| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 253
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
Učinkovitejši pristop k obnovi zgodovinskih objektov
Daniela Dvornik Perhavec, Danijel Rebolj, 2012, izvirni znanstveni članek

Opis: V Sloveniji se po končani izgradnji avtocestnih projektov spopadamo morda z največjo krizo v gradbeništvu po drugi svetovni vojni. Pričakovana vlaganja v izgradnjo železniške infrastrukture so se odmaknila, stanovanjska gradnja - ob presežku novih stanovanj in napovedani uvedbi davčne obveznosti za lastnike - predstavlja za investitorje in banke veliko tveganje. Ali bi lahko krizo preprečili s pravočasnimi, razvojnimi in spodbujevalnimi programi pri obnovi zgodovinskih objektov in ali imamo za tovrstno dejavnost usposobljene naročnike, investitorje in vodje projektov? V članku obravnavamo pozitivni vidik vlaganja sredstev v obnovo zgodovinskih objektov ter razliko med gradbenim projektom novogradnje in projektom obnove zgodovinskih objektov ter vplive, ki vplivajo na projekt obnove. Rezultati, ki jih predstavljamo, se nanašajo na nov pristop k analizi objekta in pripravo projekta obnove v zgodnji fazi projekta.
Ključne besede: zgodovinske stavbe, rekonstrukcija, obnova, zgodnja faza projekta, sistem upravljanja znanja
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 524; Prenosov: 30
URL Povezava na celotno besedilo

4.
UČINKOVITEJŠE NAČRTOVANJE PROJEKTOV OBNOVE ZGODOVINSKIH OBJEKTOV Z INTEGRACIJO TEHNOLOGIJ ZA UPRAVLJANJE ZNANJA
Daniela Dvornik Perhavec, 2016, doktorska disertacija

Opis: Prenova zgodovinskih objektov gradbenim inženirjem ne predstavlja posebnega zadovoljstva in izziva. Morda je razlog v tem, da za načrtovanje projektov obnove ni zadostne podpore s strani investitorjev. Raziskovanje zgodovinskih objektov zahteva čas in finančna sredstva. Projekt obnove je za razliko od novogradenj drugačen in temelji na vhodnih podatkih kot posledici rezultatov raziskovanja obstoječih objektov. Če vhodni podatki niso točni, se raziskovanje objekta prenese v fazo izvedbe, kar investitorju povzroči tveganje, izvajalcu pa motnje v projektu obnove. Projekt prenove se običajno prične z raziskovanjem obstoječega objekta in z iskanjem arhivskega gradiva. Težava nastopi, če arhivskih podatkov ni. Ključno vprašanje, ki pri tem nastopi je, kako iz razpoložljivih virov in podatkov, ki so za zgodovinske objekte na voljo, napovedati karakteristike objektov, za katere razpoložljivih virov ni. Na podlagi analize literature, gradbene zakonodaje in načrtov za zgodovinske objekte smo izdelali relacijske baze na podlagi katerih smo želeli izdelati napovedni model za naključne objekte. Rezultati za napoved so bili zadovoljivi, zato smo izdelali še ustrezne ontologije ter s pomočjo metod umetne inteligence, natančneje z odločitvenimi drevesi, pridobili novo znanje o karakteristikah zgodovinskih objektov. Proučili smo tudi zunanje udeležence. Na podlagi teorije iger smo utemeljili kateri parametri so ključni za uspešno podporo projektu prenove. V doktorski nalogi predstavljen model za učinkovitejše načrtovanje projektov obnove zgodovinskih objektov s pomočjo uporabe tehnologij za upravljanje znanja predstavlja nov pristop v procesu projektov prenove objektov. Z uspešnim razvojem ontologij bomo s pomočjo pridobivanja znanja iz podatkov ter podatkovnega rudarjenja lahko zagotovili boljšo podporo tistim, ki tovrstno znanje potrebujejo.
Ključne besede: projekti obnove, zgodovinski objekti, sistemi, podatkovne baze, ontologije, odločitvena drevesa, podatkovno rudarjenje, umetna inteligenca, teorija iger, zapornikova dilema, model za učinkovitejše načrtovanje, tehnologije upravljanja znanja
Objavljeno: 01.09.2016; Ogledov: 1031; Prenosov: 60
.pdf Celotno besedilo (17,57 MB)

5.
6.
7.
OPTIMIZACIJA VROČEVODNEGA OMREŽJA IN VPLIV VODNEGA KAMNA NA PRENOS TOPLOTE GRELNIH POVRŠIN
Danijela Urbancl, 2009, doktorska disertacija

Opis: Doktorska disertacija zajema tri sklope v katerih so predstavljene rešitve, ki lahko v znatni meri prispevajo k smotrni rabi energije, zmanjšanju škodljivih vplivov na okolje in posledično k ciljem, ki so prioriteta svetovne energetske in okoljske politike. Predstavljeni so statistični podatki o emisijah toplogrednih plinov in predlagani ukrepi za njihovo zmanjšanje. Raziskane so pretočno - tlačne zakonitosti sistema daljinskega ogrevanja ter z variacijo vplivnih parametrov v optimizacijskem modelu analiziran vpliv na potek optimalnih drevesnih poti v zankastem omrežju. Podrobneje je predstavljena morfologija vodnega kamna, katerega glavna sestavina je kalcijev karbonat v kalcitni ali aragonitni strukturi. V sklopu eksperimentalnega dela so izvedeni preizkusi izločanja vodnega kamna na grelcih bojlerjev za toplo vodo in na grelcih pralnih strojev. Analiziran je vpliv dvovalentnih ionov na kristalno obliko vodnega kamna in podana ocena zmanjšanega prenosa toplote zaradi oblog na grelcih iz različnih materialov. Predlagana je optimalna namestitev grelcev in oblika kadi, ki zagotavlja dobro turbulenco toka vode in manjšo tvorbo vodnega kamna.
Ključne besede: energetika, smotrna raba energije, prenos toplote, vročevodna omrežja, optimizacija, nelinearno programiranje, pralni stroji, grelci pralnih strojev, vodni kamen
Objavljeno: 06.05.2009; Ogledov: 3791; Prenosov: 284
.pdf Celotno besedilo (4,82 MB)

8.
Influence of water scale on thermal flow losses of domestic appliances
Danijela Urbancl, Darko Goričanec, 2007, izvirni znanstveni članek

Opis: Research results of how the precipitated water scale on heaters of small domestic appliances influences the consumption of electricity are presented. It shows that the majority of water scale samples are composed of aragonite, calcite and dolomite and that those components have an extraordinary low thermal conductivity. Also, the results show that at 2 mm thick deposit, depending on the chemical composition of water scale, the thermal flow is reduced for 10% to 40%; consequently, the consumption of electricity significantly increases.
Ključne besede: electricity, heat transfer, heat flow, heat exchanger, water scale
Objavljeno: 31.05.2012; Ogledov: 1169; Prenosov: 43
URL Povezava na celotno besedilo

9.
10.
Iskanje izvedeno v 0.36 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici