SLO | ENG

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
ODNOS DO GLASBENIH TEKMOVANJ V SLOVENIJI NA OSNOVNI IN SREDNJI STOPNJI V GLASBENEM ŠOLSTVU
Anja Zalokar, 2016, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo je zasnovano kot empirično delo. Obravnava odnos do glasbenih tekmovanj v Sloveniji na osnovni in srednji stopnji v glasbenem šolstvu. Preučuje vzgojno-izobraževalni program glasbenih šol v Sloveniji, glasbena tekmovanja, tekmovanje mladih slovenskih glasbenikov (TEMSIG) od prvega tekmovanja do danes in srečevanje s tremo na javnih nastopih. Z anketnim vprašalnikom smo izvedeli, kdo učence in dijake spodbudi za glasbeno tekmovanje, ali se radi udeležujejo le teh ter tudi katerih tekmovanj se raje udeležujejo, slovenskih ali tujih. V drugem delu magistrskega dela so predstavljeni rezultati anketnih vprašalnikov, ki so jih reševali učenci osnovne stopnje ter dijaki srednje stopnje na glasbenih šolah.
Ključne besede: Glasbena šola, glasbeno šolstvo, glasbena tekmovanja, Tekmovanje mladih slovenskih glasbenikov (TEMSIG), trema.
Objavljeno: 10.11.2016; Ogledov: 260; Prenosov: 60
.pdf Celotno besedilo (373,88 KB)

2.
Plesna in folklorna revija "Zavrtimo se" in "Se igramo, pojemo in tudi zaplešemo"
Anja Zalokar, 2017, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu predstavljamo pomen plesa v predšolskem obdobju na primeru dveh plesnih revij, in sicer »Zavrtimo se« ter »Se igramo, pojemo in tudi zaplešimo«. Delo je sestavljeno iz dveh delov. V teoretičnem delu najprej opredelimo pojme plesa predšolskega obdobja, ki so pomembni za naš empirični del. Tako s pomočjo virov in literature opredelimo pomen plesa in njegov vpliv na otrokov razvoj. Razložimo njegov pomen v predšolskem obdobju ter oblike in metode, ki so za delo z otroki najbolj primerne. Dotaknemo se tudi ljudskega in izraznega plesa ter opredelimo pomen vzgojitelja pri tovrstni dejavnosti. V empiričnem delu smo si zastavili raziskovalna vprašanja, na katera smo odgovorili s pomočjo podrobnejše analize plesne in folklorne revije »Zavrtimo se« in »Se igramo, pojemo in tudi zaplešemo«, ki so si jih ogledali na spletni strani JSKD OI Laško, kjer sta obe reviji tudi javno objavljeni. Pri posameznih plesnih točkah smo s pomočjo opazovalnega lista analizirali posamične plesne nastope z vidika, ki temelji na gibalnem gradivu Brede Kroflič (1995) in zajema uporabo telesa, usklajenost gibanja, uporabo prostora, dinamiko, odnose v gibanju in sporočilo, ter na osnovi tega ugotavljali gibalno bogastvo plesnih izdelkov. Ko smo analizirali vse plesne točke, smo jih primerjali med seboj in ugotavljali razlike med dvema različnima zvrstema (otroški ljudski in izrazni ples). Tako smo tudi ugotovili, katera zvrst ima bolj in katera manj poudarjene posamezne segmente v gibalnem gradivu. S pomočjo rezultatov, ki smo jih pridobili z izračunom povprečnih ocen, smo ugotovili, da vzgojitelji delajo dobro in da v plese vnašajo vse pomembne sestavine ter tako omogočajo, da se otrok razvija celostno na vseh področjih.
Ključne besede: ples, plesna vzgoja, ljudski ples, izrazni ples, plesna revija, folklorna revija
Objavljeno: 01.09.2017; Ogledov: 133; Prenosov: 13
.pdf Celotno besedilo (1,55 MB)

Iskanje izvedeno v 0.01 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici