| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
PREVARE V OBLIKI PIRAMIDNIH SHEM IN NJIHOV VPLIV NA OŠKODOVANCE
Anja Rajher, 2014, magistrsko delo

Opis: Spretni posamezniki iščejo vse mogoče poti, kako si pridobiti čim več denarja na škodo drugih. Pri tem izkoriščajo lahkovernost, pomanjkanje znanja in naivnost malega človeka. Tako so spretni posamezniki ugotovili način, kako priti do denarja, seveda s prevaro. Omislili so si prevaro v obliki piramidne sheme. Piramidna shema deluje na način, da posamezniki vstopajo s svojimi investicijskimi vložki v sam sistem. Pri tem je seveda nujno, da pripeljejo čim več novih vlagateljev, da se sistem enormno poveča. Organizatorji takšne prevare prepričujejo posamezne vlagatelje, da bodo brez posebnega truda zaslužili ogromne vsote denarja. Na začetku sistema organizatorji resnično izplačujejo donose prvim vlagateljem, saj le tako lahko zagotovijo, da se bo vse več in več novih vključilo v delujoč sistem. Dlje kot prevara deluje, več vlagateljev se priključi v sistem, ker pričakujejo donose. Ko organizatorji ne uspejo poplačati pričakovane in obljubljene donose vlagateljem, sistem propade, kot hišica iz kart. Veliko vlagateljev ostane brez svojega vložka, obljubljenih donosov in z izigranim zaupanjem. Seveda pa prevare v obliki piramidnih shem ne moremo enačiti z mrežnim marketingom. Sistema sta si zelo podobna, vendar je potrebno poznati tudi njune razlike. Velikokrat je njihova razlika zelo majhna in gre le za vprašanje njihovega namena delovanja. Če je cilj delovanja družbe prodaja in oglaševanje izdelkov, je mrežni marketing zakonit. Če pa je cilj te družbe le pobrati denar naivnih vlagateljev, je piramidna shema kaznivo dejanje. Prevare v obliki piramidnih shem so v Sloveniji opredeljene kot kaznivo dejanje in so organizatorji kazensko odgovorni. V zdajšnjem veljavnem zakonu KZ – 1 je organiziranje denarnih verig in nedovoljeno prirejanje iger opredeljeno v 212. členu. Ena izmed najbolj poznanih prevar v obliki piramidnih shem v zgodovini je nedvomno piramida Italijana Charlesa Ponzi, tako imenovana Ponzijeva piramida. Drugi največji goljuf vseh časov, s katerim je »čudežno izginilo« 50 milijard ameriških dolarjev, je bil Bernard Madoff. Na prevarantski način je uspel ustvariti največjo piramidno prevaro v zgodovini človeštva, katero je gradil in uspešno vodil kar 30 let. Njegova prevara je vključevala organizacije in posameznike iz celega sveta. Tudi v Sloveniji so potekale prevare v obliki piramidnih iger. Nekatere so k nam prinesli organizatorji iz tujine, druge so priredili naši spretni Slovenci. Delovale so naslednje: Fair Play, Catch the cash, Magic Gold, Hoff Design, Euro Success, Remius, Finanzas Forex, Profit Club, Future Trade Investment Holding. V magistrskem delu smo se poglobili v predstavitev in analizo prevar v obliki piramidnih shem in njihov vpliv na oškodovance. Z intervjuji smo želeli preveriti, kako so prevare v obliki piramidnih shem v Sloveniji vpliva na življenje oškodovancev.
Ključne besede: piramidne sheme, denarne verige, prevare, mrežni marketing, Ponzijeva shema.
Objavljeno: 30.01.2015; Ogledov: 2051; Prenosov: 395
.pdf Celotno besedilo (2,44 MB)

2.
FINANCIRANJE RASTI MALIH IN SREDNJE VELIKIH PODJETIJ, NA PRIMERU PODJETJA POLIKRISTAL, SILICIJ, D.O.O.
Anja Rajher, 2011, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: Vsaka poslovna ideja, ki si jo podjetnik zamisli, se začne z investicijo, zato je ena glavnih nalog podjetnika zagotavljanje finančnih virov, da lahko podjetje nemoteno posluje, raste in premaguje ovire na svoji začrtani poti poslovanja. Že ob sami ustanovitvi podjetja se podjetnik sreča s problemom financiranja podjetja, kaj šele, ko želi podjetje rasti in širiti svojo dejavnost, kjer se problem financiranja še bolj poglablja. Vire financiranja potrebuje podjetje za začetne stroške, osnovna sredstva, obratni kapital, zaloge ter za samo rast in razširitev dejavnosti. Podjetnik za svoje podjetje vire izbira na različne načine, ki so mu ponujeni na tržišču. V veliki meri je odvisno tudi, kakšne vire financiranja za rast podjetja potrebuje, kakšne je zmožen odplačevati in kakšnim ugaja s pogoji. Vsaka oblika financiranja ima tako svoje prednosti kot pomanjkljivosti, zato jih moramo vedno natančno preučiti, da se lahko nato odločimo za najugodnejšo rešitev, ki je ugodna in primerna za podjetje iz finančnega kot tudi iz poslovnega vidika. Na kakšen način pa se bo lotil iskanja virov financiranja oziroma sredstev, pa je svobodno prepuščeno podjetniku. Podjetnik se lahko poslužuje lastnih sredstev, ki nastanejo med delovanjem podjetja, na primer lastna sredstva podjetnika, nerazdeljeni dobički preteklih let, amortizacija in drugi. Lahko pa poišče zunanja sredstva, kot so kapitalski dobički, bančni krediti, državne pomoči (garancije, posojila, poroštva, nepovratna sredstva), tvegani kapital (pridobitev sredstev s pomočjo poslovnih angelov ali iz skladov tveganega kapitala) in druge posebne oblike zunanjega financiranja, ki so v sodobnem svetu vedno bolj koristne (lizing, faktoring, forfeting). Podjetnik se mora sam odločiti, ali bo poiskal sredstva z lastnimi viri v podjetju ali si bo moral finančna sredstva sposoditi. Tako smo v delu diplomskega seminarja opisali možne oblike virov financiranja malih in srednje velikih podjetij, tako notranje kot zunanje vire, opredelili njihove lastnosti, prednosti in slabosti. Nato smo se omejili na izbrano proučevano podjetje, kjer smo predstavili vire, ki se jih podjetje poslužuje, in vire, ki jih namerava v prihodnosti koristiti.
Ključne besede: KLJUČNE BESEDE: financiranje, financiranje rasti malih in srednje velikih podjetij, dolžniško financiranje, lastniško financiranje, notranje financiranje, zunanje financiranje, posebne oblike zunanjega financiranja.
Objavljeno: 25.11.2011; Ogledov: 2669; Prenosov: 301
.pdf Celotno besedilo (855,13 KB)

Iskanje izvedeno v 0.06 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici