| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
DAVEK OD DOHODKA FIZIČNIH OSEB V SLOVENIJI IN AVSTRIJI
Barbara Ugeršek, 2013, diplomsko delo

Opis: Financiranje državne porabe je nujno ter ogromno pripomore k normalnemu in stabilnemu delovanju določene države. Zaradi same narave davčnega sistema ter davkov, ki večinoma predstavljajo dotok javno-finančnih prihodkov ter enostranski odvzem dohodka, so bolj ali manj nepriljubljeni in nezaželeni. Tudi slovenski davčni sistem funkcionira po zgoraj omenjenem principu. Avstrija ja davek od dohodka prevzela po nemškem zakonu. Pred davčno reformo je Republika Avstrija poznala pet davčnih razredov, po spremembi pa je pet davčnih razredov zmanjšala na štiri davčne razrede. Kot smo ugotovili sta oba davčna sistema zasnovana po načelu svetovnega dohodka, kar pomeni, da so upoštevani vsi dohodki, doseženi v tujini kot doma. Problematiko dvojne obdavčitve pa ureja Sporazum o izogibanju dvojne obdavčitve oziroma Konvencije o izogibanju dvojnega obdavčevanja v zvezi z davki na dohodek in premoženje, ki sta ga Avstrija in Slovenija sklenile 1. Oktobra, leta 1997, s podpisom Protokola v Ljubljani, ki je bil spremenjen 26. septembra 2006.
Ključne besede: Dohodnina, davčni sistem, fizične osebe, pravne osebe, davčna olajšava, Avstrija, Slovenija.
Objavljeno: 28.10.2013; Ogledov: 2064; Prenosov: 174
.pdf Celotno besedilo (710,29 KB)

2.
Analiza ravni stresa zaposlenih v podjetju X
Barbara Ugeršek, 2018, magistrsko delo

Opis: Vse hitrejši ritem življenja v današnjem času in nenehno prilagajanje spremembam lahko pri posamezniku glede na njegove karakteristike, povzročita občutke napetosti, nemira in pritiskov, ki vplivajo tako na njegovo zasebno kot poklicno življenje in ga lahko vodijo v stres. Organizacije in podjetja se stresu pri zaposlenih izogibajo kolikor lahko, saj menijo, da bi soočenje s pojavom stresa in njegovo odpravljanje povzročilo le dodatne stroške. Preprečevanja oz. odpravljanja stresa se morata tako organizacija kot posameznik lotiti premišljeno in dosledno. Vzroke in posledice stresa, ki jih čutijo zaposleni v enem izmed proizvodnih podjetij, ki se ukvarja s predelavo aluminija, smo raziskali v magistrskem delu z naslovom Analiza ravni stresa zaposlenih v podjetju X. Magistrsko delo sestoji iz dveh delov, in sicer iz teoretičnega in empiričnega. Najprej smo raziskali literaturo, v kateri je predstavljen stres. Preučili smo vrste stresa, podali definicije stresa in opredelili izvore stresa. Definirali smo znake stresa, ki se pojavijo pri posamezniku in se lahko pokažejo kot posledice stresa ter bistveno vplivajo na posameznikovo zasebno življenje in na dinamičnost organizacije, kjer je posameznik zaposlen. Predstavili smo tudi metode obvladovanja stresa, ki se jih poslužujejo posamezniki in organizacije. Osrednji del magistrskega dela predstavlja empirični del. V njem smo z anketnim vprašalnikom raziskali, kaj povzroča stres pri zaposlenih v podjetju X. S pomočjo anketnih rezultatov smo tudi izpostavili najpogostejši znak stresa in najučinkovitejše tehnike za premagovanje stresa, ki se jih poslužujejo zaposleni v podjetju X. Z raziskavo smo prav tako ugotovili, katera je najpogostejša aktivnost, ki jo izvaja podjetje X z namenom zmanjševanja in preprečevanja stresa. Na podlagi rezultatov smo hipoteze tudi preverili.
Ključne besede: modeli stresa, stres, posledice stresa, povzročitelji stresa, obvladovanje in preprečevanje stresa, znaki stresa
Objavljeno: 16.08.2018; Ogledov: 397; Prenosov: 71
.pdf Celotno besedilo (4,20 MB)

Iskanje izvedeno v 0.04 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici