SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 9 / 9
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
Načrtovanje robustnega regulatorja z metodo QFT
Dalibor Igrec, 2010, magistrsko delo

Opis: Načrtovanje regulatorja v frekvenčni domeni po Horowitzovi [2] metodi, oziroma metodi QFT, se je izkazala za učinkovito pri razvoju robustnih regulatorjev za doseganje standardnih zahtev frekvenčne domene tako pri sistemih z enim vhodom in enim izhodom (SISO) kot pri sistemih z več vhodi in več izhodi (MIMO). Razlog za učinkovitost metode QFT je neposredno upoštevan problem zmanjšanja negotovosti objekta. Namen naloge je predstaviti načrtovanje regulatorja s metodo QFT, ki je verjetno edina znana tehnika načrtovanja vodenja, kjer je zajeto hkratno upoštevanje faze in negotovosti objekta. Prednost metode je možnost doseganja robustne stabilnosti ter robustnega učinka z minimalnim učinkom povratne vezave [7]. Metoda QFT je grafično-analitični postopek načrtovanja vodenja, ki zahteva precej predpriprav pri oblikovanju vzorcev objekta ter empiričnih izkušenj, obenem pa daje načrtovalcu precej manevrskega prostora in direktnega vpogleda v spremembe regulatorja pri načrtovanju. Temeljna ovira metode je določanje mej objekta v Nicholsovem diagramu, saj izračun mej metode QFT eksponentno narašča z natančnostjo vzorca objekta. Za nazornejšo predstavitev metode je predstavljen eksperiment na realnem objektu, kjer je izvedeno vodenje sistema z regulatorjem načrtovanim s metodo QFT. Dobljeni rezultati so primerjani z rezultati vodenja sistema z regulatorjem načrtovanim po metodi H∞.
Ključne besede: metoda QFT, Nicholsov diagram, negotovost parametrov, vzorec objekta, robustna stabilnost
Objavljeno: 06.01.2010; Ogledov: 2334; Prenosov: 154
.pdf Celotno besedilo (7,82 MB)

3.
SENZORSKI SISTEM ZA UGOTAVLJANJE ONESNAŽENOSTI ZRAKA
Damjan Hohnec, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje izdelavo senzorskega sistema za ugotavljanje onesnaženja zraka. Z nizkocenovnimi senzorji se merijo koncentracije naslednjih plinov: dušikovega oksida, dušikovega dioksida, žveplovega dioksida, ogljikovega monoksida, ogljikovega dioksida, kisika in metana. Signali s senzorjev so obdelani z vezji za kondicioniranje signalov. Signali se zajemajo z analogno-digitalnim pretvornikom mikrokrmilnika. Podatki se prikazujejo na LCD-prikazovalniku in se pošiljajo na računalnik. Za zajem podatkov z računalnikom je program implementiran v programskem okolju Labview, ki koncentracije prikazuje na grafih. Opravljena je kalibracija senzorjev z referenčnimi testnimi plini na Elektroinštitutu Milana Vidmarja.
Ključne besede: plinski senzor, elektrokemijski senzor, onesnaženost zraka, merilni sistem, senzorski sistem, dušikov oksid, dušikov dioksid, žveplov dioksid, ogljikov monoksid, ogljikov dioksid, kisik, metan, mikrokrmilnik, Bascom, Labview
Objavljeno: 29.10.2012; Ogledov: 1562; Prenosov: 222
.pdf Celotno besedilo (5,54 MB)

4.
5.
Impact of saturation modelling on the losses of electric drive controlled by QFT
Dalibor Igrec, Amor Chowdhury, Bojan Štumberger, Miralem Hadžiselimović, 2013, izvirni znanstveni članek

Opis: The aim of this paper is to present the impact of magnetic nonlinearities and saturation on the losses of an electric drive controlled by Quantitative Feedback Theory. For exact analysis of losses three magnetically different types of series wound DC motor dynamic models are presented and used in this work. As its main contribution this study shows that the modelling of magnetic nonlinearities improves control synthesis of electrical drive, which is reflected in lower energy consumption. For the purpose of control design of series wound DC motor Quantitative Feedback Theory was used.
Ključne besede: magnetne nelinearnosti
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 540; Prenosov: 11
URL Celotno besedilo (0,00 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

6.
Design of synchronous reluctance generator with dual stator windings and anisotropic rotor with flux barriers
Dalibor Igrec, Amor Chowdhury, Bojan Štumberger, Miralem Hadžiselimović, 2012, izvirni znanstveni članek

Opis: Appropriate design of synchronous reluctance machine with dual stator winding and anisotropic rotor with flux barriers in generator operation mode is investigated. Finite element analysis is employed in order to determine the machine performance. Two different designs for synchronous reluctance generator with dual stator windings and the same anisotropic rotor with flux barrier are presented.
Ključne besede: synchronous machine, reluctance generator, dual stator windings
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 756; Prenosov: 72
URL Celotno besedilo (0,00 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

7.
Programska oprema za ugotavljanje potenciala vetra
Dalibor Igrec, Miralem Hadžiselimović, 2011, programska oprema

Opis: Spletna aplikacija omogoča oddaljen nadzor nad podatki posameznih merilnih celic. Opis: - pregled javljanj posameznih celic in kontrola lastnega napajanja, - pregled in izvoz meritev posameznih senzorjev, - analizo podatkov (intenzivnost turbulence "Turbulence intensity" in gostota vetrne energije "Wind power density"), - grafični prikaz posameznih merjenih in izračunanih veličin za potrebe analize (povprečna hitrost vetra, gostota vetrne energije, wind rose diagram), - klasični meteorološki graf z vsemi merilnimi vrednostmi na enem grafu z dodanimi minimalnimi, maksimalnimi in povprečnimi vrednostmi), - primerjavo med podatki istega tipa po različnih mikro-lokacijah.
Ključne besede: veter, energija vetra, intenzivnost turbulence, gostota vetrne energije, programska oprema
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 681; Prenosov: 25
URL Celotno besedilo (0,00 KB)

8.
Uporaba metode QFT "Quantitative Feedback Theory" pri načrtovanju robustnega vodenja
Rajko Svečko, Dalibor Igrec, Amor Chowdhury, 2008, izvirni znanstveni članek

Opis: Namen članka je predstaviti načrtovanje regulatorja z metodo QFT, ki je verjetno edina znana tehnika načrtovanja vodenja, kjer je zajeto hkratno upoštevanje faze in negotovosti parametrov objekta. Prednost metode je možnost doseganja robustne stabilnosti in robustnega učinka z minimalnim učinkom povratne vezave [7]. QFT je grafično-analitični postopek načrtovanja vodenja, ki zahteva precej predpriprav pri oblikovanju vzorcev objekta in empiričnih izkušenj, obenem pa daje načrtovalcu precej maneverskega prostora in neposrednega vpogleda v spremembe regulatorja pri načrtovanju. Temeljna hiba metode je določanje mej objekta v Nicholsovem grafu, saj izračun meja metode QFT eksponentno narašča z natančnostjo vzorca objekta. Za nazornejšo predstavitev metode smo predstavili poskus na realnem objektu, kjer smo izvedli vodenje sistema z regulatorjem, načrtovanim z metodo QFT ter preverili ter preverili lastnosti sistema in primerjali dobljene rezultate z rezultati, ko je bil sistem voden z regulatorjem, načrtovanim po metodi H .
Ključne besede: metoda QFT, Nicholsov graf, regulacija, načrtovanje regulatorja, robustno vodenje, načrtovanje vodenje
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 519; Prenosov: 16
URL Celotno besedilo (0,00 KB)

9.
Načrtovanje, modeliranje in vodenje sinhronskega reluktančnega generatorja z dvojnim statorskim navitjem
Dalibor Igrec, 2016, doktorska disertacija

Opis: Delo obravnava načrtovanje, modeliranje in vodenje Sinhronskega Reluktančnega Generatorja z Dvojnim Statorskim Navitjem (SRGDSN), ki predstavlja izrazito magnetno nelinearen sistem. Nelinearnost sistema je posledica nelinearnosti uporabljenega aktivnega magnetnega materiala in posledično nelinearne odvisnosti inducirane napetosti primarnega (bremenskega) navitja v odvisnosti od vzbujanja sekundarnega (vzbujalnega) navitja ter hitrosti vrtenja rotorja. V statorskem paketu SRGDSN sta nameščeni dve trifazni pasovni statorski navitji z enakim številom polov. Prvo trifazno statorsko navitje, ki skrbi za vzbujanje celotnega sistema, imenujemo vzbujalno statorsko navitje, drugo trifazno statorsko navitje, iz katerega se vrši odjem električne energije, pa bremensko statorsko navitje. Pri načrtovanju SRGDSN je za določitev konstrukcije SRGDSN uporabljen model stroja s porazdeljenimi parametri, ki sloni na izračunih porazdelitve magnetnega polja modela stroja s pomočjo dvodimenzionalne metode končnih elementov (2D MKE), kjer je bil upoštevan vpliv realne geometrije stroja in vpliv magnetnih nelinearnosti stroja v vseh ustaljenih obratovalnih stanjih SRGDSN. Parametri modela električnega podsistema SRGDSN s koncentriranimi parametri so bili določeni s pomočjo modela SRGDSN s porazdeljenimi parametri v obliki pozicijsko in tokovno odvisnih nelinearnih karakteristik magnetnih sklepov sekundarnega in primarnega navitja. S trifazno-dvofazno transformacijo in rotacijsko transformacijo je zapis originalnega trifaznega modela preveden v zapis dvoosnega modela. S tem postanejo magnetno nelinearne karakteristike magnetnih sklepov funkcije položaja rotorja in vseh tokov sekundarnega in primarnega navitja. Glede na naravo SRGDSN je za performančno optimiziran režim vodenja izbrana metoda teorije robustne sinteze povratne zanke (ang. Quantitative feedback theory – QFT). Razlog za izbor metode QFT je njeno neposredno upoštevanje vpliva negotovosti parametrov sistema.
Ključne besede: reluktančni generator, rotor z magnetnimi pregradami, dvojno statorsko navitje, magnetna sklopljenost, metoda končnih elementov, robustna sinteza povratne zanke
Objavljeno: 13.09.2016; Ogledov: 452; Prenosov: 0

Iskanje izvedeno v 0.06 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici