| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 14
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Preoblikovalni postopki na stružnicah : diplomsko delo
Ibrahim Okić, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so obravnavani postopki preoblikovanja na stružnicah, med njimi postopki rebričenja, valjanja navojev in, potisnega preoblikovanja. Predstavili smo postopke izdelave in njihove značilnosti, prednosti ter slabosti. S postopki rebričenja pridobimo specifične lastnosti in funkcijske lastnosti. S postopkom valjanja navojev izdelamo zelo kakovostne navoje, ki imajo dolgo življenjsko dobo. Gladilno valjanje je postopek obdelave s plastično deformacijo, ki omogoča izboljšanje natančnosti. Predstavili smo tudi postopek potisnega preoblikovanja ki ga uporabljamo za izdelavo votlih teles. Spoznali smo, da je ta postopek primeren za izdelavo manjših serij. Predstavili smo tudi orodja za posamezne postopke obdelave in njihove značilnosti.
Ključne besede: Rebričenje, potisno preoblikovanje, valjanje navojev, gladilno valjanje
Objavljeno v DKUM: 04.03.2024; Ogledov: 228; Prenosov: 19
.pdf Celotno besedilo (2,10 MB)

2.
Obdelava plošče za vakuumsko posodo : diplomsko delo
Jure Kralj, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo zajema opis obdelave plošče, ki v končni obliki služi kot vrata vakuumske posode. Namen diplomskega dela je optimizacija posameznih operacij, ki imajo največji vpliv na obdelovalni čas. Na začetku smo definirali potrebne stroje in predpostavili ustrezen način vpenjanja obdelovanca. V tehnologiji obdelave smo opisali vsebino delovnih potekov, ki zajemajo več operacij ter orodja, uporabljena pri izvedbi operacij. Preverili smo ustreznost obdelave z merjenjem oblik, tolerančnih mer in izvedli smo kontrolo kvalitete hrapavosti površine, ter rezultate meritev zapisali v merski protokol. Zadnji del diplomskega dela smo namenili simulaciji poti orodja, kjer smo s spremembo ključnih parametrov dosegli optimizacijo časa obdelave.
Ključne besede: obdelava, optimizacija, rezkanje, plošča, simulacija
Objavljeno v DKUM: 08.06.2023; Ogledov: 482; Prenosov: 0

3.
Posodobitev podnivojske kopirne stružnice za struženje tekalnih profilov železniških kolesnih dvojic : magistrsko delo
Blaž Blažinč, 2023, magistrsko delo

Opis: V podjetju SŽ – Vleka in tehnika, d. o. o., Center Ljubljana, se ukvarjajo z vzdrževanjem vseh vrst železniških vozil, vleko vlakov in tehničnimi vagonskimi dejavnostmi. Vzdrževalna dela, opravljena na voznih površinah kolesnih dvojic različnih vrst železniških vozil, se izvajajo z uporabo podnivojske kopirne stružnice proizvajalca Hegenscheidt-MFD, tipa stroja 105 z letom izdelave 1979. Modernizacija obdelovalnega stroja bi izboljšala konkurenčnost z drugimi tujimi vzdrževalnimi podjetji na trgu. V magistrskem delu so za boljše razumevanje predstavljene tematike najprej opredeljene osnove na področju obdelave in vzdrževanja tekalnih profilov in sledilnih vencev kolesnih dvojic na tirnih vozilih. Nato je v prvem sklopu zaključnega dela analizirana podnivojska kopirna stružnica, uporabljena v obravnavanem podjetju. To vključuje opis sestavnih komponent, določitev tehničnih specifikacij stroja, predstavitev načina delovanja stroja, opredelitev poglavitnih pomanjkljivosti stroja ter navedbo vzrokov za neuspelo posodobitev in lastnosti izvedljive modernizacije obdelovalnega stroja. V drugem sklopu zaključnega dela je za obravnavano podjetje po izpolnitvi različnih pomembnih kriterijev in z najboljšimi tehničnimi specifikacijami izbran vodilni model podnivojske CNC-stružnice na trgu. V zaključku so primerjane tehnične specifikacije in način delovanja uporabljene podnivojske kopirne stružnice z izvedeno možno posodobitvijo in predlaganim novim modelom podnivojske CNC-stružnice. Na osnovi vseh pridobljenih podatkov je obravnavanemu podjetju predlagan najboljši potek ukrepanja na področju strategije konkurenčnosti vzdrževanja tirnih vozil.
Ključne besede: podnivojska kopirna stružnica, posodobitev, kolesna dvojica
Objavljeno v DKUM: 26.04.2023; Ogledov: 431; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (3,55 MB)

4.
Vibracije v obdelovalnih sistemih : diplomsko delo
Matevž Kresnik, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena obdelovalna dinamika. Osredotočili smo se na pomen vibracij in hrupa, ki se pojavljata v obdelovalnem sistemu. V obdelovalnem procesu se nezaželene vibracije in hrup poskušajo zatreti, saj imajo slab vpliv na končni izgled obdelovanca. Skozi diplomsko delo so predstavljene vrste vibracij. Ločimo proste, prisilne in samovzbujajoče vibracije. Spoznali smo, da so samovzbujajoče vibracije oziroma hrup najmanj zaželene in jih je tudi težko nadzorovati/zatreti. Te vibracije ne vplivajo samo na sam potek obdelovalnega sistema, ampak lahko pustijo tudi posledice na ljudeh. V obdelovalnem sistemu se pogosto pojavlja strukturalni hrup, ki se ga deli na mehanski, vibracijski in elektromagnetni hrup. S samim nadzorom vibracij lahko vplivamo na jakost in moč vibracij ter hrupa v obdelovalnem procesu. Že s samim spreminjanjem procesnih parametrov, zamenjavo orodja, izolacije ter z izboljšanjem togosti obdelovanca lahko pripomoremo k boljšemu nadzoru hrupa in vibracij v obdelovalnem sistemu.
Ključne besede: vibracije, hrup, obdelovalni sistem, obdelovalni stroj, orodje
Objavljeno v DKUM: 01.06.2022; Ogledov: 700; Prenosov: 70
.pdf Celotno besedilo (916,83 KB)

5.
Primerjava postopkov CNC razreza pločevine za potrebe industrije tovornih nadgradenj : diplomsko delo
Kristijan Muhič, 2022, diplomsko delo

Opis: Za doseganje proizvodnih in poslovnih ciljev podjetja, dejavnega v industriji tovornih nadgradenj, je pomembna tudi prva faza proizvodnega procesa, to je razrez pločevine. Diplomska naloga se ukvarja s problemom izbire ustrezne tehnologije razreza pločevine, ki lahko bistveno zniža proizvodne stroške, poveča produktivnost in s tem tudi konkurenčnost podjetja. V diplomski nalogi so predstavljeni različni postopki razreza pločevine, ki so primerne za razrez pločevin, ki se uporabljajo v industriji tovornih nadgradenj. Opisane so prednosti in slabosti posamezne tehnologije, opravljena je analiza tehnoloških značilnosti in opredelitev najprimernejše tehnologije za podjetje, ki se ukvarja s tovornimi nadgradnjami.
Ključne besede: razrez pločevine, plazma, laser, vodni curek, nadgradnja vozil
Objavljeno v DKUM: 28.02.2022; Ogledov: 933; Prenosov: 85
.pdf Celotno besedilo (2,23 MB)

6.
Tehnologija numerično krmiljenih stružnic z gnanimi orodji : univerzitetni učbenik
Mirko Ficko, Lucijano Berus, David Potočnik, 2021, učbenik za višje in visoke šole

Opis: Razvoj obdelovalnih strojev z računalniško podprtim krmiljenjem je povečal zmogljivosti obdelovalnih sistemov in zahtevnost priprave tehnologije in programiranja. Sodobne numerično krmiljene stružnice s krmiljenim glavnim vretenom in orodji z lastnim pogonom so omogočile izvajanje zahtevnih tehnoloških operacij struženja in rezkanja na istem stroju, vendar od tehnologov zahtevajo dodatno znanje in izkušnje za učinkovito izrabo. Knjiga celovito obravnava področje priprave tehnologije in programiranja numerično krmiljenih stružnic z gnanimi orodji v skladu s standardom ISO, pri čemer je poudarek predvsem na dejstvih, ki niso odvisna od proizvajalcev strojev in krmilj. Razlage in primeri so podkrepljeni s slikovnim gradivom, zato je mogoče knjigo uporabljati ne le za izobraževanje, temveč tudi kot priročnik v industriji. Ob opisu temeljev programiranja numerično krmiljenih strojev, najbolj razširjenih ukazov in predpostavk, ki se uporabljajo na stružnicah z gnanimi orodji, knjiga zajema tudi razlago struženja navojev, opise obdelovalnih ciklov, ki poenostavljajo ročno programiranje, in parametrično programiranje, ki omogoča avtomatizacijo programiranja za skupine izdelkov.
Ključne besede: obdelovalne tehnologije, obdelovalni stroji, numerično krmiljeni stroji, stružnice z gnanimi orodji, priprava tehnologije struženja, programiranje numerično krmiljenih strojev
Objavljeno v DKUM: 22.10.2021; Ogledov: 1009; Prenosov: 187
URL Povezava na celotno besedilo
Gradivo ima več datotek! Več...

7.
Uvajanje medicinskega pripomočka step-up v proizvodnjo : diplomsko delo
Jakob Jakolič, 2021, diplomsko delo

Opis: Izdelek je neposreden rezultat dela proizvodnega sistema in predstavlja blago določene vrednosti, namenjeno tržišču. Glede na lastnosti izdelka se določajo osnovni parametri proizvodnega sistema. Diplomska naloga obravnava uvajanje novega izdelka v podjetje Aluminium Kety EMMI d. o. o. Vpeljava je potekala v skladu s standardno prakso podjetja, ki jo opisujem v tej nalogi. Glavni del vpeljave predstavlja načrtovanje in pripravo orodij ter priprav za izdelavo vozička. Posledično se lahko izdela vzorčna serija, s katero se verificira proces. Po potrditvi vzorcev se izdelek prevede v serijsko proizvodnjo.
Ključne besede: vpeljava izdelka, zasnova, optimizacija
Objavljeno v DKUM: 24.09.2021; Ogledov: 778; Prenosov: 45
.pdf Celotno besedilo (1,91 MB)

8.
Nadgradnja rezanja PVC in PP odtočnih cevi v podjetju Arcont d. d. : diplomsko delo
Aljaž Verbek, 2021, diplomsko delo

Opis: Za potrebe izdelave odtočne inštalacije v sanitarnih bivalnih enotah (kontejnerjih) je potrebno rezanje standardnih PVC oziroma PP odtočnih cevi na ustrezne dolžine. Zaradi lažjega vstavljanja odrezanega konca cevi v spojko je potrebno odrezan konec cevi iz zunanje smeri konusno pobrusiti. Zato so v podjetju Arcont d. d. želeli, da se na to delovno mesto vključi nova priprava za odrezovanje cevi, ki bi izboljšala proizvodni proces in varnost. Na osnovi zastavljenih ciljev smo preučili obstoječe stanje in potrebe na področju rezanja PVC in PP cevi. Na podlagi tega smo poiskali napravo, ki zadovoljuje vse potrebe. Priprava izboljša obstoječe stanje, saj omogoča hitro in enostavno odrezovanje ter posnetje cevi različnih premerov. Izpolnjuje kriterije, ki jih zahtevajo navodila z varnosti pri delu.
Ključne besede: PVC cevi, PP cevi, rezanje cevi, posnetje cevi
Objavljeno v DKUM: 24.09.2021; Ogledov: 848; Prenosov: 70
.pdf Celotno besedilo (2,36 MB)

9.
Predlog uvedbe Industrije 4.0 v podjetje Arcont d.d. : magistrsko delo
David Potočnik, 2019, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi je obravnavana tema Industrije 4.0. Opisane so osnovne značilnosti in tehnologije tega koncepta ter predstavljene komponente pametne tovarne. Priložnost za uvedbo Industrije 4.0 se kaže tudi v proizvodnji bivalnih enot, kjer problem predstavlja predvsem papirno vodenje montažnih del, ki ne omogoča hitrega odziva na spremembe in ugotovljene napake, zamudno pa je tudi ročno nadziranje vmesnih zalog. V ta namen je na podlagi analize obstoječega procesa montaže osnov, streh in bivalnih enot podan predlog digitalnega RFID sledenja in nadzora treh montažnih linij vključno z obvladovanjem vmesnih zalog. Ugotovitve so pokazale, da bi z uvedbo obravnavane tematike imeli v podjetju dostopnost podatkov o stanju montaže na montažnih linijah v realnem času, odzivi na spremembe in napake bi bili hitrejši, digitalno pa bi lahko spremljali tudi zalogo vmesnih skladišč.
Ključne besede: Industrija 4.0, digitalizacija, montaža, RFID sistem, pametna tovarna, proizvodno podjetje
Objavljeno v DKUM: 11.03.2019; Ogledov: 1466; Prenosov: 297
.pdf Celotno besedilo (4,98 MB)

10.
Analiza stroškov izdelave pri ročnem in robotskem varjenju nosilca
David Potočnik, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava stroškovno analizo dveh postopkov MAG varjenja, in sicer klasično ročno varjenje in robotsko varjenje za izdelek Nosilec strehe za prtljago. Nosilec strehe za prtljago je eden izmed sestavnih delov za vozila znamke Mercedes-Benz G 270 CDI, G 280 CDI ali G 300 CDI. Sestavljen je iz treh delov, in sicer iz dveh polizdelkov (Nosilec in Ojačitev) ter štirioglate matice M8. Za namen stroškovne analize obeh postopkov varjenja je bilo potrebno izdelati prototipni izdelek in varilno pripravo, na podlagi česar smo izmerili tehnološke čase in določili ter ocenili stroške. Stroškovno ugodnejši postopek varjenja smo izbrali na podlagi izračuna lastne cene izdelka za operacijo varjenja in dodatne potrebne operacije brušenja s pomočjo obrazca Stroškovna kalkulacija. Izkazalo se je, da je stroškovno ugodnejši in primernejši postopek robotskega MAG varjenja izdelka.
Ključne besede: nosilec, varjenje, tehnološki časi, stroški, stroškovna kalkulacija
Objavljeno v DKUM: 16.09.2016; Ogledov: 1544; Prenosov: 170
.pdf Celotno besedilo (3,78 MB)

Iskanje izvedeno v 18.28 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici