| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 31
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
Primerjava orodij za analizo odvodnjavanja odpadnih vod
Aleš Hohnjec, 2018, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo obravnavali dva računalniška orodja za analizo odvodnjavanja odpadnih vod. Primerjali smo Storm and Sanitary Analysis, proizvajalca Autodesk in Storm Water Management Model, proizvajalca US EPA. Podatke smo pridobili na realnem primeru, v delu stanovanjske soseske, ki se nahaja na južnem delu Maribora, pod Pohorjem. Računali bomo odvodnjavanje meteornih voda, preverili razlike med rezultati programov ter, kateri program je za ta primer bolj učinkovit.
Ključne besede: mešani kanalizacijski sistem, računalniški program, padavinska voda
Objavljeno v DKUM: 18.09.2018; Ogledov: 1110; Prenosov: 89
.pdf Celotno besedilo (3,14 MB)

2.
Odvodnjavanje in ponikanje meteornih voda iz urbanih območij
Toni Udovč, 2018, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen pomen meteorne vode, kaj predstavlja v gradbeništvu in kaj vse vpliva na dimenzioniranje odvodnikov meteorne vode. Predstavljeno je nemško podjetje Hauraton ter njihovi sistemi in elementi, ki jih proizvajajo za linijsko odvodnjavanje meteorne vode. V diplomskem delu smo problematiko z meteorno vodo opisali na praktičnem primeru dejanskega območja. Območje smo posneli z brezpilotnim letalom in ga predstavili na sodoben način v situaciji in prostorskem prikazu. Opisali smo tudi obstoječe stanje in napake, zaradi katerih prihaja do težav z odvodnjo meteorne vode. Za odvodnjo meteorne vode smo dimenzionirali nov sistem linijskega odvodnjavanja meteorne vode iz cestišča in nov ločen kanalizacijski sistem. Opisali smo tudi potrebne detajle, ki se morajo upoštevati pri izdelavi novega ločnega kanalizacijskega omrežja.
Ključne besede: gradbeništvo, odvajanje, ponikanje, meteorne vode
Objavljeno v DKUM: 17.09.2018; Ogledov: 2387; Prenosov: 344
.pdf Celotno besedilo (5,86 MB)

3.
Odvajanje in čiščenje odpadnih vod na podeželju v primeru razpršene poselitve
Gregor Wurcer, 2018, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomskega dela je poiskati najprimernejši način odvajanja in čiščenja odpadnih vod na območjih z razpršeno poselitvijo. Opisali smo različne vzorce poselitve in statistiko poselitve države in občine Gornja Radgona. Nazorno je predstavljeno, da v celotni državi, vključno z občino Gornja Radgona, večji del prebivalstva živi na podeželju. Opisani bodo štirje načini odvajanja vod na podeželju, prav tako pa tudi primeri čiščenja z uporabo osrednje in male čistilne naprave. Podane bodo delitve čistilnih naprav po tipologiji čiščenja. V zadnjem poglavju bodo obravnavane rešitve odvajanja in čiščenja odpadnih vod na podeželju v primeru razpršene poselitve.
Ključne besede: odvodnjavanje, čiščenje, odpadne vode, podeželje, razpršena poselitev, čistilna naprava
Objavljeno v DKUM: 31.07.2018; Ogledov: 1230; Prenosov: 134
.pdf Celotno besedilo (1,69 MB)

4.
Oskrba s pitno vodo v naselju Dobrič
Jožica Rebernik, 2017, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena krajša zgodovina vodovodnih sistemov, teoretično pa je opisana tudi zgradba vodovodnih sistemov ter njihova delitev. V raziskovalnem delu je opredeljena oskrba s pitno vodo v naselju Dobrič. Opisano je tako javno kot zasebno vodovodno omrežje, izpeljana je njuna primerjava. Primerjana je tudi kakovost pitne vode zasebnega in javnega vodovodnega omrežja. Podrobno je obravnavan termin lastne oskrbe s pitno vodo ter predstavljen zasebni vodovod v naselju Dobrič, njegove pomanjkljivosti in možne rešitve. Raziskali smo tudi porabo pitne vode prebivalcev, priključenih na zasebno omrežje.
Ključne besede: zasebni vodovod, javni vodovod, mikrobiološka analiza vode, poraba pitne vode
Objavljeno v DKUM: 03.01.2018; Ogledov: 1794; Prenosov: 185
.pdf Celotno besedilo (5,49 MB)

5.
IDEJNA ZASNOVA REGULACIJE POTOKA LAHOMNICA NA OBMOČJU POPLAVNE OGROŽENOSTI
Nataša Jurgelj, 2016, diplomsko delo

Opis: Z diplomskim delom želimo prikazati idejno zasnovo regulacije potoka Lahomnica, ki vsebuje predlog izboljšave pretočnosti, razlivnih con, kar bi zagotovilo tamkajšnjim prebivalcem, ki živijo ob neposredni bližini potoka varnost pred pogostimi pojavi poplav, hkrati bodo prikazane možnosti za nadaljnji prostorski razvoj. V začetnih poglavjih so podrobno opisane splošne lastnosti poplav, zgodovina poplav in škode, ki jih je povzročila Lahomnica. V osrednjem delu bomo prikazali z načrti idejno zasnovo regulacije vodotoka Lahomnica, ki je bila izvedena s pomočjo računalniškega programa AutoCAD.
Ključne besede: regulacija, poplave, urejanje vodotokov, poplavna ogroženost, potok Lahomnica, Lahomno, hidrologija
Objavljeno v DKUM: 03.11.2016; Ogledov: 1885; Prenosov: 118
.pdf Celotno besedilo (7,04 MB)

6.
PRIMERJAVA DELOVANJA RASTLINSKE IN SBR ČISTILNE NAPRAVE
Anja Popovič, 2016, diplomsko delo

Opis: Rastlinska čistilna naprava Cvetkovci in SBR čistilna naprava Središče ob Dravi sta novi komunalni čistilni napravi z začetkom obratovanja v letu 2015. Napravi uporabljata zelo različno tehnologijo čiščenja, vendar sta obe zasnovani na bioloških postopkih, katerega glavni delež predstavljajo mikrobiološke združbe. Diplomsko delo je tako sestavljeno kot primerjava obeh čistilnih naprav. V teoretičnem delu so podane osnove biološkega čiščenja ter veljavna pravna ureditev področja čiščenja in odvajanja odpadne vode. Nadalje so opisane vrste in lastnosti posameznih delov ter princip delovanja obeh naprav. Končni del diplomskega dela zavzema primerjava učinkovitosti čiščenja in primerjava stroškov. Podane so tudi prednosti in slabosti.
Ključne besede: rastlinska čistilna naprava, SBR čistilna naprava, delovanje čistilne naprave, učinkovitost čiščenja, primerjava stroškov
Objavljeno v DKUM: 13.10.2016; Ogledov: 1770; Prenosov: 328
.pdf Celotno besedilo (4,44 MB)

7.
PREGLED RAVNANJA Z ODVEČNIM BLATOM, PESKI IN MAŠČOBAMI IZ BČN
Ksenija Gabrovec, 2016, diplomsko delo

Opis: Odvečno blato, ki nastaja pri procesu čiščenja odpadnih voda, predstavlja snovni in energetski potencial. Tematika diplomskega dela je izbrana z namenom prepoznati kakšno je nadaljnje ravnanje z odvečnim blatom iz bioloških čistilnih naprav (BČN) v Sloveniji, ter predstaviti nekatere možnosti ravnanja, ki jih ponuja slovensko tržišče. V diplomskem delu so opisane osnove odpadnih voda in osnove obdelave odvečnega blata. Opisane so nekatere možnosti končne obdelave, predelave in uporabe odvečnega blata. V nadaljevanju so opisani trije primeri nadaljnjega ravnanja z odvečnim blatom v posameznih podjetjih. Končni del diplomskega dela predstavlja kratka raziskava ravnanja z odvečnim blatom, mulji, peski in maščobami.
Ključne besede: odpadne vode, biološka čistilna naprava, produkti čiščenja odpadnih voda, odvečno blato
Objavljeno v DKUM: 10.10.2016; Ogledov: 1082; Prenosov: 208
.pdf Celotno besedilo (4,18 MB)

8.
ZELENA STENA KOT ČISTILNA NAPRAVA
Hana Kolenc, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo je izdelano z namenom predstaviti možnost združevanja zelene stene in principov rastlinske čistilne naprave, v čistilno napravo za sivo vodo. V delu so predstavljeni pozitivni vplivi zelenih sten, kot tudi rastlinskih čistilnih naprav. Z možnostjo združevanja teh dveh, bi lahko takšne sisteme umeščali v urbano okolje, kjer bi zmanjšali porabo pitne vode za splakovanje in omogočili čiščenje ter ponovno uporabo odpadne vode. Z ugodnimi vplivi zelenih sten, pa bi pozitivno vplivali na okolje in ljudi.
Ključne besede: rastlinska čistilna naprava, zelena stena, čiščenje odpadne vode, siva voda
Objavljeno v DKUM: 06.10.2016; Ogledov: 2173; Prenosov: 160
.pdf Celotno besedilo (3,12 MB)

9.
ZADRŽEVANJE ODPADNIH PADAVINSKIH VOD
Matjaž Kunst, 2016, diplomsko delo

Opis: Zadrževanje padavinskih odpadnih vod je zaradi vedno večjih klimatskih sprememb in s tem povezanih vremenskih pojavov (nenadni izdatni nalivi) postalo pogoj za priključevanje na obstoječe javno kanalizacijsko omrežje ali za iztok v vodotoke. Teoretični del zajema opis kanalizacijskij sistemov, objektov na kanalizaciji, ter podrobneje sistemov zadrževalnikov na kanalizaciji padavinskih odpadnih vod. Praktični del diplomske naloge predstavlja dva načina zadrževanja in sicer cevni zadrževalnik na parkirnem platoju ter podzemni zadrževalni AB bazen za zajem padavinskih vod iz pobočja nad urbanim okoljem.
Ključne besede: kanalizacijiski sistem, padavinske odpadne vode, zadrževanje, dimenzioniranje kanalizacije
Objavljeno v DKUM: 30.09.2016; Ogledov: 3382; Prenosov: 712
.pdf Celotno besedilo (3,01 MB)

10.
PROTIPOPLAVNI UKREPI NA OBMOČJU CELJA
Sašo Kučuković, 2016, diplomsko delo

Opis: V Sloveniji so poplave pogost pojav in Celje sodi med poplavno najbolj ogrožena območja. Na reki Savinji, so bili v preteklosti izvedeni posamezni infrastrukturni poplavni ukrepi, a so dogodki v zadnjih 25 letih pokazali, da zaradi različnih vzrokov ti ukrepi pred poplavami ne morejo ustrezno zaščititi ljudi, zemljišč in infrastrukture. V diplomski nalogi je opisana poplavna problematika na območju Celja in protipoplavni ukrepi, ki so bili izvedeni in so še načrtovani na širšem območju Celja. Z izvedenimi lokalnimi ukrepi za protipoplavno zaščito so se zmanjšale poplavno najbolj ogrožene površine, s tem pa je omogočen hitrejši razvoj regije, saj zaščitni ukrepi upoštevajo cilje trajnostnega okoljskega in prostorskega razvoja. Poplavna varnost Celja in celotnega porečja Savinje pred 100 – letnimi vodami bo dosežena šele z izvedbo celovitih ukrepov druge faze projekta predvidoma do leta 2023. Projekt zagotavljanja poplavne varnosti na porečju Savinje je prvi potrjeni slovenski projekt s področja varstva pred škodljivim delovanjem voda, ki celovito ureja problematiko poplavne varnosti nekega porečja. Kot tak bo gotovo veljal za referenčni projekt urejanja poplavne problematike tudi za ostala slovenska porečja.
Ključne besede: gradbeništvo, poplave, Celje, protipoplavni ukrepi, Savinja
Objavljeno v DKUM: 23.09.2016; Ogledov: 2238; Prenosov: 272
.pdf Celotno besedilo (3,34 MB)

Iskanje izvedeno v 0.23 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici