| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 31
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
Razlika med katastrskimi in funkcionalnimi vodnimi zemljišči
Blanka Grajfoner, Matej Müller, 2010, objavljeni strokovni prispevek na konferenci

Opis: Vodna zemljišča so, kot že izhaja iz imena, zemljišča, ki so v neki povezavi zv odo. Obstajajo pa različne možnosti te povezanosti. Na nekaterih zemljiščih se voda trajno nahaja, na drugih pa le občasno. V nadaljevanju bodo prikazane razlike med vodnimi zemljišči, za katera je podatek o tem, da gre za vodna zemljišča, vpisan v zemljiški kataster kot dejanska raba, in med vodnimi zemljišči, za katera v zemljiškem katastru ni razvidno, da so vodna zemljišča, so pa lahko občasno prekrita z vodo v primeru, ko nastopijo poplave. Razlike med tema vrstama vodnih zemljišč bodo prikazane za celinske tekoče vode. Splošne ugotovitve iz prispevka bodo kasneje uporabljene tudi v okviru projekta DRA-MUR-CI: Čezmejna vodarska iniciativa za reki Drava in Mura (Drava-Mura Crossborder Initiative), katerega cilj je povezovanje na področju gospodarjenja z vodami na območjih rek Drave in Mure, ki si ju delita Avstrija in Slovenija in v katerem sodelujeta tudi Fakulteta za gradbeništvo Univerze v Mariboru in Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani.
Ključne besede: vodna zemljišča, katastrsko vodno zemljišče, vodno soglasje, funkcionalna vodna zemljišča
Objavljeno: 31.05.2012; Ogledov: 1133; Prenosov: 40
URL Povezava na celotno besedilo

3.
DIMENZIONIRANJE IN IZVEDBA LOVILCEV LAHKIH TEKOČIN
Luka Kovačič, 2014, diplomsko delo

Opis: Onesnaževanje voda z lahkimi tekočinami je resen okoljski problem. Rešitve, s katerimi lahko ta problem zmanjšamo oz. odpravimo, so lovilci mineralnih olj, lovilci maščob in lovilci škroba. Vsi ti sistemi so si v osnovi zelo podobni. Namestimo jih na mesto med izvorom odpadne vode in med izlivom v vode ali v javno kanalizacijo in delujejo po istem principu mehanskega procesa ločevanja mešanic substanc. Materiali za izdelavo lovilcev lahkih tekočin so beton, jeklo in plastični materiali.
Ključne besede: lovilec lahkih tekočin, lahka tekočina, usedalnik, koalescentni filter
Objavljeno: 05.03.2014; Ogledov: 1327; Prenosov: 770
.pdf Celotno besedilo (2,16 MB)

4.
SISTEM ODVAJANJA ODPADNIH VODA V DELU NASELJA ŠMARTNO PRI LITIJI
Brigita Žiberna, 2016, diplomsko delo

Opis: Zgrajeno kanalizacijsko omrežje v naselju Šmartno pri Litiji je bilo sofinancirano iz Kohezijskega sklada Evropske Unije. Diplomsko delo obsega le del kanalizacijskega omrežja v naselju Šmartno pri Litiji, ki je zasnovano v ločenem sistemu. V diplomskem delu je obdelan in prikazan potek del v fazi projektiranja: analiza obstoječega stanja, izbira tipa kanalizacijskega sistema, dimenzioniranje s hidravličnim izračunom in navodila za izvedbo.
Ključne besede: gradbeništvo, kanalizacijsko omrežje, padavinska voda, sanitarna odpadna voda
Objavljeno: 13.07.2016; Ogledov: 684; Prenosov: 103
.pdf Celotno besedilo (1,58 MB)

5.
IZGRADNJA KANALIZACIJE NA OBMOČJU POSLOVNO STANOVANJSKEGA OBJEKTA GORICA V VELENJU
Jernej Kuhar, 2015, diplomsko delo

Opis: Kanalizacijski sistemi so medsebojno funkcionalno povezane naprave in objekti, ki so namenjeni za odvajanje in čiščenje odpadnih voda uporabnikov. Projektirani in zgrajeni morajo biti tako, da zagotavljajo optimalen odvod odpadne in padavinske vode ob minimalnih stroških izgradnje, vzdrževanja in obratovanja. V diplomskem delu smo opisali kanalizacijski sistem v Mestni občini Velenje in prikazali postopek izgradnje ločenega sistema kanalizacije Poslovno-stanovanjskega objekta Gorica.
Ključne besede: gradbeništvo, kanalizacija, kanalizacijski sistemi, izgradnja kanalizacije
Objavljeno: 22.07.2015; Ogledov: 828; Prenosov: 135
.pdf Celotno besedilo (2,98 MB)

6.
ČIŠČENJE METEORNIH VODA S SISTEMOM DRAINFIX CLEAN
Jure Zupanc, 2015, diplomsko delo

Opis: Onesnaženje meteornih voda, ki prihajajo iz cest ali parkirišč je v današnjem času velik problem, ki se mu ne posveča dovolj pozornosti. Meteorno vodo, lahko očistimo na več načinov, eden način čiščenja je tudi sistem Drainfix clean. Sistem deluje na podlagi filtracije vode in je preprost za vgradnjo, uporabo in vzdrževanje. Iz vode uspešno odstranjuje širok spekter različnih delcev, ki onesnažujejo meteorne vode. V diplomske delu smo ugotovili, da je sistem Drainifix clean, zelo primeren za čiščenje meteornih voda na področjih kot so npr. cestišča, parkirišča. Zaradi učinkovitega čiščenja je sistem primeren za vgradnjo, ker deluje skladno z Evropskimi smernicami za izboljšanje vodnih virov.
Ključne besede: gradbeništvo, čiščenje meteornih voda, vodna filtracija, odpadna voda cest, sistem Drainfix clean
Objavljeno: 22.06.2015; Ogledov: 648; Prenosov: 153
.pdf Celotno besedilo (2,29 MB)

7.
Projekt in izvedba manj zahtevnega stanovanjskega objekta na le delno komunalno opremljenem zemljišču
Dejan Dobrotinšek, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo se osredotoča na dejanski primer gradnje manj zahtevnega stanovanjskega objekta in proučuje možnosti zagotavljanja minimalne komunalne oskrbe. Ker objekta ni možno priklopiti na javno kanalizacijo, je bilo potrebno izbrati ustrezno čistilno napravo. Prav tako se je pojavil problem pri odvajanju meteorne in prečiščene kanalizacijske vode, saj je bilo potrebno izvesti podboj ceste z raketo in kanal za odvajanje prečiščene odpadne vode v potok. Problema oskrbe z vodo smo se lotili z raziskavo samooskrbe. Po primerjavi med rastlinsko čistilno in biološko čistilno napravo smo ugotovili, da našemu primeru najbolj ustreza biološka čistilna naprava. Za oskrbo z vodo pa smo izbrali sistem GreenLife, ki bo deževnico prečistil v neoporečno vodo. Objektu pa smo zagotovili dostop s priključkom na javno cesto in priklop na električno energijo.
Ključne besede: gradbeništvo, gradnja manj zahtevnega objekta, komunalna oskrba, odvajanje odpadne vode, čistilna naprava, zbiranje deževnice, čiščenje deževnice
Objavljeno: 21.01.2016; Ogledov: 658; Prenosov: 80
.pdf Celotno besedilo (2,85 MB)

8.
ODVAJANJE IN ČIŠČENJE ODPADNIH VOD MANJŠEGA NASELJA
Uroš Smerkolj, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo podaja splošne informacije in opisuje teoretična izhodišča za odvajanje in čiščenje odpadne vode. Za manjše naselje na obrobju Maribora imamo prikazano primerno tehnologijo odvajanja in čiščenja odpadne vode, ki je predvidena glede na obstoječe stanje. Opisano je delovanje črpališča skupaj s tlačnim vodom in delovanje biološke čistilne naprave. Prikazan imamo postopek in sistem enačb s katerim med samim dimenzioniranjem cevi izvajamo kontrolo hitrosti in višino vode v kanalih. Prikazani so različni načini izvedbe priključevanja hišnih priključkov na javni kanal.
Ključne besede: gradbeništvo, kanalizacija, kanalizacijsko omrežje, čiščenje odpadne vode, čistilna naprava, črpališče, tlačni vod
Objavljeno: 12.04.2016; Ogledov: 743; Prenosov: 138
.pdf Celotno besedilo (4,32 MB)

9.
PODVRTAVANJE POLJANSKE SORE PO METODI HDD
Dejan Guzej, 2016, diplomsko delo

Opis: Podvrtavanje po metodi horizontalnega vodenega vrtanja je sodobna tehnologija brez izkopnega izvajanja del v nizkih gradnjah. Poslužujemo se je tam, kjer klasični izkopi niso možni ali pa so izvedbeno prezahtevni. Tako poskušamo doseči čim manjši vpliv na okolje in infrastrukturo. Radijsko vodeno vrtanje nam omogoča hitro prečkanje vodotokov, cest, železnic in drugih infrastrukturnih objektov. Omogoča nam uvleko ene ali več cevi z različnimi premeri na različnih razdaljah. V diplomskem delu smo opisali metodo HDD in prikazali postopek izvedbe podvrtavanja Poljanske Sore na projektu Posodobitev vodovoda Visoko–Škofja Loka.
Ključne besede: gradbeništvo, podvrtavanje, metoda HDD, vodovod
Objavljeno: 25.05.2016; Ogledov: 784; Prenosov: 74
.pdf Celotno besedilo (4,90 MB)

10.
POPLAVE IN PROTIPOPLAVNI LOKALNI UKREPI - SUHI ZADRŽEVALNIK LJUBEČNA
Sanja Lupše, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo opisali eno izmed največjih naravnih nesreč v Sloveniji in drugod – poplave. Na našem območju povzročajo predvsem materialno škodo in škodo na pridelkih. Smrtnih žrtev na srečo ni veliko, vendar jih pa vseeno ne smemo zanemariti. Ob vsaki najmanjši nepremišljenosti lahko pride tudi do le-teh. V diplomskem delu smo opisali vzroke za nastanek poplav in njihove posledice. Pomembno pa se je osredotočiti tudi na samo reševanje težav v primeru poplav. Vsak posameznik lahko že samo s pravilnim ukrepanjem reši svoje življenje, življenje bližnjih in materialne dobrine. V praktičnem delu smo opisali projekt suhega zadrževalnika Ljubečna na strugi potoka Vzhodna Ložnica ter njegove vplive na okolico. Zadrževalnik z zapornicami uravnava pretok vode Vzhodne Ložnice v primeru visokih voda. Za njim pa nastaja poplavno območje, ki je namenjeno zbranju vode. Zadrževalnik ima tako dobre kot slabe lastnosti. Dobre so zagotovo omejevanje in nadzorovanje poplav na celjskem območju. Negativne lastnosti pa so ogrožanje poplavnih kmetijskih zemljišč, ki bodo zaradi gradnje in njenih posledic izgubila svojo kvaliteto.
Ključne besede: gradbeništvo, poplave, erozija, protipoplave zaščite, zadrževalnik
Objavljeno: 30.06.2016; Ogledov: 986; Prenosov: 113
.pdf Celotno besedilo (14,76 MB)

Iskanje izvedeno v 0.28 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici