| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 44
Na začetekNa prejšnjo stran12345Na naslednjo stranNa konec
1.
Skener bližnjega elektromagnetnega polja : magistrsko delo
Vasja Pirc, 2023, magistrsko delo

Opis: V zaključnem delu so predstavljeni razvoj, izdelava in testiranje prototipnega merilnega sistema za skeniranje bližnjega električnega in magnetnega polja. Merilni sistem je sestavljen iz mehanskega manipulatorja, sond za zaznavanje bližnjega električnega in magnetnega polja, predojačevalnika, merilne kartice za zajem amplitud analognih signalov do frekvence 1000 MHz in osebnega računalnika. Zajem visokofrekvenčnih signalov nizkih amplitud je implementiran z uporabo dveh mešalnih in dveh ojačevalnih stopenj ter analogno-digitalnega pretvornika. Podsisteme krmili programirljivo polje logičnih vrat (Field Programmable Gate Arrays, FPGA). Z implementiranim sistemom so bile izvedene meritve bližnjega električnega in magnetnega polja v okolici mikrotraka ob vzbujanju z različnimi frekvencami. Dodatne meritve v okolici vezja STW81200-EVB so pokazale dobro zmožnost vizualizacije polja in lokalizacije izvorov elektromagnetnega polja na tiskanem vezju.
Ključne besede: skener bližnjega elektromagnetnega polja, sonde, bližnje električno polje, bližnje magnetno polje
Objavljeno v DKUM: 04.12.2023; Ogledov: 137; Prenosov: 18
.pdf Celotno besedilo (6,26 MB)

2.
Mikrokrmilniško voden napajalnik za požarne sisteme : diplomsko delo
Edvard Bregar, 2020, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja razvoj mikrokrmilniško vodenega napajalnika za požarne sisteme, ki je zasnovan tako, da je v skladu z vsemi trenutno veljavnimi predpisi ter s standardom SIST EN 54-4. Požarni sistem je sestavljen iz požarne centrale, ki krmili številne dodatne naprave (sirene, bliskavke, ključavnice …), ki pa pogosto potrebujejo dodatno napajanje. Dodatni napajalniki so ustrezno razporejeni po objektu in zagotavljajo ustrezno napajanje naprav iz dveh virov. V primeru izpada primarnega vira, sistem preklopi na baterijsko napajanje. Dodatni napajalniki nadzirajo, polnijo in vzdržujejo vgrajeno svinčevo baterijo, hkrati pa nadzirajo vse pomembne napetosti, preklapljajo med primarnim in baterijskim napajanjem. V standardu EN 54-4 je zahtevano tudi, da mora imeti dodatni napajalnik vsaj en izhod, s katerim lahko preostalemu delu požarnega sistema javi napako v delovanju. Mikrokrmilniško voden napajalnik za požarne sisteme je sestavljen iz standardnega industrijskega napajalnika, mikrokrmilniške kartice, ožičenja, ohišja ter svinčeve baterije. Na pokrovu ohišja je vgrajena tudi čelna plošča za prikaz stanja. V delu je opisan razvoj od osnovne ideje do končnega izdelka. Podani so tudi primeri problemov, vključno s certifikacijo izdelka pred komercialno uporabo.
Ključne besede: napajalnik, požarni sistem, mikrokrmilnik
Objavljeno v DKUM: 14.12.2020; Ogledov: 1109; Prenosov: 75
.pdf Celotno besedilo (2,38 MB)

3.
Analysis and simulation of pyramidal horn antenna : magistrsko delo
Matija Drgestin, 2019, magistrsko delo

Opis: This master's thesis focuses on analysis, calculation, simulation and interpretation of the pyramidal horn antenna results. The content of this thesis will enable future readers to have a detailed insight into the analysis and design of a high-frequency antenna. The aim is to calculate antenna dimensions for the frequency range above 6 GHz, more precisely for the 9 GHz frequency range. During the stage of the antenna simulation and its parameters, it should be noted that the antenna dimensions need to be approximately equal to the optimal values of the pyramidal horn antenna, in order to avoid unnecessary and unwanted losses. With the help of a mathematical model of the antenna, a simulation will be performed in the ANSYS Electromagnetic Suite 18 software. The simulation will generate an antenna model and its parameters. Upon completion of the simulation, the simulated results will be analyzed and presented, which will conclude this master's thesis.
Ključne besede: piramidni lijak, valovod, simulacija, HFSS, frekvenca
Objavljeno v DKUM: 24.06.2019; Ogledov: 1048; Prenosov: 141
.pdf Celotno besedilo (4,48 MB)

4.
Osnovna plošča za napravo coreprotocol loop test set : diplomsko delo
Janez Iztok Golob, 2019, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sta opisana načrtovanje in izdelava osnovne plošče testne naprave za testiranje in diagnosticiranje požarne zanke. Požarni sistem je v osnovi sestavljen iz naprave za javljanje požara – požarne centrale, ene ali več požarnih zank in raznih vhodno-izhodnih enot, ki so potrebne za učinkovito delovanje požarnega sistema. Požarna zanka je vodilo, fizično samo dva vodnika, na katerega so priključeni različni požarni senzorji in ustrezne izhodne enote, ki imajo vsaka svoj unikaten naslov. Cilj naloge je bila izdelava testne naprave, ki se uporablja za testiranje pravilnega delovanja požarne zanke pred priključitvijo na centralo ali za odpravljanje napak med delovanjem. Testna naprava je sestavljena iz mikroprocesorske enote in osnovne plošče. Uporabniški vmesnik na mikroprocesorski enoti omogoča upravljanje preko zaslona na dotik. Podatki ali zahteve se preko serijske povezave prenašajo na osnovno ploščo. Posamezni sklopi na osnovni plošči so narejeni tako, da se generirajo ustrezni napetostni in tokovni nivoji za napajanje zanke, generirajo ustrezni napetostni impulzi za komunikacijo z elementi na zanki in ovrednoti njihov odziv. Poleg tega naprava omogoča različne meritve na zanki, kot so tok in napetosti na zanki, prisotnost kratkega ali zemeljskega stika in dolžino požarne zanke. Celotna naprava je prenosna, zato je na osnovni plošči poskrbljeno za delovanje iz zunanjega napajalnega vira ali iz vgrajenih Li-Ion baterij in za njihovo polnjenje. Za mikroprocesorsko enoto smo uporabili Raspberry Pi3 z ustreznim 7" zaslonom, uporabniški vmesnik je napisan v Pythonu, jedro osnovne plošče pa je ARM mikrokrmilnik STM32F072 podjetja ST. V delu je opisan potek od začetne zamisli do izvedbe posameznih sklopov, izdelave prototipa, testiranja na SIQ in opis testnega postopka za testiranje v redni proizvodnji.
Ključne besede: osnovna plošča, požarna centrala, požarna zanka, mikrokrmilnik, mikroprocesorska enota
Objavljeno v DKUM: 24.06.2019; Ogledov: 1181; Prenosov: 87
.pdf Celotno besedilo (2,51 MB)

5.
Prenosni avtonomni registrator z lokalno obdelavo podatkov in brezžičnim prenosom : [projekt]
Miha Horvat, 2019, diplomsko delo

Opis: V projektnem delu je predstavljen razvoj prototipa registratorja za merjenje tlaka na vodovodnem omrežju. Namen uporabe registratorja je beleženje hipnih sprememb, kot so vodni udari. Registrator shranjuje podatke lokalno, jih obdeluje in pošilja preko GSM/GPRS signala na oddaljene strežnike. Upravlja ga integrirano vezje Atmega328P, za katerega smo razvili program v programskem jeziku C. Pripravljeno vezje je nameščeno v vodotesno ohišje. Na strežnikih smo opravili vizualizacijo podatkov v obliki grafov, tabel in dinamičnih grafik. Cilj projektne naloge je optimizacija delovanja vodovodnega omrežja na področju delovanja javnega podjetja Vodovod sistema B s pravočasnim obveščanjem in preventivnim ukrepanjem.
Ključne besede: registrator, lokalna obdelava podatkov, brezžični prenos, vizualizacija, sistem SCADA
Objavljeno v DKUM: 16.05.2019; Ogledov: 1293; Prenosov: 75
.pdf Celotno besedilo (37,07 MB)

6.
Povečanje varnosti na morju s primerno uporabo telekomunikacijskih tehnologij
Urška Čakš, 2018, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: V zaključnem delu so predstavljeni načini komuniciranja posadke s svetom sredi morja, na območjih izven dosega telefonskega signala. Pri plovbi je v primeru nesreč, nevarnosti ali hudih neviht najpomembnejša varnost in zaščita človeških življenj. Namen naloge je predstaviti radijske komunikacije, ki so v uporabi v pomorstvu. V nalogi so predstavljene tudi različne naprave za klice v sili. Zaključno delo podaja priporočila uprabe telekomunikacijske opreme za različne vrste pomorskih plovil za zagotavljanje večje varnosti človeških življenj na morju glede na namen in območja plovbe.
Ključne besede: GMDSS, VHF, MF/HF, DSC, EPIRB, PLB, SART, AIS
Objavljeno v DKUM: 07.02.2019; Ogledov: 1037; Prenosov: 96
.pdf Celotno besedilo (1,67 MB)

7.
SPREJEMNIK FREKVENČNO MODULIRANEGA SIGNALA
Matevž Bratina, 2018, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Cilj projekta je bil izdelati sprejemnik frekvenčno moduliranega signala, ki bo majhen, prenosljiv, poceni, energijsko varčen in baterijsko napajan. Preučili smo več vrst sprejemnikov. Odločili smo se za izdelavo sprejemnika na superheterodinskem principu. Pred izdelavo končnega izdelka smo izdelali tri prototipe. Za razvoj prototipov smo uporabili razvojno platformo Arduino. Po razvoju prototipov je sledila izdelava končnega izdelka oziroma tiskanine, ki odpravi potrebo po Arduino platformi. Sprejemnik omogoča izbiro med radijskimi frekvencami in pomnjenje izbranega števila radijskih postaj. Delovna frekvenca je prikazana na zaslonu s tekočimi kristali. Demoduliran signal oziroma zvok je predvajan na zvočniku. Zaključni projekt zajema načrtovanje in razvoj sprejemnika, izbiro strojnih komponent, pisanje programske kode, razvoj treh prototipov in končnega izdelka, vključno z njegovim testiranjem. Končni izdelek predstavlja izhodišče za nadaljnji razvoj sprejemnika. Možne so številne izboljšave oziroma dodatne funkcionalnosti: avtomatski frekvenčni odziv sprejemnika, prilagajanje kontrasta zaslona s pomočjo senzorja za svetilnost, programska nastavitev glasnosti in izdelava vodoodpornega ohišja.
Ključne besede: elektromagnetno valovanje, radio, mikrokrmilnik, sprejemnik
Objavljeno v DKUM: 05.02.2019; Ogledov: 1086; Prenosov: 119
.pdf Celotno besedilo (2,64 MB)

8.
Development of the testing environment for ultra high frequency receivers
Boris Hrastnik, 2018, magistrsko delo

Opis: The thesis describes the development of the test environment for Ultra High Frequency receivers. The proposed test environment replaces the universal, expensive and professional measurement equipment with dedicated computer controlled integrated circuits. For radio frequency modules` testing, all functionalities from the previous test environment are supported, e.g. existing tests, used modulation and coding techniques, as well as the communication package and interference control. The proposed test environment additionally supports more coding techniques and more use cases. While developing, we tended to small dimensions, low price, specifications, functionality and reliability. At first, the previous test environment is presented, as well as its shortcomings and the specifications for the proposed test environment. Further presented are the basic theory and test methods. At the end, we introduce the proposed test environment, its development and operations.
Ključne besede: testing environment, ultra-high frequency, modulation, radio frequency systems
Objavljeno v DKUM: 15.03.2018; Ogledov: 1629; Prenosov: 181
.pdf Celotno besedilo (4,84 MB)

9.
Applying automated model extraction for simulation and verification of real-life SDL specification with spin
Boštjan Vlaovič, Aleksander Vreže, Zmago Brezočnik, 2017, izvirni znanstveni članek

Opis: Formally defined Specification and Description Language (SDL) is used for the design and specification of complex safety-critical systems. Each change in the specification of the product should be immediately checked formally against the requirements’ specification. This paper presents semi-automated system abstraction, automated model extraction, simulation, and formal verification of real-life complex SDL specification. Sound algorithms implemented in our sdl2pml automated model extraction tool preserve all properties of the SDL system. Sdl2pml includes our model of discrete time, abstraction, and support for all relevant SDL functionality and constructs such as dynamic process creation, rational data types, and communication with more than one process instance. To the best of our knowledge, most of them are not supported by any other known approach. We use our SpinRCP tool for simulation and formal verification of the extracted model with the Spin model checker. We demonstrate the applicability of our approach on ISDN User adaptation protocol from SI3000 Softswitch. The extracted Promela model is the largest one ever processed by Spin. We have shown that Spin simulation and model checking can be applied successfully to such huge models.
Ključne besede: formal specifications, automated extraction, formal languages, simulation, formal verification, model cheking, SDL, Promela, SpinRCP, Sdl2pml
Objavljeno v DKUM: 03.08.2017; Ogledov: 1258; Prenosov: 416
.pdf Celotno besedilo (13,46 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

10.
KRMILNI SISTEM ZA INKUBATOR IN VALILNIK JAJC
Blaž Mandl, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena zasnova elektronske krmilne enote za inkubator in valilnik jajc. Inkubator jajc je naprava, ki v zaprtem prostoru vzdržuje optimalne pogoje, potrebne za izvalitev. Ti pogoji se lahko vzpostavijo z ustrezno regulacijo temperature in vlage, ter z ustreznim obračanjem jajc v primernih časovnih intervalih. Opisana je izdelava strojne opreme, programske opreme ter praktična izvedba. Sistem je zgrajen na modularen način in omogoča dodajanje novih funkcionalnosti ter je zato primeren za večino uporabnikov. Izdelan je bil prototip elektronske krmilne enote, ki izpolnjuje večino podanih zahtev.
Ključne besede: Inkubator, valilnik, krmilni sistem, regulacija, mikrokrmilnik, Arduino
Objavljeno v DKUM: 19.10.2016; Ogledov: 3260; Prenosov: 201
.pdf Celotno besedilo (11,33 MB)

Iskanje izvedeno v 0.75 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici