovenija skoraj štirikrat presega evropsko povprečje in se uvršča med najbogatejše evropske države. Voda v okolju je ena temeljnih surovin, ki omogoča potek najpomembnejših energetsko-tehnoloških procesov. Velike količine vode se uporabljajo v industriji, prometu, kmetijstvu in drugih gospodarskih panogah. Na splošno lahko trdimo, da razvitejša kot je družba, večja je poraba vode. Zato ni naključje, da so danes civilizacijsko najrazvitejša območja planeta Zemlje ravno v predelih z največ vode. V teoretičnem delu magistrske naloge predstavljamo celoten vodokrog Slovenije. Predstavili smo zalogo in porabo vode, kakovost na izvirih in slednjo primerjali s kakovostjo emablirane vode v Sloveniji ter posvetili nekaj besed avtomatičnim merilnim postajam kakovosti in gladine vode. Izčrpno smo predstavili izvore vode ter prav tako zajeli zakonske podlage pitne vode v Sloveniji in Evropski uniji, zakonsko predpisano možnost pridobivanja in proizvodnje vode ter na splošno napisali nekaj tudi o varstvu okolja in gospodarjenju voda v Sloveniji. V Sloveniji imamo obnovljivo naravno bogastvo, ki ga ne izkoriščamo v celoti. V praktičnem delu smo se osredotočili na tisti del porabe vode, ki zajema človeka in direktni vnos pitne vode v telo, torej pitje ter s tem predhodno povezano pridobivanje in embaliranje vode iz kakovostnega izvira vode v Sloveniji. Zajeli smo iskanje izvira vode, ocenitev primernosti le-tega in izbrali najprimernejšega. Primernost smo ocenjevali na podlagi tal, vodonosnika, njegove kakovosti, dostopnosti in morebitne dobre logistične povezave do izvira ter možnosti zazidljive parcele ob njem. Predstavili smo načrt postavitve polnilnice ob neposredni bližini izvira, proizvodnjo in končno embaliranje vode ter plasiranje le-te na trg do ključnih uporabnikov oz. potrošnikov. Predstavili smo potencialne strateške partnerje in razdelali ekonomiko programa projektov. Pripravili smo program projektov vzpostavitve proizvodnje embalirane vode v Sloveniji.
Ključne besede: vodni izvir, vodonosnik, program projektov, proizvodnja embalirane vode, embalirana voda
Objavljeno: 26.05.2014; Ogledov: 1031; Prenosov: 267
.pdf Celotno besedilo (4,29 MB)

Iskanje izvedeno v 0.03 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici