| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 36
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
Macromodel of precise signal-phase meter
Matej Šalamon, Bojan Jarc, 2012, izvirni znanstveni članek

Opis: This paper presents a precise macromodel of a signal-phase meter, which allows continuous phase measurement during simulation. It has been developed as a support tool during the design process of a signal-conditioning circuit for incremental position encoders. The development of a signal conditioning circuit requires precise measurements of small signal phases, amplitudes and offsets using the analog/digital circuit simulator. The phase measurement cannot be performed directly with a simulator, therefore an appropriate macro-model is needed for a circuit simulator. The structure of the signal-phase meter is based on the conventional signal-phase measuring method and is intended for the measuring of a cosine-signal phase with a known frequency. It recommends that the time variations of an input signal’s parameters (amplitude, phase, frequency, and offset voltage) are slow and small as possible. Rapid change of a signal’s parameters decreases the simulation result’s accuracy. A macro-model’s precision mainly depends on the chosen parameters for the macro-model and for the simulation. We show that with the proposed meter’s model, the phase angle can be measured with an accuracy of more than ±0,02%.
Ključne besede: macromodel, signal-phase meter
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 712; Prenosov: 347
.pdf Celotno besedilo (1,53 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
KRMILJENJE HIDRAVLIČNE PREGIBNE NAKLADALNE MIZE
Darjan Grabner, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljena zasnova in realizacija krmiljenja hidravlične pregibne nakladalne mize. Uporabili smo že izdelane in cenovno zelo ugodne komponente in zgradili krmilni sistem na bazi mikrokrmilniške razvojne platforme ARDUINO. Izdelali smo preprosto simulacijsko okolje, ki v popolnosti simulira hidravlično pregibno nakladalno mizo. Z izdelavo slednje smo zamenjali klasično elektronsko vezje, ki je strogo namensko. Prilagodili smo se tržišču in našli sklope ter programska okolja , ki omogočajo nižje stroške izdelave in s tem večjo konkurenčnost na tržišču. Uporabili smo grafični prikazovalnik na tekoče kristale občutljiv na dotik s katerim krmilimo hidravlično pregibno nakladalno mizo in prikazujemo gibe ter napake. Pred sklepnimi ugotovitvami je bilo primerno omeniti alternativne sisteme. Namen tega dela je utemeljiti zamenjavo obstoječega strogo namenskega elektronskega krmilnega sklopa z bolj fleksibilnim mikrokrmilniško vodenim krmilnim sistemom ter potrditi, da lahko slednji uspešno zamenja obstoječi sistem.
Ključne besede: vgrajeni sistemi, mikrokrmilniki, krmiljenje, nakladalna miza
Objavljeno: 17.01.2014; Ogledov: 1238; Prenosov: 100
.pdf Celotno besedilo (3,65 MB)

4.
NAPAJALNIK SVETIL LED
Aleksander Grešak, 2013, diplomsko delo

Opis: Namen Diplomskega dela je bilo izdelati napajalnik svetil LED. Predstavljene so teoretične podlage delovanja napajalnika, njegova izdelava, ter opravljene določene meritve. Napajalnik deluje na principu stikalnega usmernika, ki izmenično napetost pri visoki frekvenci pretvarja v enosmerno. Uporabili smo pretvornik navzdol, ker je želena izhodna napetost nižja od vhodne. Prednosti stikalnega napajalnika so boljši izkoristek vezja, vezje je manjše in posledično tudi lažje.
Ključne besede: diode LED, pretvornik DC-DC, LM3444, stikalni napajalnik
Objavljeno: 18.09.2013; Ogledov: 1813; Prenosov: 264
.pdf Celotno besedilo (2,61 MB)

5.
IZVEDBA HITRE DISKRETNE KOSINUSNE TRANSFORMACIJE Z VEZJI FPGA
Mladen Mikulić, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je opisano načrtovanje in izvedba modula za izračun hitre diskretne kosinusne transformacije (DCT) z vezji FPGA. Glavni del predstavlja vezje za množenje vhodnega signala s koeficienti matrike DCT velikosti 40x40 elementov. Vezje smo opisali z visokonivojskim jezikom VHDL v razvojnem okolju Xilinx ISE WebPACK.
Ključne besede: programirljiva logična vezja FPGA, jezik VHDL, diskretna kosinusna transformacija, digitalna vezja
Objavljeno: 23.07.2012; Ogledov: 2198; Prenosov: 169
.pdf Celotno besedilo (4,14 MB)

6.
UNIVERZALNI LETALSKI MODUL ZA MERJENJE VIŠINE IN HITROSTI TER PODATKOVNO KOMUNIKACIJO
Andrej Petelin, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo si zadali cilj izdelati elektronsko vezje, ki vsebuje senzorje za merjenje višine in hitrosti ter omogoča pretvorbo podatkovne komunikacije med vodili CAN, RS-485 in RS-232. Vezje deluje ali kot vmesni člen med inštrumenti podjetij Kanardia in LX Navigation ali kot samostojni vir podatkov za prikazovalnike hitrosti in višine. Razlog za izdelavo takega vezja je interes obeh podjetij, da bi omogočili kupcem večjo izbiro izdelkov, ki so združljivi med seboj.
Ključne besede: Letalski instrumenti, CAN komunikacija, RS-485 komunikacija, RS-232 komunikacija, meritev hitrosti, meritev višine, načrtovanje tiskanega vezja
Objavljeno: 05.06.2012; Ogledov: 1406; Prenosov: 62
.pdf Celotno besedilo (5,72 MB)

7.
DETEKCIJA IZPRAZNJENOSTI SERIJSKO VEZANIH Li-Ion BATERIJSKIH CELIC
Boštjan Ceiger, 2011, diplomsko delo

Opis: V okviru diplomske naloge smo izdelali sistem za detekcijo izpraznjenosti serijsko vezanih Li-Ion baterijskih celic. Izpraznjenost celic ugotavljamo na osnovi njihove napetosti, ki jo merimo z 10 bitnim AD pretvornikom s programsko povečano ločljivostjo. Z ustreznim vezjem smo zagotovili, da je sistem aktiven le v času meritve in da porabi malo energije. Izmerjene podatke sistem za detekcijo obdela in jih pošlje preko serijske komunikacije na terminal prenosnega računalnika. Za kratek čas, se informacija o stanju baterij prikaže preko signalnih LED diod.
Ključne besede: detekcija izpraznjenosti, baterijske celice, mikrokrmilnik, decimacija, prevzorčenje
Objavljeno: 28.10.2011; Ogledov: 1573; Prenosov: 161
.pdf Celotno besedilo (7,76 MB)

8.
DETEKTOR FAZNE NAPAKE SIGNALOV OPTIČNEGA ENKODERJA
Luka Brinovšek, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomski nalogi je predstavljen princip delovanja detektorja fazne razlike. Izvedli smo ga v Xilinx ISE kot program za razvojno ploščo Spartan 3A, zapisan v programskem jeziku VHDL. V Programu ISE smo opravili tudi računalniško simulacijo. Predstavili smo tudi delovanje vhodnega vezje ter opravljene meritve na njem. Ob koncu pa so prikazane meritve delovanja detektorja, ki je sprogramiran na protobordu Spartan 3A ter povezan s pripadajočim analognim vhodnim vezjem.
Ključne besede: Detektor fazne napake, enkoder pomika, programirljiva logična vezja FPGA
Objavljeno: 27.09.2011; Ogledov: 1715; Prenosov: 118
.pdf Celotno besedilo (5,01 MB)

9.
RAZŠIRITVENI MODUL ZA RAZVOJNO PLOŠČO AVNET SPARTAN 3A
Aljaž Babič, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu obravnavamo razširitveni modul za razvojno ploščo Avnet Spartan 3A za analogno/digitalno (A/D) in digitalno/analogno (D/A) pretvorbo. Predstavimo FPGA programirljiva logična vezja, opišemo razvojno ploščo Avnet Spartan 3A ter podamo osnove za načrtovanje VF tiskanih vezij. V nadaljevanju s pomočjo načrtovalskega orodja Altium Designer Summer 09 izdelamo tiskano vezje razširitvenega modula. Vmesnik SPI, ki skrbi za komunikacijo vezja FPGA z razširitvenim modulom, smo opisali z jezikom VHDL ter pravilnost delovanja preverili s simulacijo. Delovanje celotnega vezja smo preverili z meritvijo ter komentirali dobljene rezultate.
Ključne besede: A/D pretvornik, D/A pretvornik, FPGA - Programirljiva logična vezja
Objavljeno: 08.07.2011; Ogledov: 2303; Prenosov: 144
.pdf Celotno besedilo (2,77 MB)

10.
TESTIRNA NAPRAVA ZA KONTROLO ZATISNJENOSTI TIPAL
Danijel Konjević, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljena zasnova in realizacija testirne naprave za kontrolo zatisnjenosti tipal. Potreba po tej napravi se je pojavila v podjetju Gorenje IPC, kjer izdelujejo med drugimi tudi kabelske sete za vgradnjo v hladilno-zamrzovalne aparate. Ti seti vsebujejo tudi tipala NTK, katerih konci so zatisnjeni v konektor. Konektorji se namestijo v ohišje aparata, ki se zalije s toplotno izolacijo. Ob nepravilni zatisnjenosti tipal je nemogoče to popraviti in ohišje je neuporabno, kar pa predstavlja velike stroške. Podrobneje je opisana izdelava napajalnega dela naprave, ki skrbi za napajanje mikrokrmilnika in grelnih elementov ter razvoj programske kode, ki bo tekla na jedru mikrokrmilniškega dela, Microchipovem mikrokrmilniku PIC 16F88. Cilj diplomske naloge je izdelati prototip čimbolj kompaktne in cenovno ugodne naprave, ki se bo uporabljala v proizvodnji na delovnem mestu.
Ključne besede: Testirna naprava, NTK tipala, hladilno – zamrzovalni aparat, mikrokrmilnik PIC
Objavljeno: 29.06.2011; Ogledov: 1839; Prenosov: 91
.pdf Celotno besedilo (5,52 MB)

Iskanje izvedeno v 0.27 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici