| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Odnos med socioekonomskim statusom in prekomerno telesno težo ter debelostjo med mladimi v Sloveniji
David Rihtarič, 2019, magistrsko delo

Opis: Z magistrsko nalogo smo preučili odnos med socioekonomskim statusom in prekomerno telesno težo ter debelostjo med mladimi v Sloveniji. V okviru teoretičnega dela naloge smo predstavili izsledke domačih in tujih avtorjev, ki opredeljujejo odnos med socioekonomskim statusom in prekomerno telesno težo. Analiza empiričnega dela magistrske naloge je temeljila na sekundarni analizi podatkov reprezentativnega vzorca mladih v Sloveniji v starostni skupini 16−27 let. Za merjenje socioekonomskega statusa smo izbrali različne kazalnike, kot so izobrazba staršev, ki smo jo nadalje ločili na izobrazbo očeta in izobrazbo matere, osebni dohodek mladostnika ter samoocenjeni materialni položaj družine. Prav tako smo preučili, kateri dejavniki povečujejo oz. zmanjšujejo verjetnost za prekomerno telesno težo in debelost med mladimi v Sloveniji. Rezultati naše raziskave so pokazali, da združena starševska izobrazba ne zmanjšuje verjetnosti za prekomerno telesno težo in debelost, na drugi strani pa sta tako višja materina kot očetova izobrazba povezana z nižjimi obeti za prekomerno telesno težo in debelost. Nadalje se je izkazalo, da višji dohodek mladostnika povečuje verjetnost za prekomerno telesno težo in da višji samoocenjeni materialni položaj družine ni povezan z nižjo verjetnostjo za prekomerno telesno težo in debelost. Ugotovili smo tudi, da pogostejše uživanje sadja in zelenjave ter pogostejša telesna dejavnost ne znižujeta verjetnosti za prekomerno telesno težo. Prav tako smo ugotovili, da je pogostejše uživanje alkohola povezano z višjo verjetnostjo za prekomerno telesno težo in debelost, kajenje cigaret pa ne. Ugotovili smo tudi, da je pogostejše gledanje televizije povezano z višjo verjetnostjo za prekomerno telesno težo in debelost med mladimi. Rezultati raziskave so pokazali tudi, da noben izmed preučenih dejavnikov ni mediator (pojasnjevalec) odnosa med socioekonomskim statusom in prekomerno telesno težo in debelostjo med mladimi v Sloveniji.
Ključne besede: socioekonomski status, prekomerna telesna teža, debelost, mladi, Slovenija
Objavljeno: 22.10.2019; Ogledov: 467; Prenosov: 94
.pdf Celotno besedilo (1,30 MB)

2.
EKSTREMNI AEROBNI NAPOR
David Rihtarič, 2012, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je bil predstaviti širšemu krogu ljudi športe, ki vsebujejo ekstremni aerobni napor, ekstremni alpinizem, ultramaratonski tek, predvsem pa dokaj neznano panogo kolesarstva - ultramaratonsko kolesarstvo, razliko med ekstremnim, ekstremnim aerobnim in ultramaratonskim športom. Vzporedno pa predstaviti zgodovino ultramaratonskega kolesarstva, vrste tekmovanj, vse značilnosti tega ekstremnega aerobnega napora, tekmovanj in tekmovalca ter obenem predstaviti dejavnike, ki so potrebni za uspeh v tem športu. Pri izdelavi diplomske naloge sem uporabil deskriptivno metodo s študijem domače in predvsem tuje literature, proučevanje tujih spletnih strani in uporabil ter prenesel svoje izkušnje iz sveta maratonskega teka in ultramaratonskega kolesarstva. Preko izjav in nestandardiziranih usmerjenih intervjujev opravljenih z ljudmi, ki so na različne načine povezani z ultramaratonskim kolesarstvom, sem si pridobil mnenja in poglede na ta šport.
Ključne besede: aerobno, ekstremni šport, ekstremni aerobni napor, ultramaratonsko kolesarstvo, ultramaratonski tek, ekstremni alpinizem, mnenja.
Objavljeno: 23.11.2012; Ogledov: 1530; Prenosov: 213
.pdf Celotno besedilo (4,01 MB)

Iskanje izvedeno v 0.05 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici