| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 417
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Zgodbarjenje dogodka Pivo in cvetje
Tadeja Jeseničnik, 2023, diplomsko delo

Opis: Zgodbarjenje je v sodobnem tržnem okolju zaradi vseh svojih prednosti in zmožnosti vplivanja na čustva vedno bolj nepogrešljivo komunikacijsko orodje, ki se v podjetjih lahko uporablja na različnih področjih. Uporabo zgodbarjenja v vsakodnevni poslovni praksi v okviru trženja blagovne znamke ter komuniciranja opisujemo v prvem – teoretičnem – delu diplomskega dela, kjer prav tako opredeljujemo celoten proces zgodbarjenja – od ustvarjanja zgodbe do njenega posredovanja preko tradicionalnih in digitalnih marketinških komunikacijskih kanalov. V empiričnem delu opisujemo uporabo zgodbarjenja na primeru festivala Pivo in cvetje, ki ga organizira Pivovarna Laško. Na podlagi podatkov, pridobljenih iz internih virov podjetja, ugotavljamo, da je zgodbarjenje pomembno komunikacijsko orodje, ki se med drugim uporablja za grajenje blagovne znamke, saj sta festival in znamka Laško med seboj močno povezana. Zaradi te povezanosti zgodba festivala Pivo in cvetje odraža vrednote blagovne znamke in tako deluje v skladu s konceptom Doživi Laško, sprejmi izziv. Njeno oblikovanje poteka ob upoštevanju poslovnega modela podjetja, različnih omejitev, tveganj in v skladu s konceptom blagovne znamke, namen pa je z njo doseči najvišje reakcije, ki se merijo v okviru interne lestvice kreativnosti. Z analizo podatkov interne raziskave podjetja ugotavljamo, da ima zgodbarjenje velik vpliv na udeležbo na festivalu, pa tudi na njegovo prepoznavnost in prepoznavnost znamke Laško.
Ključne besede: zgodbarjenje, zgodba, Pivo in cvetje, Laško, festival
Objavljeno v DKUM: 04.10.2023; Ogledov: 9; Prenosov: 2
.pdf Celotno besedilo (1,63 MB)

2.
Dejavniki, ki vplivajo na nakupni namen, zadovoljstvo in zvestobo odjemalcev pri sklepanju zavarovanj
Mitja Vračko, 2023, magistrsko delo

Opis: Namen magistrskega dela je najti dejavnike, ki imajo največji vpliv na nakupni namen, zadovoljstvo in zvestobo odjemalcev pri sklepanju zavarovanj. Poznavanje teh ključnih dejavnikov lahko namreč v veliki meri delo zavarovalnim zastopnikom olajša, saj je dandanes poznavanje potreb strank in njihovo zadovoljevanje ključnega pomena za uspešnost zavarovalnice in konec koncev zaslužek zavarovalnih zastopnikov. Z raziskavo magistrskega dela ugotavljamo, ali obstajajo statistične razlike med starostnima skupinama do in nad 40 let pri tem, kateri dejavniki imajo v posamezni starostni skupini največji vpliv na nakupni namen, zadovoljstvo in zvestobo pri sklepanju zavarovanj, ali raven zadovoljstva pri sklepanju zavarovanj vpliva na zvestobo zavarovalnici in ali so starejši odjemalci bolj zvesti zavarovalnici kot mlajši. Preko raziskave smo prišli do ugotovitev, kateri dejavniki imajo večji in kateri manjši vpliv na nakupni namen, zadovoljstvo in zvestobo pri sklepanju zavarovanj odjemalcev. Dobljeni rezultati in ugotovitve pridejo prav vsakemu zavarovalnemu zastopniku kot tudi zavarovalnicam, saj lahko preko njih še bolje razumejo svoje odjemalce, jim prilagajajo spekter svojih storitev in skrbijo za njihovo zadovoljstvo in zvestobo, kar je ključnega pomena za poslovno uspešnost in konkurenčnost katere koli zavarovalnice na trgu.
Ključne besede: Nakupni namen, zadovoljstvo, zvestoba, odjemalec, zavarovanje
Objavljeno v DKUM: 17.04.2023; Ogledov: 283; Prenosov: 76
.pdf Celotno besedilo (1,57 MB)

3.
Odnos žensk do personaliziranih kozmetičnih izdelkov in njihove uporabe
Karin Zavrnik, 2022, magistrsko delo

Opis: Ljudje smo si med seboj različni po določenih lastnostih, prav tako se med seboj razlikujemo po različnih tipih kože. Vsak posameznik ima specifične karakteristike in potrebe po negi svoje kože, zato je še posebej pomembno prepoznati lasten tip kože. V kozmetični industriji se je tako porodila ideja o individualizirani obravnavi in negi kože posameznika. To je sprožilo razvoj personaliziranih kozmetičnih izdelkov, ki so v današnjem času pritegnili veliko pozornosti. Personaliziran kozmetični izdelek opredelimo kot izdelek, ki je prilagojen značilnostim posameznikove kože in/ali njegovim željam ter potrebam. Namenjeni so za uporabo zunanjih delov človeškega telesa z namenom, da jih očistimo, odišavimo, spremenimo videz, nudimo zaščito ter vzdržujemo ali korigiramo telesne vonjave. Personalizirani kozmetični izdelki omogočajo personalizirano nego kože, saj kupcu nudijo izdelek, ki vsebuje natančno izbrane sestavine. Te bodo na njegovo kožo učinkovito delovale in tako hitreje dosegle želen rezultat, ki jih drugi kozmetični izdelki morebiti ne bi. V magistrski nalogi smo želeli raziskati, kako se odnos žensk do personaliziranih kozmetičnih izdelkov razlikuje glede na njihove demografske dejavnike, kot so starost, osebni mesečni dohodek in dokončana stopnja izobrazbe. Prav tako smo z raziskavo želeli ugotoviti, kaj vpliva na odločitev, da se bo posameznik odločil za uporabo personaliziranega kozmetičnega izdelka. Rezultati so pokazali, da se odnos žensk do personaliziranih kozmetičnih izdelkov razlikuje glede na starost žensk. Razlikuje se med skupinami žensk, rojenimi med letoma 1965 in 1983, in tistimi, ki so se rodile v letih od 1984 do 2002. Prav tako se odnos razlikuje med ženskami, ki so se rodile med letoma 1946–1964 in 1984–2002. Statistično značilne razlike v odnosu žensk do uporabe personaliziranih kozmetičnih izdelkov obstajajo tudi glede na njihov osebni mesečni dohodek in zaključeno stopnjo izobrazbe. Značilne razlike obstajajo tudi med skupinami žensk, katerih stopnja izobrazbe je magisterij, in tistimi, ki so dokončale osnovno šolo. Prav tako pa tudi med tistimi, ki imajo opravljen magisterij, in tistimi, ki imajo zaključeno višjo ali visoko šolo. Analiza pomembnosti posameznih dejavnikov, kot so učinkovito delovanje, ugodna cena, videz embalaže, posebno izbrane kozmetične sestavine za izbran tip kože in personalizirana embalaža izdelka, je pokazala, da je ženskam najpomembnejši dejavnik za odločitev o uporabi personaliziranih kozmetičnih izdelkov njihovo učinkovito delovanje.
Ključne besede: odnos žensk, personalizacija, personalizirani kozmetični izdelki
Objavljeno v DKUM: 21.02.2023; Ogledov: 222; Prenosov: 65
.pdf Celotno besedilo (1,96 MB)

4.
Percepcija blagovne znamke Coca Cola med študenti Ekonomsko-poslovne fakultete
Larisa Višnjar, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu »Percepcija blagovne znamke Coca Cola med študenti Ekonomsko-poslovne fakultete« opredeljujem blagovne znamke, ki so postale nepogrešljivi del našega vsakdana. Z njimi se srečujemo prav vsak dan. Uspešna blagovna znamka se ne zgodi kar čez noč, tega se zavedajo upravitelji znamk, ki se na vse možne načine trudijo, da bi kupcem znamko kar se da približali in jim v najboljši možni meri zagotovili zadovoljstvo v njihovih očeh, saj to privede do ponavljajočih se nakupov. Ogromno vlogo pri znamkah igra tudi njena osebnost, ki je neponovljiva oz. unikatna. Z njo znamki pripišemo človeške lastnosti in si jo zamišljamo kot resnično osebo. V drugem, empiričnem delu diplomskega dela, sem s pomočjo ankete študente Ekonomsko-poslovne fakultete spraševala o blagovni znamki Coca-Cola kot osebi. S pomočjo pridobljenih podatkov sem lahko v osnovi pridobila vpogled v osebnostni profil Coca-Cole kot osebe in kako jo kot takšno vidijo študenti. Rezultati raziskave so pokazali, da bi bila Coca-Cola ženska, črne ali bele polti, stara 25, 30 ali 40 let. Živela bi bolj razkošno, in sicer v vili. Bila bi Evropejka, živela pa bi v bolj topli državi – Španiji. Ker Coca-Colo povezujemo s pijačo, bi opravljala poklic natakarice, oblačila pa bi se v modna/trendovska oblačila. Njene oči bi bile rjave barve, prav tako tudi njeni kratki lasje. Ker smo prišli do zaključka, da bi bila Coca-Cola ženskega spola, bi imela ženski tip postave v obliki peščene ure, visoka pa bi bila 170 centimetrov. Njene najbolj vidne in izrazite osebnostne lastnosti bi bile sledeče: bila bi v koraku s časom, vesela, drzna, živahna, domača, prijazna in inteligentna. Veljala bi za ženstveno in nežno osebo.
Ključne besede: blagovna znamka, osebnost blagovne znamke, tipi osebnosti blagovne znamke, percepcija blagovne znamke, Coca-Cola.
Objavljeno v DKUM: 23.11.2022; Ogledov: 519; Prenosov: 138
.pdf Celotno besedilo (2,89 MB)

5.
Uporaba platform za iskanje partnerjev med študenti
Špela Kušar, 2022, diplomsko delo

Opis: V tem diplomskem delu ugotavljamo, kakšna je uporaba platforma za iskanje partnerjev med študenti. V uvodnem delu predstavimo proces odločanja uporabnikov in zaznavanje tveganja, ki je prisotno pri izbiranju. Ugotavljamo, na kakšen način ljudje izbiramo partnerja, kateri dejavniki so pri izbiri pomembni ter ali obstajajo razlike med žensko, ki zbira svojega partnerja, in moškim, ki izbira partnerico. Predstavimo nekatere aplikacije za iskanje partnerjev, ki so uporabnikom na voljo, ter opišemo, kakšen vpliv je imela pandemija koronavirusne bolezni covid-19 na funkcije aplikacij in njihovo uporabo. V empiričnem delu ugotavljamo, kolikšen delež študentov je aplikacije za iskanje partnerjev že uporabilo, iz katerih razlogov in iz katerih razlogov ostali respondenti takšnih aplikacij niso uporabljali. Ugotoviti želimo, katere aplikacije uporabljajo, kako se je njihova uporaba spremenila v času koronavirusne bolezni covid-19 in kakšno mnenje imajo o aplikacijah. Pridobljene podatke obdelamo s statističnimi analizami ter jih predstavimo v obliki tabel in grafikonov. Ugotovimo, da je 47 % respondentov aplikacije za iskanje partnerjev že uporabilo, od tega je aplikacije za iskanje partnerjev uporabil večji delež moških respondentov kot žensk. Najpogostejši razlog za uporabo teh aplikacij je bila želja po resni zvezi, medtem ko je bil najpogostejši razlog za neuporabo, pri tistih, ki teh aplikacij še niso uporabili, dejstvo, da imajo respondenti že partnerja. Med drugim potrdimo tudi to, da je uporaba platform za iskanje partnerjev narastla v času pandemije koronavirusne bolezni covid-19, o čemer pišemo že v teoretičnem delu.
Ključne besede: Proces odločanja, izbira partnerja, aplikacije za zmenke, vpliv pandemije.
Objavljeno v DKUM: 16.11.2022; Ogledov: 1291; Prenosov: 230
.pdf Celotno besedilo (1,57 MB)

6.
Analiza uživanja prehranskih dopolnil med študenti Univerze v Mariboru
Tadej Pučko, 2022, diplomsko delo

Opis: V tem diplomskem delu smo razložili, kako porabniki zaznavajo tveganje. Nato smo opisali vsa različna hranila, razložili, katera hranila poznamo, podali zanje primere in razložili, zakaj so pomembna. Nadaljevali smo z razlago potrebe telesa po hranilnih snoveh in našteli ter razložili parametre vitalnosti. Poglavje o zdravi in uravnoteženi prehrani smo zaključili z negativnimi posledicami nezdrave in neuravnotežene prehrane. Sledil je podroben opis vrst in namena določenega prehranskega dopolnila ter njihovih pojavnih oblik. Pojasnili smo tudi možne stranske učinke in komu so dopolnila namenjena. V zadnjem, raziskovalnem delu smo analizirali odgovore petdesetih anketiranih študentov. Ugotovili smo, da večina študentov prepozna prehranska dopolnila, 80 % študentov je prehransko dopolnilo že zaužilo. Najpogosteje uporabljajo sirotkine beljakovine in magnezij. V veliki večini menijo, da bi prehranska dopolnila priporočili družini, prijateljem in znancem. Študenti se niti ne strinjajo niti strinjajo s tem, da imajo snovi v klasični hrani enake lastnosti kot snovi v prehranskih dopolnilih. Glede informacij o prehranskih dopolnilih študenti menijo, da so zdravniki najbolj verodostojen vir.
Ključne besede: uravnovešena prehrana, prehranska dopolnila, zdravje, študenti, tveganje
Objavljeno v DKUM: 15.11.2022; Ogledov: 300; Prenosov: 67
.pdf Celotno besedilo (1,91 MB)

7.
Analiza stresa študentov dodiplomskega študija med izpitnim obdobjem
Nina Lesjak, 2022, diplomsko delo

Opis: Stres lahko opredelimo kot nekakšno kugo sodobnega časa, ki je vedno bolj razširjena tudi med študenti. Gre za težavo, s katero se študentje spopadajo na dnevni ravni, saj si velikokrat postavijo prevelike cilje ali pa čutijo prevelik pritisk s strani družbe. Študijske obveznosti, kot so kolokviji, seminarske naloge, izpiti, vzbudijo v človeku občutek tesnobe, panike in šibkosti. Pomembno je, da si ljudje ne zatiskajo oči pred resnico, ampak da se s težavo soočijo, kar pomeni, da je zgodnje odkrivanje simptomov bistvenega pomena za uspešno obvladovanje stresa. Če je stres prisoten dlje časa in je njegovo obvladovanje v veliki meri neuspešno, lahko to privede do resnih škodljivih posledic za človeško telo. Posledice se najpogosteje kažejo v obliki depresije, izgorelosti, izčrpanosti, lahko tudi kot duševna motnja ali psihosomatska bolezen. Diplomsko delo se v veliki meri osredotoča na stopnjo stresa, ki jo zaznajo študentje v času izpitnega obdobja, odkrivanje glavnih stresorjev ter načine in tehnike obvladovanja le-tega. Cilj diplomske naloge je ozavestiti študente o resnosti posledic stresa na njihovo duševno zdravje in o pomembnosti uporabe tehnik sproščanja, s pomočjo katerih lahko odkrijejo drugo oz. pozitivno stran stresa in ga obrnejo sebi v prid. Problematika stresa pri študentih v času izpitnega obdobja je predstavljena v teoretičnem delu, ki omogoča poglobljen pogled v to, kako sploh nastane stres, kaj ga povzroča ter kako vpliva na uspešnost študenta. V empiričnem delu so bili s pomočjo ankete pridobljeni podatki o stopnji stresa, glavnih stresorjih, posledicah stresa ter načinih obvladovanja med študenti dodiplomskega študija v času izpitnega obdobja. Iz analize ankete je razvidno, da več kot 73 % vprašanih študentov čuti v času izpitnega obdobja zelo močan stres. Glavni povzročitelj za nastanek stresa je dejavnik dva izpita na en dan; sledita mu prevelika količina snovi in pomanjkanje prostega časa. Stres na študente vpliva, tako da se počutijo dostikrat izčrpane, pri učenju so nezbrani in posledično manj učinkoviti; primanjkuje jim motivacije za opravljanje študijskih obveznostih; poleg navedenega slabše nadzirajo svoja čustva in imajo pogoste izbruhe jeze. Analiza ankete je pokazala, da študentje premagujejo stres z različnimi tehnikami sproščanja. Najpogosteje izbrane tehnike so bile naslednje: druženje s prijatelji/družino, poslušanje glasbe, druženje z živalmi, izvajanje raznih športnih aktivnosti in uporaba metode vizualizacije. Študentje redkeje uporabljajo tehnike, kot so prekomerno hranjenje, igranje iger na srečo, pitje alkoholih pijač in uživanje tobačnih izdelkov.
Ključne besede: študent, dodiplomski študij, stres, izpitno obdobje.
Objavljeno v DKUM: 03.11.2022; Ogledov: 538; Prenosov: 194
.pdf Celotno besedilo (2,69 MB)

8.
Analiza internega časopisa Mikrofon, kot orodja internega komuniciranja
Anja Sraka, 2022, diplomsko delo

Opis: Interno komuniciranje v organizaciji ni nova tema in je bila že velikokrat obravnavana. Zaradi razvoja in napredka na področju informacijske tehnologije morajo organizacije nenehno prilagajati svoje delovanje in nenazadnje tudi način komunikacije, ki ga uporabljajo. Čeprav sedaj v organizacijah prevladujejo elektronska orodja internega komuniciranja, obravnavana organizacija Mikro+Polo izdaja ob elektronski tudi tiskano verzijo internega časopisa. V raziskavi smo analizirali interni časopis Mikrofon z vidika urednikov in zaposlenih. Ugotovitve smo kasneje tudi primerjali. Ugotovili smo, da je izdaja tiskane verzije upravičena. Velik delež respondentov je v anketi, ki se navezuje na zadovoljstvo z internim časopisom Mikrofon, ocenilo, da jim je tiskana verzija časopisa bolj všeč, kakor elektronska verzija. V prihodnosti organizacijo čaka izziv nadaljnjega usklajevanja elektronske in tiskane izdaje časopisa.
Ključne besede: interni časopis, glasilo, interno komuniciranje, orodja internega komuniciranja, komunikacija
Objavljeno v DKUM: 02.11.2022; Ogledov: 295; Prenosov: 27
.pdf Celotno besedilo (1,99 MB)

9.
Vpliv gaming Youtuberjev na nakupne navade generacije Z
Matevž Ograjenšek, 2022, diplomsko delo

Opis: Informacije o nakupnih navadah so pomembne za podjetja, ki želijo svoje izdelke uspešno oglaševati. Podjetja se danes v večji meri poslužujejo promocije izdelkov na družabnih omrežjih in s pomočjo vplivnežev, ki imajo veliko število zvestih sledilcev. Eno najpopularnejših družabnih omrežji je Youtube, kjer ustvarjalci objavljajo svoje videoposnetke, da si jih lahko gledajo njihovi sledilci. Youtuberji torej predstavljajo nov način priporočanja izdelkov odjemalcem. Hkrati pa kot hobi vedno bolj popularno postaja igranje iger ali po angleško gaming. V zadnjih dvajsetih letih je gaming kot hobi zelo napredoval, saj to ni več samo igranje družabnih iger ali pa igranje neke vloge, ampak se je s pomočjo tehnologije igranje iger digitaliziralo. Igranje videoiger je eden najbolj priljubljenih hobijev ljudi, še posebej mladine, saj omogoča vstop v svet kot ga v realnosti ni. To je tudi eden izmed razlogov, zakaj je gaming najbolj gledana kategorija na Youtubu. Mnogo gaming Youtuberjev ima več kot milijon sledilcev, nad katerimi imajo precejšen vpliv in to poskušajo lastniki in upravljalci blagovnih znamk izkoristiti. V svojem delu sem se osredotočil na to, kako gaming Youtuberji vplivajo na svoje odjemalce. Ali se generacija Z kot odjemalci zavedajo, kdaj in s čim gaming Youtuberji vplivajo na njih, in kakšni so pripadniki generacije Z kot odjemalci. S pomočjo ankete sem poskusil pridobiti te odgovore, ki sem jih nato analiziral v empiričnem delu raziskave. Zanimal me je vpliv, ki ga imajo gaming Youtuberji nad generacijo Z.
Ključne besede: Youtuberji, gaming, nakupne navade, promoviranje, generacija Z
Objavljeno v DKUM: 26.05.2022; Ogledov: 551; Prenosov: 90
.pdf Celotno besedilo (1,39 MB)

10.
Zaznana tveganja študentov, ki so bili na študentski izmenjavi
Daša Pavlič, 2022, diplomsko delo

Opis: V teoretičnem delu diplomskega dela sem razložila, kaj so študentske izmenjave, in naštela ter opisala najpogostejše oz. najbolj poznane programe študentskih izmenjav. V nadaljevanju dela sem opisala zaznana tveganja in jih opredelila glede na vrste tveganja. Raziskala in naštela sem najpogostejše oblike strategij za obvladovanje tveganj in v teoretičen del vključila lastno izkušnjo s študentsko izmenjavo. Praktičen del diplomskega dela vključuje raziskavo, ki sem jo opravila s pomočjo ankete o zaznanih tveganjih, ki so jih doživeli študenti iz različnih držav, preden so odšli na študentsko izmenjavo v Lizbono. Omenjeno destinacijo sem izbrala zato, ker sem tam tudi sama opravljala študentsko izmenjavo in sem posledično tako lažje prišla v stik s študenti, ki so rešili mojo anketo. Vprašanja v anketi so se nanašala na štiri ključna tveganja, in sicer na finančno, psihosocialno, funkcionalno in časovno tveganje. Zanimalo me je, če se tveganja razlikujejo glede na države in kontinente, iz katerih prihajajo študenti, ter katero tveganje bo najbolj izstopalo oz. bo označeno za najpogostejše tveganje pred študentsko izmenjavo.
Ključne besede: študentska izmenjava, zaznano tveganje, strategije obvladovanja tveganj.
Objavljeno v DKUM: 14.04.2022; Ogledov: 574; Prenosov: 51
.pdf Celotno besedilo (1,11 MB)

Iskanje izvedeno v 0.24 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici