| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 115
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
Razvoj e-priročnika za sadjarstvo
Samo Miklavc, 2024, magistrsko delo

Opis: Sodobno kmetovanje je danes že visoko razvito in tehnološko podprto. Večina kmetovalcev uporablja internet in pametne telefone. Da bi pripomogli k čim bolj sonaravni in ekonomični pridelavi jabolk, smo v tej magistrski nalogi izdelali e-priročnik za sadjarje. V priročniku imajo sadjarji vse podatke o trenutno aktivnih škodljivih organizmih in potrebnih ukrepih za uspešno zatiranje škodljivcev na enem mestu. E-priročnik je na voljo kot mobilna aplikacija za pametne telefone s sistemom Android. Poleg mobilne aplikacije smo izdelali tudi spletno stran, namenjeno sadjarskim strokovnjakom, kjer lahko vnašajo podatke, ki se prikazujejo v e-priročniku na pametnem telefonu.
Ključne besede: sadjarstvo, priročnik, digitalizacija, mobilna aplikacija
Objavljeno v DKUM: 22.05.2024; Ogledov: 96; Prenosov: 15
.pdf Celotno besedilo (4,36 MB)

4.
A new transformation technique for reducing information entropy : a case study on greyscale raster images
Borut Žalik, Damjan Strnad, David Podgorelec, Ivana Kolingerová, Luka Lukač, Niko Lukač, Simon Kolmanič, Krista Rizman Žalik, Štefan Kohek, 2023, izvirni znanstveni članek

Opis: This paper proposes a new string transformation technique called Move with Interleaving (MwI). Four possible ways of rearranging 2D raster images into 1D sequences of values are applied, including scan-line, left-right, strip-based, and Hilbert arrangements. Experiments on 32 benchmark greyscale raster images of various resolutions demonstrated that the proposed transformation reduces information entropy to a similar extent as the combination of the Burrows–Wheeler transform followed by the Move-To-Front or the Inversion Frequencies. The proposed transformation MwI yields the best result among all the considered transformations when the Hilbert arrangement is applied.
Ključne besede: computer science, algorithm, string transformation, information entropy, Hilbert space filling curve
Objavljeno v DKUM: 22.05.2024; Ogledov: 83; Prenosov: 6
.pdf Celotno besedilo (26,44 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

5.
6.
Interaktivno upodabljanje valovanja z uporabo perlinovega šuma ter mozaičenja na grafični procesni enoti : diplomsko delo
Marko Golob, 2024, diplomsko delo

Opis: Pri simulaciji virtualnih svetov moramo pogosto upodobiti valujoče vodne površine, kot so reke, jezera, morja itd. Če bi sproti generirali vse točke za valovanje teh objektov, bi precej upočasnili delovanje simulacije, še posebej, če upodabljamo obsežna območja. Namesto, da generiramo tridimenzionalne valove, lahko generiramo dvodimenzionalno teksturo valovanja in jo nato na grafični procesni enoti pretvorimo v tridimenzionalno obliko, kar poveča hitrost upodabljanja ter zmanjša zasedenost centralne procesne enote in pomnilnika. V zaključnem delu smo ustvarili namizno aplikacijo, ki glede na podane parametre generira višinski zemljevid, s katerega beremo informacije za generiranje oglišč na centralni procesni enoti ali grafični procesni enoti. V primeru generiranja na grafični procesni enoti smo uporabili mozaičenje. Na koncu smo preverili časovno razliko ter kakovost prikazovanja med generiranjem na centralni procesni enoti in mozaičenjem na grafični procesni enoti. Ugotovili smo, da generiranje oglišč z mozaičenjem na grafični procesni enoti deluje veliko hitreje kot na centralni procesni enoti.
Ključne besede: grafična procesna enota, mozaičenje, Perlinov šum, OpenGL
Objavljeno v DKUM: 26.04.2024; Ogledov: 277; Prenosov: 21
.pdf Celotno besedilo (1,14 MB)

7.
Hibridno priporočanje vrstilcev univerzalne decimalne klasifikacije : doktorska disertacija
Mladen Borovič, 2023, doktorska disertacija

Opis: V doktorski disertaciji predlagamo hibridni pristop za priporočanje vrstilcev univerzalne decimalne klasifikacije (UDK) za elektronske dokumente, ne glede na globino hierarhije UDK. Razvit hibridni pristop priporočanja vrstilcev UDK temelji na metodah vsebinskega filtriranja in uporablja strukturirane metapodatke v slovenskem jeziku za klasifikacijo področja znanosti in priporočanje ustreznih vrstilcev. Ker se dokumenti pogosto nanašajo na več področij znanosti, mora biti pristop sposoben identificirati interdisciplinarnost in vrniti več ustreznih vrstilcev UDK. Predlagani hibridni pristop uporablja kaskadno hibridizacijo in je razdeljen na dva kaskadna koraka. Najprej z rangirno funkcijo BM25 zagotovimo začetni seznam vrstilcev UDK. V prvem kaskadnem koraku začetni seznam vrstilcev UDK preuredimo s seznamom, ki je rezultat večznačnega klasifikatorja. Večznačni klasifikator temelji na globoki nevronski mreži BERT in je prilagojen na hierarhično topologijo UDK. V drugem kaskadnem koraku s pomočjo seznama najbolj pogostih vrstilcev UDK v organizaciji, iz katere izvira dokument, preuredimo seznam iz prvega koraka. Za kaskadno hibridizacijo se izvedejo postopki naknadne obdelave, ki preuredijo sezname priporočil glede na vrhnje področje in glede na specifičnost, omogočajo pa tudi rezanje seznama. Disertacija vključuje vrednotenje na množici zaključnih del v slovenskem jeziku, ki so del repozitorijev slovenskih univerz in že imajo ročno določene vrstilce UDK s strani knjižničarjev. Na testni množici dokumentov s predlaganano metodo po metriki HR@K dosežemo povprečne vrednosti 0,574 (K = 1), 0,869 (K = 3) in 0,892 (K = 5). Po metriki NDCG@K dosežemo povprečne vrednosti 0,993 (K = 1), 0,921 (K = 3) in 0,916 (K = 5), po metrikah MRR in MAP pa povprečne vrednosti vrednosti 0,782 (MRR) in 0,785 (MAP). V primerjavi z obstoječimi pristopi pokažemo, da uporaba predlaganega pristopa vodi v statistično značilne izboljšave.
Ključne besede: hibridni priporočilni sistemi, univerzalna decimalna klasifikacija, vsebinsko filtriranje, globoke nevronske mreže, obdelava naravnega jezika
Objavljeno v DKUM: 04.01.2024; Ogledov: 453; Prenosov: 102
.pdf Celotno besedilo (1,86 MB)

8.
Interpretacija odločitev nevronske mreže z metodo lime : diplomsko delo
Kristijan Dajčman, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu interpretiramo odločitve globokih nevronskih mrež za analizo sentimenta slovenskih in angleških besedil z metodo LIME. Nevronske mreže veljajo za črne škatle, saj je težko pojasniti njihove odločitve s samimi utežmi, kar predstavlja težave pri posvojitvi takšnih modelov v situacijah, kjer je pomembna transparentnost in zanesljivost odločitev. Problem črnih škatel lahko rešimo z metodami interpretiranja, kot je LIME, ki pojasni odločitev črne škatle z lokalnim nadomestkom. V tem delu interpretiramo napovedi treh nevronskih mrež z metodo LIME in poskušamo na podlagi interpretacij razložiti delovanje nevronskih mrež.
Ključne besede: LIME, razložljiva umetna inteligenca, nevronska mreža, analiza sentimenta
Objavljeno v DKUM: 21.09.2023; Ogledov: 335; Prenosov: 22
.pdf Celotno besedilo (2,88 MB)

9.
Interaktivno upodabljanje oblakov točk LiDAR na očalih za navidezno resničnost z uporabo pametnega telefona : diplomsko delo
Žiga Pušnik, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je opisana implementacija mobilne aplikacije za operacijski sistem Android, ki na pametnem telefonu prikaže oblak točk svetlobnega zaznavanja in merjenja (ang. Light Detection and Ranging – LiDAR). Aplikacija omogoča premikanje po navideznem prostoru in pri vizualizaciji točk s pomočjo očal za navidezno resničnost (ang. Virtual Reality – VR) omogoča prepričljivejšo izkušnjo realnega okolja. Najcenejša očala so na trgu dostopna že za 15 €. S testiranjem aplikacije smo preverili njeno uporabnost in omejitve. Ugotovili smo, da se glede na zahtevnost pogleda pri upodabljanju večjih oblakov točk pojavijo večje razlike v hitrosti upodabljanja. V našem primeru smo pri merjenju števila sličic na sekundo (ang. frames per second – fps) pri oblaku z 1.000.000 točkami v osnovnem pogledu izmerili 54 fps, v pogledu VR pa 24 fps.
Ključne besede: LiDAR, oblak točk, očala, navidezna resničnost, pametni telefon
Objavljeno v DKUM: 21.09.2023; Ogledov: 404; Prenosov: 16
.pdf Celotno besedilo (7,85 MB)

10.
A framework for multi-objective optimization of virtual tree pruning based on growth simulation
Damjan Strnad, Štefan Kohek, Bedrich Benes, Simon Kolmanič, Borut Žalik, 2020, izvirni znanstveni članek

Opis: We present a framework for multi-objective optimization of fruit tree pruning within a simulated environment, where pruning is performed on a virtual tree model, and its effects on tree growth are observed. The proposed framework uses quantitative measures to express the short-term and long-term effects of pruning, for which potentially conflicting optimization objectives can be defined. The short-term objectives are evaluated on the pruned tree model directly, while the values of long-term objectives are estimated by executing a tree growth simulation. We demonstrate the concept by using a bi-objective case, where the estimated light interceptions of the pruned tree in the current and the next season are used to define separate optimization objectives. We compare the performance of the multi-objective simulated annealing and the NSGA-II method in building the sets of non-dominated pruning solutions. The obtained Pareto front approximations correspond to diverse pruning solutions that balance between optimizing either objective to different extents, which indicates a potential for new applications of the multi-objective pruning optimization concept.
Ključne besede: virtual tree pruning, multi-objective oiptimization, growth simulation, simulated annealing, NSGA-II
Objavljeno v DKUM: 10.07.2023; Ogledov: 341; Prenosov: 44
.pdf Celotno besedilo (1,60 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

Iskanje izvedeno v 2.11 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici