| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 1 / 1
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
RAZVOJ IN VALIDACIJA GC/FID METODE ZA DOLOČEVANJE ALKOHOLOV V VINU
Darko Keržan, 2016, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je bil razvoj in validacija analizne metode za identifikacijo in določevanje alkoholov v različnih vrstah vina. Alkoholi nastajajo v moštu med procesom fermentacije oziroma alkoholnega vrenja. Pri določevanju alkoholov smo se osredotočili predvsem na dve vrsti alkoholov in sicer na metanol in etanol. Določevanje vsebnosti metanola, ki sicer ne nastaja pri fermentaciji, pač pa je sestavni del pektinskih snovi, kjer je zaestren na polimer galakturonske kisline, je s stališča raziskovalca zanimivo, saj je metanol strupen že v majhnih količinah, njegova vsebnost pa ni označena na steklenici. Določene vsebnosti etanola pa smo primerjali z deklariranimi vsebnostmi, podanimi na etiketah steklenic in tako preverili točnost podatkov. Kot metodo za določevaje alkoholov v vinih smo uporabili plinsko kromatografijo v povezavi s plamensko – ionizacijskim detektorjem. Pri razvoju analizne metode smo pripravili raztopine standarda etanola in metanola, ter raztopine vzorcev treh različnih vin. Raztopino standarda etanola smo z redčenjem pripravili dvanajst odstotno, saj je vsebnost etanola v povprečnem vinu okoli deset odstotkov, medtem ko smo raztopino standarda metanola pripravili na precej nižji koncentraciji (okrog 0,1 odstotno), saj metanola vina skoraj ne vsebujejo. Analizno metodo smo nato validirali, saj se le validirana analizna metoda lahko uporablja za namen raznih analiznih določitev.Validacija je proces pri katerem z različnimi eksperimentalnimi testi pokažemo, da neka metoda ustreza vsem predpisanim zahtevam za njeno uporabo. Validacijska študija je pokazala, da je metoda natančna, točna, selektivna, linearna, robustna in rigidna in tako primerna za uporabo. Rezultati analize kažejo, da so vsebnosti etanola v testiranih vzorcih vin primerljive podatkom na etiketah steklenic.
Ključne besede: vino, metanol, etanol, plinska kromatografija, validacija
Objavljeno: 27.05.2016; Ogledov: 1702; Prenosov: 233
.pdf Celotno besedilo (1,98 MB)

Iskanje izvedeno v 0.05 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici