| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 73
Na začetekNa prejšnjo stran12345678Na naslednjo stranNa konec
1.
Uporaba spletnih komponent pri razvoju knjižnične aplikacije COBISS4 : diplomsko delo
Rene Svenšek, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo opisali uporabo spletnih komponent pri razvoju knjižnične aplikacije COBISS4. Začeli smo z opisom tehnologij in knjižnic, uporabljenih v diplomskem delu. Nato smo opisali obstoječe stanje namizne knjižnične aplikacije COBISS3, v nadaljevanju pa smo opisali novo generacijo knjižnične aplikacije COBISS4, ki je spletna aplikacija. V osrednjem delu smo predstavili osnove spletnih aplikacij, opisali spletne komponente, ogrodje Vaadin in komponente, ki se uporabljajo v ogrodju COBISS4. Opisali smo razvoj lastne spletne komponente za uporabo grafov, za uporabo le-te znotraj ogrodja COBISS4 pa smo izdelali javanski programski vmesnik. Na koncu smo opisali testiranje knjižnične aplikacije.
Ključne besede: HTML, Spletna komponenta, JavaScript, Java, Vaadin
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 187; Prenosov: 30
.pdf Celotno besedilo (1,56 MB)

2.
Uporaba nevronskih mrež pri iskanju binarnih sekvenc z nizkimi avtokorelacijami : magistrsko delo
Jan Popič, 2023, magistrsko delo

Opis: Uporaba nevronskih mrež je vedno bolj razširjena, tako v vsakdanjem življenju kot na različnih raziskovalnih področjih. Kljub razširjeni uporabi pa obstajajo raziskovalni problemi, kjer uporabna vrednost nevronskih mrež še ni bila preverjena. Eno izmed takšnih področij je iskanje binarnih sekvenc z nizko avtokorelacijo (ang. low-autocorelation binary sequence), pri katerem se iščejo binarna zaporedja različnih dolžin, ki imajo čim manjšo vrednost avtokorelacije. Takšne sekvence se zaradi svojih specifičnih lastnosti uporabljajo pri mnogih raziskovalnih področjih, njihovo iskanje pa predstavlja izjemno zahteven kombinatoričen problem. V našem delu predstavimo dve nevronski mreži, ki služita za usmerjanje iskalnega algoritma samoizogibnega sprehoda pri iskanju binarnih sekvenc dolžine 31 in 41. Prva nevronska mreža je učena pravil popačene simetrije. Ta pravila zmanjšajo dimenzijo iskalnega prostora, nevronska mreža pa se jih je uspela naučiti. V želji izboljšanja obstoječega mehanizma smo naučili tudi drugo nevronsko mrežo, ki v iskalnem algoritmu doseže statistično signifikantno boljše rezultate kot mehanizem popačene simetrije. Za to nevronsko mrežo dodatno analiziramo število funkcijskih ovrednotenj za dosego najboljše znane rešitve. Izkazalo se je, da izboljšana nevronska mreža za dosego najboljših znanih rešitev potrebuje manj funkcijskih ovrednotenj kot uporaba pravil popačene simetrije.
Ključne besede: nevronske mreže, binarne sekvence, iskalni algoritem, samoizogibni sprehod
Objavljeno v DKUM: 21.09.2023; Ogledov: 187; Prenosov: 39
.pdf Celotno besedilo (2,58 MB)

3.
Razvoj spletne aplikacije za evidenco računalniške opreme : diplomsko delo
Kevin Pokeržnik, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo zajema opis razvoja spletne aplikacije za Zavarovalno skupino Sava, natančneje za družbo Zavarovalnica Sava, d. d. Aplikacija služi kot eden izmed pripomočkov pri beleženju računalniške opreme podjetja in nudi številne funkcionalnosti.Te vključujejo ustvarjanje datotek za izdajo opreme, iskanje po zgodovini opreme, samodejno izpolnjevanje vnosnih polj, samodejno pošiljanje e-pošte, preverjanje pristnosti preko tehnologije Azure Active Directory itd. Delo zajema tudi analizo, v kateri aplikacijo primerjamo s predhodno.
Ključne besede: Python Flask, spletna aplikacija, Azure Active Directory, MongoDB
Objavljeno v DKUM: 23.05.2023; Ogledov: 513; Prenosov: 74
.pdf Celotno besedilo (2,46 MB)

4.
The 100-digit challenge : algorithm jDE100
Janez Brest, Mirjam Sepesy Maučec, Borko Bošković, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Opis: Real parameter optimization problems are often very complex and computationally expensive. We can find such problems in engineering and scientific applications. In this paper, a new algorithm is proposed to tackle the 100-Digit Challenge. There are 10 functions representing 10 optimization problems, and the goal is to compute each function’s minimum value to 10 digits of accuracy. There is no limit on either time or the maximum number of function evaluations. The proposed algorithm is based on the self-adaptive differential evolution algorithm jDE. Our algorithm uses two populations and some other mechanisms when tackling the challenge. We provide the score for each function as required by the organizers of this challenge competition.
Ključne besede: differential evolution, optimization, global optimum, accuracy
Objavljeno v DKUM: 23.01.2023; Ogledov: 372; Prenosov: 15
.pdf Celotno besedilo (425,62 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

5.
Reševanje igre nurikabe s kolonijami mravelj : diplomsko delo
Tadej Bešenič, 2022, diplomsko delo

Opis: V nalogi predstavljamo učinkovitost optimizacije s kolonijami mravelj za reševanje japonske miselne igre Nurikabe. Razložimo pravila igre in njene osnovne lastnosti ter optimizacijo s kolonijami mravelj. Pojasnimo lastno implementacijo metode in metode iskanja v globino. Analiziramo krmilne parametre optimizacije s kolonijami mravelj. Vse algoritme primerjamo med seboj. Iz dobljenih rezultatov smo ugotovili, da je iskanje v globino časovno zahtevno. Optimizacija s kolonijami mravelj dosega dobre rezultate in omogoča reševanje zahtevnejših problemov.
Ključne besede: Nurikabe, optimizacija s kolonijami mravelj, iskanje v globino, miselne igre
Objavljeno v DKUM: 25.10.2022; Ogledov: 347; Prenosov: 46
.pdf Celotno besedilo (1,08 MB)

6.
Napovedni model gibanja tržnih cen s pomočjo analize sentimenta : magistrsko delo
David Pintarič, 2022, magistrsko delo

Opis: Na svetu obstajajo številni trgi, kjer lahko kupci in prodajalci trgujejo s finančnimi inštrumenti. Ker se cene na trgih neprestano spreminjajo, lahko to lastnost, ki jo imenujemo nestanovitnost, izkoristimo in, če imamo pravilno napoved, ustvarimo profit. V sklopu magistrskega dela se problema pravilne napovedi lotimo z uporabo analize sentimenta in jezikovnih tehnologij. S pomočjo objav uporabnikov na socialnem omrežju Twitter izdelamo model, ki napove gibanje tržne cene kriptovalute Bitcoin. Preizkusimo več različnih algoritmov za klasifikacijo sentimenta. Najboljše rezultate dosežemo z metodo podpornih vektorjev. Ugotovimo, da sta izdelan model in analiza sentimenta uporabna za napoved tržne cene, vendar sama po sebi nista dovolj natančna, da bi ju lahko uporabili kot edini kazalnik. Oba sta bolj primerna kot del večjega sistema za podporo pri odločanju.
Ključne besede: procesiranje naravnega jezika, analiza sentimenta, trgovanje, napovedni model
Objavljeno v DKUM: 25.10.2022; Ogledov: 391; Prenosov: 74
.pdf Celotno besedilo (5,53 MB)

7.
Aplikacija za pregledovanje in podpisovanje slikovnih dokumentov PDF s pomočjo optičnega prepoznavanja besedila : diplomsko delo
Igor Kepe, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo razvili aplikacijo, ki bo pohitrila in olajšala podpisovanje dokumentov PDF. Implementirana je v programskem jeziku Python, optično prepoznavanje besedila pa je izvedeno z uporabo odprtokodne knjižnice Tesseract. Aplikacija je namenjena podpisovanju dokumentov PDF s slikovnimi in certificiranimi digitalnimi podpisi ter prepoznavanju besedila iz slik in slikovnih dokumentov PDF. Poleg tega nam lahko služi tudi kot enostavni urejevalnik besedila. V veliko pomoč je aplikacija lahko študentom ter vsem, ki se pri delu srečujejo z digitalizacijo ali arhiviranjem dokumentov. Prav tako vsem tistim, ki potrebujejo prepoznavo besedila natisnjenih ali skeniranih dokumentov.
Ključne besede: Optično prepoznavanje znakov, Tesseract OCR, digitalni podpis, Python, dokument PDF
Objavljeno v DKUM: 17.10.2022; Ogledov: 271; Prenosov: 27
.pdf Celotno besedilo (2,57 MB)

8.
Primerjava metod jezikovnih tehnologij za odkrivanje lažnih novic : magistrsko delo
Nejc Lovrenčič, 2022, magistrsko delo

Opis: Socialna omrežja in tradicionalni viri novic imajo velik vpliv na razmišljanje ter dejanja posameznikov v družbi. Napačna ali izmišljena dejstva in lažne novice lahko zato povzročijo veliko škodo. V sklopu magistrskega dela smo primerjali metode Naivni Bayes, logistično regresijo, nevronsko mrežo z dolgim kratkoročnim spominom in graf konvolucijsko nevronsko mrežo za odkrivanje lažnih novic. S preučitvijo sorodne literature in primerjavo metod smo ugotovili, da je težko prepoznati lažne novice zgolj s klasifikacijo besedila. Pri klasifikaciji novic na dva razreda se je najbolje izkazal logistična regresija, pri klasifikaciji na šest razredov pa nevronska mreža LSTM.
Ključne besede: jezikovne tehnologije, nevronske mreže, lažne novice, klasifikacija besedila
Objavljeno v DKUM: 11.05.2022; Ogledov: 632; Prenosov: 70
.pdf Celotno besedilo (1,36 MB)

9.
Primerjava sistemov upravljanja vsebin za nogometne klube : diplomsko delo
Tadej Cverlin, 2021, diplomsko delo

Opis: Vsak nogometni klub si želi lepo oblikovano in odzivno spletno stran. Velikim klubom ni težava najti nekoga, ki bo izdelal takšno stran. Težava se pa pojavi pri majhnih klubih, ki si tega ne morejo privoščiti. Tukaj nastopijo sistemi za upravljanje vsebin, s katerimi lahko sami zgradimo spletno stran. V diplomskem delu nas zanima, s katerim sistemom za upravljanje vsebin je najbolje izgraditi nogometno spletno stran. Izdelali smo štiri spletne strani z uporabo naslednjih orodij: Wix, Joomla, Drupal in WordPress. Te štiri sisteme opišemo in nato izpostavimo, kaj od njihovih funkcionalnosti smo uporabili pri izdelavi spletnih strani. Sisteme tudi primerjamo na podlagi uporabniške izkušnje in možnosti oblikovanja. Naredili smo tudi primerjavo posamičnih strani, kjer izpostavimo prednosti in slabosti pri vsakem sistemu. Sistemi ponujajo razširitve za nogomet; tudi te smo med seboj primerjali. Naše spletne strani smo primerjali tudi s stranmi nogometnih klubov. Čeprav lahko z vsakim sistemom zgradimo stran za nogometne klube, najbolj izstopa WordPress, saj je lahek za uporabo, ponuja preprosto spreminjanje strani in v našem primeru ponuja najboljše zastonj razširitve.
Ključne besede: sistem za upravljanje vsebin, Wix, Joomla, Drupal, WordPress.
Objavljeno v DKUM: 18.10.2021; Ogledov: 853; Prenosov: 65
.pdf Celotno besedilo (1,01 MB)

10.
Algoritem za iskanje binarnih sekvenc z nizko avtokorelacijo : diplomsko delo
Miha Vuk, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu predstavljamo algoritem za iskanje binarnih sekvenc z nizko avtokorelacijo. S tem algoritmom najdemo binarne sekvence najnižjih dokumentiranih avtokorelacijskih nivojev. Omenjeni algoritem se ponuja z učinkovitim delovanjem in enostavno implementacijo. Skozi diplomsko delo opišemo idejo, kakšna je strategija pristopa in zakaj, predpogoje ter delovanje. Predstavimo lastna opažanja in ugotovitve, do katerih smo prišli med razvojem in raziskovanjem ter prikažemo dobljene rezultate.
Ključne besede: algoritem, binarna sekvenca, avtokorelacija
Objavljeno v DKUM: 18.10.2021; Ogledov: 700; Prenosov: 49
.pdf Celotno besedilo (1,04 MB)

Iskanje izvedeno v 5.25 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici