| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 43
Na začetekNa prejšnjo stran12345Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
Konstrukcije trikotnikov s programom RiŠ
Martina Trost, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava konstrukcije trikotnikov pri danih treh podatkih. V prvem delu je izdelan sistematičen pregled vseh možnih trojic, ki definirajo konstrukcijske probleme. Za vsako trojico je označen status konstrukcijskega problema, kar pomeni informacijo o tem ali je konstrukcija z ravnilom in šestilom rešljiva ali nerešljiva. Drugi del diplomskega dela sestavlja e-gradivo na priloženem CD-ju. Vsebuje konstrukcijske naloge trikotnikov pripravljene s programom za dinamično geometrijo RiŠ.
Ključne besede: trikotnik, konstrukcija trikotnika, konstruktibilnost s šestilom in ravnilom, program RiŠ, e-gradivo
Objavljeno: 22.04.2009; Ogledov: 3092; Prenosov: 218
.pdf Celotno besedilo (789,84 KB)

3.
TRIKOTNIKI Z DANIMA PLOŠČINO IN OBSEGOM
Klara Štravs, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu obravnavamo trikotnike z obsegom P in ploščino A. Dokažemo izoperimetrično neenakost, iz katere izhaja, da pri določenih začetnih podatkih A in P (ki tej neenakosti ne ustrezata) takih trikotnikov sploh ni. Pri začetnih podatkih, ki pa neenakosti ustrezata, raziskujemo število ustreznih trikotnikov, njihove lastnosti ter se osredotočimo na kote. Podamo interval, na katerem ležijo koti trikotnika z danima obsegom in ploščino. Ugotovitve ponazorimo na izbranem primeru trikotnika, določenega z A=2 in P=7. Slednje je kot animacija prikazano s pomočjo računalniškega programa Geogebra.
Ključne besede: trikotnik, obseg, ploščina, kot, izoperimetrična neenakost
Objavljeno: 19.05.2009; Ogledov: 2674; Prenosov: 211
.pdf Celotno besedilo (1,43 MB)

4.
ARBELOS
Nataša Lemež, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava geometrijski lik, ki se imenuje arbelos ali čevljarski nož. Z njim se je ukvarjal že Arhimed, kasneje pa so se mu posvečali še mnogi drugi matematiki. V delu je predstavljenih več zanimivih krogov in njihove lastnosti: Arhimedova dvojčka, Paposova veriga, Apolonijev krog, Bankoffov krog in Schochova kroga.
Ključne besede: Arbelos, polkrog, Pitagorov izrek, inverzija, Arhimedova dvojčka, Paposova veriga, Apolonijev krog, Schochova kroga.
Objavljeno: 19.05.2009; Ogledov: 2609; Prenosov: 237
.pdf Celotno besedilo (590,09 KB)

5.
POSPLOŠITEV EULERJEVE PREMICE IN KROŽNICE DEVETIH TOČK
Saša Škorić, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomi obravnavamo stožnice devetih točk, ki so posplošitev krožnice devetih točk trikotnika; vsaka od njih je odvisna od izbire točke Z v ravnini. Podobno obrav- navamo premice, ki so posplošitve Eulerjeve premice trikotnika. Posebej se posve- timo analizi povezave med lego točke Z in tipom stožnce, ki ji pripada. Opišemo tudi lege točke Z, ko je stožnica izrojena.
Ključne besede: krožnica devetih točk, stožnica devetih točk, Eulerjeva premica, posplošena Eulerjeva premica
Objavljeno: 27.05.2009; Ogledov: 2985; Prenosov: 195
.pdf Celotno besedilo (273,75 KB)

6.
STEINER - MALFATTIJEV PROBLEM
Mateja Trplan, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je obravnavan Steiner - Malfattijev problem, ki je ena od možnih posplošitev znanega Malfattijevega problema, pri katerem za izhodišče namesto trikotnika vzamemo tri krožnice, ki se medsebojno dotikajo. Rešitev problema je trojica novih, med seboj dotikajočih se krožnic, pri katerih se vsaka dotika dveh začetnih. Zastavljen problem je rešen s pomočjo inverzije, ki je tokrat predstavljena v kartezičnih koordinatah. Vse možne rešitve problema so ponazorjene s konstrukcijami. Na koncu so izračunani radiji novih krožnic v odvisnosti od radijev začetnih krogov.
Ključne besede: Steiner - Malfattijev problem, inverzija, krožnica, radij krožnice
Objavljeno: 23.12.2009; Ogledov: 2398; Prenosov: 137
.pdf Celotno besedilo (1,19 MB)

7.
TETIVNI ŠTIRIKOTNIKI Z DANIM VARIGNONOVIM PARALELOGRAMOM
Suzana Podrzavnik, 2009, diplomsko delo

Opis: Pri danem štirikotniku najdemo njegov Varignonov paralelogram z razpolovitvijo stranic štirikotnika. V diplomski nalogi pa bomo pri danem paralelogramu iskali take štirikotnike, da bo dani paralelogram Varignonov paralelogram. Kasneje se bomo osredotočili na tetivne štirikotnike. Predstavili bomo dejstva o številu takih štirikotnikov ter njihovo konstrukcijo. Podali bomo primere, ko je paralelogram pravokotnik ali romb. Nekatere korake bomo nadzorneje pred- stavili s pomočjo geometrijskega programa GeoGebra.
Ključne besede: Varignonov paralelogram, tetivni štirikotnik
Objavljeno: 23.12.2009; Ogledov: 2298; Prenosov: 156
.pdf Celotno besedilo (3,07 MB)

8.
IZREK O SEDMIH KROŽNICAH
Brigita Oglajner, 2010, diplomsko delo

Opis: V prvem delu diplomskega dela smo formulirali osnovno verzijo izreka o sedmih krožnicah in na kratko opisali sorodne različice le-tega. Nato smo se v drugem in tretjem delu poglobili v dva bistveno zelo različna dokaza. Rabinowitzev dokaz ima za osnovo Cevov izrek , Cundyjev dokaz pa temelji na uporabi kompleksnih števil.
Ključne besede: Cevov izrek, konkurentnost daljic, inverzija, kompleksna števila v geometriji.
Objavljeno: 13.05.2010; Ogledov: 2025; Prenosov: 109
.pdf Celotno besedilo (1,35 MB)

9.
NOVEJŠI REZULTATI O TETIVNIH ŠTIRIKOTNIKIH
Maja Tušek Jošt, 2010, diplomsko delo

Opis: Predmet razprave diplomskega dela je tetivni štirikotnik ABCD z očrtano krožnico k ter presečiščem diagonal E. V diplomskem delu so opisani in natančno dokazani nekateri novejši rezultati o tetivnih štirikotnikih. Poseben poudarek je namenjen rezultatom, ki jih je mogoče dokazati s pomočjo koncepta polarnosti, rezultatom o značilnih točkah trikotnikov ABC, ABD, ACD in BCD, rezultatom o simetralah kotov ter rezultatom o značilnih točkah trikotnikov ABE, BCE, CDE in ADE.
Ključne besede: tetivni štirikotnik, polarnost, pol, polara, diagonalne točke, diagonalni trikotnik, sebipolarni trikotnik
Objavljeno: 08.07.2010; Ogledov: 1825; Prenosov: 140
.pdf Celotno besedilo (746,92 KB)

10.
HAGGEJEVA TRANSFORMACIJA
Maja Krmpotić, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava Haggejevo transformacijo in s to transformacijo tesno povezano izogonalno transformacijo. V prvem delu spoznamo izogonalno transformacijo ter definicijo in konstrukcijo Haggejeve transformacije v primeru, ko točka P leži zunaj trikotniku očrtane krožnice, in v primeru, ko P leži na njej. Nato ugotovimo povezavo med izogonalno transformacijo in Haggejevo transformacijo ter dokažemo, da vse Haggejeve krožnice potekajo skozi višinsko točko. Pogledamo tudi, kam nam Haggejeva transformacija preslika nekaj značilnih točk trikotnika. Sledi obravnava analitične geometrije ter vpeljava trilinearnih koordinat. Na koncu pokažemo, da se z izogonalno transformacijo vse premice preslikajo v stožnice. Ker pa je Haggejeva transformacija v tesni zvezi z izogonalno, velja isto tudi za njo.
Ključne besede: trikotnik, trikotniku očrtana krožnica, Haggejeva krožnica, Haggejeva transformacija, izogonalna transformacija, trilinearne koordinate
Objavljeno: 06.09.2010; Ogledov: 1806; Prenosov: 241
.pdf Celotno besedilo (7,20 MB)

Iskanje izvedeno v 0.13 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici