SLO | ENG

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 48
Na začetekNa prejšnjo stran12345Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
Interakcije med piščančjimi intestinalnimi epitelnimi celicami B1OXI in bakterijami Campylobacter jejuni
Vesna Novak, 2009, diplomsko delo

Opis: Bakterije rodu Campylobacter jejuni uvrščamo med glavne povzročitelje črevesnih enteritisov. Najpogostejši način okužbe s kampilobakterji predstavlja zaužitje kontaminirane hrane, predvsem nezadostno toplotno obdelanega piščančjega mesa, svežega mleka in kontaminirane vode. V nalogi smo preučevali znotrajcelično preživelost, adhezivnost ter invazivnost bakterij v piščančjih intestinalnih celicah. Rezultati so pokazali, da imajo največjo adhezivnost in invazivnost pri piščančjih intestinalnih epitelijskih celicah B1OXI bakterije Campylobacter jejuni, in sicer po 10 h infekcije. Pri prašičjih PSI celicah, pa imajo bakterije ob kratkotrajni izpostavitvi atmosferske koncentracije kisika ali pa, ko niso izpostavljene stresnim pogojem največjo adhezivnost in invazivnost. Potencial je pri vseh okuženih adheriranih bakterijah negativen ali pa je blizu 0 V. Za invadirane celice velja, da je potencial največji pri razredčinah, po 10 h infekcije. Poskusi za prašičje celice kažejo, da Campylobacter jejuni povzroča majhne spremembe v TER, in sicer pri 10 urah po infekciji. Tam, kjer gentamicin ni uporabljen, pa lahko najdemo bakterije še 24 h po okužbi. Iz dobljenih rezultatov lahko rečemo, da piščanci za bakterijo Campylobacter jejuni ne zbolijo tako kot prašiči, ampak so le prenašalci te bolezni.
Ključne besede: Campylobacter jejuni, adhezija, invazija, rezistenca, potencial
Objavljeno: 29.07.2009; Ogledov: 2213; Prenosov: 205
.pdf Polno besedilo (1,51 MB)

4.
UČINKI NEKATERIH NARAVNIH PROIZVODOV NA POTENCIALNO PATOGENE BAKTERIJE, KI SE NAJPOGOSTEJE ZADRŽUJEJO NA BOLNIŠNIČNIH TEKSTILIJAH
Nina Gosak, 2009, diplomsko delo

Opis: Bolnišnične okužbe so zaplet hospitalizacije in danes predstavljajo v zdravstvu velik problem. Pogostost le-teh je eden izmed kazalcev kakovosti dela v bolnišnici. Povzročitelji bolnišničnih okužb so mikroorganizmi, najpogosteje na antibiotike odporne bakterije. Včasih gre samo za kolonizacijo potencialno patogenih bakterij, ki lahko kasneje preide v okužbo in sekundarno bolezen. V nalogi smo se osredotočili na bakterije, prisotne v bolnišnicah oziroma na bolnišničnih tekstilijah. Z antibiogrami smo ugotavljali, kako na bakterije delujejo različni naravni proizvodi. Noben proizvod bakterij popolnoma ne uniči, saj smo ugotovili, da so nekatere testirane bakterije odporne oziroma slabo občutljive na določene naravne proizvode.
Ključne besede: bolnišnične okužbe, bakterije, Staphlyococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Escherichia coli, Streptococcus pyogenes, Streptococcus pneumoniae, Corynebacterium diphtheriae, Proteus mirabilis, naravni proizvodi, propolis, matični mleček, izvleček iz grenivkinih pečk, islandski lišaj, domači vinski kis in jabolčni kis, preprečevanje, bakterijska rezistenca.
Objavljeno: 29.09.2009; Ogledov: 2715; Prenosov: 374
.pdf Polno besedilo (784,61 KB)

5.
Izolacija in biološki učinki potencialnih protektivnih oziroma probiotičnih bakterij v kozjem mleku in intestinalnem traktu
Martin Trapečar, 2009, diplomsko delo

Opis: Iz vzorcev kozjega mleka in fecesa smo uspešno izolirali 16 bakterijskih vzorcev in jih karakterizirali s pomočjo klasičnih in sodobnih mikrobioloških metod. Izmed izoliranih in karakteriziranih 16 bakterij jih 14 pripada rodu Lactobacillus ter 2 rodu Lactococcus. Dokazali smo pozitiven vpliv bakterij v in vitro celičnem modelu intestinalnega trakta. Rezultati so pokazali dobro stopnjo vezave na intestinalni epitelij, sorazmerno nizko citotoksičnost ter spodbujanje nespecifičnega imunskega odziva. S tem smo dokazali tudi zadostnost naših sevov za selekcijske kriterije. So funkcionalni, predvsem pa ne patogeni. Zanimivi za nadaljnje raziskave so predvsem vzorci M5K1 (Lactobacillus Brevis), F1K1K2 (Lactobacillus Plantarum) ter F1K1K1 (Lactococcus Rafinolactis), ki so najbolj izstopali po učinkovitosti. Navkljub dejstvu, da so vsi izolirani sevi pripadniki mlečnokislinskih bakterij je opazna vrstna specifičnost posameznih izoliranih sevov, ki se med seboj močno razlikujejo glede biološke aktivnosti. Prav tako prihaja do razhajanj znotraj posamezne vrste. Naše delo predstavlja v svetu edinstven eksperimentalni model za tovrstne analize.
Ključne besede: koze / probiotiki / celični model / vezava / imunski odziv
Objavljeno: 20.10.2009; Ogledov: 1595; Prenosov: 167
.pdf Polno besedilo (1,49 MB)

6.
Potencialni antitumorski učinki ekstraktov Marama fižola (Tylosema esculentum)
Maja Topolovec, 2010, diplomsko delo

Opis: Rak debelega črevesja (kolona) in danke (rektum), ki mu pravimo tudi kolorektalni rak, spada med najpogostejše oblike raka v razvitem svetu. Zato smo v diplomskem delu želeli ugotovit, ali lahko s pomočjo rastlinskih ekstraktov pripomoremo k preventivnemu ali dopolnilnemu zdravstvenemu učinku. Namen naše raziskave je bil raziskati ali imata Marama fižol in gomolj pozitiven učinek na zaviranje rasti ali citotoksičnost celic raka debelega črevesa. Uporabili smo ekstrakte Marama fižola in gomolja (Tylosema esculentum) v celičnem modelu, ki ga sestavljajo celice humanega adenokarcinoma debelega črevesa (Caco-2). Znano je, da Marama fižol vsebuje, izoflavon zlasti genistein, ki blokira ključne encime, ki jih celice tumorja potrebujejo za svojo rast. Da bi lahko preverili hipotezo, smo ugotavljali odzive na sposobnost preživetja celic in zaviralne učinke uporabljenih ekstraktov. Iz doseženih rezultatov lahko sklepamo, da vsi uporabljeni ekstrakti Marame zavirajo rast rakastih celic, največje učinke pa so imeli ekstrakt MTD7 (gomolj), HE5 (lupina) in MP7 (klični list).
Ključne besede: rak, humani adenokarcinom, Caco-2, Marama fižol, ekstrakti, gomolj, Tylosema esculentum
Objavljeno: 30.11.2010; Ogledov: 1450; Prenosov: 80
.pdf Polno besedilo (8,18 MB)

7.
8.
Properties of Mint as a Food Preservative
Rok Penko, 2011, diplomsko delo

Opis: This study was designed to evaluate antimicrobial and antioxidant activities of the mint extracts from Mentha piperita L. and Mentha aquatica L. In vitro antibacterial activity against two foodborne bacteria (Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus) was evaluated by the well diffusion method. The activity was assessed by the diameter of the inhibition zone. Four of the five extracts from Mentha piperita were active against S. aureus, but none of the extracts was active against L. monocytogenes. Extracts obtained from Mentha aquatica showed no activity against both foodborne bacteria. The horseradish peroxidase/guaiacol assay was used to investigate in vitro antioxidant activity of two mint extracts (Mentha piperita and Mentha aquatica). The ascorbic acid was tested as a reference compound with known antioxidant activity to validate our approach. Extracts from Mentha aquatica showed strong antioxidant activity, but on the other hand, extracts from Mentha piperita showed no antioxidant activity.
Ključne besede: preservatives, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, antimicrobial activity, antioxidant activity, mint extracts
Objavljeno: 21.04.2011; Ogledov: 1691; Prenosov: 67
.pdf Polno besedilo (1,10 MB)

9.
Ekspresija glikanov na površini intestinalnih epitelnih celic : raziskovalna naloga
Urška Marolt, 2008, raz. nal. na višji ali visoki šoli

Ključne besede: biokemija
Objavljeno: 15.03.2011; Ogledov: 2287; Prenosov: 36
.pdf Polno besedilo (21,62 MB)

10.
Analysis of the actual general labelling of the prepacked foodstuff in EU and comparison of nutritional value
Eneko Madorran, 2011, magistrsko delo

Opis: EU legislation on the prepacked foodstuff is about to change in a close future. And one of the changes will be the mandatory information in the prepacked foodstuff. From 2010 to 2011 in the laboratory of the faculty of agriculture the nutritional value of different dairy prepacked foodstuff has been analyzed. The results have been compared with the nutritional value of their containers. The comparison shows that 9 of 15 products have higher difference than tolerance permitted in lipid content, and 13 of 15 products have higher difference than tolerance permitted in protein content. Finally, 11 of 15 products have higher difference than tolerance permitted in carbohydrate content. In total, 42 of 45 nutritional values from the products have significant statistical difference.
Ključne besede: nutritional value, milk, biscuit, juice, ham, cheese
Objavljeno: 27.06.2011; Ogledov: 1920; Prenosov: 86
.pdf Polno besedilo (2,81 MB)

Iskanje izvedeno v 0.15 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici