| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 79
Na začetekNa prejšnjo stran12345678Na naslednjo stranNa konec
1.
Nadgradnja vodenja in upravljanja hidravličnega pogonskega agregata
Jaka Štruc, 2024, magistrsko delo

Opis: V sklopu magistrskega dela se je izvedla nadgradnja vodenja in upravljanja hidravličnega pogonskega agregata v laboratoriju za oljno hidravliko na Fakulteti za strojništvo Univerze v Mariboru. Hidravlični agregat, ki je bil zasnovan in izgrajen leta 2008, se uporablja za raziskovalne in pedagoške namene. Najprej se je preučilo delovanje obstoječe strojne in programske opreme, sledila je nadgradnja programskega okolja nadzornega sistema na aktualno verzijo. Nato se je izvedla nadgradnja nadzornega sistema. Pri tem so se odpravile napake krmiljenja hidravličnega agregata, s čimer se je povečala zanesljivost delovanja agregata pri obratovanju. Izboljšali sta se preglednost in varnost pri uporabi uporabniškega vmesnika na enoti HMI. V sklopu nadgradnje so se dodali in implementirali senzorji spremljanja pretoka in padca tlaka ter analogni senzor zamašenosti povratnega filtra. Celotna programska koda, izdelana v programskem okolju TIA Portal, za posodobljeno ter že obstoječo senzorsko tehniko in ostalo opremo, se je izvedla čim bolj strukturirano in v skladu z industrijsko prakso.
Ključne besede: hidravlični agregat, krmilno-nadzorni sistem, PLK, TIA Portal, HMI
Objavljeno v DKUM: 23.02.2024; Ogledov: 61; Prenosov: 2
.pdf Celotno besedilo (5,53 MB)

2.
Avtomatizacija delovne postaje za etiketiranje v okviru sistema CP Lab : magistrsko delo
Luka Tandara, 2023, magistrsko delo

Opis: Eden od poudarkov koncepta Industrija 4.0 je je digitalna transformacija in avtomatizacija proizvodnih procesov. Tem usmeritvam sledi tudi vsebina magistrskega dela, kjer je v ospredju razvoj procesa avtomatizirane proizvodnje. V ta namen je bil uporabljen laboratorijski sistem CP Lab proizvajalca Festo, pri čemer je bila v ospredju podrobna analiza modula za označevanje izdelkov - etiketiranje. Znotraj programskega okolja TIA Portal smo razvili krmilni program, ki omogoča upravljanje sistema tako v ročnem kot tudi v avtomatiziranem načinu dela, prav tako smo zasnovali uporabniški vmesnik HMI za nadzor in vizualizacijo delovanja sistema. V zaključni fazi projekta je bil modul za etiketiranje uspešno implementiran v celovit sistem CP Lab.
Ključne besede: Industrija 4.0, Festo CP Lab, Označevanje izdelka, TIA Portal, HMI
Objavljeno v DKUM: 09.02.2024; Ogledov: 87; Prenosov: 14
.pdf Celotno besedilo (5,19 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
Avtomatizacija stroja za praznjenje co2 jeklenk
Jaka Štampar, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomsko zaključno delo opisuje potek gradnje avtomatiziranega stroja za praznjenje CO2 jeklenk. Gre za rotacijski stroj, gnan s pomočjo servo pogona, ki s pomočjo pnevmatskih cilindrov izprazni jeklenke ter jih preda polnilnemu stroju. Jeklenke, ki jih stroj ne uspe izprazniti v prvem ciklu, ter ki pridejo v stroj s prenizkim tlakom, se na izhodnem traku s pnevmatskim cilindrom izvržejo. Stroj se dejansko obnaša kot neke vrste stroj inšpektor, saj je tako omogočen ponoven proces visokotlačnega polnjenja s plinom CO2. Izpraznjen CO2 se skozi praznilni ventil in odzračevalni kanal odzrači s pomočjo ventilatorja. Proces je opisan od začetnih pomembnih konstrukcijskih lastnosti pa vse do njegove elektro-programske rešitve.
Ključne besede: praznjenje jeklenk, CO2, inšpektor jeklenk, PLK, servo pogon
Objavljeno v DKUM: 23.11.2023; Ogledov: 262; Prenosov: 0

4.
Naprava za temperaturno kalibracijo pospeškometrov MEMS
Vid Pigac, 2023, magistrsko delo

Opis: Zaključno delo opisuje postopek zasnove, izdelave ter testiranja naprave za temperaturno kalibracijo pospeškometra MEMS. Potreba po tovrstni napravi se je pojavila v podjetju, ki se ukvarja z razvojem ter izdelavo merilnih naprav, s katerimi merimo pospeške. V merilni napravi se nahaja pospeškomer MEMS ter ostala potrebna periferija za zajemanje meritev. Tovrstne merilne naprave se pogosto uporabljajo za monitoring večjih konstrukcij. Za te namene je na teh merilnih napravah treba izvesti temperaturno kalibracijo, s katero kompenziramo vpliv temperature na meritve pospeškov. V zaključnem delu je na kratko opisano teoretično ozadje delovanje pospeškometrov MEMS. Predstavljen je problem temperaturnega vpliva na meritve pospeškometra MEMS. V nadaljevanju pa je opisan postopek zasnove, konstruiranja, avtomatizacije in nazadnje tudi testiranja naprave za temperaturno kalibracijo pospeškometrov MEMS.
Ključne besede: MEMS, kalibracija, pospeškomer
Objavljeno v DKUM: 23.11.2023; Ogledov: 209; Prenosov: 0

5.
Avtomatizacija in prvi zagon testne naprave za testiranje materialov verižnih členov : magistrsko delo
Karlo Klobučarić, 2023, magistrsko delo

Opis: Magistrska naloga obravnava problematiko avtomatizacije testne naprave za testiranje materialov verižnih členov v podjetju Ledinek Engineering. Testna naprava se zaradi trenja med uporabo pregreva. V okviru naloge je razvita celostna rešitev, ki vključuje avtomatizacijo in programiranje HMI plošče za enostavno upravljanje testne naprave. S tem bodo lahko uporabniki naprave učinkovito in brez težav izvajali teste ter dosegli najbolj natančne rezultate. Programiranje PLC je izvedeno v TIA Portalu in krmilnikom Siemens.
Ključne besede: TIA Portal, Siemens, avtomatizacija, testna naprava, HMI
Objavljeno v DKUM: 13.11.2023; Ogledov: 171; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (3,59 MB)

6.
Krmiljenje didaktičnega modela procesne tehnike : diplomsko delo
Matjaž Pernek, 2023, diplomsko delo

Opis: Napredno krmiljenje sistemov zelo olajša delo v današnjih proizvodnjah, in posledično razlikuje odlična podjetja od dobrih. V diplomskem delu je opisan postopek krmiljenja didaktičnega sistema v procesni tehniki z različnimi pristopi krmiljenja. Opisane so osnove procesne tehnike, njene značilnosti, programiranje v programskem okolju TIA Portal, programiranje v lestvični obliki in s funkcijskimi bloki ter kreiranje uporabniškega vmesnika, ki se uporablja za nadzor in upravljanje sistemov. V diplomskem delu je predstavljen pristop h krmiljenju didaktičnega sistema, ki bo naslednjim generacijam študentov omogočal lažje razumevanje krmiljenja v proizvodnjah.
Ključne besede: Procesna tehnika, PLK, TIA Portal, avtomatizacija
Objavljeno v DKUM: 09.10.2023; Ogledov: 208; Prenosov: 38
.pdf Celotno besedilo (11,36 MB)

7.
Proizvodni izvršilni sistemi
Maj Mesarič, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so najprej predstavljeni nivoji proizvodnega podjetja po standardu ISA-95, nato so na splošno predstavljeni proizvodni izvršilni sistemi in naloge, ki jih morajo opravljati. Opisana je povezava med proizvodnimi izvršilnimi sistemi in sistemi drugih nivojev ter tok informacij med njimi. Podana je osnovna struktura informacijskega okolja proizvodnega podjetja in nekaj tehnologij, ki omogočajo komunikacijo sistemov različnih nivojev v tem okolju. Diplomsko delo se nato osredotoči na nekaj konkretnih primerov proizvodnih izvršilnih sistemov, predstavi njihovo strukturo ter nekaj tehnologij, ki jih ti sistemi uporabljajo.
Ključne besede: proizvodnja, avtomatizacija, digitalizacija, informacijski sistemi, MES
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 151; Prenosov: 16
.pdf Celotno besedilo (3,20 MB)

8.
Krmiljenje in integracija dvižnega modula z avtonomnim mobilnim robotom
Niko Hojnik, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen namen vrhnjih modulov, ki avtomatsko vodenim vozilom in avtonomnim mobilnim robotom dajejo funkcijo in praktičnost uporabe. Na začetku je predstavljenih nekaj na trgu dostopnih sistemov, ki se v avtomatizaciji že uporabljajo, kasneje pa je podrobno opisan potek izdelave krmilja za lasten vrhnji modul in povezave le-tega z avtonomnim mobilnim robotom MiR100. Glavna funkcija lastnega vrhnjega(dvižnega) modula je prijemanje in dvigovanje logističnih škatel, medtem ko za prevoz, iz proizvodnih mest do skladiščne police, poskrbi avtonomni mobilni robot. Pri izdelavi krmilja je bilo potrebno iz dvižnega modula izkoristiti čim večjo praktično uporabnost, pri tem pa paziti na varnost ljudi in okolice, kot tudi same naprave.
Ključne besede: AMR, AGV, MiR Software, TIA Portal, dvižni modul, avtomatizacija
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 145; Prenosov: 10
.pdf Celotno besedilo (4,07 MB)

9.
Načrtovanje in izdelava dvižnega modula za avtonomni mobilni robot MiR100 : diplomsko delo
David Peršak, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je prikazana zasnova in izdelava dvižnega modula za avtonomni mobilni robot MiR100. Osrednji del zajema proces načrtovanja ohišja, dvižnega modula in zaklepnega modula v programskem paketu SolidWorks ter postopek izdelave. Prikazan je preračun sestavnih komponent in pogona. V zaključnih poglavjih diplomskega dela so prikazane ugotovitve, stroškovna analiza in dobljeni rezultati. V diplomskem delu smo uspešno realizirali vse zadane cilje, saj smo izdelali delujoč dvižni modul, ki je v skladu z varnostnimi predpisi in je primeren za logistično uporabo v proizvodnji.
Ključne besede: Dvižni modul, SolidWorks, AMR, MiR100, modeliranje
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 234; Prenosov: 19
.pdf Celotno besedilo (3,90 MB)

10.
Indoor positioning system based on bluetooth low energy technology and a nature-inspired optimization algorithm
Primož Bencak, Darko Hercog, Tone Lerher, 2022, izvirni znanstveni članek

Opis: Warehousing is one of the most important activities in the supply chain, enabling competitive advantage. Effective management of warehousing processes is, therefore, crucial for achieving minimal costs, maximum efficiency, and overall customer satisfaction. Warehouse Management Systems (WMS) are the first steps towards organizing these processes; however, due to the human factor involved, information on products, vehicles and workers may be missing, corrupt, or misleading. In this paper, a cost-effective Indoor Positioning System (IPS) based on Bluetooth Low Energy (BLE) technology is presented for use in Intralogistics that works automatically, and therefore minimizes the possibility of acquiring incorrect data. The proposed IPS solution is intended to be used for supervising order-picker movements, movement of packages between workstations, and tracking other mobile devices in a manually operated warehouse. Only data that are accurate, reliable and represent the actual state of the system, are useful for detailed material flow analysis and optimization in Intralogistics. Using the developed solution, IPS technology is leveraged to enhance the manually operated warehouse operational efficiency in Intralogistics. Due to the hardware independence, the developed software solution can be used with virtually any BLE supported beacons and receivers. The results of IPS testing in laboratory/office settings show that up to 98% of passings are detected successfully with time delays between approach and detection of less than 0.5 s.
Ključne besede: warehousing, indoor positioning systems, bluetooth low energy, particle swarm optimization, nature–inspired algorithm, intralogistics
Objavljeno v DKUM: 17.08.2023; Ogledov: 302; Prenosov: 22
.pdf Celotno besedilo (2,42 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

Iskanje izvedeno v 0.2 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici