| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 18
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
PRIMERJALNA EKONOMSKA IN OKOLJSKA ANALIZA TEHNOLOŠKIH POSTOPKOV PROIZVODNJE BIOGORIV
Neža Filipič, 2010, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je bilo sistematično zbrati in celovito vključiti različne tehnološke postopke proizvodnje biogoriv prve in druge generacije v Sloveniji v sistemsko analizo, ki bi upoštevala vse vidike trajnostnega razvoja. Ocenili smo potencial in prioriteto uporabe različnih vrst biomase za proizvodnjo goriv. Osrednji cilj naloge je bila ekonomska in okoljska analiza 12 tehnoloških postopkov proizvodnje biogoriv glede na 14 izbranih surovinskih materialov. Izvedli smo tri okvirne ekonomske in okoljske analize proizvodnih sistemov biogoriv: (1) glede na enako površino gojenih surovin, (2) primerjavo proizvedenih količin biogoriv iz obstoječe biomase v Sloveniji in (3) s potrebno količino biomase za zagotavljanje direktive EU o uvajanju biogoriv v transportna goriva v Sloveniji. Na osnovi rezultatov smo ugotovili, da postajajo tehnologije za proizvodnjo druge generacije biogoriv s predelavo lignocelulozne biomase ekonomsko dosegljive in izvedljive. Vložek v postavitev obratov je sicer velik, vendar se ekonomsko izplača. Med tehnologijami za proizvodnjo prve generacije biogoriv so ekonomsko dosegljive in izvedljive tiste za proizvodnjo biodizla.
Ključne besede: biogoriva, biomasa, tehnologije, ekonomska analiza, okoljski vplivi
Objavljeno: 04.01.2011; Ogledov: 2242; Prenosov: 171
.pdf Celotno besedilo (944,14 KB)

3.
ANALIZA OKOLJSKIH VPLIVOV PROIZVODNJE TOALETNEGA PAPIRJA IZ RAZLIČNIH VRST SUROVINSKIH MATERIALOV
Biserka Flegar, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo z metodama LCA (Life Cycle Assessment method) in Eko-indikator 99 analizirali okoljske vplive štirih različnih vrst toaletnega papirja, namenjenega končni izdelavi rolic. Zraven tega nas je zanimala tudi ekonomska ocena oz. kakšen je strošek izdelave posamezne vrste toaletnega papirja. Vrste papirja so proizvedene iz različnih vhodnih surovin, od celuloze do različnih vrst starega papirja. Rezultati kažejo, da ima najmanjši vpliv na okolje papir, izdelan iz starega papirja z recikliranjem (PP in AP toaletni papir), slabši vpliv na okolje ima papir, izdelan iz mešanice celuloze in starega papirja (TT toaletni papir). Papir iz celuloze (CC toaletni papir) najslabše vpliva na okolje. Glede na stroške izdelave smo ugotovili, da je najcenejša proizvodnja PP papirja, ki je izdelan iz najslabših vrst starega papirja, vendar je po tej vrsti papirja tudi najmanjše povpraševanje. Sledita AP papir, izdelan iz starega papirja slabše vrste in CC papir, izdelan iz celuloze. Po papirju iz celuloze je zaradi visoke kvalitete največje povpraševanje kljub višji ceni. TT toaletni papir, ki je proizveden iz mešanice starih, boljših vrst papirja in celuloze, ima najvišje proizvodne stroške.
Ključne besede: analiza življenjskega cikla, LCA, toaletni papir, eko-indikator 99, vplivi na okolje
Objavljeno: 17.02.2011; Ogledov: 3549; Prenosov: 408
.pdf Celotno besedilo (3,02 MB)

4.
5.
EKODIZAJN IN OCENA OKOLJSKIH VPLIVOV NAGROBNIH SVEČ V NJIHOVEM ŽIVLJENJSKEM CIKLU
Doroteja Vnučec, 2011, diplomsko delo

Opis: Nagrobne sveče predstavljajo v Sloveniji velik okoljski problem, zato jih je smiselno ponovno ali na novo okoljsko načrtovati z upoštevanjem metode življenjskega cikla, s katero lahko preverimo učinkovitost načrtovanih alternativ glede vplivov na okolje in jih primerjamo z obstoječimi nagrobnimi svečami. V diplomskem delu so predlagani trije 3D modeli nagrobnih sveč (lesene, bioplastične in aluminijaste), katerim je z uporabo orodja Ecolizer 2.0 določen vpliv na okolje, izražen v ekoloških točkah. V pričakovanju, da so nagrobne sveče, načrtovane z načeli ekodizajna, okolju prijaznejše od obstoječih, so bili določeni vplivi na okolje tudi različnim tipom obstoječih nagrobnih sveč. S primerjalno analizo je bilo ugotovljeno, da imajo vse tri na novo načrtovane nagrobne sveče opazno manjši vpliv na okolje od obstoječih in da je izbira materialov v fazi načrtovanja zelo pomembna. Za okolju najbolj prijazno alternativo se je izkazala lesena sveča. Največji pozitivni prispevek v smislu zmanjšanja vpliva na okolje ima zamenjava cink-karbonskih z NiMH polnilnimi baterijami.
Ključne besede: nagrobne sveče, ekodizajn, ocena življenjskega cikla, vpliv na okolje
Objavljeno: 04.10.2011; Ogledov: 2791; Prenosov: 299
.pdf Celotno besedilo (7,44 MB)

6.
7.
Review of engineering and management tools in beet sugar industry
Damjan Krajnc, Peter Glavič, 2007, objavljeni strokovni prispevek na konferenci

Opis: Due to the initiative of European Commission to reduce sugar price and admit sugar imports from least developed countries, European sugar industry seeks for new ideas on production technology, engineering and management. In order to approach competitiveness, safety and environmental impact of beet sugar processing, advanced engineering and management tools for optimising the efficiency of raw material use, utilisation of by-products and energy and water use need to be incorporated into practices of sugar factories. This paper reviews some of engineering and management tools for improving performance of sugar plants, which might be important for sustainability of European sugar industry.
Objavljeno: 31.05.2012; Ogledov: 1082; Prenosov: 30
URL Povezava na celotno besedilo

8.
Fuzzy Logic Model for the performance benchmarking of sugar plants by considering best available techniques
Damjan Krajnc, Miro Mele, Peter Glavič, 2007, izvirni znanstveni članek

Opis: This paper deals with the problem of performance benchmarking of traditional beet sugar plants, by considering Best Available Techniques (BAT) for beet sugar production, as determined by the Integrated Pollution Prevention and Control (IPPC) Directive. A Fuzzy Logic Model, based on fuzzy set theory, was constructed for this purpose, in order to compare the performances of sugar plants within the sector's best standards, as expressed in the Reference Document on BAT. The effectiveness of the model was tested in the case study,in which three sugar plants were benchmarked against the BAT regarding the consumption of energy, water, raw materials and the production of wastes, wastewater, by-products and the main product. The model was recognized as helpful for the benchmarking needs of sugar plants. In addition, by integrating BAT Reference Document analysis into the model, it provides IPPC permitting authorities with an objective method and uniform BAT benchmarks to manage permitting process.
Ključne besede: chemical processing, beet sugar production, sugar industry, clean technologies, performance benchmarking, IPPC Directive, technology performance assessment, fuzzy set theory, best available techniques, IPPC permitting process
Objavljeno: 31.05.2012; Ogledov: 1824; Prenosov: 72
URL Povezava na celotno besedilo

9.
Sustainable energy consumption and sustainability metrics
Peter Glavič, Damjan Krajnc, Rebeka Kovačič Lukman, 2007, objavljeni povzetek znanstvenega prispevka na konferenci

Ključne besede: sustainable development, sustainable energy consumption, sustainability metrics
Objavljeno: 31.05.2012; Ogledov: 1538; Prenosov: 23
URL Povezava na celotno besedilo

10.
Iskanje izvedeno v 0.57 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici