| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 62
Na začetekNa prejšnjo stran1234567Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
Ravninska stabilnostna analiza pobočij : diplomsko delo
Borut Macuh, 1992, diplomsko delo

Ključne besede: mehanika tal, računalniški programi
Objavljeno: 26.07.2007; Ogledov: 1931; Prenosov: 0

3.
ZEMELJSKE PREGRADE
Boris Kodrič, 2009, diplomsko delo

Opis: V prvem delu diplomskega dela so prikazane zakonitosti in pravila geotehničnega projektiranja zemeljskih pregrad za zadrževanje vode. V drugem delu je podan kratek opis predvidene hidroelektrarne Brežice z osnovnimi podatki in pomenu hidroelektrarn na reki Savi. V tretjem delu so prikazani rezultati geotehničnih analiz varnosti in zanesljivosti energetskega nasipa HE Brežice. Rezultati analiz kažejo, da je ta primerno zasnovan in dovolj varen. V zaključku je podanih nekaj misli in spoznanj, ki jih bo mogoče koristno uporabiti pri projektiranju podobnih objektov v prihodnje.
Ključne besede: zemeljske pregrade, energetski nasip, hidroelektrarna Brežice, zemeljski nasipi, nasute pregrade in geotehnična analiza
Objavljeno: 21.12.2009; Ogledov: 3546; Prenosov: 518
.pdf Celotno besedilo (9,85 MB)

4.
ANALIZA VAROVANJA GRADBENE JAME S SIDRANJEM NA VEČ NIVOJIH
Daniela Panić, 2009, diplomsko delo

Opis: Ker zaradi gosto naseljenih mest prihaja do primanjkljaja prostora, so se v svetu, kot tudi pri nas začeli izvajati kletni prostori z vedno več etaž. Ker pa zaradi tega posegamo vedno globlje v zemljino, je potrebno takšne izkope ustrezno varovati pred porušitvijo. V diplomskem delu so opisane najpogostejše metode varovanja gradbenih jam. S programskim paketom Plaxis, je narejena elasto plastična analiza opisanih metod. Podlaga za statični izračun izhaja iz obstoječega projekta. Opisane metode varovanja gradbenih jam bomo dimenzionirali, vendar le tiste, katere bo možno ob danih geološko-geotehničnih pogojih tudi izvesti. Za izvedljive metode so bile izvedene stroškovne analize, na osnovi katerih je bila izbrana optimalna metoda varovanja.
Ključne besede: gradbena jama, zagatna stena, berlinska stena, benotto piloti, armiranobetonska diafragma, jet grouting.
Objavljeno: 21.12.2009; Ogledov: 3536; Prenosov: 738
.pdf Celotno besedilo (2,10 MB)

5.
TEHNOLOGIJE IZVEDBE GRADBENIH JAM
Vitko Remšak, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu bomo opisali tehnologije izdelave gradbenih jam, kot so izdelava pilotne stene, diafragme, zagatne stene, zagatni nasip. Opisani so tudi različni postopki injektiranja in podrobno sidra, saj je njihova prisotnost pri izgradnji varnih gradbenih jam vse večja. Ker se v gradbenih jamah pojavlja tudi talna voda, so razloženi tudi načini, kako zagotoviti, da v jamo ne vdira voda oziroma kako jo odstranimo. V praktičnem primeru pa se bomo predvsem osredotočili, kako zaščititi in zagotoviti vodo nepropustnost za gradbeno jamo II na reki Savi za potrebe izgradnje HE Krško. Predvsem bomo tu prikazali tehnologije zagatnih nasipov, zagatnih sten, injektiranje, črpanje vode, s katerimi zagotovimo varnost ljudi in materialnih dobrin.
Ključne besede: gradbena jama, talna voda, tehnologija konstrukcij, podporna konstrukcija, hidrotehnični objekt
Objavljeno: 06.07.2010; Ogledov: 2821; Prenosov: 858
.pdf Celotno besedilo (3,21 MB)

6.
TEHNOLOGIJE IZKOPA PREDOROV
Dalibor Nikić, 2011, diplomsko delo

Opis: Pri izgradnji predorov mora biti izbrana tehnologija izkopa, ki čim manj poškoduje kamninsko maso v okolici izkopanega prostora, medtem ko pri masivnem izkopu to ni toliko pomembno. Med klasične tehnologije sodijo običajne tehnike miniranja; poleg teh se za izkop uporabljajo stroji različnih konstrukcij in različnih tehnik. Za izgradnjo predora se lahko uporabi vsaka tehnologija, ki je bila uspešno preizkušena. Izbira med posameznimi razpoložljivimi tehnologijami je odvisna predvsem od geometrijskih pogojev (dolžine in širina prečnega profila tunela), kakor tudi geoloških in geotehniških razmer na širšem območju gradnje. Odvisna je tudi od načrtovane rabe prostora nad predorom ali že izrabljenega prostora povezanega z občutljivostjo morebitnih objektov na deformacije, ki bi nastale v času gradnje predora.
Ključne besede: gradbeništvo, izkop, predor, stabilizacija izkopa
Objavljeno: 24.01.2011; Ogledov: 2517; Prenosov: 673
.pdf Celotno besedilo (10,60 MB)

7.
UPORABA PREDPISA ATV A127 PRI NAČRTOVANJU CEVOVODNIH KONSTRUKCIJ
Drago Golob, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava statično analizo cevovoda. Predstavljen je predpis ATVDVWK-A127, njegova uporaba in napotki pri dimenzioniranju cevovodov za kanalizacijske, vodovodne ali druge sisteme. Določili smo posamezne obremenitve, ki delujejo na cevovod v čim bolj resničnem stanju. Na podlagi primera statičnega izračuna različnih cevovodov glede na tip zemljine, načina vgraditve cevi, oblike jarka, vrste cevi, pogoje posteljice in pogoje nadsipavanja za zasip jarkov smo predstavili, kako se takšne vrste objekt analizira v praksi. Naredili smo primerjavo za toge in deformabilne cevi s specializiranim programom za izračun statike cevovodov EasyPipe98.
Ključne besede: cevovod, dimenzioniranje, statični izračuni, toge cevi, deformabilne cevi, EasyPipe98
Objavljeno: 15.07.2011; Ogledov: 2912; Prenosov: 470
.pdf Celotno besedilo (1,47 MB)

8.
PRIMERJAVA LASTNOSTI ARMIRANE IN NE ARMIRANE VOZIŠČNE KONSTRUKCIJE
Jure Šömen, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obsega primerjavo lastnosti armirane in nearmirane cestne konstrukcije po kriteriju Tehniènih specifikacij za javne ceste (TSC), po kriteriju porabe tamponskega materiala ter cen. Ugotovili smo, da pride armiranje voziščne konstrukcije z geotekstilijami do izraza pri slabše nosilnih tleh (nižjih vrednostih CBR-ov) in pri težkih prometnih obremenitvah. Zaradi vgradnje se zmanjšajo trajne deformacije ter se podaljša njena življenjska doba. Voziščna konstrukcija je dimenzionirana na podlagi osnovnih projektantskih zahtev (prometne obtežbe, kakovosti vgrajenih materialov, hidroloških in klimatskih pogojev). V prilogi so v tabelarični obliki prikazani rezultatu primerjave, ki prikazujejo, da se vgradnja geotekstilij, ker niso drage, izplača.
Ključne besede: prometna obremenitev, ozišène konstrukcije, geotekstilije
Objavljeno: 18.07.2011; Ogledov: 1594; Prenosov: 115
.pdf Celotno besedilo (12,67 MB)

9.
PRIMERJAVA VAROVANJA GLOBOKE GRADBENE JAME Z BENOTTO PILOTI IN JET-GROUTING SLOPI
Mateja Konobelj, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo proučili možne tehnologije varovanja globoke gradbene jame s pomočjo sidranih podpornih konstrukcij. Diplomsko delo temelji na geostatični analizi izbrane podporne konstrukcije z uporabo programskega paketa Plaxis. Na podlagi dobljenih notranjih statičnih količin smo izvedli dimenzioniranje vseh elementov podporne konstrukcije z upoštevanjem evropskega standarda SIST EN 1997-1 Evrokod 7. Izvedena je bila geostatična analiza z Benotto piloti in jet-grouting slopi, ki smo jih kasneje dimenzionirali ter podali stroškovno analizo za vsako tehnologijo posebej. Na podlagi izvedljivosti in ekonomičnosti variant smo izbrali optimalni način varovanja globoke gradbene jame.
Ključne besede: geotehnika, varovanje gradbene jame, podporna konstrukcija, Benotto piloti, jet-grouting slopi
Objavljeno: 01.09.2011; Ogledov: 3346; Prenosov: 624
.pdf Celotno besedilo (4,19 MB)

10.
SANACIJA PLAZU ZNOSNICE NA CESTI R1-207 ODSEK 1413 COL - AJDOVŠČINA OD KM 2,400 DO KM 2,750
Marko Sotler, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi bomo opisovali zemeljske plazove, katerih škoda v zadnjih desetletjih narašča tako doma kot po svetu. Proučili bomo ključne dejavnike povzročitve plazenja ter pristope in sanacije škode, ki je že povzročena ali bi morebiti še lahko nastala. Zaradi vse večje ogroženosti pred plazovi v Sloveniji bomo v nalogi opisali potrebne pristope k modeliranju plazovitosti in ogrožanju pred zemeljskimi plazovi. Prav tako bodo v diplomski nalogi predstavljeni zemeljski plazovi v drugih evropskih državah. V praktičnem primeru naloge pa se bomo osredotočili na izračun in rezultate izračuna računalniškega 2D modela, geološkega profila oziroma prereza P10a, sanacije plazu Znosnice na cesti R1-207, Odsek 1413 Col – Ajdovščina od km 2,400 do km 2,750, izračunanega s programom Plaxis 2D.
Ključne besede: zemeljski plazovi, plazenje, skalni podori, drobirski tokovi, modeliranje plazovitosti, sanacija plazov, numerična stabilnostna analiza
Objavljeno: 23.12.2011; Ogledov: 2665; Prenosov: 336
.pdf Celotno besedilo (9,58 MB)

Iskanje izvedeno v 0.27 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici