| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 8 / 8
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Razvojni potencial umeščanja malih veternih elektrarn v urbanem okolju
Klavdija Ramšak, 2020, diplomsko delo

Opis: Načrtovanje energetske prihodnosti se sooča s problemom razvoja pridobivanja električne energije iz obnovljivih virov in z umeščanjem tehnoloških objektov v urbani prostor. V diplomskem delu smo obravnavali razvojne možnosti postavitve malih vetrnih elektrarn v urbano okolje. Preverili smo, kakšni so njihovi vplivi v prostorskih ureditvah, kakšen je doprinos za trajnostni razvoj in kakšne so zakonodajne možnosti. Analizirali smo trenutno stanje umeščanja malih vetrnih elektrarn v Republiki Sloveniji in tujini ter z anketo preverili aspekte umestitve malih vetrnih elektrarn v urbano okolje z vidika družbene sprejemljivosti.
Ključne besede: obnovljivi viri energije, male vetrne elektrarne, trajnostni razvoj, urbano okolje
Objavljeno v DKUM: 01.07.2020; Ogledov: 912; Prenosov: 70
.pdf Celotno besedilo (2,38 MB)

2.
UPORABA RECIKLIRANIH MATERIALOV V GRADBENIŠTVU
Nika Rozina, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo obravnavali možnost uporabe recikliranih materialov v gradbeništvu. Preverili smo, kateri reciklirani materiali so že v uporabi, kako njihova uporaba vpliva na tehnične lastnosti materiala, katere so trenutne zakonske omejitve glede uporabe takih materialov in kakšen je okoljski vidik uporabe. Analizirali smo trenutno stanje glede uporabe recikliranih materialov v tujini in kaj lahko pričakujemo v prihodnosti. Oblikovali smo predloge, ki bi spodbudili uporabo recikliranih materialov v Sloveniji.
Ključne besede: gradbeništvo, reciklirani materiali, uporaba recikliranih materialov, trajnostna raba materialov
Objavljeno v DKUM: 01.03.2016; Ogledov: 2017; Prenosov: 176
.pdf Celotno besedilo (1,96 MB)

3.
UPORABA RAZBREMENILNIKA V VODOVODNEM SISTEMU ZA PRIDOBIVANJE ELEKTRIČNE ENERGIJE
Matej Levstek, 2014, magistrsko delo

Opis: Raziskali smo potencial proizvajanja električne energije v vodovodnem sistemu z izgradnjo male hidroelektrarne v razbremenilniku. Cilj magistrskega dela je proučiti energetsko in hidravlično zasnovo postavitve male hidroelektrarne v vodovodni sistem ter določiti elektroenergetski potencial v sistemu Mariborskega vodovoda. Predstavljeni so preračuni pričakovane moči male hidroelektrarne, letnega donosa prodaje električne energije in obseg gospodinjstev, ki bi se lahko oskrbovala s pridobljeno energijo. Ugotovili smo, da opisana tehnologija ne povzroča okoljskih vplivov, saj se uporabi obstoječa ali predvidena infrastruktura, izkoriščajo pa se le zajete količine vode za potrebe oskrbe s pitno vodo. Rezultati raziskave so pokazali, da bi bilo mogoče na obravnavanih razbremenilnikih v enem letu pridobiti od 9 do 39 MWh električne energije, z njo bi lahko oskrbovalo od 2 do 11 gospodinjstev. Največ energije bi bilo mogoče pridobiti na način, da se večje naselje napaja z višje ležečega zajetja, zato bi bilo smiselno že v zasnovi vodovodnih sistemov načrtovati male hidroelektrarne v razbremenilnikih.
Ključne besede: obnovljivi viri energije, hidroenergija, električna energija, vodovodni sistem, razbremenilnik, pitna voda
Objavljeno v DKUM: 11.11.2014; Ogledov: 2473; Prenosov: 449
.pdf Celotno besedilo (6,78 MB)

4.
RAZISKAVA POTENCIALA ZA IZKORIŠČANJE VETRNE ENERGIJE NA OBMOČJU BOČ - PLEŠIVEC
Benjamin Čoh, 2013, magistrsko delo

Opis: Izkoriščanje energije vetra je v Sloveniji še premalo uporabljeno in raziskano, zato smo pregledali zatečeno stanje v Sloveniji, predstavili in razložili pojme hitrost, energija in moč vetra, opisali vetrne elektrarne in princip njihovega delovanja. Ker imamo v Sloveniji precej lokacij s stalnimi vetrovi, zadostnih hitrosti za izkoriščanje energije vetra, smo opravili študijo možnosti izkoriščanja energije vetra na državnem nivoju, podrobneje pa proučili vetrni potencial območja Boč − Plešivec. Opravili smo okoljsko in ekonomsko analizo upravičenosti izgradnje vetrne elektrarne na območju Boč – Plešivec. Rezultati raziskave so pokazali, da je upravičeno uveljaviti večjo vetrno elektrarno na raziskovalno območje Boč – Plešivec. Investicija v vetrno elektrarno je ekonomsko upravičena, saj se povrne v dovolj kratkem času in je donosna, z ustrezno umestitvijo v prostor in z uporabo tehnološko najsodobnejših vetrnic, je mogoče omejiti negativne vplive vetrnic na okolje, tako da je njihova uporaba upravičena tudi iz okoljskega vidika. Rezultati torej podajajo smernice, splošne nasvete in omejitve za uveljavitev in razvoj vetrnih elektrarn na izbranih območjih Slovenije.
Ključne besede: vetrna energija, potencial v RS, vetrna elektrarna Boč – Plešivec
Objavljeno v DKUM: 27.03.2014; Ogledov: 2647; Prenosov: 380
.pdf Celotno besedilo (15,74 MB)

5.
Utilization of bottom ash from the incineration of separated wastes as a cement substitute
Filip Kokalj, Niko Samec, Bernardka Jurič, 2005, izvirni znanstveni članek

Opis: Waste incineration is still an essential technology in the concept of integrated waste management. Most of the combustion residues are incinerator bottom ash. It has been discovered that incinerator bottom ash from the incineration of separated waste in the primary chamber of the modular two-stage incinerator mainly consists of metal oxides, especially SiO2 and CaO, in proportions that are quite similar to those in cement and so the feasibility of its application as a substitute for cement in concrete was investigated. It was found that after 28 days, the flexural and compressive strengths of the binder using bottom ash were practically comparable with those of a pure cement mixture. The results show that it is reasonable to use a binder containing incinerator bottom ash for applications in which an early-stage lower strength of concrete element is acceptable.
Ključne besede: waste management, solid municipal waste, separated wastes incineration, bottom ash, cement, concrete
Objavljeno v DKUM: 01.06.2012; Ogledov: 2178; Prenosov: 133
URL Povezava na celotno besedilo

6.
VPLIVI BIOPLINARN NA OKOLJE
Simona Kocet, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava vplive na okolje zaradi izgradnje in obratovanja bioplinarn. Vplivi na okolje so analizirani na konkretnem primeru načrtovane bioplinarne v kraju Dolina pri Lendavi. Na podlagi analize teh vplivov smo podali ukrepe in predloge, kateri ob pravilnem umeščanju teh objektov v prostor zadostijo tako človekovemu bivalnemu okolju, kakor tudi naravnemu okolju.
Ključne besede: obnovljivi viri energije, bioplin, bioplinarna, vplivi na okolje
Objavljeno v DKUM: 28.11.2011; Ogledov: 3413; Prenosov: 575
.pdf Celotno besedilo (988,76 KB)

7.
REOLOŠKE LASTNOSTI PAST ZA SAMOZGOŠČEVALNE BETONE
Marko Tučič, 2009, diplomsko delo

Opis: Z gradnjo vse zahtevnejših objektov se je pojavila tudi potreba po betonih, ki omogočajo izdelavo vitkih konstrukcij z veliko nosilnostjo. Novi kemični dodatki omogočajo projektiranje samozgoščevalnih betonskih mešanic, ki jih pri vgrajevanju ni potrebno vibrirati saj prehajajo med armaturo in se v opažu konsolidirajo pod vplivom lastne teže. Takšni betoni dosegajo višjo kvaliteto zaradi homogene strukture in so tudi bolj ekonomični. V okviru diplomskega dela sem raziskoval reološke lastnosti cementne paste, ki je tekoča faza svežega samozgoščevalnega betona. Cementna pasta odločilno vpliva na reološke lastnosti samozgoščevalnih betonov, zato lahko na osnovi lastnosti paste sklepamo na lastnosti betona. Na ta način bistveno zmanjšamo potrebne količine materialov potrebnih za preiskave. Izvedel sem dva tipa preizkusov in sicer merjenje časa pretoka 0.9 l paste skozi standardni lijak in čas padanja kovinske kroglice skozi stolpec paste. Uporabil sem paste z različnimi deleži kamene moke glede na maso cementa in sicer od 20 do 200 %. Paste sem pripravili z različnimi vodocementnimi faktorji v območju od 0.45 do 0.70 in z maksimalno priporočeno dozo superplastifikatorja 1 % glede na maso cementa. Ugotovil sem, da se z večanjem vodocementnega razmerja povečuje fluidnost paste, saj se čas iztoka paste skozi lijak zmanjša za 92 %. Po drugi strani pa se zaradi večanja deleža polnila povečujejo notranje sile v pasti, s tem pa se povečuje kohezivnost paste in manjša njena fluidnost. Pri primerjavi časov obeh preizkusov sem ugotovil, da se pri vodocementnih faktorjih od 0.45 do 0.70 enakomerno povečuje razmerje v času pretoka skozi lijak in času potovanja kroglice skozi pasto, ki ima obliko linearne funkcije z smernim koeficientom 0.325 in napako 0,035.
Ključne besede: samozgoščevalni beton, cementna pasta, reološke lastnosti
Objavljeno v DKUM: 21.12.2009; Ogledov: 3736; Prenosov: 217
.pdf Celotno besedilo (495,28 KB)

8.
Iskanje izvedeno v 1.91 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici